بررسیهای تاریخی نشان میدهند، پیش از شکلگیری شهر فعلی الیگودرز، در محل کنونی آن شهری با همین نام وجود داشته که به علل نامعلوم از بین رفته است. مردم این دیار، مذهب شیعه قدیم (علوی) داشتهاند و خانقاه آن، مرکز تعلیمات دینی قزلباشان و درویشان بوده است.
شاه اسماعیل صفوی در یکی از سفرهای خود از این خانقاه دیدن کرده است. در کوهها و تپههای الیگودرز، آثاری از قبیل آجرهای مکعب مستطیل و ظروف سفالی و فلزی مربوط به قرن هفتم هجری به دست آمده است.هسته اولیه شهر الیگودرز در درجه اول در اثر رودخانهها، قناتها و چشمهها پدید آمده است.
موقعیت ارتباطی از عوامل مهم دیگر در ایجاد و گسترش این شهر بوده است. به طوری که یکی از راههای مهم اصفهان به غرب کشور از فریدن، الیگودرز، گاپله و بروجرد میگذشت. همچنین این منطقه، نواحی بختیاری را به فلات مرکزی ایران (اراک، خمین، گلپایگان، خوانسار) متصل کرده است.
جاذبههای دیدنی
اشتران کوه
غالیه کوه
کوه تمندر
شهرستان الیگودرز یکی از شهرستانهای استان لرستان است که از شمال به شهرستان خمین (استان مرکزی) ازنا و دورود، از خاور به فریدن و فریدون شهر (استان اصفهان)، از جنوب خاوری به فارسان (استان چهار محال و بختیاری)، از جنوب به دزفول (استان خوزستان) و از باختر به خرم آباد محدود است. یش از تشکیل شهر فعلی الیگودرز، شهری با همین نام، در محل کنونی آن وجود داشتهاست که مردم آن مذهب علوی (شیعهقدیم) داشتهاند و قزلباشان و درویشان آن ها در خانقاهی که مرکز تعلیمات دینی شهر بوده؛ پرورش مییافتهاند. شاه اسماعیل صفوی در یکی از سفرهای خود از این خانقاه دیدن کرده است. این شهر که بقایایی از آن از قبیل آجرهای مکعب مستطیل و ظروف سفالی و فلزی (در قرن هفتم هجری) در کوه ها و و تپه های الیگودرز به دست آمده است، به دلایل نامعلومی از بین رفت. عامل اصلی تشکیل هسته اولیه شهر الیگودرز، وجود رودخانهها، قناتها و چشمهها بوده است. عامل دیگر برای ایجاد و گسترش این شهر، موقعیت ارتباطی آن بوده است؛ به گونه ای که یکی از راه های مهم اصفهان به باختر کشور از فریدن، الیگودرز، گاپله و بروجرد می گذشت.درنهایت متصل شدن نواحی بختیاری به فلات مرکزی ایران (اراک، خمین، گلپایگان و خوانسار) نیز، توسط این منطقه بر اهمیت شهر الیگودرز افزوده است.
مرکز شهرستان الیگودرز از نظر جغرافیایی در ۴۹ درجه و ۴۱ دقیقه درازای خاوری و ۳۳ درجه و ۲۳ دقیقه پهنای شمالی و ارتفاع ۱۹۸۰ متری از سطح دریا قرار دارد. الیگودرز در ۱۳۵ کیلومتری خرم آباد – مرکز استان لرستان – قراردارد. آب و هوای آن معتدل و بارندگی شهر به طور متوسط ۲۷۰ میلیمتر در سال است. مسیرهای دسترسی به این منطقه عبارتند از:
ـ جاده درجه یک به سوی جنوب خاوری الیگودرز ـ داران به درازای ۹۵ کیلومتر و الیگودرز به اصفهان به درازای ۲۳۳ کیلومتر
ـ راه الیگودرز ـ دورود به سوی شمال باختری به درازای ۶۰ کیلومتر و ۷۹ کیلومتر تا دوراهی خرم آباد ـ بروجرد.
ـ راه الیگودرز ـ خمین به درازای ۵۲ کیلومتر.
اساس اقتصاد شهرستان الیگودرز را کشاورزی و دامداری تشکیل میدهد. اقتصاد الیگودرز بیش تر بر پایه کشاورزی استوار است، تا جایی که باغ های میوه و تاکستانها، شهر را در میان گرفته اند. آب مورد نیاز برای کشاورزی و باغداری از چشمه ها و کاریزها و چاه های ژرف شهر فراهم می شود. محصولات کشاورزی شهر عبارتند از: گندم، جو، انگور، بنشن، سیب زمینی، سویا و علوفه که از این محصولات گندم، جو و لوبیا صادر می شوند. پرورش گوسفند، بز و گاو و تولید فراورده های دامی، به خصوص لبنیات از دیگر مشاغل اهالی الیگودرز به شمار می آید. پرورش طیور نیز به صورت سنتی و صنعتی در این شهرستان رواج دارد. معادن سنگ های مرمریت و چینی این شهر به مرحله بهره برداری رسیده و محصولات معدنی آن جزو صادرات این شهر به حساب می آید.
مطالب مرتبط :