رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۲ آذر ۱۳۹۶

اسفدن

لینک این مطلب کپی شد!

شهر اسفدن در عرض جغرافیایی ۳۳درجه و ۳۹ دقیقه شمالی و طول چغرافیایی ۵۹ درجه و ۴۶ دقیقه شرقی و در ار تفاع ۱۲۰۰متری از سطح دریا قرار دارد .این شهر از توابع بخش مرکزی ودر فاصله ۵۷ کیلومتری شرق قاین قرار دارد .

نزدیکترین شهر با اسفدن حاجی آباد است که با آن ۲۶ کیلومتر فاصله دارد . اسفدن در سال۸۳ به شهر ارتقاء یافت و در همین سال با حضور استاندار خراسان جنوبی و جمعی از مسوولین شهرداری رسما فعالیت خود را آغاز نمود . اسفدن موقعیتی دشتی داشته و ارتفاعات آنرا محاصره نموده اند . بلند ترین نقطه آ ن قله شاسکوه به ارتفاع ۲۸۲۳ متر است .
در این دشت ۳۲ حلقه چاه و ۲۵۰رشته قنات و چشمه جاریست . ظاهرا گسلی موجود قرار دارد . با این وجود اکثر خانه های اسفدن در زلزله ۷۶ ویران شدند . شهر اسفدن که بر روی مخروط افکنه حاصل از رود خانه افین واقع است . در شهر اسفدن رعایت اصول ساختمان سازی و اجرای آبین نامه ۲۸۰۰ضروری می باشد . اسفدن از قدمت زیادی بر خوردار بوده که بقایای شهر قدیمی و منابع تاریخی گویای آن می باشد . از اسفدن در منابع تاریخی بنامهای اسندی ،اسپیدان ،اسفیدان یاد شده است .
آلفونس گابریل در سال ۱۹۳۲ میلادی از اسفدن گذشته چنین می نویسد :
((زیر کوه بسیار حاصلخیز بوده و غلات و پنبه و ابریشم به عمل آمده و ابریشم آن را صادر می کرده اند و برخی آبادی ها همچون استند و اسفد که مستوفی از آن ها نام برده هنوز هم وجود دارد . دهکده های زیبای زیر کوه جزو خاطرات شگفت آور ما در ایران بودند . در اسفدن مردم تابستان را در باغ های بیرون از آبادی سپری می کردند . در شمال غربی اسفدن ، بقایای یک شهر قدیمی وجود داشت .))
اطراف شهر قدیمی اسفدن را برجهای از جمله برج مراد ،یوسف ،برج صدق دربر می گرفت ،ودر میان آن قلعه ای واقع و هر یک از ساکنیبن درآن خانه ای داشت . کوچه هایش تنگ و سر پو شیده با معابر پر پیچ و خم ، این شهر دارای دو دروازه بود که نگهبانان ورود و خروج مردم را کنترل می کردند . این قلعه گر چه در برابر حملات ترکمنها تا حدودی پایداری می کرد اما از نام خندق خونین ،چنیند برمی آید که اطراف قلعه را خندقی محاصره نموده و هجوم ترکمنها و قتل عام مردم و خاطرات تلخ آن هنوز در اذهان مردم باقیست . حوضهای درون قلعه محل انباشت انباشت آب بود و اهالی تا چند سال قبل حوض استاد کاظم استفاده می کردند .
این شهر تاریخی که تا چند سال قبل آثارش برجا بود متا سفانه توسط آنها که باید از میراث خویش پاسداری کنند ویران شد . امروزه از شهر قدیمی تنها بقایای مسجد کهنه بجا مانده که هنوز محل پختن آشهای نذری بانوان اسفدن می باشد .
اسفدن در کتاب فرهنگ جغرافیایی خراسان اثر وزرات جنگ بریتا نیا چنین معرفی شده اشت . (( اسفده با اسفید بن (اسفدن)روستایی است در بلوک پشتکوه منطقه قاین خراسان که در پای کوه آهنگران قرار گرفته است این آبادی در فاصله ۲۷ مایلی شهر قاین در کنار جاده هرات واقع است . در سمت شمال غرب چندین برج کوچک باد آورایام تهاجم ترکمنهاست که بر روی دشت مشاهده می شود .

اسفدن در سال ۱۳۹۰،۸۳۵۹نفر جمعیت داشت .مهاجرت از اسفدن در سالهای قبل از انقلاب به شهرهای تهران ،مشهد و قاین جهت اشتغال و تحصیل ادامه داشته و در سال ۷۶ با وقوع زلزله و تخریب خانه ها وناامیدی مردم روند مهاجرت تشدید شد . بعد از زلزله مهاجرت از برخی روستاهای اطراف از جمله کلاته پیشکوه ،شیخ علی ، سیستانک به اسفدن آغاز گردید.

اسفدن 1 اسفدن

اسفدن اسفدن

           
 

نظر کاربران :

  • سید محمد حسینی

    یه شهر باستانیه, ولی تا حدودی میشه گفت اون بافت قدیمی و باستانیش داره از بین میره یه چیزی میبینین شبیه دوره باستان که به سمت دوره امروزی میره

    ۶ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • الهام حاجی زاده

    اسفدن شهر تاریخی بود که با زلزله کاملا تخریب شد.در بازسازی که در شهر جدید صورت گرفت میشه گفت تمام آثار باستانیش از بین رفت

    ۹ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *