رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۴ شهریور ۱۳۹۴

کپوی دزفول ثبت جهانی می شود

اشتراک گذاری

تاریخ خبر :۱۳۹۴/۰۵/۲۸- دزفول- ایرنا- سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان دزفول گفت: کپوی دزفول به عنوان یک نماد (برند) برای ثبت جهانی به یونسکو پیشنهاد شده است.

یعقوب زلقی سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه برای ثبت جهانی یک اثر باید چند بار در فواصل دوساله با طرح ها و موضوعات متفاوت ثبت ملی شده باشد، گفت: کپوی دزفول از تمامی پیش فرض های لازم برای ثبت جهانی برخوردار است.
وی افزود: نمونه هایی از آثار کپوی دزفول باید شهریور ماه امسال ارایه شوند تا فرصت ثبت جهانی برند کپوی دزفول در یونسکو از دست نرود.
زلقی از برپایی کارگاه کپو بافی زیر نظر اساتید مجرب دزفولی در خانه تاریخی سوزنگر دزفول خبر داد و از علاقه مندان خواست برای فراگیری این هنر دستی مراجعه کنند.
«همین بس تخته» بانوی هنرمند کپوباف دزفولی که این هنر دستی را به صورت تجربی آموخته و توان ساخت نمونه های مختلفی از اشکال زیبای کپو را داشته و ۲۷ سال سابقه کپو بافی دارد، گفت: نمونه ای از کپو که یک جعبه سه تار است در مرحله اخذ مهر اصالت قرار گرفته است.
کپوی دزفول یکی از صنایع دستی ویژه این شهرستان به شمار می رود که شامل دو نوع حصیری و کاموایی است و ماده اولیه آن را چوب کرتک تشکیل می دهد که در بیشه زارهای دزفول یافت می شود.
کپو بافی از جمله صنایع دستی است که دارای اصالت، کیفیت و ظرافت بالایی است.
برای نخستین بار نمونه هایی از کپوی بافته شده توسط بانوی هنرمند دزفولی «زینت زهیرنیا» در سال ۸۶ در همایشی ملی در شهرکرد معرفی و با ارزیابی داوران به عنوان یک اثر منطقه ای معرفی و به ثبت رسید.
در سال ۹۱ نیز این بانوی هنرمند دزفولی با همکاری خواهرش نرگس زهیرنیا کپوی دست ساز خود را که به شکل قندان بود به ثبت ملی رساند.
سال گذشته نیز تیمی متشکل از زینت زهیرنیا، نرگس زهیرنیا، مریم تخته و همین بس تخته به سرپرستی زینت زهیرنیا مجموعه ای از کپوی دزفول شامل کاسه، بشقاب و دیس را معرفی و ثبت کردند.
کپو یکی از رشته های بومی و خاص خوزستان و به ویژه شهرستان دزفول است که با پیچش ساقه های مرکزی و جوان نخل به دور ساقه های کرتک شکل می گیرد و با نقش اندازی کامواهای الوان، زیبایی آن دوچندان می شود.
مرکز بافت کپو دهستان شهیون در شهرستان دزفول است.
کپو در گویش محلی دزفولی، به ظرف حصیری کروی سر دار که از برگ خرما و کرتک بافته شده گفته می شود.
از نظر کیفیت و اصالت، کپو های تولید دزفول رتبه نخست را در کشور دارند؛ به طوری که کپوهای تولید دزفول به شهرهای مختلف کشور و برخی کشورها صادر می شود.
دزفول با پیشینه ای چند هزار ساله و آثار باستانی از دوره های مختلف تاریخ در گذشته دارای بیش از ۵۰۰ کارگاه تولید ۱۰۰ نوع صنایع دستی بوده که اکنون بسیاری به فراموشی سپرده شده اند.
تاکنون خراطی دزفول به ثبت جهانی رسیده است.

81734657-70120457 کپوی دزفول ثبت جهانی می شود

           
 

نظر کاربران :

  • سفریتو

    صنایع دستی دزفول قطعا بسیار عالی هستن اما این مورد رو من در استان ایلام و کرمانشاه و همدان دیدم حالا مال کجاست خدا میدونه

    ۲۴ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *