جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

موزه خوی

تاریخ بروزرسانی :
۳ مهر ۱۴۰۰

موزه خوی در خیابان امام کوچه نورالله خان واقع شده است. ساختمان یک طبقه این موزه به مساحت ۲۵۶ متر مربع شامل دو سالن و یک تالار کوچک است که در سال ۱۳۴۸ خورشیدی بنا شده است. سپس در سال ۱۳۵۸ به ‌منظور گسترش موزه سه تالار کوچک به آن افزوده شد. در این موزه اشیایی متعلق به پیش از تاریخ، دوره‌های تاریخی و آثاری مربوط به هنرهای ایرانی و مردم‌شناسی به نمایش گذاشته شده است. از جمله آثار ارزشمند این موزه می‌توان به سنگ‌نبشته شاه تهماسب صفوی، کتاب‌های خطی. سکه‌های دوران مختلف، گِل‌مهره‌ها و …، اشاره نمود.

موزه ‌ها به منزله ویترینی برای شناساندن هویت و تاریخ یک کشور محسوب می‌ شوند. در استان آذربایجان غربی نیز شانزده موزه فعال است . تمامی اشیای آنها در فهرست ملی موزه ها به ثبت رسیده اند. در این میان موزه خوی با دارا بودن بیش از دو هزار اشیا تاریخی یکی از غنی ‌ترین موزه‌ های آذربایجان غربی به‌ شمار می‌ رود.

موزه خوی1 موزه خوی

مشخصات بنا

ساختمان یک طبقه این موزه به مساحت ۲۵۶ متر مربع شامل دو سالن و یک تالار کوچک است . که در سال ۱۳۴۸ خورشیدی بنا گردیده و سپس در سال ۱۳۵۸ به ‌منظور گسترش موزه سه تالار کوچک نیز به آن افزوده شد. در این موزه اشیایی متعلق به پیش از تاریخ، دوران تاریخی و آثاری مربوط به هنرهای ایرانی و مردم‌ شناسی به نمایش گذاشته شده است. در یکی از سالن ‌ها اشیای باستانی مکشوفه از نقاط مختلف آذربایجان، خراسان، ری، گیلان و کاشان و در سالن دیگر اشیاء مردم‌ شناسی و هنرهای تزئینی و ملی به نمایش گذاشته شده است.

موزه خوی8 موزه خوی

آثار به نمایش گذاشته شده

از آثار ارزشمند این موزه می ‌توان به سنگ ‌نبشته شاه تهماسب صفوی، کتاب‌ های خطی، سکه‌ های دوران مختلف، گِل‌ مهرها و … اشاره کرد. گل مهرهای این موزه مربوط به دوره ساسانی است . که در گذشته نشان از مرغوبیت و تضمین کالاهای داخل خمره ها بوده و بر دهانه خمره ها زده میشد. اين گل مهرها در گذشته دربردارنده رشته هايی از پوست به عرض هشت تا نه ميليمتر بود كه از وسط گل مهر عبور داده می شد . و به دهانه ظروف سفالی بسته می شد تا درجه كيفيت آن كالا را نشان دهد. سفال های نخودی رنگ اواسط هزاره چهارم قبل از ميلاد كه دارای نقوش با رنگ قهوه ای است نيز از آثار باستانی اين موزه محسوب می شود.

انواع ظروف سفالی، مسی، چینی و ابزار آلات جنگی گرم و سرد از مهمترین اشیای این موزه هستند. قدیمی ‌ترین اثر موزه سنگ‌ های ابسیدین، سنگ شیشه مکشوفه از تپه اهرنجان سلماس است . که مربوط به هزاره هفتم قبل از میلاد می باشد. در محوطه موزه نیز نمایشگاهی از آثار سنگی شهرستان خوی مربوط به دوران مختلف تاریخ دایر است.

موزه خوی5 موزه خوی

سفالهای موزه

سفال های هزاره اول و دوم قبل از میلاد از آثار با ارزش دوره تاريخی است كه بيشترين بازديد كننده را به خود جلب می كند . بيشترين اشيايی كه ويترين های اين موزه پربار را به خود اختصاص داده، اشيای شيشه ای مربوط به دوره قاجار است. از دیگر آثار خیره كننده اين مجموعه می توان به كاسه پایه دار نخودی رنگ هزاره چهارم قبل از ميلاد. تنگ های سفالی خاكستری، ساغرهای ته دگمه ای، قيفی شكل و كاسه ای به رنگ خاكستری روشن مربوط به اواسط هزاره دوم قبل از میلاد اشاره كرد.

آثار چوبی و فلزی، سلاح های سرد و گرم، كتاب های خطی، خرمنكوب سنتی و مهرهای مالكيت چوبی با متن دعا، زيبايی خاصی به ويترين های اين موزه بخشيده است. آثاری نيز از نمونه سفال های نخودی رنگ مربوط به سبك اردبيل و دوره اوليه متعلق به سوم و دوم قبل از میلاد. ظروف صیقلی به رنگ سیاه دوره متاخر (سده اول قبل از ميلاد تا سده دوم ميلادی) ويترين های موزه را آراسته است.

موزه خوی9 موزه خوی

سکه های تاریخی

سكه های دوره تاريخی و دوره های مختلف اسلامی از اُموی تا زنديه از دیگر آثار ارزنده اين موزه هستند . تعدادی سكه ضرب خوی از جنس مس مربوط به دوره ناصرالدين شاه قاجار در سال های اخير به سكه های دوره اسلامی اين موزه افزوده شده است. دو ويترين موجود در سالن باستان شناسی اين موزه نيز مزين به زيورآلات، دشنه، خنجر و تيشه مفرغی بوده. اغلب آثار فلزی موزه خوی مربوط به دوره صفوی است. از مهمترين اشياء اين موزه کتيبه سنگی متعلق به دوره شاه طهماسب صفوی است . دربردارنده فرمان شاه طهماسب مبنی بر معافيت بازاريان خوی از پرداخت ماليات می باشد كه در همين شهرستان کشف و هم اکنون در اختيار اين موزه قرار دارد.

موزه فعلی خوی جزء ده موزه قديمی كشور است كه با بيش از دو هزار قلم اشيای ارزشمند تاريخی به جا مانده از نياكان اين مرز و بوم حائز اهمیت است. فقط ۶۵ درصد از اين اشياء در معرض ديد عموم قرار دارد . بقيه اشيا به دليل كمبود جا در مخزن موزه خوی نگهداری می شود.

موزه خوی2 موزه خوی

نحوه دسترسی

ساختمان موزه خوی در خیابان امام، کوچه نورالله خان واقع شده و آماده استقبال از بازدید کنندگان است.

موزه خوی6 موزه خوی

موزه خوی 1 موزه خوی

موزه خوی 2 موزه خوی

موزه خوی 3 موزه خوی

موزه خوی 4 موزه خوی

موزه خوی موزه خوی

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 3 میانگین: 3.7]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • حسن حسن زاده

    اثار زيبا و ديدني داره به خصوص گِل‌مهره‌ها كه البته نياز به توجه و رسيدگي داره

    ۹ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • منصور میهن دوست

    خوشحال هستم که مدیریت موزه عوض شده من خویی ومقیم تهران هستم چندین سال پیس که خوی امدم از دیدن موزه خوی و وضعیت اسفناک ان و مدیر بیسواد و دیپلم کهاز تاریخ و جغرافیا و موزه اطلاعاتی نداشت مرا بسیار متاثر کرد اسیایی را دیدم که هیچ ارتباطی با خوی نداشت وقتی سوال کردم معلوم شد مسعولین جوزه های سایر شهرها از بیسوادی مدیریت استفاده و در مقابل بردن اشیا قدیمی خوی از اثار کم ارزش شهر خودشان داده اند مخصوصا از دیدن قوچ های سنگی که در قدیم در ارامگاه ها بخاطر جلوگیری از نبشر قبر توسط کفتار و یا حیوانات دیگر که در گوشه حیاط انداخته شده بود خیلی ناراحت شدم و حتی تذکر دادم در مقابل در ورودی هرکدام از انها را در بالای یک سکویی قرارداده و زیرش نورافکن نصب شود و جلو بارات و برف ازبین نرود. از مدیریت محترم خواهش میکنم با شورای شهر صحبت کنند تا سهرداری قدیم خوی را به موزه واگذار کنند تا موزه خوی به انجا منتقل شود

    ۱۸ فروردین, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *