رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۷ مرداد ۱۴۰۰

مسیرهای امن کوهنوردی در شمال تهران

اشتراک گذاری

مسیرهای امن کوهنوردی در شمال تهران را می شناسید ؟ اگر به کوهنوردی علاقمند هستید یا یک روز تعطیل هوس کوه رفتن کردید پیشنهاد می کنم قبل از آن این مطلب را بخوانید .در تهران، مسیرهای متعددی برای کوهنوردی هست که هر کدام ویژگی‌های خودشان را دارند. چه تصمیم به کوهنوردی داشته باشید چه کوه‌پیمایی، لازم است از پیش مسیرتان را تعیین کنید. در این مطلب می‌خواهیم ۵ مسیر کوهنوردی را در شمال تهران معرفی کنیم که مسیرهای ایمنی برای کوهنوردی هستند و امکانات کافی دارند. چه کوهنورد حرفه‌ای باشید چه تازه‌کار، این مسیرها مناسب خواهند بود.

کوهستان شمال تهران از پرطرفدارترین مناطق کوهستانی ایران است و حتّی جزو یکی از پررفت و آمدترین مسیرهای کوهپیمایی جهان محسوب می‌شود. البته به همین میزان هم، اتفاقات تلخ در این مسیر رخ داده است.توجه داشته باشید اگر چه منظره کوه در زمستان بسیار لذت بخش است اما خطرهای جدی هم احتمال وقوع دارد که ما پیشنهاد می کنید حتما وسایل لازم را همراه خودتان داشته باشید و در صورت امکان با افراد آشنا با مسیرهای کوهنوردی در تهران اقدام به سفر کنید.

مسیر دارآباد؛ قله در ۳۱۹۳ متری

دارآباد محله‌ای در شمال شرقی شمیران تهران است که اگر آن را ادامه دهید به مسیر کوه می‌رسید. در ابتدای مسیرش، کافه‌ای کوهستانی دارد. مسیر کوهنوردی آن به سمت شمال از بالادست رودخانه مشخص است. اگر مسیر دارآباد را برای کوهنوردی انتخاب کردید، باید توجه کنید که در زمستان به جز این مسیر مشخص کوهنوردی، سایر مسیرها خطرناک است و ممکن است با ریزش بهمن روبه‌رو شوید.دارآباد یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین مناطق تهران است که جان می دهد برای کوهنوردی و پیاده روی. این منطقه ۱۷۵۰ متر ارتفاع دارد و مسیر سرسبز و مناسبی برای کوهنوردی در آن مهیا کرده اند. در طول مسیر چشمه های پر آب، آبشارهای کوچک و حوضچه های زیبایی دیده می شود.

برای کوهنوردی در مسیر دارآباد، سه مسیر شما پیش رو دارید که یکی از آن ها دره کوچکی را شامل می شود. شاید عبور از این دره برای افراد عادی و کوهنوردان تازه کار کمی سخت باشد. اما کوهنوردان حرفه ای به راحتی از این دره عبور می کنند.

دارآباد

نحوه دسترسی به دارآباد

آدرس دارآباد: تهران، دارآباد، خیابان دارآباد ، خیابان محبی، کوه دره دارآباد

مسیر دره دارآباد با اتوبوس: با استفاده از خط راه آهن-تجریش اتوبوس های تندرو خود را به تجریش برسانید. پس از پیاده شدن در این ایستگاه سوار اتوبوس های تجریش-دارآباد شوید و در ایستگاه پله پیاده شوید.

مسیر رفتن به داراباد با مترو: در آخرین ایستگاه خط کهریزک-تجریش (ایستگاه تجریش) پیاده شوید. با استفاده از اتوبوس های تجریش-داراباد خود را به ایستگاه پله برسانید. با کمی پیاده روی به ابتدای مسیر دره دارآباد می رسید.

دارآباد

مسیر کلکچال؛ قله در ۳۳۴۱ متری

یکی دیگر از محبوب ترین مسیرهای کوهنوردی در تهران مسیر کلکچال است که یکی از مسیرهای کوهنوردی کم خطر و با طبیعتی دیدنی در شمال شهر تهران که به دلیل مسیر کوتاه و امکانات مناسب یکی از بهترین پیشنهادها برای طبیعت گردی یک روزه است. برای آغاز این کوهنوردی باید به سمت پارک جمشیدیه بروید و از این نقطه پس از حدود دو ساعت کوهپیمایی در مسیری با پهنای زیاد، زیگراگ مانند و کم شیب به مجتمع کلکچال با ارتفاع ۲۶۰۰ متر خواهید رسید.اگرچه مسیر کوهنوردی کلکچال جز کم خطرترین مسیرهای کوهنوردی است اما در فصل زمستان پیشنهاد می کنیم که دست کم به کفش های خودتان یخ شکن و همچنین یک باتوم کوهنوردی داشته باشید.

در سایر فصل ها می توان از مجتمع کلکچال به سمت شمال غربی، به طرف گردنه ای وسیع به نام گرز دره رفت که از آنجا یال شمال شرقی به سمت قله کلکچال با ارتفاع ۳۳۴۰ متر می رود و امتداد مسیر به سمت غرب به پناهگاه شیرپلا منتهی می شود.مسیر کلکچال مسیر شیب‌داری است که خطر آنچنان ندارد و برای کوهنوردان مبتدی هم مناسب است، امّا به هر حال در زمستان که مسیر کمی یخ‌ می‌بندد باید بیشتر مواظب بود. اگر دوست دارید مسیر کلکچال را به سمت شیرپلا بروید، باید بدانید که در فصل زمستان این مسیر انباشته از برف است و تا کنون افراد بسیاری در آن دچار حادثه شده‌اند.

کافه اول: ایستگاه ۱ ، کافه دوم: ایستگاه ۲ ، کافه سوم (جنب تاسیات نظامی): ایستگاه ۳. پس از ایستگاه ۳ به آبخوری پایین تپه نورالشهدا و از آن پس به اردوگاه خواهید رسید.

مسیر کوهنوردی کلکچال برای یک کوهنوردی حرفه ای گزینه ای مناسب است.

نحوه دسترسی به کلکچال

۱- میدان تجریش، خ شهید باهنر شرق (نیاوران سابق)، بعد از جماران، خیابان فیضیه (به سمت شمال)، پارک جمشیدیه

۲- بزرگراه شهید همت شرق، بزرگراه مدرس شمال، بزرگراه صدر، بلوار کامرانیه به سمت شمال و خ باهنر و خ فیضیه

کلکچال

مسیر دربند؛ قله در ۳۹۶۴ متری

معروف ترین و محبوب ترین مسیر کوهنوردی در تهران دربند است. ارتفاع این منطقه ۱۸۰۰ متر است و برای رسیدن به قله توچال باید خودتان را به سمت پس قلعه، پناهگاه شیرپلا و چان پناه امیری عبور کنید. مسیر سربند- شیرپلا- توچال، با وجود برخی خطرات، کوتاه ترین مسیر صعود به قله توچال است و بیشترین تردد در این مسیر صورت می گیرد. قسمت هایی از مسیر منتهی به شیرپلا کاملا پرشیب و سنگی است، تا آنجا که به ناچار در نقاطی پله های فلزی کار گذشته شده و طناب کشی شده است. کوهپیمایی در این مسیر به ویژه در زمستان دشوار است، زیرا قسمت هایی از مسیر پایین دست به دلیل تردد روزانه کاملا یخ می زند، در حفره ها و دره های کوچک و بزرگ مسیر، برف زیادی می نشیند و یال منتهی به قله نیز بسیار بادگیر است.

شاید بتوان گفت مسیر دربند از معروفترین مسیرهای کوهنوردی است که حتّی کسانی که کوهنوردی نمی‌کنند هم آن را می‌شناسند. شاید به خاطر مجسمه کوهنورد اول مسیرش باشد که برای ما تبدیل به نماد کوهنوردی شده! مسیر دربند به قله توچال ختم می‌شود امّا مسیرش چندان آسان نیست. معمولا افرادی که از مسیر دربند کوهنوردی می‌کنند تا پناهگاه شیرپلا می‌روند و بازمی‌گردند. امّا اگر تصمیم به فتح قله هم داشته باشید، می‌توانید برای برگشت از تلکابین استفاده کنید. امّا اگر تجهیزات و مهارت کافی ندارید، بی‌هیچ وجه زمستان را برای این مسیر انتخاب نکنید زیرا یال منتهی به قله بسیار بادگیر است و در دره‌ها برف زیادی هست و ممکن است دچار مشکل شود.

در مسیر میدان سربند تا قله توچال دوراهی‌های فراوانی هست که به سوی بند یخچال، دره اوسون، مجتمع کلکچال، قله اسپیلت، ایستگاه پنج تله‌کابین و ایر مسیرهای فرعی. البته ترجیحا این مسیرهای فرعی را در زمستان امتحان نکنید زیرا همراه با مخاطرات فراوان است.

باید توجه داشت که فعالیت تله کابین در شرایط نامساعد جوی متوقف می شود، همچنین زمان فعالیت آن در زمستان حداکثر تا حدود ساعت ۱۵ است و در ارائه خدمات، برای اسکی بازان اولویت قائل است.

نحوه دسترسی به دربند

آدرس: استان تهران، شهر تهران، منطقه یک شهری، محله دربند

دربند

مسیر ولنجک؛ قله در ۳۹۶۴ متری

مسیر کوهنوردی در ولنجک یکی دیگر از مسیرهای کوهنوردی در تهران است که از قدیمی ترین و جذاب ترین مقاصد کوهنوردی در ایران محسوب می شود و ارتفاع قله ی آن حدودا ۳۹۶۰ متر است که در شمال تهران و در میان رشته کوه البرز جای خوش کرده است. در بین کوهنوردان این مسیر بسیار محبوب است و بهتر است که برای اینکه به منظور کوهنوردی در این منطقه بخواهید اقدام کنید ابتدا کمی آمادگی جسمانی داشته باشید. توچال در لغت به معنی چال آبگیر و دریاچه های کوچک است و از آنجایی که قله آن در نزدیکی دریاچه ای از یخ طبیعی قرار دارد به این نام خوانده می شود.

توجه داشته باشید که مبدا این مسیر ولنجک است و پس از پارکینگ، تا ایستگاه یک تله کابین مسیر آسفالت است. در ادامه، مسیر مناسب راهپیمایی به صورت مارپیچ و با شیب کم تا ایستگاه دوم تله کابین حدود یک ساعت طول می کشد.

از ایستگاه ۲ تا ایستگاه ۵ هیچ خدمات رفاهی وجود ندارد پس حتما مواد غذایی و آب همراه خودتان داشته باشید.ایستگاه‌های بالاتر در زمستان خطرناک هستند بنابراین اگر قصد صعود دارید حتما از شرایط جوی و تجهیزات کافی همراهتان مطمئن شوید.

کوهنوردی در فصل زمستان در این مسیر خطرات خاص خودش را دارد و احتمال ریزش بهمن نیز وجود دارد، پس حتما قبل از رفتن آب و هوا را چک کنید.اگر قصد استفاده از تلکابین توچال را دارید حتما از ساعت دقیق فعالیت و اولویت سرویس دهیشان اطلاع داشته باشید. همنچین در شرایط باد و طوفان شدید کار نمی‌کنند.

ولنجک

امکانات توچال و بام تهران

فودکورت توچال، رستوران و کافه های مختلف در مسیر پیاده روی، بام تهران، پیست اسکی و ایستگاه های مختلف تله کابین، پارکینگ در ورودی اصلی توچال و ایستگاه اول تله کابین

نحوه دسترسی به توچال

آدرس: تهران- بزرگراه شهید چمران- خیابان یمن- انتهای خیابان ولنجک-بام تهران

ولنجک

مسیر درکه؛ پناهگاه در ۲۵۵۰ متری

مسیر دیگری که جز پر ترددترین مسیرهای کوهنوردی در تهران محسوب می شود درکه یا پلنگچال است. ارتفاع این منطقه ی کوهستانی ۲۵۵۰ متر است و از داخل دره زیبا پلنگچال از کنار رودخانه می گذرد. دره درکه برای کوهپیمایی زمستانی، تا منطقه ای به نام «اذغالچال» امن و مناسب است. مسیر اصلی کوه پیمایی این نقطه از تهران، راه درکه به سمت پلنگ چال یا ایستگاه شماره پنج توچال است و بسیاری در روزهای تعطیل خود از این راه برای کوهنوردی استفاده می کنند. این مسیر شش کیلومتری از داخل دره زیبای درکه و پلنگ چال و از کنار رودخانه درکه عبور می کند. البته برای کوه پیمایی در فصل زمستان بهتر است مسیر را تنها تا منطقه ای به نام اَذغالچال ادامه دهید چرا که در ادامه راه ممکن است خطراتی مانند ریزش بهمن در کمین شما باشد. درکه تهران در روزهای تعطیل و آخر هفته ها بسیار شلوغ می شود، بنابراین اگر دوست دارید که از آرامش این محل استفاده کنید در دیگر روزها به این محله سفر کنید.

مسیر درکه تا پناهگاه از داخل دره زیبای پلنگچال و کنار رودخانه می‌گذرد. درکه جزو زیباترین مسیرهای کوهنوردی تهران محسوب می‌شود. در بیشتر مسیر رستوران‌ها و کافه‌ها برای سرویس دهی قرار گرفته‌اند بنابراین آخر هفته‌ها ممکن است ابتدای مسیر شلوغ باشد چون مردم به قصد تفریح و استفاده از رستوران‌ها هم می‌آیند.این مسیر برای زمستان هم مناسب است البته بعد از اذغال چال، احتمال ریزش بهمن هست. نیمه‌های مسیر در ضلع غربی ارتفاعات مشرف به رودخانه، دره‌ای پردرخت به نام جنگل کارا هست که حدود نیم ساعت از مسیر اصلی فاصله دارد، حتی مناسب کوهپیمایی در زمستان هم هست. از مسیر جنگل کارا می‌توانید به قله‌های چین کلاغ و دوشاخ صعود کنید امّا بدون راهنمایی و آمادگی کافی تصمیم به این کار نگیرید.

امکانات رفاهی درکه

رستوران ها، کافه ها و قهوه خانه ها، سرویس بهداشتی، مرکز اطلاع رسانی فدراسیون کوهنوردی، مسجد جامع درکه، بانک، بازار میوه و تره بار و خانه معلم

نحوه دسترسی به درکه

آدرس: تهران، بزرگراه شهید چمران، خیابان یمن، خیابان رشید الدین فضل الله، خیابان داوودیان، درکه

مسیر درکه

مسیرهای کم تردد برای کوهنوردی مخصوص کوهنوردی حرفه ای

در بالا ما مطمئن ترین و پرترددترین مسیرهای کوهنوردی در تهران را خدمتتان معرفی کردیم که می توانید بدون داشتن هیچ دغدغه ای دل به طبیعت بزنید. اما در همین شهر تهران مسیرهایی هم برای کوهنوردی هستند که آنچنان ایمنی لازم را ندارند و و صرفا باید اگر کوهنورد هستید و با مسیرهای پر خطر آشنایی دارید به سمت آن ها بروید؛ بویژه در فصل زمستان وجود راهنما در این مسیرها لازم است.

مسیر گلابدره

مسیر کوهنوردی گلابدره که حد فاصل بین کلکچال و دربند است ارتفاعی برابر با ۱۸۰۰ متر دارد و تا ارتفاعات ۲۲۵۰ متری هم امتداد دارد. در این مسیر تقریبا حدود یک ساعت پیاده روی به سمت دره زیبای وزباد خواهید رسید که آبشار کوچکی در ابتدای آن نیز قرار دارد. این آبشار به محیط سرسبز پیرامون مقصد نهایی بسیاری از کوه پیمایان است که قصد ادامه مسیر را ندارند. از ابتدا تا انتهای دره گلابدره چیزی حدود یک ساعت و نیم زمان می برد. توجه داشته باشید که برخلاف مسیرهای پر طرفدار دربند و درکه اینجا از کافه ها و رستوران های تودرتو و ازدحام کوه پیمایان خبری نیست.

در سمت چپ مسیری که به سمت کوهنوردی در گلابدره می روید می توانید به سورتمه سواری بروید و از هیجانی هم در آن ها تجربه کنید.
آدرس: تهران، گلاب دره، خیابان شهید باهنر، خیابان مقدسی، خیابان میری، امامزاده قاسم

 

مسیر فرحزاد

مسیر دیگری که جز مسیرهای پر خطر برای کوهنوردی محسوب می شود، مسیر فرحزاد است که در ارتفاع ۱۶۵۰ متری قرار دارد و با عبور از یک جاده خاکی پیچ در پیچ به طول ۱۵ کیلومتر در نقطه پایانی به حرم مطهر امزاده داوود در ارتفاع ۲۶۰۰ متری نیز ختم می شود. این مسیر یکی از قدیمی ترین و مشهورترین مسیرهای کوه پیمایی شمال تهران است و تا همین ۳۰ – ۴۰ سال پیش هنوز جاده ی جدیدی که بین مسیرهای سولقان و کن وجود دارد در حال حاظر نیز احداث نشده بود. پیاده‌ روی در این جاده زیبا در امتداد دره فرحزاد، حدود پنج ساعت زمان می‌برد. برخی از گردشگران این جاده را با خوردوهای شاسی بلند و دو‌ دیفرانسیل نیز طی می کنند.

آدرس: تهران، گلاب دره، خیابان شهید باهنر، خیابان مقدسی، خیابان میری، امامزاده قاس

مسیر حصارک

یکی دیگر از مسیرهای کوهنوردی در تهران که جز پرخطر ها محسوب می شود، مسیر حصارک واقع در شمال غربی تهران می باشد. این مسیر تقریبا جز ناشناخته ها قرار دارد و شامل دو مسیر برای کوهنوردی می شود. حصارک مسیری از شمال غرب حصارک در ارتفاع ۱۶۷۰ متری شروع می شود و در یک مسیر کم شیب تا آبشاری به همین نام نیز ختم می گردد. از ابتدای دره تا پای آبشار نزدیک به ۱ ساعت زمان می برد. مسیر بعد از آبشار کمی ناهموار است اما اگر از آن رد شوید، راه پاکوب در امتداد دره همچنان به سمت بالا ادامه دارد. مسیر دومی که برای رسیدن به بالای این قله می توانید از سمت “مسیر قله بند عیش”، که از بالای محله حصارک شروع شده و در ادامه با عبور از بالای دره حصارک در نهایت به قله بند عیش به ارتفاع ۲۷۶۰ متر ختم می‌شود.

آدرس: تهران، حصارک، بزرگراه باکری شمال، خیابان سیمون بولیوار شرق، خیابان سیمون بولیوار غرب، میدان دانشگاه آزاد، بلوار شهدای حصارک

مسیرهای کوهنوردی شمال تهران به یکدیگر راه دارند امّا برای این کار نیاز به آمادگی کافی، تجهیزات لازم و بلد بودن مسیر است. همچنین اگر در زمستان قصد کوهنوردی دارید، حتما با تجهیزات کافی و مهارت لازم تصمیم به این کار بگیرید، چه بسا بسیاری مواقع کوهنوردان حرفه‌ای و باتجربه در مسیرها دچار سانحه شده‌اند. حتما به هشدارهای هواشناسی توجه کنید تا دچار حوادث غیرمترقبه نشوید.

کوهنوردی علاوه بر علاقه، نیاز به احتیاط فراوان دارد زیرا هر بی‌احتیاطی ممکن است به قیمت جان خود یا همراهانتان تمام شود. همچنین مهارت‌های لازم را در کنار فعالیتتان بیاموزید مثل نقشه‌خوانی و کار با قطب‌نما و GPS که شما را در مسیر راهنمایی می‌کند.

اگر به امداد و نجات نیاز داشتید، فراموش نکنید که بدون معطلی با شماره ۱۲۵ تماس بگیرید.

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *