رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۶ اردیبهشت ۱۴۰۲

روستای چغیورت فریدون شهر

اشتراک گذاری

روستای چغیورت فریدون شهر یکی از روستاهای سردسیر شهرستان فریدون ‌شهر در استان اصفهان است که به دلیل واقع شدن در دامنه کوهستان در هر فصلی دیدنی است. این روستا با توجه به موقعیت فوق العاده خود به لحاظ واقع شدن بین پیست اسکی و آبشار پونه زار و جاده اصلی منتهی به مناطق پشتکوه دارای اهمیت خاصی برای گردشگری است. نیمی از جمعیت این روستا را گرجی زبانان تشکیل می دهند.

روستای چغیورت
روستای چقیورت در فاصله تقریبی ده کیلومتری از مرکز شهرستان و در سمت غرب فریدون ‌شهر اصفهان قرار دارد. بنابر اسناد تاریخی منطقه چغیورت تفرجگاه تابستانی ظل السطان قاجار بوده است. قابلیتهای بالای این منطقه از قبیل وجود دشتهای سرسبز به ویژه در فصل تابستان و بهار، چشمه های جوشان، کوههای پر برف، انواع گیاهان دارویی مورد توجه گردشگران است. سپیدی برف بر روی کوهساران، کوچه های برفی، قندیل های یخی، تابش آفتاب کم رمق زمستانی، جاذبه ای خاص در روستای چغیورت فریدونشهر در زمستان خلق می کند. در حال حاضر این روستا یکی از مهمترین مراکز شهرستان فریدون شهر در توسعه بومگردی بوده و اقامتگاههای بومگردی آن پذیرای مسافران است.

روستای چغیورت

تاریخچه روستای چغیورت

بنیادگذاران فریدون ‌شهر، از اسرای گرجی ‌تبار زمان شاه عباس اول صفوی هستند که توسط خود او از گرجستان به ایران تبعید شدند. به دستور او عده‌ ای از جنگاوران آ‌نها جهت حفظ منطقهٔ فریدن و همچنین پایتخت (اصفهان) از حملات اقوام لر و کرد در فریدن ساکن شدند. پس از حمله کریم خان زند به گرجی ‌های فریدون ‌شهر، بخشی از ساکنان آن به روستاهای «سیبک»، «چغیورت» و «نهضت ‌آباد» کوچ کردند. هنگام ورود گرجی ‌ها به این روستا ترک‌ ها در آن سکونت داشتند. وجود اسامی متعدد ترکی همچون اصلان داغ، سخ بولاق، قراداش، قراگل، آغلی دره، قوروچای، قوروشا و بولاغ و… دلیل این مدعاست.

نام این روستا نیز میراثی از ترک‌ های ساکن این روستا است. جمعیت این روستا تا ۳۰ سال پیش صد درصد گرجی بوده اما از حدود ۴۰ سال پیش با مهاجرت بختیاری‌ ها از منطقه پیشکوه موگویی به این روستا اکنون بختیاری‌ ها حدود نیمی از ساکنان این روستا را تشکیل می ‌دهند.

روستای چغیورت

معماری روستای چغیورت

از مهمترین عواملی که باعث ایجاد روستا و سکونت در آن شده ‌است وجود جانداران مختلف در این منطقه است. اهالی این ده، از دیرباز علاقه زیادی به شکار داشته ‌اند. از عامل ‌های دیگر وجود چشمه‌ های پرآب و فراوان در محل قرارگیری روستا و نزدیک بودن به کوه ‌های مرتفع است که ارتفاع آ‌نها در شمال و غرب از ۱۲ هزار فوت بیشتر است. این ده در دامنه کوه‌ های شمالی گسترش یافته، در جنوب این ده با خانه‌ های قدیمی و با سنگ و گل ساخته شده است. بیشتر قسمت ‌های خانه‌ ها از جمله حمام ده در دل زمین ساخته شده و بیشتر کوتاه و ارتفاع آنها از سه متر بیشتر نیست. ولی در سمت شمال و شرق ده به ساختمان ‌های نوساز برمی ‌خوریم که تا اندازه‌ ای دارای فضای باز و بیشتری هستند.
در نزدیکی چقیورت معادن زیادی وجود دارد. از جمله معدن سنگ باریت که در کوه هشتاد در سه کیلومتری روستا قرار دارد و بهره‌ برداری می ‌گردد. در کوه هشتاد غار معروفی است به نام غار پیرهشتاد که غار آهکی می‌ باشد. غیر از غار پیرهشتاد غارهای دیگری در چقیورت وجود دارد که از همه نزدیک‌ تر غار اصلان داغلی است. چشمه سراب روستای چغیورت که از کوه‌ های شمالی روستا فوران می‌ کند. پس از گذر از مسافت ۱ کیلومتری به روستا رسیده و علاوه بر پرآب شدن روستا به زمین‌ های کشاورزی جانی دوباره می بخشد.

روستای چغیورت

اقتصاد

اکثر جمعیت این ده به شغل کشاورزی توأم با دامداری مشغول هستند و مهم ‌ترین محصول این آنرا فراورده‌ های دامی و غلات تشکیل می ‌دهند.

مردم شناسی

مردم چقیورت شامل گرجی ‌ها و بختیاری ‌ها می ‌باشند. گرجیان (به‌ طور کلی گرجیان فریدن) به دلیل همزیستی با اقوام دیگر (ارمنی، ترک، لر) به تدریج و طی سالیان دراز. از فرهنگ گرجی دور شده‌ اند و دارای پوشش محلی یا آداب و رسوم خاصی نیستند. گرجی ‌های چقیورت نیز تماماً به گویش فریدنی، زبان گرجی صحبت می‌ کنند که حاصل نسخ زبانی است که چهارصد سال پیش بدان تکلم می ‌شده و با زبان گرجی معاصر (زبان رسمی جمهوری گرجستان) متفاوت است.

صنایع دستی روستای چغیورت

در زمینه کارهای دستی و صنایع خانگی که به‌ طور کلی توسط زنان انجام و تهیه می‌ گردد، تهیه قالی و قالیچه و جاجیم و کیسه بافی و انواع و اقسام لباس ‌های پشمی است. قالی و قالیچه‌ های صد در صد پشم نیز در این روستا بافته می ‌شود که از لحاظ دوام بسیار جالب توجه می ‌باشد.

روستای چغیورت

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *