رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۶ دی ۱۴۰۲

رازهای قلعه آدمخوار اردبیل

اشتراک گذاری

قلعه های تاریخی ایران هر کدام داستانی دارند و افسانه ای را در دل خود جای داده اند. در شهر زیبای اردبیل هم قلعه ای با نام بوینی یوغون وجود دارد که به قلعه آدمخوار معروف است . در دل این قلعه آثاری از تمدن ۴۵۰۰ ساله پیدا شده است . اما این قلعه به قدری ترسناک است که کسی جرات وارد شدن به این قلعه را ندارد . قلعه ای که سالها مشغول بلعیدن انسان ها بوده است. اگر شما هم علاقمند به فهمیدن رازهای قلعه آدمخوار اردبیل هستید با سیری در ایران همراه باشید.

قلعه آدمخوار اردبیل
افسانه یا حقیقت ؟

شاید شما هم فکر می کنید این تنها یک افسانه یا داستان ترسناک است. ولی قلعه آدمخوار واقعا وجود داشته و  خیلی از کسانی که برای دیدن آن رفته اند دیگر برنگشته اند! برای یافتن پاسخ این سوال انسان‌های زیادی جانشان را به خطر انداختند، به قلعه رفتند و دیگر بازنگشتند! پس حقیقت دارد که این قلعه آدمخوار است!

در حقیقت این قلعه بر بلندای کوهی استوار ساخته شده و دیوارهای محافظ آن ۳۰۰ متر ارتفاع و حدود دو تا پنج متر ضخامت دارند. همین ارتفاع و ضخامت زیاد سبب شده که قلعه آدمخوار نفوذناپذیر شود. از طرفی مسیر رسیدن به قلعه نیز بسیار سخت و دشوار است. پس هرکسی که می‌خواسته وارد قلعه شود یا راه را گم می‌کرده یا اگر پس از مشقت‌های فراوان می‌توانسته وارد قلعه شود، آنجا اسیر می‌شده و دیگر توانایی خارج شدن از قلعه را نداشته است.

قلعه آدمخوار اردبیل

قدمت قلعه آدمخوار اردبیل

این قلعه در منطقه اردبیل با نام قلعه بوینی یوغون یا گردن کلفت شناخته می‌شود. قدمت این قلعه را به ۳۰۰۰ هزار سال پیش نسبت می‌دهند. درست زمانی که مانناییان در حال نابودی بودند و هخامنشیان جایشان را می‌گرفتند. این قلعه را با سنگ و ساروج ساخته‌اند و همین به ابهت بیشتر قلعه کمک کرده است. چند حوضچه سنگی زیبا و قدیمی آب قلعه را که بر بالای بلندی قرار داشته، تامین میکرده است. پله‌های دست‌ساز قلعه نیز خود نمای زیبایی به آن بخشیده و وقتی این پله‌ها را رد کنید به یک آسیاب سنگی زیبا خواهید رسید.

قلعه آدمخوار اردبیل

معماری قلعه

البته امروز معمای این قلعه مخوف را پژوهشگران به نوعی حل نموده اند. اما باید این را بگوییم که مردم در آن زمان حق داشته اند که این قلعه را آدمخوار بنامند زیرا هر بار که بازدید کننده ای به سوی دیوارهای مرتفعش قصد رفتن می کرد، دیگر به هیچ عنوان باز نمی گشت و این قلعه آخرین جایی بود که به آن می رفت.در واقع استحکام این دژ آنچنان بالاست که موجب شده مردمانی که قرن‌ها قبل در این منطقه زندگی می کرده اند، باور داشته باشند که حتما نیرویی فرا طبیعی موجب گم شدن گردشگران و یا حتی قبل تر از آن ها مردم عادی باشد. دیوارهای این قلعه تا ۳۰۰ متر ارتفاع دارند. اما باید این را بگوییم که این ارتفاع زیاد، کم بر روی این خرافات تاثیرگذار نبوده است.

امروزه با ساماندهی قلعه و همچنین بررسی معماری عجیب آن علت این که مردم این منطقه به آن نگاهی خرافات گونه داشته اند، مشخص شده زیرا همین دیوارهای ۳۰۰ متری، قلعه را از دو طرف غیرقابل نفوذ کرده بودند و به همین صورت دسترسی به آن غیرممکن بوده است. به همین علت افرادی که به این قلعه می رفته اند یا از سوی دیگری راهی می شده اند و یا در این مکان گم شده و دیگر راهی برای خروج پیدا نمی کرده اند و در همان جا می مرده اند.

قلعه آدمخوار اردبیل

آب انبارهای قلعه

اولین ساکنان این قلعه ی مخوف به دلیل این که در ارتفاعات سرد سکونت داشته ‌اند، برای دستیابی راحت به آب، حوضچه‌ های سنگی را در بالای قلعه ساخته‌ اند. حوضچه‌هایی که باز گرفتار باورهای خرافی در بین اهالی این روستا شده و در بین اهالی این روستا با درجه ی اهمیت بسیا زیاد و یا حتی کم، به عنوان داستان های تکمیلی فراوانی از آن ها یاد می شود.

آن جایی که استخرهای سنگی فرصتی برای ذخیره‌ سازی آب برف و باران فراهم می‌کرده است، همین موجب می شده تا خانوارهای مختلف و زیادی به مرور زمان، به این منطقه جذب شوند. در این قلعه، پله های دست سازی وجود دارد که اگر این پله ‌ها را رد نماییم، می‌توانیم آسیاب سنگی که در این قلعه وجود دارد را نیز مشاهده کنیم.

قلعه آدمخوار اردبیل

کارشناسان معتقدند بقایای این بنای سنگی که در جبهه ی جنوب غربی قلعه پیداست، جزئی از تأسیسات دفاعی و ارتباطی قلعه در زمان استفاده اش بوده است. البته کارشناسان باستان‌ شناسی اردبیل معتقدند که با وجود آثاری شاخص از ۴ هزار سال قبل در این منطقه عمده ی رونق این قلعه در دوران اشکانی و در هنگام جنگ ایران و روم بوده است.

حتی کارشناسان می گویند که وسعت بالغ بر ۳۰۰ هکتار و چند لایه ‌ای بودن قلعه نشان ‌دهنده ی استمرار سکونت انسان از دوره اشکانی تا دوره صفوی است.

قلعه آدمخوار اردبیل

کاربری نظامی یا مسکونی

قلعه ی بوینی یوغون نیز معماری با کاربرد نظامی و در عین حال مسکونی داشته و از هر دو منظر امکانات لازم را دارا است. به عقیده ی مسئول موزه ی باستان‌ شناسی اردبیل، قلعه‌ های این منطقه متناسب با کاربری آن ها احداث می ‌شده و به همین دلیل در به کارگیری مصالح حتما از میزان نفوذ پذیری، وسعت و امکانات قلعه ها به نسبت شرایط منطقه و کاربرد توجه می کرده و از این رو این قلعه ها با هم تفاوت دارند.

شرایط بازدید

بازدید از جاذبه های تاریخی می تواند یکی از لذت بخش ترین قسمت سفر باشد که در برنامه ریزی های خود قرار می دهید. هنگام رفتن به اردبیل بدون شک قلعه آدمخوار توجه شما را به خود جلب می کند. هنگام رفتن به این منطقه باید وسایل کوهنوردی را هم با خود به همراه داشته باشید. چرا که علاوه بر پله ها می توانید از سنگ های عظیم الجثه آن هم بالا روید. برای وارد شدن به این قلعه نیازی به دریافت بلیط ورودی ندارید.

قلعه آدمخوار اردبیل

نحوه دسترسی به قلعه آدمخوار اردبیل

قلعه آدمخوار اردبیل بر روی کوهی به همین نام ساخته شده است درست بر فراز دهکده کور عباسلو قرار گرفته است. برای رسیدن به این قلعه که در ۳۵ کیلومتری اردبیل واقع شده است. باید به شهرستان نیر بروید و سپس یازده کیلومتری به سمت روستای عباسلو حرکت کنید. اما به یاد داشته باشید رسیدن به بالای قلعه نیازمندی کوهنوردی و آمادگی فراوان است. وگرنه ممکن است شما هم در دام دیوارهای قلعه اسیر شوید پس هیچ‌گاه به تنهایی راه قلعه را در پیش نگیرید.

قلعه آدمخوار اردبیل

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *