جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

باغ ملک

تاریخ بروزرسانی :
۱۵ بهمن ۱۳۹۶

باغ‌ملک یکی از شهرستان‌های تازه تاسیس استان خوزستان است و تاریخ آن با تاریخ نواحی شمالی استان خوزستان درآمیخته است. آورده‌اند که‌باغ‌ملک نخست باغی پهناور و متعلق به حکم‌ر‌ان آن منطقه بوده که رفته‌رفته آباد و گسترده شده و به صورت شهرکی در آمده‌است. شهرستان باغ‌ملک یکی از شهرستان‌های استان خوزستان است که در خاور این استان قرار دارد و از شمال به ایذه از جنوب به شهرستان رامهرمز از باختر به بخش ملاتانی و ازخاوربه استان چهارمحال و بختیاری (شهرستان لردگان) محدود می شود. مرکز این شهرستان باغ‌ملک است که در ۴۹ درجه و ۵۳ دقیقه طول جغرافیایی و ۳۱ درجه و ۳۱ دقیقه عرض جغرافیایی و ارتفاع ۷۱۹ متری از سطح دریا واقع شده است. براساس سرشماری سال ۱۳۷۵ جمعیت شهرستان باغ‌ملک ۹۰۱۰۶ نفر برآورد شده است.

مکان های دیدنی و تاریخی

از مکان‌های تاریخی و دیدنی شهرستان باغ ملک اطلاعات مستندی در دست نیست.

پل بند تاریخی مربوط به دوره افشاریه

به گزارش پایگاه خبری وزارت نیرو، حمید ثریانی مدیر حفظ آثار فرهنگی تاریخی آب، سازمان آب و برق خوزستان، از شناسایی یک پل بند تاریخی مربوط به دوره افشاریه با پیشینه ای حدود ۳۰۰ سال در منطقه “برم جمال” باغملک خبر داد.
ثریانی، افزود: از این پل بند که در پنج کیلومتری شمال شرقی بخش میداوود در حوالی شهر باغملک شناسایی شده، در زمان حاضر برای آبیاری مزارع کشاورزی پیرامون آن استفاده می شود.
ثریانی گفت: آبهایی که از حوضچه این پل بند به روی زمین جریان پیدا کرده، بسیار شفاف و زلال است اما تنها قابلیت استفاده برای کشاورزی را دارد.
مدیر حفظ آثار فرهنگی، تاریخی آب سازمان آب و برق خوزستان یادآوری کرد: قدمت این پل بند از نقوش حک شده روی تکه های شکسته کوزه های تاریخی که در منطقه یافت شده توسط کارشناس سازمان میراث فرهنگی به دست آمده است.
شهرستان باغملک در جنوب غربی استان خوزستان و در فاصله حدود ۱۲۰ کیلومتری اهواز قرار دارد.

صنایع و معادن

عمده‌ترین معادن شهرستان باغ ملک معدن نمک و گچ است. معادن دیگری نیز در این شهرستان وجود دارد که هنوز به مرحله بهره‌برداری نرسیده‌اند.

کشاورزی و دام داری

کشاورزی،‌باغ‌داری، زراعت و دام‌داری مهم ترین شغل مردم شهرستان باغ‌ملک است. ازمحصولات کشاورزی آن‌ها گندم، جو، برنج، بنشن، انواع میوه، خرما و از تولیدات بخش دام‌داری، فرآورده های لبنی و پشم و دام زنده را می‌توان نام برد.

مشخصات جغرافیایی

شهرستان باغ‌ملک در مسیر راه رامهرمز به ایذه قرار گرفته است. این شهرستان از نظر جغرافیایی در ۴۹ درجه و ۵۳ دقیقه ی درازای خاوری و ۳۱ درجه و ۳۱ دقیقه ی پهنای شمالی و در ارتفاع ۷۱۹ متری از سطح دریا واقع شده است. شهرستان باغ‌ملک از شمال به ایذه از جنوب به رامهرمز از باختر به حوالی سوسنگرد و از خاور به مرز استان چهار محال و بختیاری و استان خوزستان محدود می گردد. آب و هوای این منطقه معتدل است. از مرکز شهرستان باغ‌ملک سه راه آسفالت فرعی جدا شده است:
۱- راه باغ‌ملک – ایذه به سوی شمال خاوری به درازای ۴۸ کیلومتر
۲- راه باغ‌ملک – هفتکل به سوی جنوب باختری به درازای ۴۴ کیلومتر
۳- باغ‌ملک – رامهرمز به سوی جنوب باختری به درازای ۵۷ کیلومتر

وجه تسمیه و پیشینه تاریخی

شهرستان باغ‌ملک در قدیم «جانکی» نام داشته و نام آن مخفف «جوانکی» است که نام طایفه ای از اکراد بوده که در دوره اتابکان لر بزرگ به این منطقه آمده و تا روزگار صفویه در این نواحی می زیسته اند. باغ‌ملک یکی از شهرستان های تازه تاسیس استان خوزستان می باشد و تاریخ آن با تاریخ نواحی شمالی استان خوزستان در آمیخته است. آورده اند که باغ‌ملک نخست باغی پهناور و متعلق به حکمران آن منطقه بوده که رفته رفته آباد و گسترده شده و به صورت شهرکی در آمده است. از نظر تاریخی آن را به دوران حکومت شاه طهماسب اول صفوی نسبت داده اند که نخست، طایفه ای به نام آل خورشیدی از ایلات بختیاری درآن تسلط داشته و بعدها در روزگار شاه طهماسب دوم با پیروزی ایل زنگنه بر طایفه آل خورشیدی این دو قوم با هم اختلاط یافته و مردم کنونی باغ‌ملک از آن دو طایفه هستند.

%D8%A8%D8%A7%D8%BA%D9%85%D9%84%DA%A9 1 باغ ملک

%D8%A8%D8%A7%D8%BA%D9%85%D9%84%DA%A9 3 باغ ملک

%D8%A8%D8%A7%D8%BA%D9%85%D9%84%DA%A9 باغ ملک

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 1 میانگین: 1]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • فرج اله برون

    فرج اله برون صحيح است

    ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۲ پاسخ دادن
  • فرح اله برون

    با درود
    منطقه خوش آب وهواي باغملك (جانكي) در استان خوزستان تا حدودي زبانزد است ، هواي مناسب ، آب كافي ، باغات ميوه در شهر باغملك و ابوالعباس و قلعه تل (امروزه اين باغات در قلعه تل بعلت تحولات جوي و تا حدودي بي اعتنايي صاحبانشان و تغيير الگوي زيست محيطي و ميل جامعه به تغيير اراضي باغي و كشاورزي به ساخت مسكن و تجاري بكلي نابوده شده و تماماً به ابنيه و ساختمان تبديل شدند) و چيدن و رباط و درب و ساير نواحي و داشتن چراگاههاي فراوان حاشيه منگشت و شرق شهرستان و نواحي جنوب و غرب از جمله كلتندر و آلخورشبد و چشمه شيرين و باغملا و منطقه زيبا و وسيع و جنگلي (سله وسر يا سله بسر كه به موازات اين روستاها بسمت جنوب صدهها كيلومتر مربع ادامه دارد و از مناطق بسيار مساعد چراي دام و توليد چوب و محصولات كوهي است و ساير نواحي ، اين منطقه شرايط مناسبي براي كشاورزي ودامپروري داشته و چنين مناطقي معمولاً بين عشايران و دامداران و روستانشينان از اهميت خاصي برخوردار بود و هميشه بر سر تصاحب چنين مناطقي براي سكونت و تعليف دامها، جنگ و درگيري وجود داشته
    جنگ و درگيري نه تنها بين دو طايفه مختلف بلكه حتي بين افراد يك طايفه و يك تش و چاله به فور ديده شده
    اينكه منطقه جانكي قبلاً سكونتگاه طايفه شيرالي بوده تقريباً درست است و اسناد گواه اين مطلب است ولي بعد از افول شيرالي ها طوايف زنگنه و جانكي گرمسير بر منطقه مستولي شدند خود مستلزم جنگ و درگيري است و مسلماً در اين نزاعهاي طايفه عده اي كشته وزخمي و اموالي بغارت ميروند شكي نيست ولي عده اي از دوستان از اين طوايف بعنوان آدم كش و زن وبچه كش ياد ميكنند خيلي معقول بنظر نميرسد چون جنگ و نزاع بر سر زمين و چراگاه و حدود جغرافيايي طوايف در بين همه اقوام امري رايج و معمول بوده است و متهم كردن آنها با اين عبارات زيبنده تحولات اجتماعي مردم غيور و زحمتكش و شجاع نيست

    ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۲ پاسخ دادن
  • به روز

    سلام . در باغملک و اصولا در خوزستان هرگز هیچ کردی نبود و جانکی هم ربطی به کرد ندارد اگر در برخی کتب لوروندان را کرد خطاب کردند بدان دلیل است که کرد به معنی شبان و کسی که معیشت بر اساس رمه گردانی دارد نه اینکه قومی بنام کرد منظور باشد چنانکه نویسندگان عرب از اکراد ترک ، اکراد عرب ، اکراد لور … نام برده اند یعنی ترکها عربها و لورهایی که عشایر و رمه گردان بودند

    ۲۶ اردیبهشت, ۱۴۰۱ پاسخ دادن
  • سید محمد حسینی

    اینجا معدن های زیادی وجود داره بیشترین چیزی که باغ ملک رو مشهور کرده معدن نمگ و گچه, جای دیدنی و خاصی هم ندیدم که داشته باشه

    ۶ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
    • کریمی

      درود
      احتمالا شما اطلاع نداشتین از جاهای دیدنی باغملک، تنگ کرد، تنگ تهی، روستاهای کیوپ، رباط، بلواس، مال آقا، میداوود، کلتندر، امام زاده عبدالله، مرغزار و شله زار و گندمکار، کهرسوار، برم جمال و آبشار پوتو، و….

      ۲۵ اسفند, ۱۳۹۷
  • الهام حاجی زاده

    باغ ملک جاذبه گردشگری خاصی نداره یا من ندیدم،فقط میدونم معادن گچ و نمک زیادی داره

    ۹ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • ابراهیم

    سلام دوست عزیز، باغملک در قدیم از املاک طایفه بزرگ شیرالی بود که این طایفه پس از کشتن چند خان که از وابستگان شاه بودن و از مردم مالیات و باج میگرفتن مورد تهاجم خان های دیگر قرار گرفتن و آن منطقه را از قوم بزرگ شیرالی با زور گرفتن. طایفه زنگنه که از اقوام خان های قدیم بودن از سمت یاسوج به باغملک آمدن و با کشتن زن و کودکان شیرالی آن منطقه را با حمایت شاه تصاحب کردن. لطفا درباره املاک باغملک بیشتر تحقیق کن، با تشکر

    ۲۲ دی, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
    • esi.bakhtiyari75@gmail.com

      سلام داداش الان شما خواستی چی رو ثابت کنی؟ببخشید ها جسارت نشه ولی طبق گفته های شما یعنی زنگنه ها آدم کش هستن و به زن و بچه های مردم رحم نمیکنن؟؟؟؟؟

      ۱۴ بهمن, ۱۳۹۶

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *