رزرو هتل

کلوت شهداد ، منظره ای بی نظیر از رقص ماسه ها با باد

اشتراک گذاری

کلوت شهداد در استان کرمان، به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری جذاب و منحصربه‌فرد در قلب کویر لوت قرار دارد. شهداد تا کرمان صد کیلومتر فاصله و تا شهر افسانه‌ای «کلوتها» ۴۰ کیلومتر فاصله دارد. این منطقه در بین زمین شناسان به یکی از «قطب های گرمایی زمین» معروف است. همین خشکی کویر ممکن است گردشگران را از اروپای سبز به ایران بکشاند.

کلوت کلوت شهداد

معنای کلوت

کلوت به یک منطقه و جاذبه طبیعی در ایران گفته می‌شود که از برجستگی‌های بین شیارهای U شکل درست می‌شود. کلوت به عنوان یک جاذبه مشهور در استان کرمان واقع شده و به عنوان یکی از جاهای گردشگری طبیعی و منحصر به فرد ایران شناخته می‌شود. منطقه کلوت به دلیل تنوع مناظر طبیعی‌اش شهرت دارد. از جمله بیابان‌های شنی و تپه‌های شنی عظیم که از فرسایش آب و باد در مدت زمان طولانی ساخته می‌شود و کلوت شهداد حدود ۲۰ هزار سال قبل به دلیل فرسایش باد و آب به وجود آمده که حدود ۱۱ هزار کیلومتر مربع مساحت دارند. طبق گفته زمین شناسان یکی از قطب‌های گرمایی زمین شناخته می‌شوند.

به همین دلیل این منطقه در دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است و سالانه گردشگران بسیاری از سراسر دنیا برای دیدن کلوت شهداد به ایران سفر می‌کنند.

کلوت شهداد

اهمیت کلوت شهداد

شاید برای شما هم گاهی این سوال پیش بیاید که گرم‌ترین نقطه جهان کجاست؟ در جواب این سوال باید گفت که ناسا در سال ۲۰۰۵، کلوت شهداد را با دمای ۷۰.۷ درجه سانتی گراد، گرم‌ترین نقطه جهان اعلام کرد. همین موضوع خود به اهمیت کلوت شهداد از نظر توریستی اضافه می‌کند. بسیاری از سازه‌های طبیعی این کلوت هم که در سال‌های گذشته در قلب کویر لوت و به صورت طبیعی شکل گرفته‌اند در یونسکو و به عنوان میراث جهانی به ثبت رسیده اند.

علاوه بر تمامی این نکات و اهمیت کلوت شهداد از نظر توریستی و به عنوان یک جاذبه طبیعی، در این منطقه آثار باستانی و ظروف سفالی بسیاری هم یافت می شود. همان طور که قبل‌تر اشاره شد، به عقیده برخی از باستان شناسان، در این کلوت در دوران باستانی، تمدنی انسانی وجود داشته است. هنگامی که این تمدن از بین می‌رود، بسیاری از ظروف و جواهرات آن ها در قلب کلوت شهداد باقی مانده و امروزه به آثار باستانی ایران اضافه شده اند.

کلوت شهداد

پوشش گیاهی کلوت شهداد

از کوه‌های سیرچ به‌سمت کلوت‌ها زندگی نباتی کاهش پیدا می‌کند. در طول مسیل‌ها درختان گز به‌صورت پراکنده قابل‌مشاهده هستند. در حاشیه‌ کلوت‌ها، بوته‌های گز روی گلدان‌های ماسه‌ای قرار گرفته‌اند که به آن‌ها نبکا می‌گویند. این منطقه انتهای مرز نباتی است و در داخل مسیل‌هایی که وارد کلوت‌ها می‌شوند، بوته‌های پراکنده‌ای از استراگال قابل‌مشاهده است. این بوته‌های استراگال نیز با پیشروی به داخل کلوت محو می‌شوند. از کویر‌ پای کلوت به‌سمت شرق و داخل چاله‌های کلوت و روی کلوت‌ها هیچ زندگی نباتی قابل‌مشاهده نیست.

عدم وجود زندگی نباتی در کلوت را نمی‌توان به جنس خاک و املاح موجود در آن نسبت داد؛ چراکه جنس خاک کلوت‌ها از رس، ماسه و نمک است و با جنس خاک آبادی‌ها و زمین‌های زراعتی حاشیه، تفاوت فاحشی ندارد. البته شوری خاک در کلوت‌ها بیشتر است؛ ولی این شوری نمی‌تواند مانع رشد گیاهان هالوفیت شود. فقر آب نیز نمی‌تواند عامل نبود حیات نباتی در این منطقه باشد؛ چراکه در داخل کلوت‌ها جدای از بارندگی سالانه، سیلاب‌های کوه‌های اطراف جریان دارند. عدم وجود پوشش گیاهی در ناحیه‌ای به این وسعت تنها می‌تواند در اثر وجود بادهای سهمگین در منطقه باشد که هر از گاهی وزیدن می‌گیرند. این بادها هرگونه ریشه گیاهی را از زمین جدا و اجازه رشد را از گیاه سلب می‌کنند.

کلوت شهداد

جاهای دیدنی کلوت شهداد

رود شور

رودخانه شور تنها رود دائمی است که در اعماق کویر لوت جریان دارد و در طول سال پرآب است. این رود از کوه‌‌های شمال غرب بیرجند سرچشمه می‌گیرد. این رود که از شور‌ترین آب‌‌های جهان است و بیشترین املاح معدنی را در خود نهفته دارد، پس از طی مسافت تقریبی ۲۰۰ کیلومتر به‌سمت جنوب‌شرق، در نزدیکی شهداد و در منطقه‌ای به نام چاله‌ معدن نمک (گود نمک در گویش محلی) آرام می‌گیرد.

کلوت شهداد

پلی گون‌ها

پلی‌گون‌ها از دیگر پدیده‌های موجود در نزدیکی کلوت‌های شهداد هستند. شش‌ضلعی‌های نمکی ایجاد شده کویر به پلی‌گون مشهور هستند که در اطراف دریاچه نمکی وجود دارند.

کلوت شهداد

نمکزار

در کویر شهداد، ۱۰۰ هکتار نمک‌زار به‌شکل جوشش تخم مرغی وجود دارد که در هیچ جاى دنیا مشابه آن نیست.

کلوت شهداد

امکانات تفریحی کلوت شهداد

کلوت شهداد مانند هر مقصد کویری دیگر، گزینه‌های تفریحی منحصربه‌فردی را به گردشگران عرضه می‌کند:

آفرودسواری

یکی از مهیج‌ترین فعالیت‌های کویری آفرودسواری است. اگر با منطقه آشنا نیستید، توصیه می‌کنیم در تورهای مخصوص شرکت کنید. البته امکان کرایه ماشین‌های آفرود نیز وجود دارد؛ اما اگر تجربه کافی ندارید، بهتر است از افراد کاربلد کمک بگیرید.

kaloot-0907-mm4 کلوت شهداد

موتور چهارچرخ

موتورهای چهارچرخ از محبوب‌ترین وسایل تفریحی در کویر و ساحل است. راندن این موتورها کار چندان سختی نیست. تنها لازم است نکات ایمنی را رعایت کنید. موتورهای چهارچرخ به‌صورت ساعتی اجاره داده می‌شوند.

کلوت شهداد

تماشای آسمان شب

علاقه‌مندان به نجوم کاملا آگاه‌اند که آسمان شب کویر، از تمیزترین چشم‌اندازها برای تماشای ستارگان است. چه آماتور، چه متخصص، در سفر به کلوت شهداد می‌توانید از تماشای آسمانی آکنده از قطرات نور لذت ببرید. همچنین کلوت شهداد یکی از مکان‌های معروف برای دیدن طلوع و غروب خورشید است.

کلوت شهداد

عکاسی

کلوت‌های شهداد با فرم‌های غیرمتعارف خود، از بهترین گزینه‌ها برای عکاسی هستند. ترکیب قهوه‌ای ماسه‌ها و آبی آسمان نیز بر جذابیت‌ عکس‌ها می‌افزاید.

کلوت 4 کلوت شهداد

سافاری

اگر علاقه چندانی به پیاده‌روی ندارید و در عین حال می‌خواهید طبیعت کویری کلوت شهداد را بگردید، می‌توانید در تورهای سافاری شرکت کنید. در این تورها افراد آشنا به منطقه، جذابیت‌های کلوت را به شما نشان می‌دهند.

بهترین زمان بازدید از کلوت شهداد

بازدید از کلوت‌های شهداد در فصول گرم به‌دلیل درجه بالای دما در منطقه، طاقت‌فرسا است و هیچ توری در این بازه زمانی برگزار نمی‌شود. بنابراین بهترین زمان بازدید از کلوت شهداد، فصول خنک سال است.

کلوت شهداد

نحوه دسترسی

آدرس: استان کرمان، جاده قدیم کرمان بم، جاده سیرچ، جاده شهداد

مسیر دسترسی به کلوت‌ شهداد از طریق جاده کرمان-بم است. از کرمان به‌سمت بم پیش بروید تا پس از حدودا ۳۵ کیلومتر، به سیرچ برسید. از سیرچ مسیر را تغییر دهید و وارد جاده شهداد شوید. این مسیر چند کیلومتر پیش برانید تا به دوراهی شهداد-گلبافت برسید. در این دوراهی، مسیر شهداد را ادامه دهید. نهایت به منطقه کویری خواهید رسید. مسیر دسترسی تا سیرچ به‌صورت بزرگراه است و رانندگی در آن مشکل نیست. اما ادامه مسیر تا مقصد، جاده به‌صورت تک‌بانده و کوهستانی است. پس در رانندگی احتیاط کنید.

کلوت 1 کلوت شهداد

kaloot-0907-mm2 کلوت شهداد

کلوت شهداد

کلوت شهداد

کلوت شهداد

کلوت شهداد

کلوت شهداد

کلوت شهداد

کلوت شهداد

این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین 0 / 5. تعداد 0

با سپاس از امتیاز شما.

اگر نکته ای دارید اینجا برای ما بنویسید

آدرس روی نقشه :

 

دیدگاه ها :

*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.

  • فرشاد

    سلام. متاسفانه مملکت ما ، آخر از دست دادن فرصتها و عدم استفاده از امکانات هست.کوه ساولان (سبلان) با دریاچه ی بزرگی که در قله دارد، زیباترین کوه دنیاست. و آبهای گرم اطرافش در سرعین و مشگین، بهترین فرصت برای جذب توریست از منطقه و کل دنیاست. اما حیف….
    اگر ساوالان در ایتالیا یا ترکیه بود ، سالانه چقدر توریست جذب میکرد ؟

    ۲۹ اسفند, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
  • هخامنش سعیدی

    البته اینک ب خاطر بارشهای فراوان پایین دست و سیلابی شدن رود شور، جاده ویران شده و آبگیر ( دریاچه) ساخته شده است

    ۲۰ آبان, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
  • محمد

    فوق العاده زیبا و چشم نواز ، واقعا لذت دیدن ی مکان فوق العاده رو از دست ندین مخصوصا در فصول سرد سال ، حتما این مسیر رو در برنامه ها و نقاط دیدنی قرار بدین که واقعا فوق العاده

    ۱۰ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • کامران فاضلی

    کلوت نام عوارضی طبیعی و جغرافیایی در بیابان لوت ایران است که در اثر ساز و کار شگفت‌انگیز آب و باد و فرسایش زمین و حدود ۲۰ هزار سال قبل با فرسایش آبی و بادى به وجود آمده است.

    ۴ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • مهرنوش زاده رفيع

    سكوت بي نظير و مسحور كننده اي دارد كه با كوير مصر و مرنجاب قابل مقايسه نيست اين سكوت
    من با جدا شدن از گروه دف نوازان سه نفري به فاصله تنها جند متر هيج صدايي جز سكوت نمي شنيدم

    ۱۴ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • فرزانه

    دیشب مستندی درباره شهداد در کانال مستند ایران پخش شد. بسیار زیبا بود.
    کویر جذابیت دارد ذهن را پاک می کند. و توجه را به دور دست می برد.
    چیزی که در فیلم می گفت وجود شهری ۶ هزارساله و مدفون شدن آن است.
    با مقدر شدن خواست خدا روزی در آن بر روی ما گشوده می شود.

    ۲۸ فروردین, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • سارا

    سلام. من دنبال یک کارشناس و متخصص کلوتها میگردم. میخوام تصاویری براشون ارسال کنم و مطمئن شم که نام این جاذبه ها کلوت است یا خیر؟

    ۱۳ دی, ۱۳۹۶ پاسخ دادن
    • س. امجد. نظامی

      سلام من تور گاید و تحصیل کرده رشته زمین شناسی هستم و اتفاقا فردا داریم با سانتافه میهمانان رو به کلوتهای شهداغد میبرم اگر کمکی از دستم برمیاد در خدمتم .ضمنا دوستان سن کلوتهای شهداد ۲ میلیون و پانصد هزار سال است نه ۲۰ هزار سال . بدرود

      ۲۲ شهریور, ۱۳۹۸
  • نسیم اسعدی

    سلام عالی بود ممنون

    ۲۴ فروردین, ۱۳۹۶ پاسخ دادن
  • رضا حاجی محمدی

    با قرار دادن لاشه در کیسه پلاستیکی، لاشه فاسد میشود اما دلیل این فساد میکروبهای احتمالی موجود در محیط کلوت شهداد نیست بلکه میکروبهای طبیعی موجود در سیستم گوارش و سطح لاشه است که آن را تجزیه میکنند.

    ۶ بهمن, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
  • Matthew

    با توجه به اینکه تا اولین شهر ۴۰ کیلومتر فاصله داره چه امکاناتی در خود محل برای بازدید کننده ها وحود داره؟ از قبیل فوریت های پزشکی ، سرویس بهداشتی ….و….

    ۱۸ تیر, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
  • احمد فتحی

    ناگفته های علمی در موردکلوتهای شهداد و گندم بریان…کویر لوت
    قابل توجه فیزیکدانان ، زمین شناسان ، هواشناسان و…
    شهداد زلزله خیز این چاله فلات ایران ، دارنده اولین درفش و پرچم فلزی در جهان ، با تمدنی به قدمت ۶هزارسال که روزگاری مرکز ایالت آراتا بوده ، جای گرفته در حاشیه باختری لوت مرکزی و در فاصله ۷۰ کیلومتری از شمال شرق کرمان و با ارتفاع فقط ۴۳۰ متر از سطح دریا که آنرادر ردیف گودترین منطقه ایران قرار داده است ومخصوصاً با سه دهانه آتشفشان آن که در گندم بریان قرار دارند ، تداعی ذهنیت ژرف ترین گودال جهان یعنی گودال ماریانا با ژرفای ۱۱ کیلومتر در منطقه اقیانوس آرام را بوجود می آورد.
    تشابه نزدیکی بین این دو منطقه شهداد و گودال ماریانا وجود دارد . هر دو ژرف ترین هستند و نواحی اطراف این دو منطقه نیز زلزله خیز هستند وچون زلزله ها و آتشفشانها با یکدیگر عجین هستند ، دهانه های آتشفشانی متعددی هم پیرامون این دو منطقه وجود دارد بطوریکه در اطراف اقیانوس آرام کمربندی از کوههای آتشفشانی مستقر شده اند و آتشفشانهای شهداد هم در گندم بریان قرار گرفته اند.
    زلزله ، شکسته شدن و فرو ریختن پوسته جامد زمین است و وقتی که پوسته داخل مذاب زیرین خود فرو می افتد قاعدتاً فشار ماگما با لا می رود و اگر فشار مذاب از حد متعارفی بالاتر رود این مذاب به صورت ماگما از سوپاپ اطمینان « دهانه آتشفشان » به سطح زمین فوران می کند بر این اساس است که در منطقه زلزله خیز اقیانوس آرام ، دهانه های آتشفشانی زیاد وجود دارد و علت زلزله خیزی اقیانوس آرام هم گودال ماریاناست چرا که کُره زمین از منطقه گودال ماریانا و دیگر مناطق زلزله خیز به تحلیل می رود یعنی پوسته زمین آن منطقه مرتب و بی وقفه می شکند و فرو می ریزد در نتیجه کف گودال فروکش می کند و ژرف تر می شود از طرفی برای اینکه کره زمین هم برای حفظ شکل هندسی کروی بودن و اینکه خللی در حرکت چرخشی وضعی اش بوجود نیاید ، قاره ها مخصوصاً قاره آمریکا از غرب اروپا و و غرب افریقا کنده شده و با حرکت خود به سوی اقیانوس آرام وگودال ماریانا با خاک خود ، مواد تحلیل رفته پوسته منطقه ماریانا را جبران کند تا شکل هندسی کروی بودن زمین حفظ شود . بر این اساس ، زلزله ها باعث تحلیل رفتن و کوچک شدن زمین هستند حالا نه تنها کره زمین بلکه همه سیارات و قمرها بر اثر زلزله هایشان به تحلیل می روند.
    گود ترین نقطه فلات ایران با ۵۶ متر ارتفاع از سطح دریا در کلوتهای شهداد قرار دارد و علت این ژرفای غیر متعارف در این منطقه زلزله خیز چیزی به غیر از بروز زمین لرزه های متوالی چند میلیون ساله نیست یعنی سمت و سوی حرکت پوسته جامد زمین استان کرمان « دراشتقاق قاره ها نظریه آلفرد واگنر » به طرف کلوتهای شهداد است.
    «توضیح اینکه تکتونیک صفحه ای یا فرو رفتن صفحات زمین به زیر یکدیگر در اندیشه هایم جایگاهی ندارد و نظریه واقعی اشتقاق قاره های دانشمند بزرگ آلمانی آلفردواگنر را به گونه ای دیگر به غیر از تکتونیک صفحه ای یعنی تحلیل رفتن کره زمین در اثر زلزله ها می بینم »
    پس زلزله خیز بودن حوزه شهداد بخاطر گود بودن پوسته زمین این منطقه است.
    در ۴۰ کیلومتری شمال شرق شهداد شهر افسانه ای کلوتها قرار دارد که حیات نباتی و حیوانی در این قسمت ازکره خاکی محو می گردد …همانند شهری بزرگ با ساختمانهای کوتاه و بلند واز آن به عنوان شهر کلوخی خیالی یاد می شود.
    طول این شهر خیالی ۱۴۵کیلومتر و عرض آن ۸۰ کیلومتر که بیش از ۱۱هزار کیلومتر مربع وسعت دارد.
    این منطقه دیدنی کویری به لحاظ داشتن شرایط نادر و منحصر به فرد خود ، جاذبه توریستی مهمی پیدا کرده است وگردشگران اقصی نقاط دنیا از آن دیدن می کنند و قطب گردشگری مهمی در این ناحیه بوجود آمده است حتی به خاطر شفاف بودن آسمان شبهایش هرازگاهی علاقمندان به نجوم و ستاره شناسی هم با تلسکوپ هایشان در آنجا مستقر می شوند ولی با وجود این هنوز اهمیت این منطقه را از لحاظ تحقیقات علمی نمی شناسند وپتانسیل های تحقیقات علمی و پژوهشی آن از چشم پنهان مانده و آنرا فقط به عنوان جاذبه توریستی می بینند و وقتی اهمیت این موضوع واضح تر می شود که در داخل این کلوتها و در فاصله ۲۰کیلومتری از آن ، منطقه عجیب تری به نام گندم بریان به طول ۴۸کیلومتر و به عرض ۱۰ کیلومتر و مساحت تقریبی ۴۸۰ کیلومتر مربع وجود دارد که این منطقه با گرمای ۷۶درجه سانتیگرادی و به روایتی دیگر ، ۱۰۰درجه سانتیگرادی ،گرمترین نقطه سطح کره زمین است بنابراین برای کشف علت های علمی عجایب آن ، جا دارد در آنجاکمپی مطالعاتی و تحقیقاتی هم در کنار کمپ های توریستی بوجود آید.
    هوای منطقه گندم بریان آنقدر داغ است که دانه های گندم را برشته می کند و وجه تسمیه نام این منطقه هم از همین داغ و سوزندگی آمده است ولی چرا گندم بریان چنین داغ و سوزنده است که بازدید از آنجا فقط در فصل زمستان امکان پذیر است؟!
    در حال حاضر دو علت را برای گرما و داغی این منطقه عنوان می کنند:
    ۱ ـ سنگهای سیاه بازالتی که تمام منطقه را پوشانده باعث جذب حرارت نور خورشید و ایجاد گرما می شود.
    ۲ ـ پست بودن این منطقه چون گندم بریان فقط ۴۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و هر چه مناطق پست تر باشند هوای گرمتری دارند.
    ولی!…ولی چرا شهر اهواز که با ارتفاع ۱۸ متر از سطح دریا یعنی ۳۸۲ متر از گندم بریان پائین تر است هوایش فقط به۴۶ یا ماکزیمم ۵۰ درجه می رسد ؟!…و همینطورچرا شهرهای بندری سواحل خلیج فارس که هم سطح آبهای آزاد هستند مانند گندم بریان حرارت هوای غیر متعارفی پیدا نمی کنند ؟!
    آیا چگونگی ارتفاع مناطق از سطح دریا در دمای محیط آن منطقه تأثیر گذار است؟! و یا در پشت این قضیه یک اصل فیزیکی مهمی نهفته است ؟!
    زمین و سیارات و حتی قمرها علاوه بر دو نیروی متضاد جاذبه و دافعه دارای نیروی مهم جاذبه الکتریکی هم هستند و در سیاره زمین این نیروی جاذبه الکتریکی باعث جذب و بلعیدن الکتریسیته سطح خود می شود و عمل جذب هم توسط رسانائی پوسته جامد زمین انجام می شود حال هر چه پوسته جامد زمینی رسانا تر باشد ،زمین آن منطقه مقاومت الکتریکی کمتری داردو شدید تر ابرها را به خود جذب و بار الکتریکی آنها را تخلیه و بارندگی های شدید بوجود می آورد بالعکس هر چه پوسته زمین منطقه ای عایق تر باشد ، زمین آن منطقه مقاومت الکتریکی بالاتری دارد و به علت عدم توان جذب ابرها ، بارندگی کمتری را دارد.
    مهمترین مکانیزم جاذبه الکتریکی یا چگونگی مقاومت الکتریکی پوسته زمین هر منطقه ای ، تعیین کننده میزان بارندگی ها و دمای هوای آن منطقه است.
    میدانیم زمین میلیاردها سال در فضای منظومه شمسی بی وقفه در معرض تابش نور گرمابخش و به دور خورشید در چرخش است و روزانه مقدار عظیمی از حرارت خورشید را دریافت می کند حال سوال این است چرا سطح زمین به نقطه ذوب و یا آب دریاها و اقیانوسهای آن به نقطه جوش نمی رسد و همواره دمای هوای این سیاره متعادل زیست نباتی و جانوری بوده است؟!
    شاید بعضی از متخصصین حرارت جذب شده از خورشید را به عنوان انرژی نگاه کنند و بگویند که این انرژی در سطح زمین صرف کار از قبیل تبخیر آب دریاها ، جریان باد ، فرسایش و غیره شده است ولی این جواب اصلاً منطقی نیست چرا که حرارت دریافت شده از خورشید آنقدر زیاد است که با این استدلال توجیه نمی شود.
    در اینجا نظر فیزیکدانان را به این اصل مهم جلب می کنم که گرما وحرارت در قالب انرژی ، سفسطه است و انرژی ، هویت واقعی گرما نیست .باید گرما را از قالب انرژی بیرون آوریم و با نگاه ماده و یکی از ذرات جهان به آن بنگریم و بعد بپذیریم که ذرات گرما قابل تبدیل به ذرات الکترون « الکتریسیته » هستند.
    سطح پوسته زمین « همچنین سطح سیارات و قمرها » در برابر حرارت و همچنین تابش گرمای خورشید خاصیت ترموکوپلی دارد و ذرات گرما را به ذرات الکترون « الکتریسیته » تبدیل می کند .
    ذرات گرمای تابشی خورشید پس از برخورد با سطح زمین به الکتریسیته تبدیل شده و این الکتریسیته بوجود آمده توسط جاذبه الکتریکی زمین و از طریق رسانائی پوسته زمین جذب درون زمین می شود حالا هر چه پوسته زمین هر منطقه ای که بخاطر نوع ساختاری خود مقاومت الکتریکی کمتری داشته باشد گرمای بیشتری را به صورت الکتریسیته می بلعد و وقتی که ذرات گرما بدین طریق از محیط بیرون روند لاجرم برودت وسردی« محیط عاری از ذرات گرما » جایگزین می گردد به همین علت است که زمین مناطق سردسیر مقاومت الکتریکی بسیار پائینی دارند.
    مصرف فلز سُرب پیشینه تاریخی دارد وپیشینیان از این فلز که به آسانی به نقطه ذوب می رسیده است درآب بندی کف آب انبارها استفاده می کردند .
    در تابستانهای گرم کویری ،آب انبارهائی که این فلز در کف آنها تعبیه شده بود دارای آب بسیار سرد و گوارائی بودند « مانند آب انبار گنجعلی خان در کرمان »
    فلز سرب ، ترموکوپل تبدیل ذرات گرمای آب به ذرات الکتریسیته و سپس انتقال این ذرات الکتریسیته به اِرت زمین بوده است و وقتی که ذرات گرمای آب بدین طریق از محیط خارج می شدند ، سرما و برودت بر محیط آب انبارحاکم می شده است.
    علت گرمای بیش از حد کلوتهای شهداد و بطور کل بیابانهای لوت بخاطر عدم جاذبه الکتریکی پوسته زمین این مناطق است بطوریکه مقاومت الکتریکی آنقدر بالاست که توان تبدیل پذیری ذرات گرما به الکتریسیته وجود ندارد در نتیجه ذرات گرما در سطح چنین مناطقی انباشته می گردد و هوای منطقه را به شدت داغ می کند .
    بنابراین پوسته زمین منطقه گندم بریان فاقد جاذبه الکتریکی و دارای مقاومت الکتریکی بسیار بالائی می باشد و همین موضوع باعث انباشتگی ذرات گرما در این منطقه است مضاف بر اینکه سطح بسیار گسترده سنگهای آتشفشانی سیاه و تیره رنگ بازالتی آنجا که باعث جذب بیشتر ذرات گرمای تابشی خورشید می شود مزید بر علت شدت یافتن گرمای آن منطقه است.
    در منطقه کلوتهای شهداد و مخصوصاً گندم بریان ، حفر چاه اِرت به هر عمقی مفهوم ندارد چون پوسته زمین آنجا فاقد جاذبه الکتریکی ست به همین سبب و به همین خاطر عدم جاذبه الکتریکی ، ابرها جذب این مناطق نمی شوند و بارشی بر این مناطق ندارند .
    متخصصین توانیر به خوبی می دانند که مقاومت الکتریکی زمین های کویری بسیار بالاست یعنی این زمین ها فاقد جاذبه الکتریکی هستند و زمینی که فاقد جاذبه الکتریکی باشد ، زنده نیست و مُرده است .در زمین های مرده کویری حیات شکل نمی گیرد . بارندگی نمی شود زیرا بارندگی نیازمند جاذبه الکتریکی زمین منطقه است .گیاه نمی روید چون فتوسنتز وابسته به جاذبه الکتریکی خاک زمین متصل به ریشه است . حیوان دوام نمی اورد چرا که ترشح غدد و همه اعمال فیزیولوژی اندامش در گرو جاذبه الکتریکی زمین زیستگاهش است .
    در خصوص حیات در منطقه داغ گندم بریان لازم به ذکر است که یکی از خصوصیات فیزیولوژی جانوران و گیاهان ، تطابق وخو گرفتن با محیط و تغییر گونه است بنابراین نمی توانیم بطور قطع و یقین حیات را در منطقه سوزان گندم بریان نفی کنیم . داغی باعث نابودی همه جانوران ذره بینی و میکروسکوپی حتی بعضی از حیوانات نمی شود و بعضی از آنها تا حرارتهای مشابه گرمای گندم بریان زنده می مانند و به فعالیت خود ادامه می دهند کما اینکه اخیراً در یکی از دهانه های آتشفشانهای گندم بریان ، نوعی مارمولک مشاهده شده است.
    در نفی حیات در منطقه داغ گندم بریان گفته شده است :
    «در سال ۱۳۶۵ گوساله ای در این منطقه مُرده بود و پس از گذشت ۱۵ سال از این قضیه ، لاشه این حیوان بدون اینکه در اثر فعالیت میکرواورگانیسم ها متلاشی شود خشک شده اما سالم باقی مانده بود » و بر این اساس این منطقه داغ را از لحاظ عدم حیات وعدم فعالیت میکروارگانیسمها و فساد ناپذیری تشبیه کرده اند به سطح کره ماه.
    در رد اینگونه نگاه باید بگویم آنچه باعث عدم فعالیت میکرو ارگانیسمها و عدم تجزیه وعدم فساد لاشه این گوساله در طی این ۱۵ سال شده است فقط داغی شدید هوای این منطقه است و این داغی باعث تبخیر سریع آب درون لاشه حیوان بوده است و مُسلم است میکروارگانیسمها فقط در محیط های خیس و آبکی قادر به فعالیت هستندو وقتی که گوشت سریع تبخیر و خشک شود ، میکروارگانیسمها دیگر قادر به تجزیه و فساد در گوشت خشک شده نیستند که یکی از راههای نگهداری انواع گوشتها هم خشک کردن ، نمک سود کردن و دودی کردن آنهاست.
    اگر در سال ۱۳۶۵ و هنگام مرگ گوساله و برای جلوگیری از تبخیر آب لاشه این حیوان ، لاشه اش را در پلاستیک ضخیمی گذاشته بودند ، اندامش سریعاً فاسد و تجزیه می شد.
    احمد فتحی مدیر وبلاگ « اسرار ناب هستی ۲ »

    ۱۷ مرداد, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
    • محمد

      با سلام به شما دوست بزرگوار
      از مطالب ایراد شده حضرتعالی بسیار خرسندم اگه باز هم اطلاعاتی داشتید به ایمیل بنده ارسال بفرمائید بنده و دوستانم در مورخ ۹۴/۸/۲۹ برای اولین بار به این منطقه سفر کردیم شاید باورتون نشه اگه کفر نباشه برای من حکم کعبه و جمال خداوند رو داشت ما از زاهدان به اونجا رفتیم و شب هم جاتون خالی اونجا خوابیدیم هر چند خنک بود ولی پیاده روی در شب داخل زیبایی های خلقت مسحور کننده بود وخدارو خیلی عجیب حس میکردیم . تصمیم گرفتیم بزودی و مجدد به این منطقه رهسپار بشیم و به عمق کلوتها پیاده روی کنیم . انشاا… asramvm110@yahoo.com

      ۶ آذر, ۱۳۹۴
    • رضا

      از اطلاعات مفید و ارزنده شما بسیار تشکر میکنم……

      ۳ اردیبهشت, ۱۳۹۵
    • حسن عزتی

      خیلی ممنونم بابت اطلاعاتتتون
      خیلی مفید برام
      در اهرام ثلاثه مصر از این وژگی فکر کنم استفاده شده

      ۲۸ دی, ۱۳۹۷
  • محمد

    بسیار عالی است ممنون

    ۱۷ آبان, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • محمد

    بسیار عالی است با این مطالب من بیست میشم ممنون از آذربایجان غربی

    ۱۷ آبان, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    حداکثر حجم فایل : 2 مگابایت. فرمت های مجاز : image, video. Drop files here