چگونه ارز مسافرتی در سال ۱۴۰۲ بگیریم؟ سوالی است که اگر در این سال امکان سفر به خارج از کشور داشته باشید از خود می پرسید. در برنامه ریزی سفر یکی از مواردی که قبل از سفر باید به آن پرداخته شود تهیه ارز مسافرتی است.گرفتن این ارز باعث میشود که هزینههای سفر به مقدار قابل توجهی کمتر شود. با این حال، دریافت ارز مسافرتی شرایطی دارد که باید به آنها توجه کنیم.با سیری در ایران همراه باشید تا با این شرایط آشنا شوید.
در این مطلب می خوانید :
ارز مسافرتی چیست؟
ارز مسافرتی برای اولین بار در تیر ماه سال ۱۳۶۴ توسط هیئت وزیران به مبلغ ۳۰۰ دلار برای یک بار در سال به تصویب رسید. ۵۰ دلار از ارز کشور مورد نظر مسافر به صورت نقد و ۲۵۰ دلار از آن به صورت چک مسافرتی قابل پرداخت در کشور مقصد پرداخت می شد و مبنای پرداخت ارز نیز به هر جلد گذرنامه با گذشت یک سال کامل از تاریخ خروج قبلی تعیین شده بود. اما رفته رفته در این قانون تغییراتی به وجود آمد.
این ارز بسیار ارزانتر از سایر ارزهای موجود در بازار است. بنابراین، بسیاری از گردشگران برای دریافت آن اقدام میکنند. هر جا هم که تقاضا بسیار باشد، باید انتظار صفهای طولانی را داشته باشید. صرافیها و بانکهای ارائهدهنده ارزهای مسافرتی در نزدیکی تعطیلات، بهویژه تعطیلات نوروز از همیشه شلوغتر میشوند. البته، برای رهایی از این صفهای شلوغ همراهی دارید که در ادامه درباره آن توضیح خواهیم داد.
مقدار ارز مسافرتی در سال ۱۴۰۲
مقدار ارزی که برای سفرهای خارجی به هر ایرانی تعلق میگیرد، ممکن است در هر سال متفاوت باشد. این میزان هر سال بر اساس شرایطی مثل نوسانات ارز تعیین میشود. بنابراین، برای دریافت آن در هر سال باید به آخرین اطلاعیه بانک مرکزی رجوع کنید.
حالا میزان ارز مسافرتی قابل دریافت توسط مسافرانی که با ویزای گردشگری یا مسافرتی قصد سفر به یک کشور خارجی را دارند در سال ۱۴۰۲ به شرح زیر است:
ارز مسافرتی در سفر هوایی به کشورهای نیازمند دریافت ویزا: ۵۰۰ یورو
ارز مسافرتی در سفر هوایی به کشورهای بدون نیاز به دریافت ویزا: ۳۰۰ یورو
ارز مسافرتی در سفر زمینی، ریلی و دریایی: ۳۰۰ یورو (یا معادل آن به تمامی ارزها)
ارز ارائه شده از سوی بانک مرکزی به یورو محاسبه میشود اما اگر برای سفر خود به دلار یا پوند احتیاج دارید، میتوانید هنگام دریافت ارز مسافرتی معادل همین مبلغ را به واحد ارز مورد نظر خود بگیرید.
آیا دریافت ارز مسافرتی به صرفه است؟
قیمت ارز مسافرتی ارزانتر از قیمت بازار است و به همین دلیل افرادی که میخواهند به خارج از کشور سفر کنند، ترجیح میدهند این ارز را دریافت کنند. مبلغ ارز مسافرتی اغلب حدود چند هزار تومان ارزانتر است و دریافت ارز به این قیمت، یک هزینه چند میلیونی را برای مسافران کمتر میکند.
البته باید توجه داشته باشید ارز مسافرتی تنها یک بار در سال به افراد تعلق میگیرد. در نظر داشته باشید طبق تجربه بعضی مسافران، گاهی اوقات وقتی که برای دریافت این ارز مسافرتی به صرافیهای دولتی مواجعه میکنید، به تناسب شرایط خود به شما دلار یا یورو میدهند و ممکن است نوع ارز موردنظر شما را نداشته باشند.
در حاشیه نشستی که رئیس بانک مرکزی با فعالان اقتصادی داشت، تصمیم گرفته شد مجددا سهمیه ارز دانشجویی و ارز مسافرتی برقرار شود. البته مسئولان تلاش دارند مانع سواستفاده افراد از این سهمیهها شوند. به علاوه به نظر میرسد قرار است سامانهای راهاندازی کنند که افراد از طریق آن سامانه و به صورت غیرحضوری درخواست خودشان را ثبت کنند، اما اینکه این سامانه چه زمانی به طور کامل قرار اجراست، چندان مشخص نیست.
مدارک مورد نیاز جهت دریافت ارز مسافرتی
اصل و کپی گذرنامه ایرانی شخص: برای دریافت ارز مسافرتی حتما باید گذرنامه شما حداقل به مدت ۶ماه اعتبار داشته باشد.
ارائه اصل و کپی بلیط هواپیما با مهر آژانس هواپیمایی: دقت داشته باشید اگر بلیط خود را به صورت اینترنتی خریدهاید، کد رهگیری، اطلاعات شرکت صادرکننده بلیط و تاریخ و زمان خرید روی آن نوشته شده باشد.
ارائه اصل و کپی کارت ملی
ارائه رسید واریز وجه عوارض خروج از کشور: هر بار میخواهید از کشور خارج شوید، باید مبلغی تحت عنوان عوارض خروج از کشور بپردازید. این مبلغ بستگی به این که چندمین سفر خارجی شماست، متفاوت است.
ارائه اصل و کپی ویزا: البته درصورتی که قصد سفر به کشورهای نیازمند ویزا را دارید.
تکمیل فرم درخواست ارز: توجه داشته باشید باید این فرم را در کمال دقت پر کنید، چون اگر اشتباهی در آن باشد یا ناقص باقی بماند، برایتان مشکلساز خواهد شد.
پرداخت مبلغ ریالی مبادلاتی روز ارز درخواستی و تحویل رسید آن: امکان دارد صرافیهای دولتی علاوه بر مبلغ روز ارز درخواستی، مبلغی هم به عنوان کارمزد فروش آن ارز از شما دریافت کنند.
شماره موبایل و حساب بانکی معتبر: شماره تماسی و حساب بانکی که به صرافی دولتی اعلام میکنید، باید دقیقا به نام خودتان باشد.
نکات مهم در مورد ارز مسافرتی
درباره ارز مسافرتی لازم است چند نکته را بدانید و به آن توجه داشته باشید.
صرافی دولتی فرم تقاضای ارز مسافرتی را به شما میدهد تا آن را پر کنید. نرخ مبادلاتی ارز نیز مثل نرخ بازار آزاد ارز هر روز درحال تغییر است؛ بنابراین صرافی قیمت روز مبادلاتی آن ارز را به شما اعلام میکند تا پرداخت کنید. پس اگر کسی هفته گذشته قیمت کمتر یا بیشتری پرداخت کرده، نباید تعجب کنید.
اگر میخواهید برای سفر زیارتی این ارز را بخرید، واجب است نام شما در پرتال سازمان حج و زیارت قابل مشاهده باشد.
برای دریافت ارز مسافرتی حتما باید خود متقاضی مراجعه کند، یعنی اگر یک خانواده ۴ نفره هستید که قصد سفر دارید، باید مدارک هر ۴ نفرتان را برای دریافت ارز ارائه دهید.
درصورتی که گذرنامهتان را عوض کردید یا المثنی گرفتید، باید گذرنامه قبلی خود را به متصدی صرافی دولتی ارائه بدهید تا آن را بررسی کند.
پیشنهاد می کنیم مطلب همه چیز درباره ارز مسافرتی را مطالعه بفرمایید.
شرایط لازم برای دریافت ارز مسافرتی
اگر میخواهید ارز مسافرتی بگیرید، حتما باید شرایط زیر را داشته باشید:
برای دریافت ارز مسافرتی لازم است حتما قصد سفر به یک کشور خارجی را داشته باشید. شما باید بلیط سفر خود را ارائه دهید تا بتوانید سهمیه ارز مسافرتی ۱۴۰۲ را تحویل بگیرید.
توجه داشته باشید ارز مسافری تنها یک بار در سال به شما تعلق میگیرد.
همچنین رده سنی مسافران هم برای دریافت این ارز اهمیت دارد. افراد بالای ۱۲ سال میتوانند این ارز را دریافت کنند.
چه کسانی ارز مسافرتی نمی توانند بگیرند
اما ۴ دسته از افراد هستند که ارز مسافرتی به آنها تعلق نمیگیرد. این ۴ دسته به شرح زیر هستند:
فرد متقاضی باید بالای ۱۲ سال سن داشته باشد و به افرادی که کمتر از ۱۲ سال سن دارند، ارز مسافرتی داده نمیشود.
به ایرانیانی که مقیم کشور خارجی، یعنی دو تابعیتی هستند، ارز مسافرتی داده نمیشود.
این نوع ارز به افرادی که گذرنامه خدمات یا سیاسی دارند، تعلق نخواهد گرفت.
از کجا ارز مسافرتی بگیرید؟
قبلا بانک مرکزی اعلام کرده بود که ارز مسافرتی فقط با ثبت نام در «سامانه برخط مرکز مبادلات ارز و طلای ایران» به متقاضیان تعلق میگیرد؛ اما بنابر آخرین بررسیها، این موضوع دیگر اجباری نیست و میتوان با مراجعه به شعبههای مختلف بانکهای عامل، مدارک لازم برای دریافت حواله ارزی خود را تحویل داد.
همچنین این نکته را هم بگوییم که بنابر قوانین بانک مرکزی، وجه نقد ارزی فقط در فرودگاه و پشت گیت خروجی به مسافران تحویل داده میشود. پس بهتر است برای دریافت ارز مسافرتی، پیش از سفر به بانکهای عامل مراجعه کنید و فقط به ثبت نام در صرافی بسنده نکنید.
چه زمانی برای دریافت و پرداخت ارز مسافرتی اقدام کنید؟
یادتان باشد مسافران حداکثر از ۷ روز قبل پرواز خارجی خود میتوانند برای ثبت نام و ارائه مدارک خود برای دریافت ارز مسافرتی اقدام کنند. اگر قبل از پرواز این ارز را دریافت نکنید، نمیتوانید بعد از برگشت از سفر خارجی برای دریافت آن به مراکز مجاز مراجعه کنید.بنابراین توصیه میکنیم حتما در همین بازه زمانی برای دریافت ارز اقدام کنید. همچنین برای دریافت ارز، ساعت پرواز را در نظر داشته باشید.
نظر کاربران : با ورود به حساب کاربری از نوشتن نظر خود امتیاز کسب کنید
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.