پیست اسکی دیزین در۷۵کیلومتری کرج و ۶کیلومتری روستای ولایت روددر جاده کرج–چالوس واقع است.روستای ولایت رود به دلیل وجود پیست اسکی دیزین و همچنین دره زیبای ولایت رود، کوه ها و دشت های آن به عنوان روستای هدف گردشگری معرفی شده است.پیست اسکی دیزین در سال ۱۳۴۸ تأسیس شده است و در شمار پیست های معروف جهان قرار دارد . پیست اسکی دیزین اولین پیست اسکی درایران است که از طرف فدراسیون جهانی اسکی برای برگزاری مسابقات رسمی مورد تأیید قرار گرفته،عنوان بین المللی یافته است.
ارتفاع پایین ترین نقطه آن از سطح دریا۲۶۵۲متر وبلندترین نقطه آن ۳۶۲۲متر می باشد. پیست اسکی دیزین دارای۳مسیر تله کابین ،۲تله سیژ ،۲۳پیست اسکی و هفت تله اسکی بشقابی و تله اسکی چکشی و پیست چمن است که در فصول مختلف سال پذیرای علاقه مندان به اسکی و سایرورزش های تابستانی و زمستانی است. پیست اسکی دیزین از امکانات آموزشی و زمین های تنیس ، والیبال ،زمین بازی کودکان ، پیست اسکی روی چمن و نیز ارتفاعات مناسب برای کوهپیمایی ، پیاده روی و اسب سواری برخورداراست. همچنین امکانات رفاهی آن شامل۲هتل ،۱۹کلبه و۵رستوران می باشد.
دسترسی به پیست اسکی دیزین در فصل تابستان از سمت شمشک در استان تهران و همچنین جاده کرج–چالوس ،روستای ولایت رود امکان پذیر است ولی در زمستان به دلیل بهمن گیر بودن محور شمشک به دیزین ، این مسیرغیر قابل تردد بوده،تنها از جاده کرج–چالوس قابل دسترسی است.
دیزین کجاست؟
دیزین منطقهای در شمال تهران واقع در دامنههای البرز است که اگر از جاده تهران – کرج – چالوس سفر کرده باشید حتما تابلوهای معرفی آن را دیدهاید.این منطقه در شمال کوههای تهران (منطقه گاجره) و به فاصله ۱۲۳ کیلومتر از مسیر جاده چالوس و ۷۱ کیلومتر از مسیر شمشک قرار دارد.
اگر از کرج وارد جاده چالوس بشوید ۶۵ کیلومتر از مسیر کرج – چالوس را که بپیمایید بعد از گچسر میتوانید به جای ادامه مسیر شمال به دل کوه بزنید و به روستایی برسید که گرچه اینک نامش تغییر یافته، ولی به واسطه موقعیت جغرافیاییاش از دیگر روستاهای منطقه معروفتر و جذابتر شده است.
بعد از روستای «ولایترود» کنونی و پشت سر گذاشتن چندین مجتمع مسکونی به پیست اسکی دیزین میرسید.اما راه رسیدن به دیزین فقط مسیر کرج – چالوس نیست. مسیر دیگری هست که همواره در زمستان بسته است. مسیری که به مراتب نزدیکتر و کم ترددتر است. شاید تا به حال آخر هفتهای یا یک روز تعطیلی به فشم، لواسان و اطراف آن رفته باشید. از لویزان تهران که به مسیر لواسان- فشم بروید، به جای لواسان به سمت فشم و بعد میگون حرکت کنید و مسیر را ادامه بدهید تا به پیست شمشک برسید.
از آنجا حدود ۳۰ دقیقه دیگر برانید به بلندترین نقطه پیست اسکی دیزین میرسید.
مسیر تهران-شمشک – دیزین حدود ۶۵ کیلومتر است، در حالی که اگر بخواهید همین مسیر را از جاده چالوس طی کنید بعد از ۳۰ کیلومتر پشت سر گذاشتن اتوبان کرج، باید ۶۵ کیلومتر از جاده چالوس را هم طی کنید که تقریباً ۱۰۰ کیلومتر پرتردد میشود. اما این مسیر فقط یک مسیر توریستی محسوب میشود که معمولاً یا مردم برای رفتن به مناطق ییلاقی فشم و میگون از آن بهره میبرند یا اگر راه اجازه بدهد برای رسیدن به دیزین.
آب و هوای بسیار مناسب زمستانی (۲۰- سانتیگراد) با تعداد روزهای آفتابی زیاد و آب و هوای دلپذیر تابستانی حداکثر (۲۰+ سانتی گراد) و امکانات فراوان و دسترسی مناسب، دیزین را به دهکده توریستی کمنظیر زمستانی و تابستانی در خاورمیانه تبدیل کرده است.پیست دیزین در شهرستان کرج در استان البرز واقع شده است
تاریخچه پیست دیزین
مجموعه پیست بینالمللی اسکی دیزین در سالهای ۱۳۴۱ و ۱۳۴۲ توسط یک گروه خارجی که به دنبال اکتشاف معدن در بخش البرز مرکزی بودند، به سرپرستی آقای کاظم گیلانپور، قهرمان و مربی اسکی وقت، شناسایی شد.
این منطقه برای اسکی مناسب تشخیص داده شد و در سال ۱۳۴۳ با نصب یک دستگاه تله اسکی سیار در گردنه دیزین بهعنوان محل تمرین خارج از فصل برای تیم ملی وقت بهکار گرفته شد. نصب و راهاندازی تله سی یژ برقی شمشک با بازدید رئیس فدراسیون اسکی وقت، در سال ۱۳۴۴ از منطقه دیزین و طرح این مورد در هیئت دولت وقت، این منطقه بهعنوان یک مجموعه اسکی تعریف و کارهای زیر بنایی آن از جمله احداث جاده از سمت معدن زغال سنگ آرسین آغاز شد و بالاخره در سال ۱۳۴۶ عملیات اجرایی آن شامل نصب یک خط تله سی یژ به طول ۲۴۰۰ متر در قسمت دره تا پارکینگ بالا و ورود اولین تله کابین به ایران (تله کابین شاله) همزمان با ایجاد رستوران شاله و نصب تله اسکی مبتدی و راهاندازی آن شکل گرفت و تا سال ۱۳۴۷ و ۱۳۴۸ به طول انجامید.
پیرو این فعالیتها، نصب تله کابین قله انجام شد و این مجموعه در سال ۱۳۵۱ پایان یافت و این منطقه اسکی برای اسکیبازان آماده شد.
درسال ۱۳۸۵ بعد ازگذشت نزدیک به سه دهه، مجددا با سرمایه گذاری بخش خصوصی توسعه دیزین از سر گرفته شده است.
فعالیت مجموعه دیزین به فصل زمستان محدود نمیشود. در سال ۱۳۷۲ با نظر فدراسیون جهانی اسکی و همکاری متخصصان این رشته کلنگ احداث پیست اسکی روی چمن در این منطقه زده شد.
در طول تابستان، اسکی روی چمن نیز در این پیست امکانپذیر است. پیست اسکی روی چمن دیزین ۶۵۰ متر طول دارد. همه ساله در این منطقه مسابقات جهانی اسکی روی چمن برگزار میشود. همزمان، در مناطق دیگر دیزین از جمله منطقه پیست چمن، امکان فعالیتهایی از قبیل دوچرخه سواری کوهستانی، تیراندازی با کمان، کایت سواری و غیره موجود است و گردشگران از باغ گل و گونههای نادر گیاهان کوهستانی بازدید میکنند.
فعالیت مجموعه دیزین به زمستان محدود نمیشود و در تابستان نیز اسکی روی چمن امکانپذیر است
انواع پیستها
وجود پیستهای متنوع به ورزشکاران حق انتخاب میدهد:
پیست مبتدی: کارکنان صبور در پیست مبتدی، مکانی امن برای فراگیران این ورزش مفرح در هر سنی ایجاد کردهاند.
پیست وپیست: محیطی دلچسب را برای ورزشکاران حرفهایی اسنو برد فراهم آورده است تا نهایت لذت را از فعالیت خود ببرند.
جالب است به این نکته توجه کنیم که علاوه بر علاقهمندان ایرانی به اسکی بسیاری از دیپلماتها و کارداران سفارتخانههای خارجی در ایران مهمان زمستانه پیست دیزین هستند. دیزین مهمترین پیست اسکی ایران و منطقه خاورمیانه است. این پیست اولین پیست اسکی در ایران است که از طرف فدراسیون جهانی اسکی مورد تأیید برای برگزاری مسابقات رسمی شناخته شد و عنوان بینالمللی به خود گرفت.
رسمیت این پیست وابسته به امکانات ویژه و خاص است که شامل نکات فنی مانند، شیب مسیر، طول مسیر، محل برگزاری مسابقات و امکانات رفاهی است.
پیست اسکی دیزین در حال حاضر به جهت اجرای طرح توسعه در اختیار بخش خصوصی قرار گرفته است.
امکانات رفاهی پیست دیزین
رسمیت این پیست وابسته به امکانات ویژه و خاص شامل نکات فنی مانند، شیب مسیر، طول مسیر، محل برگزاری مسابقات و امکانات رفاهی است. تاریخ نصب اولین دستگاههای بالابر در دیزین به سال ۱۳۴۸ است که شامل سه ۳ تله کابین ، دو تله سیژ، هفت تله اسکی بشقابی و یک تله اسکی چکشی است. برخی از پیستهای آن عبارتاند از: پیست اسنو پارک، پیست یو، پیست مبتدی و پیست چمن
امکانات رفاهی این پیست بنا به توسعه وسعت منطقه شامل دو هتل، ۱۹ کلبه و پنج رستوران است.
مدت زمان فصل اسکی در دیزین که بیشترین زمان را برای اسکی بازان درایران فراهم آورده از اوایل آذرماه تا اواخر اردیبهشت ماه است.
نظر کاربران :
هر وقت میخواید برید فقط جمعه ها نرید که خیلی شلوغ و کلافه کننده هست
خیلی شلوغ بود و ما خیلی اذیت شدیم اما مکان دلباز و بزرگی بود