پل لیشاوندان رشت بر روی رودخانه خوبک ، در میانه جمعه بازار رشت – کنار جاده اصلی رشت به فومن و مجاور روستای لیشاوندان واقع گردیده است . این پل از آثار دوره قاجار محسوب می شود. مرغانه پل یا پل لیشاوندان در مکانی قرار گرفته که رودخانه در کم عرض ترین بستر خود جریان دارد. این پل به طول حدود ۳۰ و عرض ۶ متر دارای یک دهانه طاقدار اصلی به عرض ۳۰/۵ و دو دهانه فرعی و دو طبقه به عرض هر کدام ۱۵/۲ متر است. حداکثر ارتفاع پل در بالای تیزه طاق اصلی به ۹ متر می رسد. طاق به کار رفته در این پل از نوع جناغی با خیز تند است.
پایه های پل در جهت موافق و مخالف جریان آب دارای موج شکن های نیم دایره است و بر بالای دو پایه میانی ، دهانه های کوچکتری تعبیه شده است. در دو انتهای پل آثار دو دهانه مسدود جلب نظر می کند. مصالح به کار رفته در این پل ، آجرهایی به ابعاد ۵×۲۱×۲۱ سانتیمتر و ملات ساروج است. سطح گذر پل که از میانه به طرفین دارای شیب نسبتاً ملایم و در طرفین دارای جان پناهی است. این پل در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۷۵ با شمارهٔ ثبت ۱۷۸۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وجه تسمیه
در گویش مردمان گیلان، مرغانه به معنی تخم مرغ است. شاید دلیل نامگذاری این پل به نام مرغانه از آنرو است که در ساخت این بنا از تخم مرغ برای استحکام بیشتر پل استفاده شده است و عده ای هم استفاده از افراز در یکی از طاق پل ها را دلیل این نامگذاری می دانند. امروزه نام این پل را برگرفته از نام روستا، پل لیشاوندان یا گورآب لیشاوندان می نامند. لیشاوندان از لیش نوعی گیاه همیشه سبز و خوراک گاو است که از درخت هایی که کنار استخرهاست بالا می رود. این گیاه در روستای لیشاوندان فراوان بوده است، وندان به معنی استخر بزرگ نیز آمده است.
نحوه دسترسی
پل لیشاوندان در کنار جاده اصلی رشت به فومن (کیلومتر ده رشت به فومن، بعداز پلیس راه) در روستای لیشاوندان بر روی رودخانه خوبک ساخته شده است.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.