رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۲ اسفند ۱۳۹۸

نقل و حلواهای ارومیه

لینک این مطلب کپی شد!

شهر ارومیه سوغات شیرین بسیار چون نقل و حلوا و … دارد .یکی از معروفترین و بهترین سوغات ارومیه، نقل است که جای خود را خانه های ایرانی حفظ کرده؛ کمتر ایرانی است که تا به حال چایش را با نقل های فوق العاده ی ارومیه نوش جان نکرده باشد.برای تهیه نقل که جاگزین خوشمزه ای برای قند است، گذشتگان ما بسیار زحمت می کشیدند، آنها با لوازم ساه و دستی خود شکر را ذوب می کردند و اسانس بیدمشک، دارچین، زعفران، وانیل و… به آن اضافه و برای مغز این ماده شیرین و خوشمزه از گردو یا بادام و یا پسته استفاده می کردند؛ امروز اما تمام این مراحل توسط ماشین انجام می شود.

نقل و حلواهای ارومیه

این نقل ها را در اندازه های مختلف از بازار و شیرینی فروشی های ارومیه وحتی شهر خودتان می توانید تهیه کنید. معروفترین طعم این نقل‌ها، بیدمشک، زعفرانی، گل محمدی است که در ادامه به آن اشاره می شود.

نفل و حلواهای ارومیه نقل و حلواهای ارومیه

 نقل زعفرانی
نقل زعفرانی و دیگر نقل ها مراحل تهیه مشابهی دارند و تنها تفاوت آن ها در استفاده از مغز و طعم دهنده ی آنهاست. برای تهیه نقل زعفرانی به جای بیدمشک از زعفران استفاده می شود و مغز آن را تکه های گردو می گذارند. رنگ زرد و عطر زعفران این نقل بسیار وسوسه انگیز است و با یک چای خوش دم، عصری دل انگیز را رقم خواهد زد.

 نقل گل محمدی
نقل گل محمدی را تنها در ارومیه پیدا خواهید کرد. البته در برخی از سوغات فروشی ها هم پیدا می شود اما به فراوانی دیگر نقل ها نیست.طرز تهیه ی آن شبیه دیگر نقل هاست با این تفاوت که در ترکیب روکش آن از برگ گیاهان معطری چون گل محمدی استفاده می شود. این نوع نقل طعمی متفاوت و دلچسب دارد که اگر یکبار آن را تجربه کنید، همیشه طعمش در ذهنتان خواهد ماند.سبزیجات دیگر چون شوید و نعنا و … در تهیه این نقل ها استفاده می شود. طرز تهیه آنها نیز مشابه است، فقط سبزیجات جایگزین گل محمدی می شود.

 نقل بیدمشک یا نقل ابریشمی
نام بیدمشک که می‌آید جشن و شادی روزهای پیش از نوروز را به یاد می آوریم. گیاهی معطر با خواص درمانی بسیار که عطرش روح و جان را طراوت می بخشد. بیدمشک گیاه بومی ارومیه است و مردمان این دیار به خوبی از آن بهره می برند.

برای تهیه نقل بیدمشک، ابتدا خلال بادام را در خشک شده ی گیاه بیدمشک می خوابانند و بعد روکش سفید آن که ترکیبی از شکر ذوب شده و آب است، آماده کرده و در نهایت عرق بیدمشک را برای عطر بیشتر به مواد اضافه می کنند. به نقل بیدمشک اهالی، به خاطر ظاهر سفید و زیبای آن نقل ابریشمی هم می گویند.

(امروز برخی به جای گیاه بیدمشک از اسانس های آن استفاده می کنند که باعث می شود نقل عطر و طعم طبیعی خود را از دست بدهد.)

حلواهای ارومیه

اغلب ارومیه را با حلواهای معروفش می شناسند. حلواهایی مغذی و خوشمزه از موادی طبیعی. معروفترین آن ها، حلوای هویج و حلوای گردو است.این حلواها در کارگاه های بزرگ و کوچک پخت می شوند و مردم ارومیه در شب یلدا و میهمانی های خود آن را تهیه می کنند.

حلوا هویج ارومیه
یکی از سوغاتی های بسیار خوشمزه و پرطرفدار ارومیه حلوای هویج می باشد که بسیار پرانرژی و مغذی است.برای تهیه این دسر لذیذ از هویج رنده شده، شیره انگور و مغز گردو استفاده می کنند. حلوای هویج یکی از شیرینی های اصلی شب یلدا در خانه های اهالی ارومیه است. در زمستان های سرد، خوردن حلوای مغذی هویج بسیار سودمند و انرژی بخش است.

طرز تهیه حلوای هویج به این صورت است که ابتدا هویج را رنده کرده و می پزند، بعد شیره انگور و شکر را به آن اضافه می کنند و پس از خوب پخته شدن مواد گردو را به آن اضافه می کنند. برخی برای عطر بیشتر برگ گل محمدی به آن می افزایند.

نفل و حلواهای ارومیه نقل و حلواهای ارومیه

حلوا گردو ارومیه
اگر حوالی شب یلدا به ارومیه سفر کنید، در شهر پشت در برخی از دکان ها جمعیتی را خواهید دید. تعجب نکنید، آن ها اهالی ارومیه هستند که منتظرند تا حلوای گردو شب یلدای خانواده را تهیه کنند.مردم آذربایجان غربی، علاقه ی بسیاری به حلوا گردو دارند و یکی از تنقلات اصلی آن ها در شب نشینی ها و میهمانی هایی چون شب یلداست.

برای تهیه آن از موادد طبیعی و مغذی چون گردو، شیره انگور و… استفاده می شود. به همین دلیل برای ماه رمضان و روزهای سرد سال بسیار مفید است و انرژی خوبی به بدن می بخشد.

نفل و حلواهای ارومیه نقل و حلواهای ارومیه

برای آماده کردن حلوا گردو ابتدا شیره انگور، شکر و گلوکز را در داخل دیگ مسی حرارات داده، پس از به جوش آمدن مواد به آن گیاه چوبک اضافه می کنند. این مخلوط را داخل دستگاهی مخصوص مثل همزن، به مدت دو الی سه ساعت هم می زنند تا ماده ای سفت و روشن به دست آید. پس از این مرحله مغز گردو و گاهی پسته را به آن اضافه می کنند.

محبوبیت این نوع شیرینی آنقدر زیاد است که از کارگاه های ارومیه به اغلب شهرهای ایران صادر می شود.

نفل و حلواهای ارومیه نقل و حلواهای ارومیه

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *