جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

نسیم شهر

تاریخ بروزرسانی :
۱ مرداد ۱۳۹۳

آثار و بقایای کشف شده از تمدن کهن ایران باستان با قدمت ۷۰۰۰ سال در شهرستان رباط کریم و مناطقی از بخش بوستان شامل تپه باستانی کلمه ، وجه آباد و حصارک منصوری کشف گردیده و بقعه امامزاده حسن اسماعیل آباد و درخت کهن سال وجه آباد ، نشان از سابقه دیرین حیات و زندگی پیشینیان در این منطقه می باشد . شایان ذکر است کاروانسراهای حاج کمال و قلعه سنگی در رباط کریم که مربوط به دوره های قاجاریه و سلجوقیان می باشد به همراه دهها آثار باستانی نشان از قدمت دیرینه شهرستان رباط کریم دارد . نسیم شهر در جنوب غربی استان تهران از توابع شهرستان رباط کریم و در مرکز بخش بوستان با وسعتی ۳۰۰۷ هکتار و مساحت طرح هادی ۷۰۹ هکتار در مجموعه شهرداریهای استان تهران قرار دارد .

متوسط بارش سالانه این شهر ۱۶۸ میلی متر و رطوبت نسبت در تابستانها ۳۴ % و در زمستانها ۶۲ % و متوسط درجه حرارت ۵/۱۶ می باشد . این شهر از شرق به شهرستانهای اسلامشهر ، از غرب به محدوده شهری رباط کریم ، از شمال به شهرستان شهریار و از جنوب به جاده ترانزیتی تهران – ساوه محدود است .

نام قبلی نسیم شهر اکبرآباد معروف بوده که در مورخه ۱۳/۷/۷۴ با تصویب هیئت وزیران با نام مهاجر شهر و درجه ۵ بعنوان شهر مستقل ساخته شد که بدلیل عدم استقبال عمومی از نام مهاجر شهر مجدداً موضوع طی مصوبه جلسه مورخه ۲/۸/۷۸ هیئت دولت و همزمان با سالروز ولادت حضرت ولی عصر ( عج ) به نام نسیم شهر تغییر یافت و در مورد وجه تسمیه نام گذاری اکبر آباد گفته می شود نام یکی از ساکنین قدیمی و بومی است که به نام اکبر حداد معروف است نام گذاری شده است .

نسیم شهر در گذشته شامل دو روستا به نامهای اسماعیل آباد و وجه آباد بوده که تقریباً از سی سال گذشته بعلت نزدیکی به تهران بزرگ ، دارا بودن زمینهای مرغوب و ارزان قیمت و تقاضای فراوان برای ایجاد مسکن از مناطق مهاجر پذیر بوده و به خاطر توسعه شهری برای تاسیس شهرداری واجد شرایط شناخته شد و در حال حاضر شهرداری نسیم شهر دارای در جه ۶ می باشد و در حوزه حریم دو دهداری بنام های اورین – همدانک و خیر آباد وجود دارد که حدوداً در اواسط سال ۸۶ توسط دهیاری در محدوده قانونی روستاها خدمات ارائه می شود .

آمار جمعیتی نسیم شهر و حومه در سال ۱۳۸۵ و بر اساس اطلاعات سازمان آمار و نفوس و مسکن ۷۰۴/۱۶۶ نفر می باشد ، لیکن با در نظر گرفتن میزان رشد نسبی جمعیت و بر اساس اعلام مرکز آمار ایران جمعیت این شهر و حومه در سال ۱۳۸۶ برابر ۱۷۶۲۵۷ نفر سکنی دارند .

موقعیت و وسعت :

رباط کریم بین ۳۵ درجه و ۲۸ دقیقه عرض شمالی و طول شرقی آن از نصف النهار کرینویچ بین ۵۰ درجه و ۲۵ دقیقه غربی تا ۵۱ درجه شرقی قرار گرفته است . این منطقه با وسعتی حدود ۲۵۵ کیلو متر در ارتفاع ۱۰۵۰ متری در جنوب غربی تهران واقع است و فاصله آن از تهران ۳۵ کیلو متر میباشد و در جنوب شهریار واقع است . حدود آن عبارت است از شمال به شهریار و از جنوب به اراضی فشا پویه و از شرق به زمینها و محدوده اسلامشهر و از غرب به زرند محدود می شود .رباط کریم سرزمینی است که از لحاظ ویژ گیهای جغرافیایی می توان آن را مخروط افکنه با جلگه آبرفتی پایکوهی دانست . در پای کوههای البرز چندین جلگه آبرفتی وجود دارد که یکی از آنها جلگه آبرفتی شهریار و رباط کریم شهریار و رباط کریم می باشد که در روی مخروط افکنه کرج قرار گرفته است که با شیبی از شمال به جنوب و از غرب به شرق گسترش یافته که شیب عرض آن نسبت به شیب شمالی کمتر است .

پستی و بلندی ها :

در دامنه ارتفاعات جنوب کرج جائی که تقسیمات شاخه اصلی البرز به دو شاخه فرعی جنوبی و شمالی تقسیم می شود دره رودخانه کرج که جهت شمالی جنوبی دارد حفر شده است از پای کوه کندوان مقابل دره رودخانه کرج که جهت شمالی جنوبی دارد حفر شده است از پای کوه کندوان مقابل دره رودخانه چالوس این دره عمیق با دریافت شاخه های متعددی آغاز وسرانجام در جنوب به جلگه های آبرفتی پایکوه ختم می شود در قسمتهای میان رشته های حنوبی دره بزرگ گردان رود با جهتی شمالی جنوبی حفر شده است که این رودخانه شور که جهتی شرقی دارد در جریان میباشد .

دومین عارضه مشخص و طبیعی جلگه های آبرفتی پایکوه و نهایتاً شروع کویر در ناحیه جنوبی این منطقه می باشد که به طرف ساوه و قم گسترش پیدا می کند . در ادوار گذشته در محل فعلی فلات ایران تحولات زمین شناسی و کوهزایی در ایران انجام گرفته ایت در دوران دوم زمین شناسی تمام فلات ایران در زیر آبهای عظیم چاله ناودیس بزرگ یعنی دریای تتیس قرار داشته است . حرکات عظیم کوهزایی در رسوبات این دریای عظیم از اواخر دوران دوم شروع شده است و در دوران سوم کوههای البرز که در شمال شهریار قرار دارد به وجود آمده است . در طی دوران چهارم که هم اکنون ادامه دارد ان می باشد این کوهها در اثر عوامل مختلف فرسایش نظیر باد ، آب و غیره و …. فرسوده شده و به صورت کنونی درآمده است .

مطالعه بارش منطقه :

در این قسمت بارش منطقه را بررسی می کنیم همانطوریکه قبلاً ذکر شد آمار مربوط را در اختیار نداشته ایم و میزان بارندگی سالانه منطثه نسیم شهر را از طریق آمار ایستگاه معرفی شده برآورده کرده ایم که نزدیک به واقعیت است .

نوسان بارندگی :

نوسان بارش سالانه حوضه مورد مطالعه در نمودار شماره ۲ و جدول ۳ به خوبی نشان داده شده است بارشهای سالیانه ضمن نوسان زیاد یک سیکل تقریباً منظمی را دارا می باشند و در طی سالهای بررسی شده ( ۸۰-۵۰ ) سال بارش کمتر از میانگین بارش سالانه را داشته است .

رابطه بین بارش و دمای حوضه :

دماو بارش دو پدیده مهم و اساسی در اقلیم می باشد که در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر هستند دما و بارش با هم رابطه معکوس دارند . ما در نمودار شماره ۳ این رابطه عکس را می بینیم در ماههایی که کاهش دما و بارندگی افزایش یافته است .

بادها :

در شهریار و رباط کریم بادهای مختلفی می وزد که آب و هوای این دو منطقه را کاملاً تحت تاثیر قرار می دهد . این بادها مخصوصاً در تابستان و پاییز می وزند .

باد شمالی و غربی :

که بر خلاف باد شهریار است و معولاً پس از توقف وزش باد شمال غرب شروع و سرعت آن نسبت به باد شهریار خیلی کمتر بوده و در موقع وزیدن درجه حرارت را بالا می برد از این باد در خرمنها استفاده میگردد این باد خوشو نام دارد و بیشتر در تابستان و مواردی در بهار می وزد موقعی که این باد می وزد مدت آن معمولاً از ۳ تا ۷ روز طول می کشد سرعت این باد در حدود ۳ نات بوده و باعث آلودگی هم می شود .

باد شمالی و غربی :

فروانی ۱۰ درصد و سرعت آن ۴ نات می باشد . مطالبی از نسیم شهر که مطالعات بعمل آمده توسط مهندسین مشاور پژوهش معماری وعمران با نظارت دفتر فنی استانداری تهران اقتباس شده جهت اطلاع عموم و علاقمندان درج می نماییم . شایان ذکر است طرح هادی نسیم شهر در تاریخ ۲۰/۱۰/۷۳ تصویب و در مورخه ۲۰/۴/۷۴ جهت اجرای ضوابط و مقررات مربوطه ابلاغ گردیده است .

مقدمه

مرحله اول طرح هادی نسیم شهر با شناخت کامل وضع موجود تهیه و به تصویب کمیته فنی استان رسید و اینک با معلوماتی که از این مرکز جمعیتی دارم به طراحی مرحله دوم طرح و برنامه ریزی برای ده سال آینده می پردازیم اما قبل از پرداختن باصل مطلب ، ذکر مقدمه های مسائل و مشکلات نسیم شهر ضروری بنظر می رسد .

نسیم شهر روستائی بوده که کلیه اراضی آن جز املاک موقوفه ای بوده و اشتغال غالب در آن کشاورزی و فعالیت های وابسته به اقتصاد زراعی بود ولی دو عامل مهم سبب گردید که اراضی زراعی آن بتدریج تبدیل به واحد های مسکونی گردیده و از رونق اقتصادی آن کاسته شده عامل اول که میتوان عمل موثر نامید قطع حقا به کشاورزی منطقه رودخانه کرج بود .

با احداث سد کرج و اختصاص آب رودخانه مزبور بمصرف شرب جمعیت تهران ، حقا به زارعین کم شده و در بعضی مواقع بطور کل قطع گردید این عامل موجب رکود فعالیتهای زراعی شده و اراضی زراعی بتدریج ارزش اقتصادی خود را در زمینه تولیدات زراعی از دست داد بموازات عامل اول موضوع مهاجرتها به تهران و گرانی مسکن در آن بعنوان عامل دوم ، سبب استقبال مهاجران فاقد مسکن از منطقه رباط کریم و منجمله اکبر آباد بود به این ترتیب نسیم شهر با توسعه بی رویه ای مواجه شده و جمعیت با رشد انفجاری زیاد شد اما مشکل مهم اینکه نسیم شهر به هیچ وجه قابلیت سکونت این همه جمعیت را در خود ندارد . مالکین عمده در این منطقه بدون مجوز مقامات مسئول اقدام به تفکیک و فروش اراضی خود نموده و گویا از تفکیک زمین جز ء مسکونی کاربری دیگری را سراغ نداشتند مشخصه اینگونه تفکیک اراضی ، قطعات کوچک ( کمتر از ۱۰۰ متر ) ، معابر کم عرض و عدم تامین خدمات مورد نیاز واحد های مسکونی است با این ترتیب جمعیت تشنه مسکن بسرعت در اکبر آباد ساکن گردیدند بی اینکه تمهیدی و تدبیری در تامین و احداث واحد های مورد نیاز جمعیت ساکن از قبیل مدارس ، فضای سبز و تاسیسات خدماتی اندیشیده شود و نتیجه اینکه مسئولین امر به یک باره با جمعیتی فراتر از صد هزار نفر مواجه گردیدند که از حیث امکانات لازم حداقل شرایط را دارا بودند .

مرحله اول طرح هادی ، نسیم شهر را آنچنان که هست معرفی کرد ، محاسیه کاربریها و سرانه آنها نشان داد که تا چه حد اکبر آباد با محدودیت و کمبودها مواجه هست و مقایسه سرانه کاربریها موجود با سرانه مطلوب نشانگر عمق محرومیت آن بود .

بعد از تصویب مرحله اول طرح آمار مطالعات و طراحی مرحله دوم شروع و در بدو امر متوجه نارسایی دیگری شدیم بدین معنی زمانی که با توجه به سرانه های مطلوب و جمعیت ده سال بعد به محاسبه وسعت زمین لازم پرداختیم متوجه شدیم که وسعت محدودیت نسیم شهر برای سکونت جمعیت ده سال بعد کافی نمی باشد چرا که اکثریت اراضی پیرامون بافت موجود را زمین های زراعی و باغات تشکیل می دهد و این کاربری بعنوان عاملی محدود کننده ، کار توسعه اکبر آباد را با اشکال مواجه می سازد . برای یافتن راه حلی برای این محدودیت ناچاراً بذکر تصمیمات متخذه در جلسات کمیته فنی پرداخته و بر این اساس معضل موجود را مرتفع می کنیم .

رشد بی رویه نسیم شهر و سلطان آباد از یک طرف و تجربه ای که در جریان تهیه طرحهای هادی نسیم شهر و سلطان آباد بدست آمد ( با شروع تهیه طرح هادی نسیم شهر و سلطان آباد ، کنترلی مستمر در مورد ساخت و ساز های غیر قانونی در این دو مرکز جمعیتی اعمال گردید و همین امر سبب شد که مهاجرین و تازه واردین به اکبر آباد و سلطان آباد زمانی که با کنترل ساخت و سازهای مواجه گردیدند به آبادیهای اطراف پناهنده شدند و این نقاط سرنوشت نسیم شهر و سلطان آباد را پیدا کردند ) سبب گردید که جهت جلوگیری از رشد بی رویه آبادیها ی اطراف کمیته فنی تصمیم و رای به تهیه طرح برای آبادیهای اطراف نسیم شهر و سلطان آباد داد در این رابطه چندین گزینه تهیه و از طرف مشاور در جلسه کمیته فنی به معرض بررسی و انتخاب گذاشته شد گزینه های ارائه شده بشرح زیر بودند :

گزینه ۱: رباط کریم بصورت شهری واحد و مستقل عمل کرده و نسیم شهر و سلطان آباد تواما ً بصورت شهری واحد و مستقل درآید .

گزینه ۲: رباط کریم ، سلطان آباد بصورت یک مرکز جمعیتی واحد درآمده و نسیم شهر نیز مستقلاً عمل نماید .

گزینه ۳: رباط کریم ، سلطان آباد و نسیم شهر هرکدام بصورت مستقل و واحد عمل نماید .

گزینه ۴: رباط کریم ، سلطان آباد و نسیم شهر هر سه بصورت یک مرکز جمعیتی عمل نماید.

اعضای کمیته فنی پس از بررسی اشکالات و همچنین امتیازات گزینه های مختلف و مقایسه عملکرد و ماهیت آنها با ضوابط و معیارهای قانون و تبصره های تقسیمات کشوری ، گزینه چهارم را مناسبترین گزینه تشخیص داده و مقرر کرد مشاور برای سه مرکز جمعیتی رباط کریم ، سلطان آباد و نسیم شهر بصورت واحد و مستقل طرح تهیه نموده و برای آبادیهای واقع در حد فاصل این سه نقطه نیز طرح کاربری تهیه شود .

مسئولین اداره شهر نیز از این تصمیم استقبال نمودند اما نظر به اینکه طرح گزینه چهارم محتاج به زمانی قابل توجه بوده بنابراین پیشنهاد کردند در کوتاه مدت طرح هادی نسیم شهر و سلطان آباد تکمیل و تحویل گردد تا اداره امور این دو مرکز جمعیتی مواجه نشود و متعاقب آن طرح نهائی برای محدوده ای مرکب از رباط کریم، سلطان آباد ، نسیم شهر و اراضی آبادیهای واقع در حد فاصل این سه مرکز جمعیتی تهیه گردد . در این رابطه طرح سلطان آباد تهیه و به تصویب کمیته فنی رسید در این طرح تامین و جانمائی برخی از کاربریهای عمده به منطقه محول گردید بطور مثال سه کشتارگاه برای هر سه مرکز جمعیتی بصرفه اقتصادی نمی باشد و اصلح است کشتار گاه مشترکی برای سه نقطه مکان یابی و مشخص گردد.

اما در این جریان تهیه طرح هادی نسیم شهر مشخص گردید که تناسب و تعداد جمعیت ، زمین کافی در محدوده اکبر آباد وجود ندارد و به ناچار مقداری از کاربریها ی مختلف شهری در محدوده فعلی تامین و مقرر گردید باقیمانده آنها در زمان تهیه طرح گزینه چهارم بصورت منفصل و ناپیوسته مکان یابی گردد . این تصمیم و روش عمل نیز مورد قبول و به تصویب کمیته فنی رسید .

هر چند روش فوق مقبول و مصوب شده است اما سیستم کاری چندان معقول نمی رسد بنا براین پس از مطالعه و بررسی زیاد به راه حل مطلوب رسیده و طرح نهائی نسیم شهر بشرح زیر تهیه و تکمیل خواهد شد .

جدول سرانه و کاربریها انسیم شهر نشان میدهد که با منظور نمودن ۴۰ متر مربع سرانه مسکونی برا ی جمعیت یکصد هزار نفری ده سال بعد اکبر آباد چهار میلیون متر مریع زمین لازم است در حالی که در وضعیت فعلی تنها ۱۹۲۵۸۷۲ متر مربع زمین مسکونی تامین گردیده است رقم اخیر با افزودن ۷۳۱۲۸ متر مربع دیگر مساوی ۲ میلیون متر مربع می شود و چون این رقم نصف چهارمیلیون است بنا براین تنه برای نصف جمعیت نسیم شهر کافی خواهد بود پس طراحی ما می تواند برای پنج سال آینده اکبرآباد کافی باشد و یا اینکه نسیم شهر در محدوده فعلی تنها برای ۵۰۰۰۰ نفر تجهیز می شود و برای ۵۰۰۰۰ نفر باقیمانده باید در زمان تهیه طرح منطقه ای ملحوظ شود بنابراین اختلاف بین وسعت اراضی مسکونی که وضعیت موجود با ۲ میلیون متر مربعی که تامین شده است در رابطه با سرانه ۴۰ مت مربعی که منظور شده است رقمی را بدست خواهد داد که به جمعیت نسیم شهر اضافه خواهد شد .

جمعیت ۸۵۰۰۰ نفری اکبر آباد در وضعیت موجود ۱۲۱۱۷۳۱ متر مربع زمین جهت سکونت در اختیار داشتند حال که وسعت موجود کاربری مسکونی یعنی ۱۲۱۱۷۳۱ متر مربع به ۲۰۰۰۰۰۰ متر مربع افزایش پیدا کرده است پس ما به التفاوت کاربری موجود تامین شده در طرح ، زمینی است که به کاربری مسکونی اختصاص یافته است و اگر این وسعت به سرانه مصوب (۴۰ متر مربع ) تقسیم جمعیت اضافه شده به نسیم شهر را نشان خواهد داد .

۷۸۸۲۲۰= ۱۲۱۱۷۳۰-۲۰۰۰۰۰۰

نفر ۱۹۲۰۰= ۴۰۰: ۷۸۸۲۷۰

بنا بر محاسبه فوق محدوده طراحی شده در طرح هادی برای جمعیت ( ۱۹۷۰۰÷ ۸۵۰۰۰) و یا تقریباً ۱۰۴۷۰۰ نفر کافی خواهد بود البته این فرض تنها برای جمعیتی است که از حالا به بعد نسیم شهر آمده و با سرانه مصوب طرح زمینی خریده و خانه ای برای خود احداث نمایند و گرنه تعدیل واحد های احداث شده قبلی ( که سرانه ای در حدود ۲۳ متر مربع دارد ) نیاز به وسعت مضاعفی دارد که در توسعه منفصل تامین خواهد گردید .

علیرغم فرضیه های ارائه شده در بخش مطالعات دموگرافیکی ، کمیته فنی مقرر نمود نرخ رشد نسیم شهر ۵ درصد تعیین گردد بنابراین با توجه به جمعیت اعلام شده از طرف بخشداری محل ( گروه مسئول واکسیناسیون فلج اطفال که اخیراً به محل رفته و خانه به خانه سرشماری کرده بودند آمار دقیق جمعیت آبادیها را به بخشداری اعلام کرده بودند ) یعنی ۸۵۰۰۰ نفر و نرخ رشد ۵ درصد ، جمعیت ده سال بعد اکبر آباد بشرح زیر خواهد بود .

nemad ali نسیم شهر

منبع : شهرداری نسیم شهر

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 3 میانگین: 3.7]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد