این موزه که در محل خانهای متعلق به دوره قاجار و در سال ۱۳۸۴ افتتاح شده است، به نمایشگاه آثار سفال زندهیاداستاد احمد و عباس قابچی و خانم فریده تطهیرنیا اختصاص یافته است. خاک این سفالها که به روشی استادانه و چیرهدستانه خلق شدهاند، از معادن خاک سفید (ترکیبات کائولن) در شهر زنور مرند تأمین شده است. شهر زنور در دامنه کوه آق داغ، مرکز سفالگری با خاک سفید بوده است. خانواده قابچی بیش از هفتاد سال پیش به شهر تبریز مهاجرت کردند و در کارگاهی در محله درب سرخاب به سفالگری مشغول شدند. همچنین در این موزه دوره ها و کارگاه های آموزشی سفالگری و نیز نمایشگاه های موقت هنرمندان سفالگری برگزار می شود. موقعیت این بنا در خیابان شمس تبریزی ایستگاه گرو کوچه صرافلار می باشد.
برای آشنایی بیشتر با تبریز پیشنهاد می کنیم به صفحه جاهای دیدنی تبریز مراجعه بفرمایید.
معماری موزه سفال تبریز
خانه سفال تبریز دارای معماری بسیار چشم نواز و تلفیقی از فرهنگ و هنر است. این خانه در کوچه صرافلار واقع است که در نگاه اول با پلاک سفالی مواجه میشویم که بر سر در خانه است. سپس با ورود به حیاط حوض فیروزهای که در وسط حیاط بوده را میبینیم که با درختان و فضای سبز در اطراف آن نمای بسیار زیبا و دلنوازی را برای ما تداعی میکند. از حیاط که بگذریم به نمای بیرونی خانه سفال میرسیم که نمای آن سفید رنگ و دلنشین است و با تلفیقی از سلیقه معماری سنتی و مدرنی که دارد توجه هر بازدید کنندهای را به خود جلب میکند.
ایوان خانه بزرگ و زیبا بر روی ستونهای استوار با گچبریهای خاص است که فرهنگ سنتی ایران را بازگو میکند. همچنین پنجرههای خانه، بزرگ و نورگیر بوده و مشرف به حیاط هستند. خانه سفال تبریز در دو طبقه بنا شده و در طبقه زیرین آن یک حوضخانه قرار دارد. حوضخانهای دارای دو اتاق اصلی، یک اتاق مستطیلی و یک راهرو است. محیطی که در آن، هنروران و هنرجویان این عرصه به هنرنمایی میپردازند. طبقه بالایی به نگهداری ظروف سفالی و کارهای هنری که توسط هنرمندان سفالگر به وجود آمده، اختصاص دارد.
همچنین امکان خرید این آثار زیبا برای بازدیدکنندگان در خانه سفال تبریز فراهم آمده است تا بازدیدکنندگان از داشتن این آثار کم نظیر در خانه خود محروم نشوند.
در موزه سفال چه چیزی خواهیم دید؟
در خانه سفال تبریز مضاف بر بازدید از آثار هنری ساخته شده به دست اساتید و هنرمندان توانا، آموزش از ابتدا تا انتهای مراحل ساخت ظروف سفالی و دیگر آثار هنری را نیز میتوان مشاهده نمود. ابتدا خاک سفید رس که این خاک مختص استان آذرباییجان است آماده شده سپس مراحل آماده سازی گل، چرخکاری، تراش بدنه، لعاب کاری، خرد کردن شیشهها، استفاده از آسیاب سنگی، آماده کردن رنگینهها، اولین پخت سفال، لعاب کاری کردن، دومین پخت سفال و قرار دادن در کوره چینی، برای تولید این آثار ارزشمند را میتوان در خانه سفال تبریز مشاهده نمود.
همچنین بازدیدکنندگان میتوانند در این خانه زیبا از تماشای آثار اساتیدی چون استاد عباس قابچی، استاد احمد قابچی، استاد فریده تطهیری مقدم و آثار منتخب دیگر هنرمندان و هنرجویان خانه سفال تبریز لذت ببرند.
نحوه دسترسی
برای دسترسی به خانه سفال تبریز، باید ابتدا به خیابان شمس تبریزی و ایستگاه گرو رفته، سپس روبروی ایستگاه گرو به کوچه صرافلار، کوچه شهید نوروزی و پلاک ۱۰۰ بروید و وارد این خانه دوست داشتنی شوید.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.