مسجد جامع رقه در ۱۸ کیلومتری جنوب غربی شهر بشرویه و در فاصله ۱۰۰ متری شمال شرق روستای رقه واقع شده است. تاریخ این مسجد، تاریخچه ای از انواع تحولات و تکاملات را از اوایل اسلام تا دوره معاصر در خود دارد. بخشهای زیادی از آن در دوره ایلخانی ساخته شده است. اما بنای اصلی مسجد مرتبط با اوایل دوره اسلامی است.قدیمی ترین سندی که در آن از مسجد رقه نام برده شده سفرنامه ناصرخسرو است. این مسجد در تاریخ ۵ تیر ۱۳۸۴ با شماره ثبت ۱۱۹۰۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تاریخچه مسجد جامع رقه
مسجد جامع رقه بشرویه یکی از تاریخی ترین مساجد خراسان جنوبی است. مسجد جامع رقه تقریباً در شرقی ترین بخش روستا واقع شده است. موقعیت مسجد که در میانه فضای باز و دور از روستا واقع شده، از نقل مکان روستا از پیرامون آن نشان دارد. برای این انتقال جغرافیایی احتمالاتی چند وجود دارد. اول از همه اینکه این انتقال به تدریج انجام گرفته و با نقل مکان مردم از رقه به بشرویه با رونق و اعتبار گرفتن بشرویه از دوران تیموری به بعد صورت گرفته است.
ظاهر و سیمای مسجد در میانه فضای خالی پیرامون خود، با مجموعه های پیچیده خود، حالت باستانی و خط آسمان متنوع خود، گویای اهمیت و اعتباری در منطقه است؛ اعتباری که ما را وادار می کند که آنرا همان مسجدی بدانیم که ناصر خسرو از آن نام برده است. بخش های زیادی از آن در دوره ایلخانی ساخته شده است اما بنای اصلی مسجد مرتبط با اوایل دوره اسلامی است.
معماری مسجد جامع رقه
مسجد رقه سه ایوان دارد به جز ایوان قبله، باقی ایوان ها با تاق جناغی تیزه دار و ایوان قبله با نوعی قوس بیضی عمودی پوشیده شده است. نوع تاق در ایوان اصلی به صورت دو تاق آهنگ بزرگ در ابتدا و انتهای آن وجود داشته و تاق گردی نیز در وسط اجرا شده؛ اما پوشش دیگر ایوان ها با تاق آهنگ است.
تاق ایوان اصلی حدود بیست سال پیش مرمت شده که گفته می شود که تاق اصلی آن نیز به همین صورت بوده است. مسجد، یک ورودی از جبهه جنوب شرقی و یک ورودی از شمال غربی دارد. هم از نظر معماری و هم به گفته اهالی ورودی اصلی مسجد از سمت شمال بوده و وجود پله های عریض و همچنین سردری با تاق جناغی این حقیقت را نشان می دهد. اما اکنون سردر جبهه جنوبی بیشتر استفاده می شود و دلیل آن نوع ارتباط راه های منتهی شده به مسجد است. بعد از ورودی (فعلی) یک راهرو وجود دارد که از گوشه حیاط مرکزی وارد آن می شود.
در حالیکه ورودی اصلی از کنار ایوان وارد شده و این در مساجد تک ایوانی مانند مسجد جامع سرایان، مسجد میانده، مسجد جامع ارسک و دیگر مساجد نیز دیده می شود که محور فرعی ورودی عمود بر محور اصلی با یک ورودی تقریباً در کنار ایوان اصلی ایجاد می شود. عمده فضاهای مسجد در جبهه غربی و در سمت شبستان است و این حاکی از آن است که مسجد اصلی در واقع بر اساس یک ایوان بنا شده است. چنانکه با توجه به گزارشات نیز ایوان های دیگر در دوره های بعدی مانند صفویه و قاجار الحاق شده است.
مصالح به کار رفته
مصالح و مواد به کار رفته در ساخت مسجد، از خشت خام بوده که بر بستر سکویی از سنگ لاشته بنا شده است. نمای خشتی در بیرون بنا با کاهگل و در نماهای داخلی حیاط، با اندودی به نام محلی خام آهک پوشیده شده است.
جاهای دیدنی اطراف
از جمله اماکن مذهبی و تاریخی این منطقه می توان به امامزاده محمدبن اصغرهوگند، قلعه دختر، منزل حاج محمد فروغ نصیرایی، طاق فدک و آسیاب های آبی این دهستان که پس از گذر چندین سال هنوز فعال است اشاره کرد.
نحوه دسترسی
روستای رقه در فاصله ۱۷ کیلومتری مرکز شهرستان بشرویه و ۱۵ کیلومتری بخش ارسک واقع شده است. از جمله روستاهای اطراف روستای رقه می توان به روستاهای سرسبز و دیدنی “خدآفرید و سرند و نخاب و مجد” اشاره کرد.
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.