شیرینی اِریس یا ریس که در زبان محلی به آن سوت شیرینیسی میگویند، یکی از خوشمزههای تبریز است که از شیر، شکر، وانیل، پسته و کاکائو تشکیل میشود.قطعا وقتی به خطه آذربایجان سفر میکنید، یکی از جاذبههای فرهنگی شهرهای مختلف این خطه خوراک و شیرینیهای سنتی آن است. باقلوا، نوقا، اریس، رشته ختایی، قرابیه و سجوق از جمله شیرینیهای سنتی آذربایجان است.این شیرینی لذیذ و دوستداشتنی در انواع مختلف از جمله اریس کاکائویی، اریس شیری، اریس ترد و اریس تسبیحی که به صورت دانههای تسبیح و درشت است، تهیه و طبخ میشود. انواع ذکر شده از این خوراکی دوستداشتنی به جز اریس تسبیحی، به دو صورت اریس پستهای و ساده میباشد.
در میان شکلات و شیرینیجات، شکلات تافی کشدار بسیار شبیه شیرینی اریس میباشد با این تفاوت که شربت این شکلات کاملا کاراملی میشود.
این اریس در دو نوع پسته ای و ساده تهیه می شود: اگر بخواهید در خانه این شیرینی را تهیه نمایید می توانید به روش زیر عمل کنید:
مواد لازم برای تهیه اریس کاکائویی کشی :
شیر ۲ پیمانه
شکر نصف پیمانه
کاکائو نصف پیمانه
کره ۲۵ گرم
خلال پسته به میزان لازم
طرز تهیه اریس کاکائویی کشی :
همه مواد را با هم مخلوط کنید و داخل یک قابلمه ترجیحاً لعابی یا مسی بریزید، بگذارید روی حرارت ملائم تا بجوشد، وقتی جوشید حرارت را کم کنید و گاهگاهی هم بزنید تا ته ظرف نچسبد.
وقتی غلظت آن مثل فرنی شد از روی حرارت بردارید.
کف یک سینی پلاستیک بکشید و مایع رو بریزید توی آن و صاف کنید بعد روی آن را با پسته بپوشانید، بگذارید ۵ ساعت در دمای معمولی اتاق بماند تا خودش را بگیرد، بعد به صورت مستطیل برش بزنید.
میزان کاکائو بستگی به خودتان دارد میتوانید کم یا زیاد کنید هرچقدر بیشتر باشد شکلات شما تیره تر می شود. ریس های حاضری را داخل کپسول های پلاستیکی می پیچند تا خشک نشوند.
نکته: در قنادی ها به جای شیر از گلوکز استفاده می شود اما کار با گلوگز در خانه مشکل است.
اریس شیری کشی: این اریس نیز در دو نوع پستهای و ساده در دسترس می باشد. مثل کاکائوئی است فقط کاکائو را حذف کنید و در اواخر پخت کمی وانیل به آن اضافه کنید.
منابع:بیتوته-مجله تصویری فرهنگ غذا
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.