رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

روستای کافتر

تاریخ بروزرسانی :
۲۳ مرداد ۱۳۹۴

روستای کافتر در حوزه دهستان خنجشت و زیر مجموعه بخش مرکزی شهرستان اقلید میباشد و در قسمت ۸۵ کیلو متری شهرستان اقلید قرار گرفته که این روستا از شمال به دریچه کافتر و از جنوب به امامزاده سید محمد (ع) و گردنه بزن و در قسمت شرق به منطقه کشاورزی دم دریا و قاضیان و از طرف غرب به روستای چشمه رعنا منتهی میشود

وسعت این روستا در غرب حدود ۱۰ کیلومتر و در قسمت شرق حدود ۶۰ کیلومتر و یکی از وسیعترین روستاهای سرحد چهاردانگه بوده که حدود دو سوم وسعت این روستا را دریاچه کافتر تشکسل میدهد .

روستای کافتر در منطقه کوهستانی زاگرس واقع شده و دارای آب و هوای کوهستانی میباشد که در زمستانها با بارش برف و باران و تگرگ دارای آب و هوای بسیار سرد و در تابستانها آب و هوای معتدل دارد .

طبق آمار هواشناسی دمای هوا در بعضی از مواقع سرمای سال به ۲۸ درجه زیر صفر و در تابستان گرمای هوا به ۲۰ درجه بالای صفر میرسد . و میزان بارندگی در طول سال بطور میانگین به ۷۰۰ میلی متر میرسد .

روستای کافتر دارای پوشش نباتی فراوانی است بطوریکه انواع درختان و درختچه های جنگلی و علفهای وحشی در کوههای ان دیده میشود پوشش گیاهی در طرز زندگی این روستا موثر یاست پوشش گیاهی از نوع استپ میباشد که شامل چمن – بوته – دارگینه – کنگر – جاشیر و غیره میباشد وجنگل در این روستا وجود ندارد فقط در کوههای این روستا درختانی بنام ارژن یافت میشود .

سرحد چهار دانگه را سرزمین چشمه سار ها میگویند شمار چشمه ها و رودها در این منطقه از حد خارج است و در روستای کافتر هم چشمه های متعددی وجود دارد که علاوه بر مشروب کردن زمینهای زراعی آب محزنی دریاچه کافتر را تامین میکند .

چشمه های این روستا

– چشمه مروارید

– چشمه میشان

– چشمه گل ریز

– چشمه امامزاده سید محمد

– چشمه ولی خانی

-چشمه سفید

– چشمه کبکی

علاوه بر منابع فوق منبع اب عظیم دیگری بنام دریاچه کافتر وجود دارد که این دریاچه فصلی میباشد . و از اب این دریاچه در امر کشاورزی استفاده میشود و علاوه بر کشاورزی این دریاچه اولین زیستگاه پرندگان مهاجر از جمله مرغابی ٰٰغاز ٰدرنا و چلچله و لک لک و اردک بوده و در این دریچه ماهی کپور نیز یافت میشود .

این دریاچه منبع درامدی برای مردم بوده اما در سالهای اخیر بعلت خشکسالی نیز خشک گردیده است .

به دریای کافتر گذر کن کزین بود جای شاهان ایران زمین ( فارسنامه ناصری )

در بلوک سرحد چهار دانگه قرار گرفته آبش شیرین و در ازای آن گاهی از چهار فرسخ بگذرد و پهنای آن از فرسخی بیشتر است و روستای کافتر – چشمه رعنا – آب باریک و نظام اباد و خنجشت در کنار این دریاچه قرار گرفته است زمستان آب این دریاچه یخ ببندد و گاهی قافله از آن غبور کند و آب چشمه برگهدگی به دریاچه فرو ریزد و در سال ۱۲۹۹مغرب الخاقان حاجی نصرالله خان ایل بیگی قشقایی که اکنون ایلخانی است از جانب شرقی نهری از کوه و ماهور برید و اب دریاچه را از نهر به بلوک قنقری رسانید که اراضی اطراف دریاچه را زراعت نماید . دکتر منصور فسایی – فارسنامه ناصری

نام روستا بر اساس اسناد و مدارک مکتوب و گفته های مردم

کافتر نامی است که بر اساس اسناد و مدارک مکتوب روی این روستا گذاشته شده است و شاید علت اینکه نام این روستا را کافتر میخوانند چون کلمه کافتر گرفته شده از کافور و در لغت بمعنای سفید میباشد و کافور در زمان قبل یکی از هفت قصر های بهرام گور میباشد .

بهرام گور که هفت قصر داشت یکی از قصرهای او بنام کافور میباشد که کلمه کافور کم کم به کافتر تبدیل شد .

کافتر ۶ فرسخی مشرق آسپاس است ( فارسنامه ناصری ص ۱۳۵۷)

چونکه بهرام کیقباد کلاه تاج کیخسرو رساند به ماه

در چنان بی سکون هفت ستون هفت گنبد کشید بر گردون

رنگ هر گنبدی ستاره شناس بر مزاج ستاره کرده قیاس

گنبدی کو زقسم کیوان بود در سیاهی چون مشک پنهان بود

آنکه از آفتاب داشت خبر زرد بود از چه از حمایل زر

امامزاده سیدمحمد از نوادگان حضرت ابوالفضل (ع) که در سنه ۱۲۰ هجری در تخت چمن به دست فردی بنام عثمان حیدر شهید شد و بعد از شهادت ایشان دو چشمه آب در انجا جاری شد این از کرامات ان حضرت بوده است که باعث سرسبزی و زیبایی منطقه گردید .

گنبد و بارگاه ملکوتی این امام زاده با همت اهالی منطقه و با پیگیری های سید بزرگوار ابطحی بنا گردید وجود چشمه سارهای زیبا و پر اب که حتی در زمان خشکسالی همچنان در حال جوشش است وجاری شدن ان بر روی زمین های کشاورزی باعث خیر و برکت و روزی در این منطقه گردیده است و همچنین در کوه امامزاده یک نگ سوراخی وجود دارد که مردم برای تفریح به انجا میرود

روستای کافتر از دو طرف به کوههای زاگرس منتهی میشود و در حقیقت جز زاگرس اصلی بشمار میرود که در طرف شمال شرقی ان کوههای پست و کم ارتفاع و در قسمت جنوب کوههای بلند قرار گرفته بعبارتی این روستا که از توابع سرحد چهار دانگه میباشد کوهها در همه جا خودنمایی میکند .

و بلند ترین کوه سرحد امامزاده سید محمد میباشد که ارتفاع ان حدود ۳۵۵۰ متر است .

ناهمواریهای دیگر این روستاعبارتند از :

– کوه کاظم اقا

– کوه میشان

– تخت علمکار و کوه موسی خان

– گردنه بزن

– گردنه قشلاق

-گردنه نباتی

در میان بلندیها دشتهایی وجود دارد و هنگام بهار با روئیدن علفها و بوته ها جایگاه مناسبی برای چرای دامها میباشد .

635054_x1gS4Bqh روستای کافتر

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

           
 

نظر کاربران :

  • سید محمد حسینی

    کافتر یک امامزاده بسیار معروف داره به نام امامزاده سید محمد که از نوادگان حضرت ابولفضل هست و مردم اینجا ارادت خاصی به این امامزاده دارن

    ۹ اسفند, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *