جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

شهر ربط

تاریخ بروزرسانی :
۹ مهر ۱۳۹۷

تاریخچه ربط به حضور قوم مانا که برای اولین بار در سال ۸۴۳ قبل از میلاد در میان متون آشوری ظاهر می شود بر می گردد .دولت مانا در اوج قدرت خود حوضه ی جنوبی و شرقی دریاچه ارومیه منطقه میانه و دره قزل اوزن را در اختیار داشته و پایتخت اصلی آن این برتو نام داشت از مهمترین محوطه های منسوب به مانا می توان به حسنلو – زیویه ، قلایچی و ربط اشاره کرد – دولت مانا در سالهای پایانی قرن ۷ قبل از میلاد با افزایش قدرت دولت ماد به قلمرو این پادشاهی الحاق شد و برای آخرین بار در سال ۵۹۳ قبل از میلاد از آن بعنوان تابع دولت ماد یاد می شود . با توجه به نوشته ها و نقوش حک شده بر روی آجرهای با ابعاد مختلف (۳۰×۳۰ – ۴۰×۴۰) (۳۳×۳۳) کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند که قطعه ربط ۲ مربوط به دوران مانا بود ، و پایتخت موصاصیر می باشد و معبد مهم و مورد احترام اورارتوئی و گاهی آشوری و مانا به نام خدای هالدینی (خالدینی) نیز در آن قرار دارد – محوطه این تپه حدود ۵۰ هکتار و قطعه های زیادی نیز بعنوان دژهای محافظ این شهر مهم و باستانی در اطراف آن قرار دارد . شهر ربط در دورانهای مختلف بعد از حکومت مانا در دوران مادها – هخامنشی ها و ساسانیان نیز یک شهر و مرکز مهم بوده که قبل از اسلام نام آن رپیتوا یعنی الهه خورشید و تابستان بوده و در زمان حمله اسلام نیز دارای پادشاهی بنام قیروان بوده و مردمان آن آتش پرست بوده اند که در مقابل لشکریان اسلام شکست خورده و به اسلام گرویده اند بعد از اسلام نام این شهر رباط بوده و بعداً به ربط تغیر یافته است . و هم اکنون نیز این شهر یکی از مناسبترین محل در منطقه برای توسعه شهری بوده و در محلی استراتژیک و مناسب از هر جهت قرار گرفته است . شهر افسانه‌‏ای موصاصیر، در آذربایجان غربی سر از خاک بیرون آورد.
رضا حیدری، باستان‌‏شناس و کارشناس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجان غربی، با بیان مطلب فوق، افزود: شهر موصاصیر Mosa sir مربوط به سه هزار سال قبل می‌‏شود که پایتخت مذهبی امپراطوری باستانی اورارتو مانا و آشور بوده است.
وی، افزود: این تمدن تغییرات شگرفی در تمدن‌‏های پس از خود علی‌‏الخصوص هخامنشیان داشته است.
وی، اضافه‌‏کرد: بیش از یکصد سال از فعالیت و پژوهش و بررسی‌‏های علمی باستان‌‏شناسی در کشورهای ترکیه, عراق و ایران توسط باستان‌‏شناسان خارجی از سراسر دنیا به منظور کشف این شهر افسانه‌‏ای می‌‏گذرد و امروز توسط کارشناسان استانی و بدون کمک خارجی این پژوهش‌‏ها به نتیجه رسید.
وی، بیان داشت: این تپه باستانی با وسعت بیش از ۲۵ هکتار در ساحل چپ رودخانه زاب کوچک و سردشت قرار دارد.
حیدری، در مورد اقلام مکشوفه، گفت: در حفاری‌‏هایی که به مدت ۴۵ روز انجام شد، آثار مادی فراوانی چون آجرهای منقوش به نقوش اساطیری انسان بالدار, نقوش هندسی, نقوش حیوانی و گیاهی پیدا شد و همچنین کف‌‏سنگ فرش که از سنگ‌‏های کوچک به شیوه معرق اقدام به ایجاد دوایر متحدالمرکز کرده‌‏اند، نیز از جمله مهمترین یافته‌‏ها است.
وی، تعداد آثار مکشوفه را ۱۳ هزار و ۵۰۰ قطعه اعلام کرد.
این باستان‌‏شناس و کارشناس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری آذربایجان غربی، در ادامه کشف این منطقه باستانی را باعث بر هم خوردن بسیاری از آرا و نظریات و معادلات دانشمندان دنیا دانست.
حیدری، در پایان اعتبار در نظر گرفته شده برای این پروژه را کافی ندانست و گفت: امیدواریم مسوولان توجه ویژه‌‏ای به این کشف بکنند و با تامین اعتبارات لازم ما را در جهت رسیدن به نتایج ارزشمندتر یاری رسانند.

تعدادی از آثار مکشوفه از تپه های باستانی شهر ربط :

ربط در نیمه دوم سال ۱۳۸۲ به شهر تبدیل و در این مدت تا کنون رشد چشمگیری از لحاظ توسعه و عمران شهری داشته که با نرخ رشد جمعیت بیش از ۵/۶ درصد پس از انقلاب به شدت بر جمعیت آن افزوده شده است .

اولین شهردار این شهر آقای مهندس لقمان مرتضی نژاد بود که در دوره خدمت ایشان خدمات و توسعه چشمگیر همه جانبه عمرانی و آبادانی صورت گرفت بطوری که شهر در این مدت پوسته روستایی خود را بسرعت وا نهاده و در مسیر رو به رشدی از لحاظ فرهنگی ، اجتماعی و عمرانی قرار گرفته است با عنایت به فعالیتهای انجام گرفته از بدو تاسیس شهرداری، در تاریخ ۷/۵/۸۵ ارتقای درجه شهرداری به۴ از طرف وزیر محترم کشور محقق شد و این مهم مرهون تلاش ، زحمات ، همکاری و مساعدتهای بی دریغ استاندار محترم و محبوب ، معاونت محترم عمرانی استانداری ، مدیر کل دفتر فنی ، دفتر محترم امور شهری ، فرمانداری محترم شهرستان ، پرسنل تلاشگر و خدوم شهرداری ، همراهی و همدلی مجموعه شورای محترم اسلامی ومردم شریف و شهروندان همیشه در صحنه دزفول آذربایجان ، سنگرگاه دفاع مقدس مردمان این دیار بر علیه رژیم متجاوز بعثی عراق بوده و می باشد .

ربط شهری است در بخش مرکزی شهرستان سردشت استان آذربایجان غربی ایران

این شهر محل سکونت ایل گورک مکری می‌باشد.[شهرربط دارای فواصل زیر با شهرهای ذیل می‌باشد:

ربط-سردشت ۱۶ کیلومتر ربط-بوکان ۸۵ کیلومتر ربط-مهاباد ۱۰۵ کیلومتر ربط- ارومیه ۲۱۰کیلومتر ربط-پیرانشهر ۹۵ کیلومتر ربط-بانه ۶۲ کیلومتر ربط-سقز ۱۳۰ کیلومتر

طبق آمار سال ۹۰شهر ربط ۲۰۰۰۰نفر جمعیت دارد ,و در فاصله ۱۹۰ کیلومتری از شهر ارومیه واقع شده است. شهر ربط در آمارگیری سال ۱۳۸۵ دارای جمعیت ۱۲۳۰۰ نفری بوده است. شهرک صنعتی ربط یکی از فعال‌ترین شهرک‌های صنعتی استان آذربایجان غربی می باشد. جاده مهم بوکان – سردشت نیز از مسیر شهر ربط در حال احداث می‌باشد که خود تحولی عظیم در توسعه مکریان و جنوب آذربایجان غربی خواهد بود. این شهر محل عبور کاروانهای باری از شهرهای اربیل و سلیمانیه کردستان عراق می باشد.مردم ساکن در این شهر بیشتر از عشایر گورک – ملکاری -بریاجی و منگور می باشند.و مردم این شهر به زبان کردی سورانی و با با لهجه مکریانی صحبت می کنند. این شهر خواستگاه یکی از بزرگترین تمدن‌ها و شهرهای باستانی در جنوب دریاچه ارومیه بنام مانایی‌ها می باشد.

باستان شناسان دومین فصل کاوش تپه ربط را با هدف یافتن نشانه های بیشتری برای اثبات وجود “دولت آفتاب” در این تپه هفته آینده آغاز می کنند. پیشتر باستان شناسان آمریکایی و آلمانی اعتقاد داشتند دولت آفتاب یا آردینی را باید در عراق یا ترکیه جستجو کرد.
به گزارش میراث خبر نخستین فصل کاوش در تپه ربط شهر ربط به کشف نشانه های دولت آفتاب با واکنش محافل علمی کشورهای مثل ترکیه، عراق و آمریکا منجر شد و به دنبال آن سایت نیو آشور آمریکا گزارش کاوش های این فصل از کاوش را به نقل از میراث خبر ترجمه و چاپ کرد.
“موصاصیر” دولتی همزمان با “اورارتو” و “آشور” بوده است. این حکومت از سوی آشورها آردینی یا کشور آفتاب خوانده می شد.
موصاصیرها بر اساس شرایط سیاسی منطقه گاهی با آشورها و گاه با اورارتو ها هم پیمان می شدند.
“رضا حیدری”، سرپرست کاوش های باستان شناسی تپه ربط شهر ربط به میراث خبر گفت: “این فصل از کاوش در فضای سنگ فرش های کشف شده با هدف مطالعه دقیق تر و تاریخ گذاری تپه انجام می شود.”
به گفته حیدری سنگ فرش ها با استفاده از سنگ های بیضی شکل رودخانه و به صورت هنرمندانه ای در کنار هم چیده شده است.
همانطور که سرپرست کاوش های باستان شناسی تپه ربط می گوید این سنگ فرش ها در هنر روم باستان و ایران باستان دیده شده و چگونگی آشنایی اهالی این سرزمین با این هنر از سوالاتی است که برای پاسخ به آن و شناخت پیچیدگی های هنر این محوطه یک زمان ده ساله برای کاوش و بررسی نیاز است.
حیدری افزود:” این سنگ فرش ها با استفاده از آجرهای پخته شده کادر بندی شده است.”
استفاده از رنگ در عصر آهن یک در این محوطه باستانی از سوالات و ابهاماتی است که هنوز باستان شناسان هیچ پاسخی برای آن ندارند.
سرپرست کاوش های باستان شناسی تپه ربط به میراث خبر گفت: “علاوه بر کاوش روی این سنگ فرش ها به دنبال نشانه های بیشتر برای اثبات وجود دولت آفتاب در این تپه هستیم.”

منابع آب و و جاذبه های گردشگری شهر ربط

محوطه باستانی ربط ، یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان سردشت است که قدمت آن به هزاره اول قبل از میلاد باز می گردد .

محوطه باستانی ربط سردشت یکی از مراکز مهم حکومتی در هزاره اول قبل از میلاد

محوطه باستانی ربط ، یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان سردشت است که قدمت آن به هزاره اول قبل از میلاد باز می گردد .

این محوطه تاریخی شامل ۴ تپه تاریخی به مساحت ۲۵ هکتار است که در ضلع جنوب غربی ربط ، در حاشیه رودخانه زاب و در ۱۵ کیلومتری سردشت قرار دارد و یکی از مراکز مهم حکومتی در هزاره اول قبل از میلاد می باشد .

طبق مستندات موجود این مکان همان شهر موصاصیر بزرگترین معبد خدای هالدی در دولت آردین با شهر آفتاب است که نشان دهنده هم دوره بودن آن با حکومت اورارتوها ، ماناها و آشوریها بوده است .

شهر موصاصیر از مهمترین مکان های مذهبی مورد علاقه امپراطوران بزرگ اورارتویی بوده که در کتیبه های کیله شین ، ماونا و در کتیبه های دیگری که در توبز آوا در داخل خاک عراق بدست آمده از آن صحبت شده است.

معبد موصاصیر هم از معبد های مورد احترام شاهان اورارتویی بوده بطوریکه آنها پسران خود را برای خدمت به این معبد معرفی می کردند و هم چنین نشان حکومتی خود شامل سپر و شمشیر با آرم مخصوص را از این معبد دریافت می کردند.

مسئول میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان سردشت در خصوص اقدامات صورت گرفته در محوطه ربط گفت : کاوش این شهر تاریخی و باستانی در نیمه دوم سال ۸۴ آغاز شده است که پس از گذشت دو سال از کاوش آن نشانه های زیادی از وجود تمدن سه هزار ساله قبل از میلاد در این منطقه بدست آمد .

حمزه علیزاده افزود : کشف انواع آجرهای لعاب دار منقوش هندسی ، اساطیری ، الهه عریان و بالدار ، خط میخی و قطعات سفالی و همچنین سنگ فرش بودن محوطه معبدبه شکل دوایر متحد المرکز ، گیس بافت و خوشه های گندم با وسعت ۲۵ متر مربع عمده نشانه های ایجاد تمدن تاریخی و باستانی منطقه ربط می باشد .

گفتنی است تپه تاریخی ۱ و ۲ ربط به شماره های ۶۰۲ و ۶۲۰ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

کاوش‌های باستان‌شناسان برای نخستین بار در شمال‌غرب ایران در تپه ربط ۲ ،به کشف یک کتیبه آجری به خط میخی منجر شد.
تپه ربط در شهر ربط و در کرانه شرقی رودخانه زاب کوچک قراردارد. تا پیش از بررسی های سال گذشته، وسعت این تپه تا چهارده هکتار تخمین زده شده بود اما این کاوش نشان داد که این تپه ۲۵ هکتار وسعت دارد.
“رضا حیدری”، سرپرست کاوش‌های باستان‌شناسی تپه ربط با اعلام این خبر به میراث خبر گفت: «برای نخستین‌‌بار است که کاوش‌های باستان‌شناسی در شمال‌غرب ایران به کشف یک آجر با خط میخی منجر می‌شود. این خط با لعاب سفید روی جداره آجر نوشته‌شده است.»
وی با احتمال زیاد این خط را منتسب به خطوط میخی آشوری دانست و افزود: «کشف خط در محوطه‌های باستانی یکی از مهمترین شاخصه‌ها برای تاریخ گذاری و شناخت تاریخ آن منطقه به شمار می‌رود. کشف این خط کمک‌شایان توجهی به شاخت دولت‌شهرهای مانایی، اورارتویی و شاخت دقیق‌تر ارتباط آشور با این دولت شهرها می‌کند.»
به گفته حیدری این خط می‌تواند اطلاعات ارزشمندی درباره تفکرات مذهبی و ساکنان این محل بدهد.
باستان‌شناسان احتمال می‌دهند با ادامه کاوش‌ها در محوطه کلیدی تپه ربط ۲ بتوانند یافته‌های بسیار مهمی مانند سنگ‌فرش‌ها، آجرهای لعاب‌دار منقوش و قطعات سفالی به دست بیاورند.
تپه ربط که سطحی ترین فرهنگ آن به هزاره اول پیش از میلاد باز می گردد یکی از محوطه های تاریخی بزرگ شناخته شده در شمال غرب کشور است.
کاوش های باستان شناسان در شمال غرب کشور برای مطابقت این تپه با مرکز کشور آردینی(موصاصیر) از شهریورماه سال ۸۴ آغاز شده است. طبق مستندات موجود بزرگترین معبد خدای حالدی در دولت آردینی قرار دارد.
موصاصیر دولتی همزمان با اورارتو و آشورها بوده است. این حکومت از سوی آَشورها آردینی(کشور آفتاب) خوانده می شد.
موصاصیرها بر اساس شرایط سیاسی منطقه گاهی با آشورها و گاه با اورارتو ها هم پیمان می شدند.

جدیدترین بررسیها در تپه ربط سردشت به کشف آثاری از تمدن اورارتوها در شمال ایران منجر شد. این کشف احتمال وجود مرکز دولت موصاصیر (کشور آفتاب) در سه هزار سال پیش را قوت بخشید.
موصاصیرها, دولتی همزمان با اورارتو و آشوریها بوده است. این حکومت را آَشوریها، آردینی یا کشور آفتاب خوانده اند. موصاصیرها, بر اساس شرایط سیاسی منطقه, گاهی با آشورها و گاهی با اورارتو ها هم پیمان می شدند.
بررسیهای هیئت کاوش باستانشناسی در تپه ربط سردشت به کشف آثاری, مانند خط میخی نقاشی شده اورارتویی روی آجر، آجرهای لعاب دار با اشکال هندسی، گیاهی، حیوانی، اساطیری منجر شد که با برخی از سفالینه های زیویه، کوه زندان و قلایچی مشابه است؛ این کشف, نظریه وجود مرکز موصاصیرها در شمال ایران را قوت بخشید.
این بررسیها به کشف محوطه ای پوشیده از قلوه سنگهای رودخانه ای انجامید که به صورت دایره های متحد در هم, در کنار هم ساخته شده اند. این یکی از دستاوردهای خاص از معماری مکشوفه در این منطقه است. این نوع معماریها تاکنون در هیچ یک از محوطه های مشابه در شمال غرب ایران دیده نشده است.
تپه ربط در شهر سردشت و در کرانه شرقی یک رودخانه قرار دارد. پیش از این بررسیها، وسعت این تپه تا چهارده هکتار تخمین زده شده بود, اما این بررسیها نشان داد که این تپه ۲۵ هکتار وسعت دارد. تپه ربط که سطحی‎ترین فرهنگ آن به هزاره اول پیش از میلاد بازمی گردد, یکی از بزرگترین محوطه های تاریخی شناخته شده در شمال غرب کشور است.
بررسیهای باستان شناسان در شمال غرب کشور برای مطابقت این تپه با مرکز کشور آردینی (موصاصیر) از شهریورماه سال ۸۴ آغاز شده است.
بر طبق مدارک مستند موجود, بزرگترین معبد «ایزد حالدی» در دولت آردینی قرار دارد.
هیئت باستانشناسی تپه ربط که از باستانشناس، زمین شناس، مردم شناس، نقشه بردار و مرمت کار هستند، در ماههای آتی نیز بررسی و کاوش خود را ادامه می دهند.

ربط 1 شهر ربط

ربط شهر ربط

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 1 میانگین: 1]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • الهام حاجی زاده

    در سفری که به ارومیه داشتم به این شهر برخورد کردم،هوای پاک و طبیعت فوق العاده زیبا و چشم نوازی داره

    ۷ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    شهري توريستي زيبا ایلات معروفي هم داره مانندبیگزاده مکری وفیض الله بیگی

    ۲۶ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • آرش واعظی

    این شهر خیلی سرسبزه و با اب و هوای خوشی که دارد باعث ارامش روان شما می شود

    ۱۲ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *