جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

رباط طرق

تاریخ بروزرسانی :
۸ بهمن ۱۳۹۷

این رباط دو ایوانی در ابتدای جاده مشهد – نیشابور قرار دارد و شامل دو کاروانسرا متعلق به عهده صفویه و قاجاریه می باشد . اهمیت این رباط از آن جهت است که عموماً به عنوان آخرین منزل شهر مشهد پس از تپه سلام و محل وداع یا استقبال از مسافران محسوب می شده است.
در سرزمین ایران از دیرباز به دلیل وسعت زیاد ضرورت احداث میل راهنما، رباط و کاروانسرا برای جلوگیری از سردرگمی و اسکان مسافرین بدیهی بوده است. یکی از کاروانسراهایی که بسیار قدیمی می باشد کاروانسرای رباط طرق در مشهد است. واژه کاروانسرا از دو بخش تشکیل شده که کاروان به معنای مسافرینی می باشد که بصورت دسته جمعی سفر می کرده اند و سرا نیز به معنی خانه و مکان بوده است. کاروانسرا در واقع رباط بزرگی می باشد که در داخل یا بیرون شهر قرار داشته است. کاروانسرا دارای اتاق و ایوان بوده و علاوه بر آن دارای انبار، طویله، باره بند، آب انبار و سردر می باشد. علاوه بر آن کاروانسراهای بیرون شهری و بیایانی دارای برجک نگهبانی نیز بوده اند که به منظور نگهبانی و محافظت از بنا ساخته می شدند. در ایران از زمان حکومت ساسانی کاروانسراهای متعددی در مسیر جاده ابریشم ینا گردید. بسیاری از کاروانسراهای فاخر ایرانی در دوره صفویه احداث شدند و در حال حاضر نیز بیشتر کاروانسراهای باقیمانده در گوشه و کنار ایران متعلق به دوران صفوی و پس از آن می باشد.

کاروانسرای طرق مشهد در پنج کیلومتری جاده مشهد به نیشابور قرار دارد. در گذشته یک حمام نیز در کنار رباط طرق وجود داشته تا مسافرینی که راهی حرم مطهر امام رضا بوده اند در آخرین توقف خود بتوانند استراحت نموده و استحمام و غسل نمایند.

طرق نام منطقه ای است که در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و امروزه در ابتدای جاده مشهد نیشابور واقع شده است. در طرق دو کاروانسرا وجود داشته که متعلق به دوران صفوی می باشند. یکی از دو کاروانسرای مذکور امروزه از بین رفته و فقط کاروانسرایی که آنرا به شاه سلمان صفوی نسبت داده اند باقی مانده است. بر روی سردرد این کاروانسرا یک کتیبه دیده می شود که نمایانگر ساخت کاروانسرا در سال ۱۰۸۰ هجری قمری می باشد.

پلان کاروانسرای طرق مشهد مربعی شکل می باشد و ۶.۳۳ متر طول و ۵.۲۸ متر عرض دارد. در ضلع غربی کاروانسرا یک آب انبار وجود دارد و در اطراف آن نیز چند اتاق وجود داشته که امروزه فقط دو اتاق باقی مانده است و بقیه از بین رفته اند. سردر آب با گچ رسمی بندی تزیین شده است. در ضلع های شمالی، جنوبی و شرق کاروانسرای طرق نیز چند ردیف غرفه ملاحظه می شود که بصورت جلوباز طراحی شده بوند تا مسافرین در فصل تابستان بتوانند در آن اسکان نمایند.

کاروانسرای رباط طرق در مشهد به عنوان یکی از جاذبه های تاریخی مشهد شناخته می شود. به دلیل اهمیت تاریخی کاروانسرای طرق و به جهت حفظ جایگاه این بنای فاخر موزه زائر و زیارت در این مکان توسط اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خرسان رضوی دایر شده است. به همین دلیل امروزه گردگشران و تاریخ دوستان زیادی برای شناخت هر چه بیشتر فرهنگ زیارت راهی رباط طرق در مشهد می شوند. نشاط آوران بازدید از کاروانسرای طرق را به عنوان یکی از جاهای دیدنی مشهد به شما پیشنهاد می کند.

کاروانسرای رباط طرق مشهد یکی از جاذبه های تاریخی اطراف مشهد می باشد و این بنای تاریخی در سال ۱۳۶۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید است.

ROBATE TOROG mashhad رباط طرق

رباط طرق رباط طرق

رباط طرق1 رباط طرق

رباط طرق2 رباط طرق

رباط طرق3 رباط طرق

رباط طرق4 رباط طرق

رباط طرق5 رباط طرق

رباط طرق5 رباط طرق

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 2 میانگین: 3]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • کامران فاضلي

    توي اين محل زائران حرم امام رضا (ع)، قبل از ورود به این شهر، ضمن استحمام، غسل زیارت مي کردن و برای پابوسی امام رضا آماده می‌شدن

    ۱۶ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • مهرنوش زاده رفيع

    رباطها در اصل بين راه شهرها قرار داشت و براي مسافران به مانند اطراق گاه بود. البته اغلب محصور بود تا دزدان نتوانند به راحتي به كاروانها حمله كنند. اين رباطها پتانسيل تبديل سدن به نقاط گردشگري را دارند

    ۱۰ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    ربط طرق معماري ساده دارد ولي بسيار زيبا و ديدني است و قابليت جذب توريست و گردشگران را دارد

    ۱۰ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد