جاهای دیدنی بیرجند و استان خراسان جنوبی که در شرق ایران واقع شده بینظیر بوده و دیدنی است. در این مقاله علاوه بر دیدنیهای بیرجند در بهار ما جاهای دیدنی سایر شهرهای خراسان جنوبی هم به شما معرفی می کنیم . شاید علاوه بر بیرجند علاقمند به سفر به جاهای دیدنی دیگر این استان زیبا نیز بشوید .
شهر بیرجَند مرکز استان خراسان جنوبی و مرکز شهرستان بیرجند در شرق ایران است. بیرجند دارای رشته كوههای باقران و مومن آبادو آهنگران است و اغلب مناطق و مراكز كشاورزی و دامپروری و بیرجند در دره های این كوهها شكل گرفته اند. این شهر در خشك ترین منطقه خراسان واقع شده است و دارای آب و هوای بیابانی گرم و خشك در حواشی شهرستان و آب و هوای نیمه بیابانی ملایم در بخشهای مرتفع است.بیرجند رود دائمی ندارد و تنها رود بیرجند است كه از ارتفاعات كوههای مومن آباد سرچشمه گرفته و به كویر لوت میریزد ،این رود هم در اغلب ماههای سال خشك است .
فهرست
- آرامگاه بوذر جمهر قاینی
- پیر حاجات
- آرامگاه تورانشاه
- حوض انبار میانده
- برج چشمه مولید از جاهای دیدنی بیرجند
- پل آب بر (ترناو) از جاهای دیدنی بیرجند
- بازارهای بیرجند
- منطقه شکارممنوع شاسکوه از جاهای دیدنی بیرجند
- منطقه شکارممنوع جیک و زیدر
- کویر حلوان از جاهای دیدنی بیرجند
- کویر بشرویه از جاهای دیدنی بیرجند
- دشت اسفدن از جاهای دیدنی بیرجند
- دق پترگان از جاهای دیدنی بیرجند
- دق گیو
- بند دره
آرامگاه بوذر جمهر قاینی
حکیم قسیم بن ابراهیم بن منصور معروف بزرگمهر قائنی، سیاستمدار، ادیب، عارف و شاعر اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری قمری است که در دربار سلطان مسعود غزنوی خدمت میکرد. مقبره حکیم بوذر جمهر در فاصله چهار کیلومتری جنوب غربی شهر قائنات و در دامنه کوهی موسوم به کوه ابوذر (بزرگمهر) قرار دارد.
بنای مقبره که از بناهای قرن ششم و هفتم هجری است، به فرم چلیپایی و با معماریی بسیار زیبا ساخته شده است. مصالح اصلی در ساخت بنا سنگ گچ و آجر است. درخت بنه ۷۰۰ سالهای نیز در کنار این مقبره وجود دارد که به زیبایی اثر افزوده است.
پیر حاجات
مزار پیر ابونصر ایراوهای که نزد مردم طبس به پیر حاجات معروف است، در فاصله ۱۱۰ کیلومتری شمال طبس و چسبیده به صخره در دامنه کوهستانی بنا شده است. پیر حاجات یکی از روستاهای زیارتی و سیاحتی طبس است که به دلیل وجود مزار پیر حاجات و تاریخی بودن و ییلاقی بودن روستا از اهمیت ویژهای برخوردار است.
آرامگاه تورانشاه
ورودی آرامگاه تورانشاه سرایان شامل یک طاق بوده و پس از سر در ورودی، فضای داخلی آرامگاه یا گنبدخانه دیده میشود و گنبد مذکور به شیوه عرقچین با کمک فیلپوشهای کوچکی که فضای هشتضلعی را به دایره نزدیک کردهاند، بنا شده است. دوره تاریخی این بنا براساس مدارک موجود به احتمال فراوان به دوره تیموری تعلق دارد.
چندین قطعه سنگ قبر که به قبرهای اطراف و به دوره تیموری تعلق دارند و نیز سنگ لوحی بالای درگاه ورودی بنا از دیگر آثار موجود در این مکان هستند. آرامگاه تورانشاه با شماره ۱۵۲۸۶ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
حوض انبار میانده
گفته شد که بشرویه در گذشته کلا به چهار محله یا منطقه تقسیم میشده است. این محلات عبارت بودند از بالامحله، سرپل، ملاسعدی و پائین محله. به نظر میرسد که حوض انبار مزبور قبل از تقسیم در محلی قرار گرفته بود که وسط یا میانده به حساب میآمده است؛ زیرا در بررسیها روشن شده است که اولا موقعیت این حوض انبار در میانده نیست و ثانیا هر یک از محلات برای خود دارای حوض انبار جداگانهای بودهاند.
بنابراین شاید این اولین حوض انبار ساخته شده در بشرویه باشد. معصوم علیشاه نیز از این حوض انبار نام میبرد و تاریخ آن را نیز که بر لوحه حوض انبار است، بیان میکند. حوض انبار دیگر که به قریب مدرسه و مسجد است، تاریخ بنایش نهصد و هفتاد و نه است. تاریخ و نام بانی بر لوحه سنگی منقوش و منصوب است. از ویژگیهای این بنا استحکام و زیبائی خاصی است که در ساخت آن صورت گرفته به طوری که با گذشت چهارصد سال کوچکترین تغییری در آن رخ نداده است.
برج چشمه مولید از جاهای دیدنی بیرجند
برج چشمه مولید مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان بیرجند، روستای چشمه مولید واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۷۹۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مولید، روستایی است از دهستان المقورات بخش حومه شهرستان بیرجند که در ۳۶ کیلومتری شمال بیرجند واقع است. کوهستانی و معتدل است و ۴۴۹ تن سکنه دارد. آب کشاورزی روستا از قنوات تامین میگردد. عمده محصولات روستا غلات است و اهالی روستا به زراعت مشغولند. گلهداری و بافتن قالیچه و راهش مالرو از صنایع دستی روستا است. چشمه ابوالقاسم و چشمه محمدبیک جزو این آبادیست.
پل آب بر (ترناو) از جاهای دیدنی بیرجند
در مغرب روستای فتحآباد بشرویه، در حدود ۱۲ کیلومتری این روستا، کوهی بنام کوه شتری قراردارد. از دامنه این کوه رودخانهای به نام عوض سرچشمه میگیرد و حدود ۱۰ کیلومتر از غرب به شرق جریان مییابد و در محلی بنام سرپل، واقع در مغرب روستای فتحآباد و در فاصله یک کیلومتری آن روستا تغییر نام یافته و با نام کمنگار به سمت شمال جریان مییابد. پس از طی مسافتی حدود ۴۰ کیلومتر در نزدیکی بشرویه به کالشور میپیوندد. در حال حاضر این رودخانه خشک و جریان آن فصلی است و آبی که از چشمهها میجوشد به کانالی در دامنهی جنوبی دره هدایت شده و دور دست مورد استفاده قرار میگیرد.
اما گویا در گذشته به نحو دیگری آب جاری از آن سو به این سوی رودخانه هدایت میشده است. به این صورت که آب را در بخشهای بالای رودخانه مهار میکردند و از طریق یک جوی که بر بستر سنگی دامنه شمالی دره ایجاد شده بود، آنرا هدایت کرده و در نهایت از روی پلهایی به سمت جنوبی رودخانه میرسانیدند و آنگاه از کانالی به زمینهای زراعتی در فاصلههای دور میبردند. این پلها اکنون در محل موجودند و به سر پل شهرت دارند.
بازارهای بیرجند
بازار بیرجند در بافت قدیمی این شهر قرار دارد. این بازار طی دورانهای متمادی بافت سنتی خود را حفظ کرده و با گذشت ایام و گرمی دادوستد، همچنان فعال بوده و هست. بازار بیرجند دارای کوچههایی تنگ و در پارهای از اماکن آن معماری سنتی قدیمی است که این معماری نشان از اصالت و قدمت دیرینه این بازار دارد.
همچنین این بازار دارای کاروانسراهای قدیمی است. به طوری که سابقه این کاروانسراها به بیش از ۳۰۰ سال پیش میرسد. این کاروانسراها غالبا دفاتر کار تجار و انبار کالا و مرکز خرید و فروش کالا بوده است. همجواری این بازار با مرزهای کشورهای پاکستان، افغانستان و حتی هندوستان آن دوران باعث تبدیل شدن این بازار به بازار شاخص منطقه و شرق کشور شده است.
در آن دوران بازرگانان هندی به بیرجند میآمدند و ادویه هندی را وارد بازار بیرجند میکردند و سالیان سال در بازار بیرجند اشتغال به کار داشتند. این بازار در قدیمالایام عرصه خرید و فروش فرآوردههای محلی مانند زعفران، گلیم، گیوه، گندم، جو، عدس، لوبیا، نخود، کتیرا و انقوزه، ترنجبین، قارچ، توت خشک، برگه هلو و زردآلو بوده است.
بازارهای تاریخی بیرجند
بازار بیرجند در سالهای اخیر جنب و جوش بیشتری یافته و حوزه وسیعتری را پیدا کرده است. همچنین شهر بیرجند علاوه بر بازار قدیوی دارای چندین بازار دیگر است، از جمله:
بازار سادسی: ورودی شرقی آن واقع در میدان امام و ضلع غربی آن متصل به بازار سرپوش است.
بازار سرپوش: واقع در بین دو بازار سادسی و ملک.
مرکز خرید ملک: از قدیمیترین بازارهای بیرجند است. از سمت شرق متصل به بازار سرپوش و از سمت غرب منتهی به سه راه اسدی است.
بازار چهکندیها: واقع در سه راه اسدی. در این بازارها انواع پارچه، پوشاک، مواد خوراکی ، لوازم خانگی، فرش، سوغات بیرجند و … به فروش میرسد.
منطقه شکارممنوع شاسکوه از جاهای دیدنی بیرجند
منطقه شکارممنوع شاسکوه اسفدن در سال ۱۳۸۰ با وسعت ۱۱۴،۶۵۰ هکتار از طرف محیط زیست قاین به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی و مورد حفاظت قرار گرفت. کوهها و برآمدگیهای عمده منطقه شاسکوه مربوط به دوران دوم و سوم زمینشناسی است که جنس کانیها و سنگهای آن بیشتر از آهک، دولومیت، شیست رسوبی، فیلیت، کنگلومرا، ماسه سنگ، چرت، ژیپس، شیل، مرمریت و بعضا کانیهای آذرین مثل گرانیت، کانیهای دگرگون شده و گاها آزبست است.
آبشار گیوگ
یکی از ویژگی های منحصر به فرد بیرجند، وجود آبشارها و چشمه های متعدد در این شهر کویری است. یکی از این آبشارها گیوک می باشد و در منطقه ای که فراوانی گل و سبزی دیدی می شود، قرار گرفته است. آبشار گیوک نامش را از روستایی که در مجاورش قرار دارد و به همین نام می باشد، گرفته است. آبشار از دل کوه به پایین ریخته میشود و صحنه ای زیبا را به وجود آورده است و از برکت همین آبشار زیبا، باغات بسیاری از جمل زرشک ، توت، انگور، بادام و زردآلو رشد کرده اند و مردم آن منطقه از همین میوه های خوشمزه کسب درآمد می کنند.
آدرس:این آبشار از ابتدای جاده بیرجند به خوسف و در کنار شهرک صنعتی ، مسیری فرعی به سمت جنوب واقع شده که پس از گذشتن از روستاهای دهنو ، زینی و نوکند ، به گیوک منتهی می شود .
منطقه شکارممنوع جیک و زیدر
منطقه جیک و زیدر به استناد بند و ماده ۶ قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست از تاریخ ۱۳۹۰/۰۸/۱۵ و شماره روزنامه رسمی ۱۹۵۳۸ مورخ ۱۳۹۱/۰۱/۱۶ به مدت ۵ سال به عنوان منطقه شکار ممنوع به تصویب سازمان حفاظت محیط زیست رسیده است. مساحت این منطقه ۴۲،۰۰۰ هکتار است.
با توجه به اقلیم گرم و خشک منطقه، پوشش گیاهی نیمه بیابانی و کوهپایهای در منطقه دیده می شود. گیاهان این منطقه عبارتند از درمنه دشتی، درمنه کوهی، سبد، پیچک بیابانی ،گون، گز، بادامشک، بادام خاردار، بنه، مخلصه، بومادران، کاروانکش، کلاه میرحسن، کلاه میر حسن، هزار خار و… . درصد پوشش گیاهی به طور متوسط بین ۳۰ تا ۴۵ درصد تخمین زده میشود. همچنین گیاهان دارویی، طبی و معطر در منطقه به چشم میخورد.
کویر حلوان از جاهای دیدنی بیرجند
این ریگزار از شمال به کویر مرکزی ایران و ارتفاعات پیر حاجات طبس، از جنوب به محور ارتباطی شهرستان خور به طبس، از شرق به کوهها و ارتفاعات عاشقان و از غرب به دریاچه نمک خور و کویر مرکزی ایران محدود میشود.
حلوان نام روستایی در حاشیه شرقی این کویر است. روستای حلوان یکی از زیباترین مناطق گردشگری طبس است که از دیرباز از چند جنبه معروف بوده است (وجود نخلستان و تولید خرمای بسیار مرغوب از آن، به طوری که که واریته خرمای آن معروف است). در سالهای اخیر علاوه بر نژاد محلی، از نوع خرمای مضافتی و دیگر نژادها هم در حلوان کشت شده است.
با قدم زدن در کوچههای قدیمی بافت قدیمی بسیار بزرگ و زیبای حلوان، با آن که رو به تخریب است، میتوان شکوه و عظمت معماری کویری را مشاهده کرد. قلعه حلوان که روستای قدیمی را بصورت کامل در خود جای داده، یکی از بزرگترین و باشکوهترین قلاع کل منطقه طبس است. حلوان در ایام قدیم ۱۳ برج نگهبانی داشته است که هماکنون ۵ برج آن سالم است. همچنین حلوان مسیر مهم کاروان گذری بوده است. کاروانها در مسیر بین حلوان در شرق و عروسان و عباسآباد و خور در غرب کویر راه میپیمودهاند.
کویر بشرویه از جاهای دیدنی بیرجند
آبوهوای حاکم بر منطقه از نوع خشک و کویری است. حداکثر و حداقل مطلق درجه حرارت هوا در ایستگاه بشرویه ۴۹ و ۲۷ درجه سانتیگراد گزارش شده است. روستاهای حاشیه شمالی بشرویه درجه حرارت بالایی دارند و روستاهای غربی و جنوب غربی که در ارتفاعات هستند، درجه حرارت ملایمتری دارند. کویر بشرویه در شرق شهرستان بشرویه در استان خراسان رضوی قرار دارد. این ریگزار از جنوب شرقی به شهرستان بشرویه، از شرق به کویر نمک بشرویه، از شمال به شهرستان کاشمر و از جنوب به رود کال شور محدود میشود. عرض ریگزار در وسیعترین قسمت در حدود ۳۰ کیلومتر و طول آن در حدود ۲۴ کیلومتر است. در مناطق شرقی ریگزار، فاصله بین تپهها با نمکزارهای پراکندهای پوشیده شده است. بلندترین ارتفاع تپهها، در منطقه جنوبی و در حدود ۷۰ متر است.
در قسمت جنوبی و مرکزی، تپههای ماسهای عمدتا جهتی شرقی-غربی دارند و در قسمت شمالی از ارتفاع تپهها کاسته شده و جهت مشخصی ندارند. پوشش گیاهی ریگزار در قسمت شمالی انبوهتر و در قسمت جنوبی تنکتر است. این پوشش عمدتا شامل گیاهان ماسه پسند همچون تاغ و اسکمبیل است که جوامع بوتهای همچون نسی و … نیز در آن دیده میشود. پوشش جانوری منطقه عبارت است از سارگپه بیابانی، شاهین، پا مسواکی، شغال، گرگ، روباه شنی، گربه شنی، انواع آگاما و جکو، افعی شاخدار، تیر مار، مار جعفری، مار شتری و … .
دشت اسفدن از جاهای دیدنی بیرجند
دشت اسفدن از بهم پیوستن مخروط افکنههای متوالی ایجاد شده و ارتفاعات منطقه آن را محاصره کرده است. در این دشت چاههای کشاورزی متعددی وجود دارد. این دشت بسیار زیبا علاوه بر اینکه سالیانه تعداد بسیار زیادی گردشگر را به سمت خود جذب میکند، یکی از مهمترین مناطق برای حفظ گونههای جانوری در استان است. منطقه دشت اسفدن به وسعت ۴۱،۲۴۲ هکتار، به عنوان منطقه شکار ممنوع این استان به ثبت رسیده است.
دق پترگان از جاهای دیدنی بیرجند
دق پترگان با ۵،۲۱۲ کیلومتر مربع وسعت، در شرق زیرکوه و در منطقهی مرزی واقع شده و از قاین ۱۳۵ کیلومتر فاصله دارد. ارتفاع این دق ۶۱۰ متر از سطح آبهای آزاد است.
این دق جزو حوضههای داخلی نئوژن بوده و در محدوده آن سنگهای اولترا بازیک دیده میشود. دق پترگان زهکش شبکههای سطحی منطقه بوده و بخش عمده آن در خاک ایران است. پوشش گیاهی آن بصورت پراکنده از نوع تاغ و گز است که در اثر حرکت ماسههای بادی تپههای کوچکی در پای این بوته ازرها تشکیل شده است. به علت بالا بودن سطح ایستابی آب در این دق، تبخیر آن بسیار زیاد است و سطح وسیعی از نمکزار بر روی زمین دیده میشود. به دلیل بالا بودن سطح آب، چاههای دستی در عمق کم به آب میرسد و جهت دامداری مورد استفاده قرار میگیرد، اما آب آنها شور و نامناسب است.
در مواقع بارندگی سطح این دق از گل بسیار چسبناکی پوشیده میشود . تردد در آن عملا غیرممکن میشود. عرصه این کویر پوشیده از خاکهای رسی سله بسته است. تنها در قسمت جنوب غربی آن، در نزدیکی چشمه بید مشاهده میشود.
دق گیو
دق گیو (به دق اکبرآباد هم شناخته میشود) در جنوب روستای گیو در استان خراسان جنوبی و در ۳۵ کیلومتری جنوب شهرستان بیرجند قرار دارد. طول این دق ۲۵ کیلومتر و عرض آن در حدود ۶ کیلومتر است. در مرکز دق زمینهای قلیایی مسطح با عمق زیاد و درصد شوری بالا قرار دارد که عملا از رشد هرگونه گیاهی جلوگیری میکند. در حاشیه دق زمینهای کشاورزی روستاهای اطراف قرار گرفته است. برای دسترسی به دق باید به روستای گیو بروید. ادامهی این روستا به سمت جنوب از داخل دق عبور میکند.
فاصلهی تهران تا مرکز این استان، بیرجند، ۱،۱۳۵ کیلومتر است. اما دسترسی به این استان برای هموطنانی که در شرق ایران زندگی میکنند، سادهتر است. تمامی هتلهای موجود در بیرجند ۳ ستاره است.
بند دره
فراوانی نعمت مایه حیات در این شهر تمامی ندارد، وجود بند دره در این شهر گواه همین موضوع است. این سد پرآب که در اواخر دوره زندیه احداث شده است در انحصار کوهستان های آن منطقه می باشد و این مایه حیات با سخاوتمندی که دارد هم از دره بالا وهم دره پایین عبور میکند و شهرت نامش به بند دره هم همین موضوع می باشد. بند دره حدود یک قرن پیش به فرمان امیر شوکت الملک پی ریزی شده است و طولی نکشیده که تبدیل به بزرگ ترین و تاریخی ترین بند بیرجند شده است. این سد مهم و قدیمی هم در سال ۱۳۸۱در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
آدرس: این بند یا سد در ۵ کیلومتری انتهای خیابان مدرس بیرجند در میان رشته کوه جنوب این شهر به نام رشته کوه باقران واقع است.
سوغات بیرجند چیست ؟
خوراکی : عناب ،کشک و قره قورت ، زرشک و…
صنایع دستی : قالی بافی ، پلاس بافی، رودوزی ، حصیر بافی ، سازهای سنتی
غذاهای محلی بیرجند چیست ؟
از غذاهای محلی بیرجند می توان به آش شلغم ، اشکنه بلغور شیر،بلغور پلو ، قوروت بادمجان ، کشک سالاری اشاره کرد.
آب و هوای بیرجند چگونه است ؟
آب و هوای بیرجند، نیمه بیابانی بوده و دارای زمستانهای سرد و تابستانهای خشک و گرم است. میزان بارش در این شهر با توجه به آب و هوای آن، کم بوده و بیشترین میزان آن، از آذر تا اردیبهشت رخ میدهد که در فصل زمستان اغلب به صورت بارش برف است.
مطالب مرتبط :