درخت چنار کهنسال کتلی

درخت چنار کهنسال کتلی

درخت چنار کهنسال کتلی ، ازنظر شکل ظاهری تنۀ بسیار ستبری دارد که در گذشته به دلیل آتش‌سوزی‌های مکرر کاملاً از وسط به دو نیم تقسیم شده است. وسعت فضای ایجاد شده به‌اندازه‌ای است که به‌راحتی یک خودروی پاترول در آن جای می‌گیرد. داخل تنه غربی این درخت کهنسال کندوی زنبورعسل وجود دارد که طبق اطلاعات محلی در گذشته برای خارج کردن عسل از داخل این تنه و پراکنده کردن زنبور‌ها از آتش استفاده می‌شده است. آب چشمه‌ای که در فاصله حدود ۱۰۰ متری سمت شرقی این درخت قرار دارد از زیر تنه غربی درخت عبور می‌کند.

درخت چنار کهنسال کتلی

این درخت کهنسال با توجه به قدمت بسیار زیادی که دارد و نوع گونه آن توانسته به‌خوبی با اقلیم منطقه سازگاری پیدا کند و جزو درختان نادر ایران است؛ بنابراین مطالعات ژنتیکی بر روی این‌گونه در جهت اصلاح و یا تکثیر آن پیشنهاد می‌گردد و با توجه به نظرات کارشناسان موسسه تحقیقات سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور احتمالاً این درخت کهنسال قدیمی‌ترین چنار موجود در ایران است که از همین رو قابل ثبت در فهرست میراث جهانی است.

چنار کتلی جزو کهن‌ سال ‌ترین درختان چناری است که تا کنون در خراسان شمالی و کشور شناسایی شده است. به گفته ی او، ارتفاع این درخت ۲۱ متر و قطر آن ۵۷۰ سانتی متر است و یک خودرو سواری به‌راحتی در میان آن جا می ‌گیرد. حمایلی با بیان این‌ که هفت درخت کهن چنار در این استان در فهرست آثار طبیعی ملی ثبت شده‌اند.

این درخت برای مردم روستای کتلی با ارزش است و حتی اگر شاخه‌ای خشک از این درخت روی زمین بیفتد، آن را زیر خاک دفن می‌کنند تا کسی به اشتباه از آن به‌عنوان چوب هیزم استفاده نکند. چنار «اسفجیر» با ۴۵۰ تا ۵۵۰ سال سن، ارتفاع ۲۲ متر و قطر ۲۷۰ سانتی‌متر جزو درختان چنار کهن‌سال در خراسان شمالی است که در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

سن این درخت ۴۰۰ تا ۵۰۰ سال ، ارتفاع آن ۲۱ متر و قطر آن ۲۴۸ سانتی ‌متر است. چنار از دوره‌های گذشته به‌دلیل عظمت و هر سال جوان شدن با پوست‌اندازی در باور ایرانیان، یکی از درختان مقدس بوده است که در بسیاری از روستاها هنوز مردم به آن اعتقاد دارند. این کارشناس میراث طبیعی اظهار کرد: به‌دلیل ارتفاع زیاد و قطر بالای این درخت در گذشته از آن به‌عنوان شاه درختان نام برده اند و اعتقاد بر این بوده است که در زیر درخت چنار امام زاده ای مدفون است و به همین لحاظ برای مردم بسیار محترم بوده و به شاخه های آن دخیل می بندند. وی گفت: درخت چنار از سنین ۸۰ تا ۱۰۰ سالگی به بالا شروع به دورن پوسیدگی می کند که اثر آن در بعضی موارد حتی به پوست رسیده و در اصطلاح تنه آن توخالی مشاهده می شود. حمایلی افزود: نمونه های زیادی وجود دارد که مردم در داخل این حفره زندگی کرده و حتی چوپانان در شب های زمستان داخل آن اطراق می کرده اند و بعضی نیز آن را محل کسب و کار نموده و به شغل های کفاشی و قصابی مشغول بوده اند.

درخت چنار کهنسال کتلی

این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین 3.7 / ۵. تعداد 3

با سپاس از امتیاز شما ❤️

اگر نکته ای دارید اینجا برای ما بنویسید

نقشه :

در حال بارگذاری نقشه...

۲ دیدگاه دربارهٔ «درخت چنار کهنسال کتلی»

  1. امیرحسین محمدزاده

    سلام روستای ما کتلی هستش
    این چنار یک برجستگی قلب هم داره ولی ازش چیزی ثبت نشده
    ک ب عنوان قلب چنار شناخته میشه
    و اینکه شاخه های این درخت رو زیر زمین چال نمیکنن
    بلکه ازش برای جمع کردن گردو استفاده میکنن
    ک یکی از هنر های ساکنان این منطقه است

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا