خانه مستوفی بشرویه در خیابان ملا عبدالله تونی بشروی و کوچه مستوفی شهر بشرویه قرار دارد . این عمارت از جمله بناهای اعیانی است که در دوره قاجاریه ساخته شده ومتعلق به شخصی به نام مستوفی میباشد. این اثر تاریخی در تاریخ ۵ تیر ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۱۹۲۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری خانه مستوفی بشرویه
سبک معماری و بادگیرهای زیبا و ساباط در جانب شمال شرقی این سازه و تزیینات گچی در بخشهای دیگر بنا از ویژگی های بارز منزل مستوفی به شمار میرود . پلان کلی این عمارت مستطیل شکل می باشد و ورودی آن در میانه ضلع جنوب غربی واقع شده است . پس از ورودی دالانی کم عرض قرار دارد که به حیاط متصل میشود . در طرفین دالان ورودی دو اتاق کوچک تعبیه شدهاست.صحن حیاط فضایی مستطیل شکل دارد که با آجرهایی مربع شکل فرش شدهاست.
در ضلع شرقی این عمارت ، ایوانی بزرگ قرار دارد که بر فراز آن سه بادگیر عظیم تعبیه شده ، این بادگیرها شامل یک بادگیر مستطیل شکل بزرگ در میانه و دو بادگیر هشت ضلعی در طرفین اند. بادگیر مستطیل شکل دارای دو دروازه چشمه در طرفین میباشد و به فضای درون ایوان منتهی میگردد. دو بادگیر دیگر به زیرزمینی که در ایوان واقع شدهاست راه دارند. ایوان پوششی مسطح دارد ودر بخش فو قانی با دو ستون هشت ضلعی و دو نیم سطون و سه قوس گهوارهای مزین شدهاست.
فضای طرفین ایوان به صورت دو اشکوبه است.
دیوار ضلع غربی عمارت با پنج طاق نمای عمیق و مرتفع تزیین شده ، این طاق نما ها دارای رسمی بندیهایی گچی اند. در ضلع جنوبی و شمالی بنا، ورودی چند اتاق به چشم میخورد که در بخش بالا و اطراف ورودیها ، طاقچهها و طاقنماهایی زیبا ساخته شدهاست.در گوشه شرقی بنا حوضخانه قرار دارد .
حوض خانه
حوضخانه فضایی هشت ضلعی داردکه حوض دایرهای کوچکی در مرکز آن ساخته شده است این فضا با کلاه فرنگی زیبایی پوشیده شده و تزئینات رسمیبندی هنرمندانهای دارد. زیرزمین عمارت که حکم سردخانه را داشته ، فضایی مستطیل شکل دارد که با قوسی خفیف و آجرهای خفته و راسته اجرا شده است. در ضلع شمال شرقی منزل که مشرف به کوچهای کم عرض است ساباطی به طول هجده متر ساخته شده که دیوارهای ساباط با بیست طاقنمای ظریف تزئین شدهاست. مصالح به کار رفته در منزل و ساباط مستوفی خشت خام ودر قسمت هایی آجر با ملات گل و گچ میباشد.
جاهای دیدنی اطراف خانه مستوفی بشرویه
منطقه نمونه گردشگری بشرویه بیش از سی هکتار است که منطقه مرکزی آن امامزاده هوگند می باشد. از جاذبه های گرشگری این منطقه غیر از خانه مستوفی می توان به حسینیه حاج علی اشرف، امامزاده محمدبن اصغر، مسجد جامع ارسک، مزار بی بی نجمه خاتون، مسجد جامع ميان ده، آسياب هاي بشرويه، آب انبار ميان ده، کاروانسراي اصفاک، کاروانساي نيگنان و … اشاره کرد.
نحوه دسترسی
خانه و ساباط مستوفی در بشرویه، خیابان ملا عبدالله فاضل تونی بشرویه، کوچه مستوفی واقع شده است.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.
سلام.تصویر آخری مربوط به این خانه نیست.کاش تصویر های جدید تری از این مکان قرار می دادید.با تشکر