جدیدترین ها
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

خانه حسام الدیوان سه قلعه

تاریخ بروزرسانی :
۲۸ مرداد ۱۴۰۲

خانه حسام الدیوان سه قلعه از جاذبه های تاریخی و دیدنی سه قلعه خراسان جنوبی می باشد. قدمت این بنا به دوران قاجار بر می گردد . ایوان بلند و شکوهمند و به شیوه خانه سازی سنتی دارای طاقها و قوسهای زیبایی است. در سال ۱۳۸۶ با شماره ۱۹۱۶۴ در فهرست اثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

 حسام الدیوان سه قلعه1 e1692432384222 800x647 خانه حسام الدیوان سه قلعه

معماری خانه حسام الدیوان

خانه حسام الدیوان سه قلعه سرایان به سبک خانه ‌های قدیمی منطقه ساخته شده است. این بنا دارای حیاط مرکزی بوده و درونگرایی در طراحی آن مشهود است. خانه حسام الدیوان سه قلعه سرایان دارای یک ایوان بزرگ، یک ایوانچه، هشت اتاق، مطبخ، سرداب و یک بادگیر چهار طرفه می ‌باشد. وسعت این بنا در مجموع ۵۳۰ متر مربع است. مصالح اصلی ساخت این بنا آجر، خشت، گل و گچ است. ویژگی شاخص این بنا ایوان بلند و تزئینات آن است. تزئینات گچبری این بنا بسیار متنوع و تماشایی است. بادگیر چهار طرفه و عبور جریان آب قنات از زیر این خانه از دیگر ویژگیهای خاص این خانه به شمار می‌ رود.

 حسام الدیوان سه قلعه 4 e1692432353382 800x454 خانه حسام الدیوان سه قلعه

ورودی بنا

ورودی بنا دارای طاق کلیل است و دسترسی به حیاط از طریق راهرو ورودی امکان ‌پذیر است. در سمت چپ راهرو ورودی یک اتاق و در سمت راست آن دالان منتهی به حیاط وجود دارد. سرویس بهداشتی نیز در انتهای همین دالان ورودی قرار دارد. حیاط بنا به شکل مربع طراحی شده و باغچه ‌ای در وسط آن تعبیه شده است. صحن حیاط و راهرو ورودی بنا تماماً با آجر فرش شده است. آجرکاری خفته راسته در ازاره دیوار حیاط نیز از تزئینات قابل توجه بنا به شمار می‌ رود. در ضلع جنوب غربی بنا و در مجاورت دالان ورودی، مطبخ با طاق گنبدی و اتاقی با طاق تویزه وجود دارد.

خانه حسام الدیوان سه قلعه خانه حسام الدیوان سه قلعه

مطبخ

مطبخ از دو بخش آتشدان (تنور) و هیزم‌ دان تشکیل شده که این دو بخش به وسیله یک راهرو با یکدیگر ارتباط دارند. در ضلع جنوب شرقی بنا ایوان باشکوه با دو راهروی مسقف در طرفین آن قرار دارد. تزئینات گچبری در رسمی بندی طاق ایوان بسیار زیبا و تماشایی است. شاه‌ نشین بنا اتاقی است که در پشت این ایوان قرار دارد. در اتاق شاه ‌نشین نیز تزئینات گچبری بسیار زیبایی وجود دارد. در پشت شاه ‌نشین نیز دو درب وجود دارد که به ایوانچه پشت شاهنشین راه داشته است. احتمال زیاد این بخش از بنا در گذشته باغی بوده که در حال حاضر اثری از آن موجود نیست.

در حال حاضر دو درب پشتی شاهنشین مسدود شده اند و ایوانچه نیز از بین رفته است. در سمت چپ ایوان بنا اتاق زیر بادگیر قرار دارد. دو پره که به صورت ضربدری قرار دارند هوای خنک بادگیر را به داخل اتاق هدایت می‌ کنند. روبروی ایوان بنا در ضلع شمال غربی ایوانچه ‌ای با عمق زیاد وجود دارد. مانند ضلع روبرو در این ضلع هم دو طرف ایوانچه دو راهروی مسقف وجود دارد. یکی از راهروها به انباری و دیگری به اتاق پشت ایوانچه راه دارد.

 حسام الدیوان سه قلعه 3 e1692432325986 800x647 خانه حسام الدیوان سه قلعه

ضلع شمال

در ضلع شمال شرقی بنا سه اتاق در یک ردیف قرار دارند که احتمالاً به عنوان انباری کاربرد داشتند. این سه اتاق به یکدیگر مرتبط بوده و در نهایت به راهروی مسقف کنار ایوانچه شمالی راه دارند. سرداب و اتاقی که درب بازشو سرداب در آن قرار دارد نیز در همین ضلع قرار دارند. در اتاق زیر بادگیر نیز درب بازشویی به سرداب وجود دارد. سرداب خانه حسام الدیوان سه قلعه سرایان دارای حوض آبی است که در گذشته قنات شهر آنرا لبریز از آب می‌ کرده است.

آب قنات از ضلع شمال شرقی وارد بنا شده و پس از عبور از زیر سه اتاق انباری وارد حوضچه سرداب می ‌شده است. در نهایت این جریان آب از باغچه وسط حیاط عبور کرده و از سمت جنوب غربی بنا خارج می ‌شده است. متأسفانه این قنات شهر سه قلعه در حال حاضر خشک شده است.

نحوه دسترسی به خانه حسام الدیوان

این بنا در خیابان امام، کوچه موزه شهر سه قلعه در شهرستان سرایان واقع شده است. شهر سه قلعه در فاصله ۲۴ کیلومتری جنوب غربی شهر سرایان قرار دارد. فاصله شهر سه قلعه با شهر فردوس نیز حدود ۵۲ کیلومتر است. مسجد جامع، حصار قلعه و آب انبار احمد آقا دیگر آثار تاریخی شهر سه قلعه سرایان هستند.

 حسام الدیوان سه قلعه2 e1692432419829 800x457 خانه حسام الدیوان سه قلعه

           
برو بالا
 

نظر کاربران : با ورود به حساب کاربری از نوشتن نظر خود امتیاز کسب کنید

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *