خانه آخوند ملا عباس زاوه ، خانه ای تاریخی مربوط به اواخر دوره قاجار است. این بنا در شهرستان زاوه، روستای کاریزک ناگهانی، خیابان آخوند ملا عباس، روبروی مسجد صاحب الزمان واقع شده است. این اثر در تاریخ ۳ خرداد ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۱۹۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
خانه آخوند ملا عباس راشد تربتی در روستای ” کاریزک ناگهانی ” قرار دارد. ملا عباس یکی از شخصیت های مشهور این منطقه بود و امروزه به عنوان منطقه ای توریستی و گردشگری شهرت بیشتری کسب کرده است. ملا عباس راشد تربتی در سال ۱۲۵۰ در این روستا متولد شد و از واعظان و عارفان قرن ۱۳ و ۱۴ بودند. ایشان اهل کشف و کرامت بوده و در سال ۱۳۲۲ در تربت حیدریه فوت کرد و در مشهد در صحن آزادی در حرم امام رضا (ع) به خام سپرده شد. خانه وی امروزه از مکانهای دیدنی زاوه بشمار می رود.
خانه شیخ عباس راشد در دوره قاجار ساخته شد و دارای دو بخش اندرونی و بیرونی است که مساحت ۳۰۰ متر را به خود اختصاص داده است. سقف خانه به صورت گنبدی ساخته شده است.
معماری خانه آخوند ملا عباس
خانه های قدیمی و به خصوص آنهایی که در دوران قاجار ساخته شده اند از یک معماری خاص پیروی می کنند و اکثرا شبیه به هم ساخته می شدند و از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل می شدند. خانه ملا عباس دارای مساحتی برابر با ۳۰۰ متر مربع است. درب ورودی این بنا به سمت قبله قرار دارد و در سر در آن تزئینات آجر کاری دیده می شود که به صورت خفته راسته هستند. در امتداد دالان ورودی و در دو سوی آن اتاق های متعددی وجود دارد. فضای ضلع غربی میهمان خانه و محل پذیرائی بوده و سه اتاق ضلع شرقی نیز دارای بخاری دیواری و طاقچه است.
علاوه بر این اتاق ها، فضای بخش جنوبی خانه به ملاعباس تعلق داشته که لحظات عبادت خدا را در آن سپری می کرد. سقف خانه به صورت گنبدی ساخته شده است، که از سبک های معماری این اقلیم به شمار می آید.
نحوه دسترسی
آدرس: خراسان رضوی ، شهرستان زاوه، دولت آباد ،روستای کاریزک ناگهانی، خیابان آخوند ملا عباس، روبروی مسجد صاحب الزمان
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.