رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۵ آذر ۱۴۰۱

جای خالی گردشگری عشایری در کهگیلویه و بویراحمد

اشتراک گذاری

استان کهگیلویه و بویراحمد با داشتن بیش از ۷۰هزار نفر جمعیت عشایری ظرفیت های خفته زیادی به منظور درآمدزایی در این مناطق از طریق صنعت گردشگری دارد اما تاکنون سرمایه گذاری در این خصوص انجام نشده به همین علت قابلیت های مذکور نیازمند جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی برای شکوفایی است.

گردشگری عشایری یا Nomad Tourism یکی از سبک‌های نسبتا جدید سفر است که در آن گردشگران می‌توانند در دوره زمانی معین، با امکانات و شرایط مشخصی با گروه‌های کوچ‌نشین همراه شوند.

گردشگری عشایری

در حالی که خشکسالی های پیاپی در کهگیلویه و بویراحمد به دلیل نیاز به خرید علوفه دستی باعث کاهش درآمد عشایر استان شده ایجاد کمپ های عشایری می تواند مکملی برای کسب درآمد در کنار دامپروری و کمک به بقای زندگی در این مناطق باشد.

افزون بر این در سرزمین چهار فصل کهگیلویه و بویراحمد گردشگران شانس همراه‌ شدن با ایل‌های لر و قشقایی به عنوان میراث داران یکی از قدیمی‌ترین شیوه‌های سبک زندگی ایرانی را دارند به طوری که آنان می توانند دوره ای چند روزه ضمن زندگی در طبیعت بکر با آداب و رسوم عشایر این مناطق آشنا شوند.

کارشناسان حوزه گردشگری کهگیلویه و بویراحمد اعتقاد دارند که راه‌اندازی کمپ‌ های گردشگری عشایر یا اجرای تورهای گردشگری در این مناطق نه تنها سبب می شود گردشگران داخلی با فرهنگ و سنت‌های کوچ‌نشینی بیشتر آشنا شوند بلکه باعث جذب گردشگران خارجی نیز می‌شود.

گردشگری عشایری چیست؟

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد گفت:گردشگری عشایر یعنی مشاهده از نزدیک سنتی ترین سبک زندگی بشر و فعالیت‌هایی چون دوشیدن شیر، تهیه ماست، کره‌گیری، روغن‌گیری، پشم‌چینی، قالی‌بافی و چگونگی نگهداری از گله،آرامش با نوای نوای نی چوپان، صدای دلنشین لالایی مادران با گویش های لری وترکی، بوی خوش پخت نان،غذاهای محلی و ده ها تجربه دیگر است.

فرشید کرمی عنوان کرد:پوشیدن لباس های سنتی رنگارنگ، اقامت در سیاه چادرهایی که از زیرانداز تا وسایل تزیینی همه به شکل سنتی تولید شده با سرپنجه هنرمند بانوان عشایری ، خوردن آبی که به جای یخچال یا آب سرد کن در مشک سرد و گوارا شده،شنیدن موسیقی های نوای محلی لری و ترکی از دیگر تجربه هایی است که در سایه گردشگری عشایری البته نه با صرف هزینه های گزاف امکان پذیر است که می توان با برنامه ریزی بهتر در مناطق مستعد مانند کهگیلویه و بویراحمد به آن دست یافت.

برنامه های گردشگری عشایری در کهگیلویه و بویراحمد

مسوول روابط عمومی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: راه اندازی کمپ های عشایری به منظور همراه شدن علاقه مندان با زندگی ایلی از ظرفیت های مغفول مناطق عشایری استان است که شکوفایی این قابلیت با حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی در اولویت برنامه های دولت سیزدهم قرار دارد.

گردشگری عشایری

علی اکبر پاک با اشاره به اینکه تاکنون کمپ های عشایری در مناطق عشایری ایجاد نشده و تنها چند مجوز به این منظور صادر شده است تاکید کرد:کارآفرینان علاقه مند به سرمایه گذاری برای ایجاد کمپ های عشایری با پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت حمایت می شوند.

وی عنوان کرد: سرمایه گذارانی که در این خصوص اقدام کنند براساس طرح توجیهی آنان تا سقف یک میلیارد تومان حمایت می شود.

ظرفیت ها و مزایای گردشگری عشایری در کهگیلویه و بویراحمد

معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت:مناطق عشایری استان به دلیل زنده بودن سنت های کهن ایرانی، لباس محلی زنان و مردان، موسیقی های سنتی و غذاهای محلی از جذابیت های زیادی برای مسافران برخوردار است.

کرمی با اشاره به اینکه ایجاد کمپ های گردشگری یک تیر و چند نشان توسعه اقتصادی و حفظ مواریث فرهنگی نیاکان ایرانی است می گوید: در گردشگری عشایری ضمن فراهم شدن بستر بازار فروش صنایع دستی و محصولات دامی عشایر، مسافران با رسوم این مردمان کوچرو آشنا شده و به این ترتیب امکان به فراموشی سپردن خرده فرهنگ ها کاهش می یابد.

وی تاکید می کند که خرید بدون واسطه محصولاتی چون روغن،کشک،ماست،دوغ،شیر،نان محلی، دست بافت های عشایر که جلوی چشمان گردشگران تولید می شود از دیگر مزایای این شاخه از گردشگری است معامله ۲ سربرد است که از سویی منجر به خریدکالایی ارزان تر از بازار برای مسافران و از سوی دیگر باعث می شود عشایر نیاز به متحمل شدن هزینه حمل و نقل برای فروش محصولات تولیدی خود را نداشته باشد.

 

 

گردشگری عشایری

 

کرمی بیان کرد:تجربه زندگی چادرنشینی در قالب تورهای گردشگری چیزی است که بسیاری از ایرانگردان و حتی جهانگردان پسامدرن دوست دارند و در حقیقت این تجربه یک حس نوستالژیک قوی را برای گردشگران تداعی می کند اما این شاخه از گردشگری در استان کهگیلویه و بویراحمد مغفول مانده و امکانات چندانی به منظور پذیرایی از علاقه مندان فراهم نشده است .

وی اعتقاد دارند که در محیط طبیعی مناطق عشایرنشین فروش غذاهای محلی مانند دمپخت گوشتی، آش کارده،آش ماست، دنگو،آب گوشت و برنامه ریزی برای یک عروسی محلی در حضور ایرانگردان می تواند بر جذابیت های گردشگری عشایری در کهگیلویه و بویراحمد بیافزاید.

کهگیلویه و بویراحمد مستعد گردشگری عشایری

رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: ۷۰درصد از مناطق عشایری استان ظرفیت اجرای طرح های گردشگری عشایر را دارند.

مهدی عباسیان با اشاره به اینکه کمپ های عشایری امکان جابه جایی با عشایر هنگام قشلاق و ییلاق دارند تاکید کرد: گردشگری عشایری در همه فصول می تواند با سرمایه گذاران و جوامع محلی درآمدزا باشد.

وی تصریح کرد:با وجود این ظرفیت ها تاکنون تنها طرح گردشگری در منطقه گردشگری شبلیز برنامه ریزی شده که در مرحله مطالعات است.

گردشگری عشایری

وی تاکید کرد: برای اجرای مطالعات این طرح یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال اعتبار اختصاص یافته است.

رییس اداره عمران و امور زیربنایی اداره کل امور عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: درآمدزایی با استفاده از ظرفیت هایی مانند غذاهای محلی، فروش صنایع دستی، خوراکی هایی مانند کشک،آجیل محلی، عسل، سبزی های خشک شده از مزایای رونق گردشگری عشایری در استان است.

وی عنوان کرد که برپایی جشنواره های کوچ عشایر، ،ساخت کمپ های بوم‌گردی در محل های اسکان ییلاق و قشلاق عشایر،تهیه نقشه ایل راه‌های عشایر(اطلس)، چاپ کارت پستال و ساخت فیلم های مستند کوتاه و بلند از زندگی عشایر استان کهگیلویه و بویراحمد از نیازهایی است که می تواند زمینه رونق گردشگری عشایری در این خطه را فراهم کند.

یش از ۱۱ هزار و ۱۲۰ خانوار از جمعیت ۷۲۶ هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد عشایر هستند که این میزان جمعیت از ۶ ایل بومی، ۲ طایفه قشقایی، ۱۶ تیره، ۱۸۱ طایفه و بیش از یک هزار و ۱۱۰ تش (اولاد) تشکیل شده است.

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *