جاهای دیدنی سنندج به خصوص در فصل بهار بسیار دیدنی می باشد. یکی از قشنگترین نقاط ایران استان کردستان و شهر سنندج است. سنندج مکان های دیدنی متفاوتی دارد که آب و هوای لطیفی دارد و جنگلهای بلوط، آبشارها و رودخانه های خروشانش آن را به یکی از استان های کشور با جاذبه های گردشگری بسیار تبدیل کرده است. ما در این مطلب جاهای دیدنی سنندج و جاذبه های گردشگری کردستان را که در سفر حتما بازدید از آنها پیشنهاد می شود را جمع آوری و به شما معرفی کرده ایم . با سیری در ایران همراه باشید.
این منطقه کردنشین ایرانی، بهدلیل آب و هوای مطبوع در فصل تابستان، میتواند بهعنوان مقصد گردشگری با طبیعتی بسیار زیبا و عمارات و بناهای تاریخی و کهن، در نظر گرفته شود. در گذشته، سنندج بهدلیل قرارگیری در دامنه و سینهکش کوه، با نام «سنه» شهرت یافته بود. همچنین قلعه این شهر که اهمیت بسیار زیادی از نظر نظامی داشته است، به «سنهدژ» یعنی قلعهای که در پای کوه قرار گرفته است، نام گرفت. ازاینرو با گذشت زمان، این نام تغییر و به سنندج امروزی شهرت یافت. کارشناسان قدمت شهر سنندج را متعلق به نیمه اول قرن یازدهم هجری میدانند که در سال ۱۰۴۰ هجری در دوران سلطنت شاه صفی، به همت سلیمانخان درست زمانی که به حکومت کردستان نائل آمد، احداث شد.
مجموعه تفریحی آبیدر
یکی از اصلی ترین جاهای گردشگری سنندج، کوه آبیدر است. آبیدر یعنی جایی که آب زیاد از آن بیرون میآید و این وجه تسمیه به خاطر چشمه های زیرزمینی فراوان این منطقه است. نزدیک بودن این منطقه به سنندج و بلند بودن آن و منظره زیبایی که از شهر دارد، به علاوه باغها و چشمه های طبیعیاش و قرار گرفتن بزرگترین سینمای روباز در اینجا باعث محبوب بودنش شده است.اشراف کامل به شهر سنندج از فراز این پارک زیبا، چشماندازی فوقالعاده را ایجاد کرده که در اکثر ایام سال، میزبان مسافران و گردشگران از سراسر ایران و جهان است.
این مجموعه در انتهای خیابان آبیدر واقع شده است.
بازار سنندج
اگر دلتان میخواهد لباس های رنگارنگ و محلی کردستان را ببینید یا گیوه، قالی و گلیم و سقز بخرید باید راه بازار سنندج را درپیش بگیرید. بازار سنندج که در دو طرف خیابان انقلاب قرار گرفته به دوبخش آصف و بازار سنندجی تقسیم شده است.این بازار در سال ۱۰۴۶ شمسی، در دوران صفویه و توسط سلیمان خان اردلان ساخته شده است. شاه صفی دستور ساخت این بازار را صادر کرد و صنعتکاران و استادکاران ماهر را به منطقه فرستاد تا بازار، قلعه حکومتی، حمام، مسجد و کاروانسرا بسازند. متاسفانه بر اثر احداث خیابان انقلاب، این بازار به دو قسمت تقسیم شده است و امروزه بخشی از آن را «آصف» و بخش دیگر آن «سنندجی» نامیده میشود.
از بازار قدیمی سنندج فقط ۳ دروازهی قدیمی باقی مانده است. این بازار هنوز هم فعال است و داد و ستد در آن جریان دارد. نقشهی این بازار برخلاف اکثر بازارهای قدیمی ایران که بهشکل خطی ساخته شده، بهشکل مستطیل بزرگ است؛ گفته میشود این بازار از پیرامون میدان نقش جهان اصفهان الهام گرفته و بهشکل ساخته شده است. بازار قدیمی سنندج در سال ۱۳۷۵، با شمارهی ۱۷۷۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
دریاچه زریوار
مریوان در فاصله ۱۲۵ کیلومتری شمال غربی کردستان واقع شده. شهری که به خاطر سرسبزی دشت ها و آب و هوای معتدلش شناخته شده است. به جز بازار معروف آن که به ارزان بودن اجناسش معروف است، جاذبه معروف دیگر مریوان؛ دریاچه زریوار یا زریبار است، دریاچهای که بزرگترین و قشنگترین دریاچه آب شیرین غرب ایران است. اسم اصلی دریاچه، زیراوبار بوده که در زبان کردی یعنی آب کف کنار و دلیل این نامگذاری تامین آب دریاچه از چشمههای اطرافش است. زریبار نیز در کردی یعنی دریاچه وار. بیش از ۳۱ نوع پرنده بومی و مهاجر همچون اردک، بوتیمار، پرستوی مهاجر و سنقر تالابی در این دریاچه زندگی میکنند و اطرافش را انواع پیچک ها، درختان سرو و بلوط و نیلوفر آبی دربرگرفته.
عمق دریاچه زریوار حداکثر ۶ متر است. قایقرانی از تفریح های رایج دریاچه است و خوردن آش و نان محلی و ماهی کباب هم میتواند عیشتان را کامل کند.
روستای اورامانات
در ۶۵ کیلومتری مریوان روستای اورامانات واقع شده، جایی با درههای پرپیچ و خم، رودهای متعدد که از مجموعشان دو رودخانه سیروان و لیله به وجود آمده. اما آنچه اورامان را در زمره قشنگترین جاهای ایران قرار داده، خانههای پلکانی و سنگی روستاست که تصویری همچون شهر ماسوله در گیلان را به رخ میکشند و به هزار ماسوله شهره است. دو بار در سال یکی در ۱۵ فرودین و دیگری در اواسط اردیبهشت مراسم پیرشالیار در این روستا برگزار میشود، مراسمی تاریخی که رقص و دف نوازی معروف آن گردشگران زیادی را به این نقطه میکشاند. از جذابیت های دیگر اورامان، روستای سلین و جنگل ها و مراتعش است. درختان بلوط، گلابی وحشی و زالزالک روستا و اطرافش را پوشانده و دراز کشیدن در زیر سایه درختانش، جایی دور از شهر و دود و دمش غرق آرامشت میکند.
روستای پلنگان
از سنندج که به سمت کرمانشاه بروید، شهر کامیاران آخرین شهری است که بر سر راهتان قرار دارد. کامیاران در ۷۵ کیلومتری سنندج و ۵۵ کیلومتری کرمانشاه واقع شده. برای رسیدن به روستای دیدنی پلنگان نیز باید ۵۵ کیلومتر برانید و وارد جاده روستای توبره ریز شوید تا به پلنگان برسید. پلنگان نیز مانند اورامان، روستایی پلکانی است که در منطقه ژاورود واقع شده. پلنگان را جدا از خانه های پلکانیاش به باغها، چشمهها و آب گوارای رودخانه تنگیور میشناسند. اگر خواستید هم از این روستا سوغات برای کسی ببرید باید بدانید که گندم، انار، هلو، زردآلو، انجیر و لبنیات آن معروف است. اغلب مردم روستا در کار گیوهبافی، جاجیم بافی، موج بافی-نوعی گلیم- و تولید عسل طبیعی هستند. تابستانها نیز که عشایر به این منطقه میآیند مراسمهای سنتیای مثل موسیقی گریان، چپله و سیاچمانه اجرا میشود. شب را در این روستا میتوان در چادر سپری کرد و اگر در روستا کسی را نمیشناختید سراغ باغهای محی الدین یا شیخ عمر را بگیرید. با پرداخت مبلغ اندکی میتوانید تا شب آنجا وقت بگذرانید.
غار کرفتو
در ۷۰ کیلومتری جنوب شهر دیواندره که خود ۱۶۶ کیلومتر با سسندج فاصله دارد، غار شگفتانگیز کرفتو واقع شده. غار کرفتو که به معنای غار خورشید است، غاری آهکی و مربوط به دوره سوم زمین شناسی است. این غار بزرگترین غار دست کن و طولانی ترین غار تاریخی ایران محسوب میشود که دو بخش طبیعی و دست کن را در خودش جای داده و به صورت آپارتمانی ۴ طبقه برای زندگی انسان ساخته شده است. حدود ۶۵ تا ۲۵۱ میلیون سال قبل یعنی همزمان با دوره مزوزوییک، این غار خودش را در زیر آب پنهان کرده بود و در اواخر همین دوره در اثر بروز خشکسالی، از میان آب سربرآورده. هنوز هم آب در جای جای غار جریان دارد و برای گشت و گذار در برخی قسمت های آن باید سوار قایق شد. تماشای دشت های وسیع اطراف از آن بالا یکی از لذتهای وصف نشدنی است.
سد قشلاق
اگر بیست کیلومتری از سنندج فاصله بگیرید در مسیر جاده سقز سدی را خواهید یافت که بر روی رودخانه قشلاق ساخته شده است. این سد حالا دیگر دریاچه ای زیبا پدید آورده است که تماشای آن خالی از لطف نیست. این دریاچه اکنون مملو از حضور ماهی های مختلف است. به همین سبب ماهیگیری یکی از تفریحات رایج در این منطقه است. قایق سواری هم از دیگر تفریحات دریاچه سد قشلاق است.
خواهر خوانده شهر سنندج کدام شهر است ؟
حشمتاله صیدی شهردار وقت سنندج در دیداری با سفیر اتریش خواستار خواهر خواندگی این شهر با شهر وین شد.
سوغات سنندج چیست ؟
از میان سوغات های سنندج می توان به سقز ، شیرینی کنجدی ،کاک مخصوص ، نان برنجی ، بادام سوخته ، عسل طبیعی و… اشاره کرد.
صنایع دستی سنندج چیست ؟
از میان صنایع دستی سنندج می توان به کلاش بافی، شال بافی ،موج بافی ، گلیم بافی، قالی کردستان، نمدمالی، جاجیم بافی، نازک کاری چوب ،گیوه چاروق و… اشاره کرد.
مطالب مرتبط :