رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۸ اسفند ۱۴۰۱

آب انبار همت ‌آباد زمانی

اشتراک گذاری

آب انبار همت ‌آباد زمانی در دهستان تحت جلگه بخش مرکزی شهرستان فیروزه واقع شده است. این بنا متعلق به دورهٔ قاجار می باشد. مالکیت این بنا وقفی بوده و به شمارهٔ ۵۱۴۵ در تاریخ ۲۵/۱۲/۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت گردیده ‌است.
آب ‌انبار همت‌ آباد ، در جنوب غربی روستای همت ‌آباد و با فاصلهٔ تقریباً صد متری از جادهٔ اصلی روستا، جای گرفته است.

بنای آب ‌انبار همت ‌آباد، با داشتن فرم کلی و اصلی آب ‌انبارهای قدیمی و همچنین سبک شاخص سازه، به ویژه در ساخت سردرب ورودی، دارای ارزش معماری و تاریخی است و دربرداشتن تزئیناتی چون آجرکاری راسته-خفته بر روی لچکی سردرب و راهروی اصلی، بر ارزش هنری و فرهنگی بنا ‌افزوده است. با نگاهی به ابعاد و اندازهٔ آجرهای آب‌ انبار، ساختار کلی پلان، نوع قوس ‌های به کار رفته در آن، و همچنین گفته ‌های پیران و بزرگان روستا، تاریخ بنای آب ‌انبار به دروهٔ قاجار می‌ رسد که تا زمان پهلوی دوم و قبل از انقلاب، به عنوان آب‌ انبار بهره‌ برداری می ‌شده و پس از آن، تا کنون متروک مانده ‌است.

آب انبار همت ‌آباد زمانی

معماری آب انبار

این بنا دربرگیرندهٔ یک ورودی و سردرب، راهرو و پله‌ هایی که به پاشیر می‌ رسند، مخزن و آب ‌انبار است. بنای آب ‌انبار همت ‌آباد، با زاویه ‌ای حدود ۴۵ درجه نسبت به جاده، کوچه ‌ها و منازل مسکونی روستا، ساخته شده و زاویهٔ ۴۵ درجه ‌ای بنا به سمت شمال شرقی است. سردرب این بنا، با ارتفاع حدود ۳۷۰ سانتی ‌متر و با زاویهٔ ۴۵ درجه نسبت به کوچه ‌ها و ساختمان ‌ها ساخته شده و دارای درجرز یا ستون در دو طرف است که بین آ‌نها یک طاق جناغی به شیوهٔ آجرچینی رومی اجرا شده، عمق آن ۴۰ سانتی‌ متر، و روی اسپر آن، یک درگاه با قوس هلالی و آجرچینی روی قرار دارد.

وقف نامه

در بالای سردرب، جای سنگی است که وقف ‌نامهٔ بنا روی آن حجاری شده و بر بالای ورودی نصب بوده ‌است. لچکی بالای قوس جناغی سردرب، دارای آجرکاری راسته و خفته و بالای سردرب دارای هره آجری است. سردرب با آجر ۲۵ در ۲۵ ساخته شده و دارای بند کشی است. راهرویی، سردرب ورودی را به پاشیر مرتبط نموده، پوشش راهرو، قوس هلالی داشته و به شیوهٔ آجرچینی راسته-خفته اجرا شده ‌است. پله‌ هایی برای دستیابی به محل پاشیر تعبیه شده ‌اند که هر پله ارتفاعی حدود ۳۵ سانتی‌ متر و کف ‌پله‌ هایی ۴۰ تا ۴۵ سانتی ‌متری به شیوهٔ آجرچینی خرندی دارد.

پاشیر

قسمت پاشیر و دیوار بین مخزن و پاشیر، تخریب شده‌ است. پلان مخزن، شامل یک مربع و چهار ستون، در مرکز، و شیوهٔ پوششی آن نیز از نوع طاق چشمه است. به جز، قوس سردرب ورودی که از نوع قوس جناغی است، دیگر قوس ‌ها، اعم از تویزه ‌ها، طاق ‌ها و پوشش ‌ها همگی از نوع قوس هلالی (مازه‌ دار) و تقریباً نیم ‌دایره اجرا شده‌ اند. آجرچینی همهٔ تویزه‌ ها و طاق‌ ها، به شیوهٔ رومی، و پوشش بین تویزه ‌ها، به شیوهٔ آجرچینی کلمبو (گردچینی) است. سقف‌ ها، دارای نورگیر و قسمت تیزه ‌اند. بنای آب ‌انبار، با مخلوطی از آجرهای ۵*۲۰*۲۰ و ۵*۲۵*۲۵ و ملات گچ و ماسه ساخته شده‌ است. روی بدنهٔ آب ‌انبار، اندودی از ساروج وجود داشته که بخش بزرگی از اندود از بین رفته‌ است.

آب انبار همت ‌آباد زمانی

 

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *