رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۱۸ فروردین ۱۴۰۲

هیر ، شهر شکوفه های گیلاس

اشتراک گذاری

هیر در منطقه فولادلو و در جنوب شرقی شهرستان اردبیل قرار گرفته است و در مرکز آن شهر هیر قرار گرفته است که شامل ۳ دهستان فولادلوی شمالی،فولادلوی جنوبی و هیر میباشد. بنابر شمارش مرکز آمار ایران جمعیت شهر هیر در سال ۱۳۷۵ حدودا ۲۴ هرار نفر بوده است در سال ۱۳۷۵ هیر به عنوان مرکز بخش هیر تابع شهرستان اردبیل به شهر تبدیل شده است و از آن تاریخ به عنوان شهر شناخته میشود. بافت کهن و مرکزی این شهر از نظر شهرسازی در زمره یکی از زیباترین بافت های شهری در سطح کشور قرار دارد.

پل معلق هیر

وجود فضای شهری عارفانه و با تمام خصوصیت های معماری سنتی و وقوع آن بر شیب تند دامنه کوه های اطراف که به باغ های اطراف این شهر ختم میشود همه از ویژگی های ارزشمند بافت این شهر به شمار می رود.پرسپکتیوهای زیبا و معابر معبر کم عرض و وجود درختان میوه گیلاس و آلبالو در جای جای این شکل پلکانی و متراکم بافت و نحوه همجواری بناها و جزئیات معماری منحصر به فرد موجود در بافت بر زیبایی های موجود میافزاید.
آب و هوای شهر هیر در پاییز و زمستان سرد ولی در بهار و تابستان معتدل و بعضاً گرم می‌شود. در این شهر باغ‌های گیلاس و آلبالو و سایر میوه ها فراوان اند که به همین خاطر به شهر باغ‌های بهشتی و شهر شکوفه های گیلاس معروف است. این شهر هرساله گردشگران زیادی را به خود جلب می‌کند. اولین پل معلق تمام شیشه ای قوسی شکل جهان در این شهر قرار دارد. در این شهر منطقه‌ای بسیار بکر و زیبا وجود دارد که پر از باغهای میوه است و رودی از میان این باغ‌ها عبور می‌کند.

شکوفه های گیلاس هیر

این منطقه در پشت کوه‌های این شهر واقع شده‌است که به بهشت پنهان شهر هیر (دربند) مشهور است. به علت گردشگری و زیبا بودن این شهر خانه ها و ویلاهای بسیار زیبایی ساخته شده و خیابان‌های شهر هیر نیز مملو از درخت گیلاس می‌باشد.
لازم به ذکر است رودخانه (هیر چایی) و باغات میوه در قسمت شمالی و غربی شهر قرار گرفته است و چشمه هایی مثل شرف گوزسی،میرحامید گوزسی،خوللی گوزسی،عظیم بلاغی،صادخ گوزسی و از طرفی چشم اندازهای زیبا مانند باباکتیل،بویوک میل،خردا میل،دربند(قلعه دالی)،نئور دریاچسی،ساری دره،سولی دره،خواللی باغلاری،قلعه،کاظی باغی،قز آغاجی،پاشا باغی،داش سهنگلو و… بر زیبایی های این شهر می افزاید.

برداشت گیلاس در هیر

در منطقه هیر اماکن تاریخی متعددی بوده که به مرور زمان از بین رفته ولی بعضی از آثار آنها هنوز باقیست از جمله آنان ۱- قلعه تاریخی هیر ۲- بقعه متبرکه ۳- وجود قبرستان گبر در قسمت جنوبی ۴- برج قراول خانه ۵- معبد زیرزمینی تازه کشف شده در حریم قبرستان هیر .

از دیگر نقاط گردشگری در هیر می‌توان از دریاچه نئور نیز نام برد که دریاچه ای روی قله کوه باغرو می‌باشد که در زمستان یخ میزند و آب بسیار شفاف و زلال و خنکی دارد و دارای طبیعت چشم نوازی است. کوه های اطراف شهر هیر پر از گیاهان دارویی خاص و کمیاب است و شهر هیر دارای چشمه های آب شیرین و آبشارهای طبیعی نیز است، به طوری که آب لوله کشی منازل نیز از آب همین چشمه ها توسط سازمان آب تغذیه می‌شود و بسیاری از مردم شهرهای اطراف به این شهر می آیند و آب مصرفی خود را از هیر می‌برند.

هیر 2 هیر

در لغت نامه دهخدا هیر به معنای آتش میباشد و طبق گفته بسیاری از مردم محل کلمه از زمان زرتشتی و آتش پرستی است.

هیر از ۴۰۰ سال پیش جزو والی متعلق به شیخ صفی الدین اردبیلی عارف وجد بزرگ شاهان صفوی بوده است که هنوز هم برخی از نوادگان شیخ صفی به نام فامیل صفوی در مرکز شهر ساکن و در ملک موروثی مشغول زراعت میباشند که طبق اسناد و مدارک چند نفر از اجداد انان به مقام متولی گری موقوفات شیخ مفتخر شده اند در این ادوار خانقاه فولادلو فعلی مرکز عبادت دراویش و اهل تصوف بوده که در حال حاضر در ۴ کیلومتری شهر هیر قرار داشته و بقعه متبرکه آن هنوز باقی است.

گیلاس هیر

منطقه هیر در گذشته تاریخ شاهد حوادث متعددی بوده که نمونه ای از آن حوادث تاریخی میتوان جنگ بین طایفه فولادلو و عبدالله خان طهماسبی فرمانده لشکر آذربایجان که به دستور رضاخان پهلوی در سال (۱۳۴۱ ه.ق – ۱۳۰۰ ه.ش) جهت خلع سلاح عشایر فولادلو به منطقه آمده بودند ولی عشایر فولادلو از دادن سلاح های خود خودداری نموده که نهایت جنگ و درگیری بزرگی در ۱۷ کیلومتری شهر هیر مابین عشایر فولادلو و نیروهای دولتی در میگیرد که در نتیجه آن بعد از زخمی و کشته شدن میر علی خان فرمانده عشایر فولادلو جنگ تمام میشود

همچنین می توانید برای آشنایی بیشتر با اردبیل مطلب سیری در اردبیل را مطالعه نمایید.

           
 

نظر کاربران :

  • پویا

    لطفا اطلاعات بیشتری در مورد شهر توریستی هیر بذارید
    از سایت زیر میتوانید استفاده کنید

    pooya-p.ir

    ۲۵ اسفند, ۱۳۹۲ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *