جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

گورکای تپه

تاریخ بروزرسانی :
۷ خرداد ۱۳۹۸

تپه گورکای در شمال روستای شهرک از توابع بخش مرکزی شهرکرد در ۴ کیلومتری جنوب خاوری شهرکرد قرار دارد. در سال ۱۳۶۷ هجری شمسی هیئت باستان شناسی اعزامی سازمان میراث فرهنگی کشور به استان چهار محال وبختیاری ، ۶ مورد گمانه زنی بر روی تپه ی گورکای انجام داد ومعلوم شد که این محل در هزاره ی ۷ پیش از میلاد محل سکونت بشر بوده است.سفال های بدست آمده با نقش های حیوانی ، گیاهی وهندسی در تپه ومقایسه آنها با سفال های نواحی مسکونی پیش از تاریخ دشت خوزستان ، شهر سوخته ی سیستان ، تپه ی سیلگ کاشان ، تپه ی حصار دامغان ، تپه ی ابلیس وتپه ی یحیی در استان کرمان ، گیان نهاوند ، چشمه ی علی ری و… می رساند که در ۷ هزار سال پیش از میلاد ، تپه ی گورکای نقش گسترش دهنده ی فرهنگ شوش را به فلات مرکزی ایران داشته است.

گورکای تپه 1 گورکای تپه

از دیگر آثار بدست آمده در این محل دو تیغه فلزی از جنس مس را بایستی نام برد که مس آنها از طریق استخراج از معدن وذوب سنگ بدست آمده ، سپس با چکش کاری به آن شکل می داده اند. وجود یک تکه سنگ مرمر ، که شاید بازمانده ی ظرفی فنجان مانند بوده قابل توجه است زیرا با دقت ومهارت سنگ مرمر را تراش داده وبا ضخامت چند میلی متر ظرف مورد نظر را ساخته اند.از نکات قابل توجه در این تپه این است که در دوره ی آغاز نگارش این فرهنگ پا به پای دیگر نقاط باستانی استان پیش رفته است. سفال سرشناس به لب واریخته همچون سفال لب واریخته ی دشت خوزستان ، در این محل وجود دارد ودگرگونی که دراین دوره در دیگر نقاط باستانی ایران پدیدار گشته ، در حدود هزاره ۳ پیش از میلاد در گورکای تپه نیز صورت گرفته است.

در تپه ی گورکای چندین قطعه سنگ ابسیدین بدست آمده که از معدن سنگ ابسیدین در کرانه ی دریاچه ی وان ترکیه ی کنونی به این محل حمل گردیده است. وجود این سنگها بیانگر این است که گورکای تپه در هزاره ی ۳ تا ۷ پیش از میلاد آباد بوده و با سایر محوطه های باستانی پیوند بازرگانی وداد وستد سفال ، فلز ، سنگ های قیمتی و…داشته وتجارت سنگ ابسیدین تا این محل نیز گسترش یافته است.

محوطه باستان شناختی گورگای تپه (تپه شهر کهنه) درتاریخ ۱ دی ۱۳۴۸ با شماره ۸۸۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. گورگای تپه تپه‌ای باستانیست در شمال شهر کیان، پیشینه این محوطه متعلق به دوره پیش از تاریخ و خصوصا دوره نوسنگی به بعد است.آثار هفت هزار ساله این تپه بیانگر قدمت فراوان و اهمیت ثبت ملی این تپه می‌باشد.این تپه باستانی برای اولین بار در سال ۱۳۵۶ خورشیدی توسط آلن زاگارل، باستان‌شناس شهیر آلمانی مورد بررسی و گمانه زنی باستان شناختی قرار گرفت.

گورکای تپه گورکای تپه

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *