مقبره میرزاها سرایان یکی از جاذبه های تاریخی شهرستان سرایان در استان خراسان جنوبی می باشد. هویت فرد یا افراد مدفون در آرامگاه میرزاها مشخص نیست. مهمترین ویژگی بنای مقبره میرزاها سرایان، تزئینات داخلی آن است. قدمت مزار میرزاهای سرایان به اوایل دوره قاجار می رسد و سال ۸۵ با شماره ۱۶۴۷۳ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مقبره میرزاها سرایان یکی از بناهای آرامگاهی ناشناخته ایران است. در کتیبه موجود در بنا تنها تاریخ ۱۲۰۷ ذکر شده که احتمالاً زمان ساخت بنا را بیان می کند. اطلاعاتی در مورد فرد یا افراد مدفون در این بنا وجود ندارد. ویژگی شاخص این بنا حجم تزئینات داخلی آن است. این حجم از تزئینات در بنایی با این نوع سازه، در این ابعاد کوچک و با نمای خارجی کاملاً بی پیرایه جالب توجه است. مزار میرزا ها در بخش آیسک شهر سرایان و در محدوده دهستان مصعبی در یک قبرستان قدیمی واقع شده است.
معماری مقبره میرزاها سرایان
پلان بنای آرامگاه میرزاها سرایان به صورت هشت ضلعی طراحی شده است. در نمای خارجی این بنای آجری، تزئینات خاصی دیده نمی شود. فضای داخلی آرامگاه از فضایی هشت ضلعی با سقف گنبدی تشکیل شده است. در هر یک از اضلاع، طاق نمایی با طاق کلیل و یک پنجره مشبک ساخته شده است. حاشیه بالای طاق ها و فضای زیر گنبد گچبری بسیار زیبایی دارد. این گچبری اسلیمی به ضخامت ۶۵ سانتیمتر دور تا دور فضای هشت ضلعی تکرار شده است. در بالای این تزئینات نیز طرح های زینتی دیگری به صورت استامپی اجرا شده است.
از ساقه گنبد تا مرکز گنبد نیز تزئینات رسمی بندی گچی بکار رفته است. در هر ضلع در میان تزئینات رسمی بندی ساقه گنبد یک کتیبه گچی وجود دارد. بر روی این کتیبه عبارت “نصر من الله و فتح قریب سنه ۱۲۰۷ ” درج شده است.
نظر کاربران : با ورود به حساب کاربری از نوشتن نظر خود امتیاز کسب کنید
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.