سُرخَنکَلاته شهری است در استان گلستان ایران. این شهر در بخش بهاران از توابع شهرستان گرگان این استان قرار دارد.
جمعیت این شهر در سال ۱۳۸۵، برابر با ۶,۵۱۱ نفر بودهاست.
پیشینه
در محل روستای سرخنکلاته در حدود سیصد سال پیش چند خانوار زندگی میکردند ولی پس از گسترش طاعون شدید در منطقه استرآباد این محل به نام قبرستانمحله معروف شد.
در اوایل دوره قاجار امیر علیبیک با عدهای از بستگان و افراد طایفه خود به همراه قشونی که ریاست آنرا حاجی محمدوردیبیک به عهده داشت جهت امنیت استرآباد از ارسباران آذربایجان به این منطقه آمدند. از آنجا که شهر استرآباد ظرفیت پذیرش این طایفه و قشون را نداشت این افراد قبرستانمحله را برای اقامت برگزیدند و در آنجا ماندگار شدند. آنها به خاطر اینکه از پنج گروه (مقصودلو، تاجیک، مارزلو، جلایری، قجر (جرجانی) تشکیل میشدند قبرستانمحله را بشمحله (پنجمحله) نامیدند و بعداً خروسمحله نیز به آن اضافه شد.
بعدها مقصودلوها و شماری از اهالی سرخنکلاته در جنبش مشروطیت ایالت استرآباد نقش مهمی داشتند. عبدالصمد خان که در سال ۱۲۵۲ ه.ق با فرمان محمدشاه قاجار به ریاست و سرکردگی اهالی سرخنکلاته (مقصودلوها) برگزیده شدهبود در سفر ناصرالدین شاه به خراسان با تفنگداران خود به ناحیه شاهکوه به دیدار وی رفت. از همین زمان بشمحله با نام سرخنکلاته (در اصل سر خان کلاته) معروف شد. کلاته در زبان مازندرانی به معنای روستا و آبادی است.
دیدگاه ها :
*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.
علی آقا، ایشون این متن رو از ویکیپدیا گذاشتن که رفرنس ویکیپدیا هم کتاب آقای اسدالله معطوفی هست که مورخ گرگانی هستند، در حال حاضر شما باید برای اظهار نظرتون یک رفرنس معرفی نمائید.
سلام ضمن خسته نباشید وتشکر از زحمات شما.میخواستم مطلبی را در مورد طوایفی که از ارسباران امدند طایفه قره داغی که از انجمله به اقا علی خان قره داغی که زمانی کدخدای موفق سرخنکلاته به جای جلایری یادکنم که درتارخچه سی سال خدمات فرهنگی عزیز الله مقصودلو دقیقا از پنج طایفه اصلی به نامهای مارزلو .مقصودلو .تاجیک .قره داغی وقجرنام برده شده است.که مابقی طوایف یا فامیلی های مختلف همه وهمه مهاجرت کردگانی از شهر ها واستانهای دور ونزدیک هستند.همچنین میخواستم پیشنهادی در خصوص مطالب شما عرض کنم که سعی نمایید موثق ومستند و مرجع یا مراجعی که از ان استفاده مینمایید قید نمایید.