اگر شما هم مثل من علاقمند به خوردن چای هستید و اعتقاد دارید که این نوشیدنی گرم حتی در گرمترین روز در تابستان هم لذتبخش و آرامش بخش است با ماهمراه باشید تا با تاریخچه چای و نحوه دم کردن صحیح آن بخصوص چای ایرانی آشنا شوید . قرن ها پیش که هنوز پای چای به ایران باز نشده بود و این نوشیدن به عنوان نوشیدنی مرسوم مردم ایران رایج نبود، مردمان کشور ما از قهوه به عنوان نوشیدنی اصلی خود استفاده می کردند. درست در اواخر قرن ۱۵ کشت چای در ایران آغاز شد. در آن زمان ها چین و هند دو کشور مهم تولید کننده چای در دنیا محسوب می شدند. این دو کشور در مسیر تجاری جاده ابریشم قرار داشتند. این موضوع موجب شد تا چای از این کشورها وارد ایران شود. به این ترتیب ایرانیان به خوردن چای علاقه مند شدند. درست در سال ۱۸۸۹ بود که کشت چای برای اولین بار در ایران اتفاق افتاد.
این کار توسط فردی به نام محمد میرزا که مدت ها در هند زندگی کرده بود انجام شد. محمد میرزا پس از برگشت از قسمت شمالی هندوستان به ایران سه هزار نهال از این کشور با خود به ایران آورد. او با کشت چای در بخش جنوبی دریای خزر و در منطقه گیلان شهر لاهیجان برای اولین بار کشت چای را آغاز نمود.
محمد میرزا یا همان کاشف السلطنه در واقع سفیر ایران در هند بود. او معتقد بود که واردات چای به ایران هزینه زیادی برای کشور دارد، در حالی که پرورش چای می تواند موجب رشد اقتصاد کشور شود. در آن زمان هندی ها از آموزش روش های کاشت و پرورش چای به خارجی ها امتناع می کردند. اما کاشف السلطنه با پیگیری های مداوم و مطالعات پیوسته ای که در این زمینه انجام داد توانست روش کاشت و نوع اقلیم مورد نیاز برای پرورش چای را شناسایی کند. او متوجه شد که شباهت های زیادی بین اقلیم های شمال کشور ایران و هندوستان وجود دارد. به همین دلیل برای کشت چای در ایران شهر لاهیجان را انتخاب کرد.
زمانی که چای را به کشور وارد کرد، ابتدا کشاورزان علاقه ای به کاشت این گیاه نداشتند. زیرا برای بهره برداری به زمان زیادی نیاز بود. اما کاشف السلطنه سعی کرد با تشویق کشاورزان و آموزش دادن به آن ها مزارع چای گسترده ای را در ایران ایجاد کند. پس از آن کاشت چای در مناطق مازندران و سایر شهرهای گیلان نیز گسترش پیدا کرد. در سال ۱۹۳۴ اولین کارخانه مدرن چای راه اندازی شد. به این ترتیب رفته رفته چای به رایج ترین نوشیدنی در میان ایرانیان تبدیل شد.
امروز بیشتر از ۱۰۷ کارخانه چای سازی در ایران وجود دارد. بد نیست بدانید در هزاران هکتار مزارع دامنه کوههای شمالی کشور چای کشت می شود. مقبره محمد میرزا که به کاشف السلطنه معروف است در لاهیجان واقع شده است. او به عنوان نماد فردی که چای را به کشور ایران وارد کرد شناخته می شود. داخل این آرامگاه موزه چای قرار دارد که در آن می توانید تمام ابزارهایی که در قدیم از آن ها برای تهیه چای استفاده می شد را در کنار عکس ها و سایر لوازم مربوط به چای مشاهده کنید.
نکات مهم دم کردن چای ایرانی
اگر برای اولین بار باشد که چای ایرانی دم می کنید و یا عادت به خوردن چای خارجی داشته باشید لازم است تا نکاتی را در مورد نحوه دم کردن چای ایرانی بدانید. چگونه باید چای دم کنیم؟ و اصلا از کجا بفهمیم چای دم کشیده است؟ مسئله اینجاست که طرز دم کشیدن چای ایرانی با چای خارجی متفاوت است. عدم اطلاع از این موضوع گاهی اوقات موجب می شود تا خیلی از افراد طعم چای ایرانی را دوست نداشته باشند. زمانی که چای ایرانی به اندازه و درست دم نکشد بوی خاصی در آن ایجاد می شود. این بو برای خیلی افراد چندان جالب نیست. به علاوه بیشتر انواع چای خارجی دارای رنگ و اسانس مصنوعی هستند. همین موضوع موجب می شود تا هم به سرعت رنگ بگیرند و هم طعم و عطر زیادتری داشته باشند.
بو گرفتن چای خشک و دیر دم کشیدن چای ایرانی
بسیاری از افراد بر این عقیده اند که چای ایرانی بعد از مدتی بوی بدی می گیرد. و یا چای بعد از دم کشیدن بوی نامطبوعی دارد. معمولاً مهم ترین علت بو گرفتن چای خشک عدم دم کشیدن مناسب آن است. زمانی که شما چای را قبل از دم کشیدن مصرف کنید، معمولاً بوی آن ممکن است ناخوشایند باشد. از آن جایی که طرز دم کشیدن چای ایرانی با چای خارجی متفاوت است باید بدانید که چای ایرانی حداقل برای دم کشیدن به ۲۰ دقیقه زمان نیاز دارد. در حالی که ممکن است شما چای خارجی را بعد از ۵ تا ۱۰ دقیقه دم کشیدن نیز مصرف کنید.
موضوع دیگر که ممکن است موجب بو گرفتن چای خشک ایرانی می شود اضافه کردن آب نامناسب به آن است. برای تهیه چای ایرانی بهتر است از آب با کیفیتی استفاده کنید. زمانی که آب مورد استفاده شما برای تهیه چای عطر و طعم خاصی داشته باشد و یا دارای کلر زیادی باشد، این موضوع به طور مستقیم روی طعم چای تأثیر می گذارد.
به علاوه سعی کنید برای نگهداری چای ایرانی حتماً آن را داخل ظرف در بسته و یا چند پلاستیک محکم کنید. به این ترتیب عطر و طعم چای حفظ می شود. بهتر است چای را در یک کمد مناسب نگهداری کنید. به این ترتیب در اطراف آن انواع ادویه و یا مواد غذایی که دارای بوی زیادی هستند حضور ندارند. معمولاً از مهم ترین دلایل بو گرفتن چای خشک می توان به قرار دادن چای در کنار ادویه ها و یا نگهداری از آن در ظرف در باز اشاره کرد. این کار موجب بو گرفتن چای خشک می شود و کیفیت چای را پایین می آورد.
بهترین قوری برای دم کردن چای ایرانی
بهترین قوری برای چای قوری چینی است. استفاده از قوری چینی معمولاً موجب افزایش کیفیت چای بعد از دم کشیدن می شود. در حالی که ممکن است چای در قوری استیل آن چنان که باید عطر و طعم نگیرد. بعد از قوری چینی معمولاً قوری های سرامیک، لعاب دار و یا ظروف شیشه ای نیز برای دم کردن چای مناسب هستند. اما سعی کنید از دم کردن چای در قوری استیل، ظروف مسی، آلومینیومی و برنجی خودداری کنید. زیرا استفاده از این ظروف موجب ایجاد واکنش شیمیایی می شود. این امر نه تنها عطر و طعم چای را تحت تأثیر قرار می دهد، بلکه برای سلامت بدن نیز مضر است.
نکته مهمی که باید در مورد طرز دم کشیدن چای ایرانی بدانید این است که هیچ گاه نباید قوری را به طور مستقیم در برابر شعله قرار دهید. چای شما باید داخل قوری به طور مستقیم روی بخار کتری دم بکشد. معمولاً استفاده از چای ساز می تواند موجب کاهش کیفیت چای ایرانی شود. طرز دم کشیدن چای باید اصولی و روی بخار کتری باشد. قرار دادن قوری روی شعله مستقیم و یا روی دستگاه می تواند طعم چای را تحت تأثیر قرار دهد.
اهمیت شستن چای ایرانی قبل از دم کردن
قبل از دم کردن چای ایرانی لاهیجان بهتر است آن را یک دور با آب سرد بشویید. این کار موجب میشود تا خاک و گردهای ریز چای از بین برود. به این ترتیب زمانی که چای شما دم می کشد ظاهر شفاف تر و روشن تری خواهد داشت. معمولاً وجود این ذرات و گرد و خاک ها داخل چای می تواند رنگ چای را کمی کدر کند. توجه داشته باشید که هیچ گاه نباید چای را با آب جوش بشویید. زیرا این کار موجب از دست رفتن عطر و رنگ طبیعی چای می شود. بهتر است قبل از ریختن چای داخل قوری ابتدا کمی آب جوش داخل قوری بریزید و آن را تخلیه کنید. به این ترتیب بدنه قوری داغ می شود و چای شما بهتر و سریع تر دم می کشد.
یک نکته جالب دیگر در مورد روش دم کردن چای ایرانی این است که چای خشک را تا زمانی که آب سماور یا کتری به جوش بیاید داخل قوری بریزید و بدون اضافه کردن آب روی کتری یا سماور بگذارید. این کار موجب میشود تا رطوبت چای از بین برود و کیفیت چای شما بهتر شود.
از کجا بفهمیم چای دم کشیده است؟
نحوه دم کردن چای ایرانی اندکی با چای خارجی متفاوت است. همان طور که گفته شد، چای ایرانی برای دم کشیدن به مدت زمان بیشتری نیاز دارد. برای این کار باید چای را حداقل برای ۲۰ دقیقه داخل قوری مناسب و روی بخار کتری قرار دهید. این موضوع را در نظر داشته باشید که چای یک نوشیدنی گیاهی است و برای دم کشیدن به زمان مشخصی نیاز دارد. زود دم کشیدن و سریع رنگ دادن آن نشانه ناخالص بودن چای است. اصلا ممکن است به آن رنگ و اسانس مصنوعی اضافه شده باشد. معمولاً هر چقدر چای ریزتر باشد، زودتر دم می کشد و رنگ و مقدار گس بودن طعم آن نیز بیشتر است.
معمولاً بعد از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دم کشیدن، بوی خامی و خاص چای از بین می رود و رنگ آن تیره تر می شود. چای دم نکشیده هنوز رنگ کم رنگی دارد. و بوی خاک مانندی می دهد. موضوع دیگری که از بو گرفتن چای خشک جلوگیری می کند و موجب افزایش عطر چای ایرانی میشود این است که برای بهتر دم کشیدن چای بهتر است یک پارچه یا دستگیره روی قوری قرار دهید.
تفاوت مزه چای ایرانی با چای خارجی
قبل از هر چیزی باید بدانید که چای ایرانی اصل هیچ رنگ و طعم دهنده اضافی ندارد. بنابراین زمان بیشتری برای دم کشیدن نیاز دارد. از طرف دیگر معمولاً به چای خارجی عطر و طعم دهنده اضافه می شود. همین موضوع موجب میشود تا بسیاری از افراد چای خارجی را به چای ایرانی ترجیح دهند. ولی بهتر است بدانید که چای ایرانی طبیعی تر و سالم تر است. از طرف دیگر خواص چای ایرانی نیز قابل مقایسه با چای مصنوعی خارجی نیست.
معمولاً اگر به خوردن انواع چای خارجی عادت کرده باشید، چای ایرانی کمی برایتان کم مزه یا خاص خواهد بود. برای خوش عطر و طعم شدن چای ایرانی می توانید قبل از دم کردن مقداری گل محمدی، هل، دارچین، لیمو و یا هر طعم دهنده ای را که دوست دارید، به آن اضافه کنید. به این ترتیب عطر چای برایتان مطلوب تر شود. این کار موجب می شود تا خواص چای ایرانی نیز بیشتر شود. فراموش نکنید که بهترین قوری برای چای قوری چینی است. این موضوع نیز روی عطر و طعم چای تأثیر می گذارد.
مقدار پیمانه چای مورد نیاز برای هر نفر چقدر است؟
به طور معمول نحوه دم کردن چای ایرانی به این صورت است که برای هر فنجان چای، یک تا دو قاشق چای داخل قوری می ریزند. البته این موضوع با توجه به نوع چای متفاوت است. اگر دوست دارید چای ایرانی شما عطر و طعم خوبی داشته باشد، بهتر است این مقدار را امتحان کنید. بهتر است در هر وعده کمتر از ۲ قاشق چای داخل قوری استفاده نشود. آب را نیز همیشه تا نیمه قوری پر کنید تا رنگ چای شما بهتر شود.
طرز دم کشیدن چای با استفاده از کتری و قوری
برای تهیه چای در کتری ابتدا مقداری آب سرد داخل کتری بریزید و آن را روی شعله زیاد گاز قرار دهید تا به جوش بیاید.
سپس برای هر نفر ۱ تا ۲ قاشق چای داخل قوری بریزد. فراموش نکنید که بهترین قوری برای چای قوری چینی است. بعد از ریختن چای در قوری آن را با آب سرد آب بکشید. چای را بدون آب روی کتری قرار دهید تا خشک شود. سپس به اندازه نصف قوری آب جوش به قوری چای اضافه کنید.
قوری را روی کتری بگذارید و شعله گاز را روی حرارت کم تنظیم کنید. یک پارچه روی قوری قرار دهید. برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید تا چای به خوبی دم بکشد.
برای ریختن چای حتماً یک صافی روی استکان ها قرار دهید. با توجه به مقدار غلظت چایی که دوست دارید، داخل هر استکان چای بریزید. سپس به آن آب جوش اضافه کنید. چایتان را بعد از کمی خنک شدن نوش جان کنید.
روش دم کردن چای ایرانی با استفاده از سماور
سنتی ترین نحوه دم کردن چای ایرانی با استفاده از سماور است. وسیله ای که از روسیه وارد کشور ما شد و از قدیم از آن برای درست کردن چای استفاده می شد. برای درست کردن چای در سماور نیز باید درست همانند روش قبل ابتدا آب را بجوشانید. سپس به مقدار لازم چای داخل قوری بریزید. بعد از شستن چای با آب سرد، بهتر است آن را روی بخار سماور قرار دهید تا کاملاً خشک شود. برای درست کردن چای در سماور نیز بهتر است از قوری چینی استفاده کنید. زیرا کیفیت چای در قوری استیل کمی پایین تر خواهد بود. برای ریختن آب جوش روی چای باید تا نیمه قوری به آن آب اضافه کنید. قوری را روی سماور قرار دهید و اجازه دهید تا برای ۲۰ دقیقه دم بکشد. سپس با قرار دادن صافی روی استکان ها، طعم لذیذ چای ایرانی را بچشید و لذت ببرید.
ترکیبات و خواص چای سیاه:
کافئین و تانین = آرام بخش دستگاه عصبی.
تئوفیلین = ساختاری مانند کافئین دارد که در چای سبز و سیاه موجود است , شل کردن عضلات، افزایش دهنده جریان خون در کلیهها , افزایش انقباض پذیری و کارایی عضلات قلب، تنظیم ضربان قلب، کاهش فشار خون و اثرات التهابی.
تیانین = طعم دهنده چای است.
کاتچین = در چای سبز و سیاه وجود دارد اما در چای سبز بیشتر است , این ماده ضد سرطان , کاهش دهنده چربی بدخون و ضد ویروس است و ازافزایش قند خون جلوگیری می کند.
فلوراید و فلووانوئید که سبب استحکام دندان است و از ایجاد بویبددهان پیشگیری می کند.
ویتامین های B کمپلکس C , و E نیز در چای وجود دارد.
ویتامین C که کاهش دهنده اضطراب است و علائم سرماخوردگی را برطرف می کند.
ویتامین ب کمپلکس و ویتامین ای نیز سبب بهبود سوخت و ساز بدن می شود.
رفع خواب آلودگی , تقویت نیروی فکر , گوارش بهتر غذا و کاهش علائم میگرن از دیگر خواصل مهم چای است.
خواص درمانی چای ایرانی
چای ایرانی خواص زیادی برای بدن دارد. از مهم ترین خواص چای ایرانی میتوان به کاهش سطح کلسترول، جلوگیری از تشکیل لخته های خون و حمله قلبی اشاره کرد. از طرف دیگر چای طبیعی سرشار از آنتی اکسیدان است و منجر به کاهش خطر ابتلا به سرطان میشود. جالب است بدانید که تنها خوردن چند فنجان چای ایرانی معادل ۵ واحد سبزیجات آنتی اکسیدان دارد. این میتواند تا حد زیادی به سلامت بدن ما کمک کند. کافئین موجود در چای سیاه ایرانی برای کاهش افسردگی و اضطراب و رفع خستگی بسیار مناسب است.
۱. آنتیاکسیدان زیاد، از مهمترین خواص چای ایرانی
آنتیاکسیدانها از مهمترین خواص و فواید چای سیاه برای سلامتی شناخته شده است. مصرف آنتیاکسیدانها میتواند به از بین بردن رادیکالهای آزاد و کاهش آسیب سلولی در بدن کمک کند همچنین باعث میشود که سیستم ایمنی بدن افزایش یافته و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهد و چای سیاه و سبز یکی از منابع غنی آنتیاکسیدان است.
چای سیاه حاوی پلیفنول است ، پلیفنول یکی از انواع آنتیاکسیدان است که در برخی غذاها و نوشیدنیهای خاص از جمله چای سیاه یافت میشود و خواص زیادی برای جلوگیری از سرطان و جلوگیری از آسیب DNA ناشی از دخانیات یا سایر مواد شیمیایی سمی دارد.
این آنتیاکسیدانها با آنهایی که از میوه و سبزیجات به دست می آیند متفاوت هستند و بنابراین با مصرف روزانه چای سیاه ایرانی میتوانند به عنوان یک قسمت مهم از رژیم غذایی ما فواید و مزایای زیادی برای داشتن یک سبک زندگی سالم فراهم کنند.
۲. قلب سالمتر با چای خالص ایرانی
محققان بیمارستان جان هاپکینز میگویند افرادی که روزانه حداقل یک فنجان چای طبیعی سبز یا سیاه مینوشند، قلب سالمی دارند. چای سیاه حاوی گروه دیگری از آنتیاکسیدانها به نام فلاونوئیدها است که سلامت قلب میشوند. در کنار چای سیاه و سبز، فلاونوئیدها را میتوان در سبزیجات، میوهها و شکلات تیره یافت. مصرف چای سیاه به طور منظم ممکن است به کاهش بسیاری از عوامل خطر بیماری قلبی، از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا، افزایش میزان تری گلیسیرید و چاقی کمک کند.
یک مطالعه کنترل شده تصادفی نشان داد که نوشیدن چای سیاه به مدت ۱۲ هفته به طور معنیداری مقدار تری-گلیسیرید را ۳۶٪ کاهش، سطح قند خون را ۱۸٪ کاهش و نسبت پلاسما LDL/HDL را ۱۷ ٪ کاهش داد .
اضافه کردن چای سیاه به زندگی روزمره شما روشی آسان برای ترکیب آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی شماست و خواص و فواید زیادی داشته و به طور بالقوه خطر ابتلا به عوارض سلامتی در آینده را کاهش میدهد.
۳. پیشگیری از سرطان از خواص مهم چای ایرانی
چای سیاه حاوی پولیفنولها و همچنین آنتیاکسیدانهایی مانند کاتچین است که کمک به جلوگیری از صدمه دیدن بلوکهای DNA و ایجاد سرطان میکنند. ثابت شده است که زنانی که بصورت منظم چای سیاه مینوشند شانس کمتری برای مبتلا شدن به سرطان تخمدان نسبت به سایر همتایان خودشان دارند .
در مطالعهای که توسط FDA آمریکا انجام شده، اثرات پولیفنولهای موجود در چای را بر روی سلولهای سرطانی بررسی کردهاند. این مطالعه نشان داد که مصرف روزانه چای سیاه و سبز ممکن است در تنظیم رشد سلولهای سرطانی و کاهش رشد سلولهای جدید نقش مفیدی داشته باشند. این مطالعه خاطر نشان میکند که اگرچه چای سیاه را نباید یک درمان جایگزین برای سرطان در نظر گرفت، اما چای سیاه از خواصی برخوردار است که میتواند برای کمک به کاهش بقای سلولهای سرطانی مفید باشد.
۴. سلامت دهان و دندان
انجمن تحقیقات بهداشت چای مطالعات زیادی بر روی خواص چای سیاه انجام داده و نشان میدهد که چای سیاه تشکیل پلاکت در دهان را کاهش میدهد و مانع رشد باکتریهایی میشود که باعث ایجاد حفرهها و پوسیدگی دندانها میشوند. پولیفنولهای موجود در چای سیاه باکتریهایی که باعث ایجاد حفره های دندانی میشوند را نابود میکنند و همچنین مانع رشد آنزیم های باکتریایی میشوند که بصورت مواد چسبنده به دندانها متصل میشوند. محققان مصری روی دهها داوطلب، مطالعاتی در مورد خواص چای چای سیاه انجام دادند. به این ترتیب که داوطلبها روزانه به مدت پنج دقیقه دهان خود را با چای سیاه خالص و طبیعی شستشو میدادند. محققان متوجه شدند بعد از شستشو با چای سیاه، میزان باکتریها و اسید دهان این داوطلبان و همچنین خونریزیِ لثهی آنها کاهش یافته است.
۵. جلوگیری از سکته مغزی با چای ایرانی
هنگامی که رگ خونی در مغز مسدود شده یا پارگی داشته باشد، سکته مغزی ایجاد میشود. این دومین علت اصلی مرگومیر در سراسر جهان است. خوشبختانه ۸۰ ٪ سکتههای مغزی قابل پیشگیری است. به عنوان مثال، مدیریت رژیم غذایی، فعالیت بدنی، فشار خون و سیگار نکشیدن میتواند به کاهش خطر سکته کمک کند.
جالب است که مطالعات نشان داده است که نوشیدن چای سیاه نیز ممکن است به کاهش خطر سکته کمک کند. در مقالهای که توسط .Arab. L در سال ۲۰۰۹ با نام “مصرف چای سبز و سیاه خطر سکته مغزی را کاهش میدهد” انتشار یافت، صرف نظر از ملیت مردم، افرادی که ۳ فنجان یا بیشتر چای مصرف میکنند ۲۱ % خطر سکته مغزی کمتری نسبت به افرادی که ۱ فنجان چای سبز و یا سیاه در روز مصرف میکنند دارند.
مطالعهی دیگری که بر روی ۷۵ هزار نفر به مدت حدود ۱۰ سال درمورد فواید چای سیاه انجام شد، مشخص شد کسانی که روزانه چهار یا بیشتر فنجان چای سیاه مینوشند، در مقایسه با افرادی که چای نمینوشند، خطر سکته مغزی در آنها کمتر از ۳۲ % بوده است [منبع].
۶. کاهش خطر دیابت
بر اساس تحقیق انجام شده در مورد خواص چای سیاه که بر روی افراد سالخورده ساکن در جزایر مدیترانه انجام گرفت، کشف شد که مردمی که چای سیاه را بصورت بلند مدت و در سطح متوسط مصرف میکنند (حداقل ۱ الی ۲ فنجان در روز) ۷۰ % شانس پایینتری در ابتلا به بیماری دیابت نوع ۲ دارند.
هنگام مصرف شکر ، لوزالمعده هورمونی به نام انسولین را ترشح میکند تا قند را به عضلات منتقل کند تا از آن برای انرژی استفاده شود. اگر قند بیشتری از بدن خود مصرف کنید، قند اضافی به عنوان چربی ذخیره می شود. یک مطالعه بر روی فواید چای نشان داد که چای سیاه فعالیت انسولین را بیش از ۱۵ برابر افزایش داده است. محققان نتیجه گرفتند که چندین ترکیب موجود در چای سیاه و سبز (یک کاتچین به نام اپی گالوکاتچین گالات) برای افزایش سطح انسولین وجود دارد. جالب است بدانید که چای سیاه دم کرده بدون افزودن شیرینی، یک نوشیدنی با کالری بسیار بسیار پایین نزدیک به آب است.
۷. ایجاد آرامش و رهایی از استرس
همه ما بخوبی در مورد مزایای آرامش بخش چای سیاه مطلع هستیم. چای سیاه نه تنها به شما کمک میکند تا پس از یک روز طولانی آرامش داشته باشید، مطالعات نشان میدهد که آمینو اسید L-theanine میتواند به آرامش و تمرکز ما کمک شایانی کند. چای سیاه همچنین نشان داده است که اگر بصورت منظم مصرف شود میتواند سطح هورمون استرسزای کورتیزول را کاهش بدهد.
مطالعات نشان میدهد که اسید آمینه L-theanine موجود در چای سیاه میتواند به شما در آرامش و تمرکز بهتر کمک کند. همچنین نشان طی مطالعهای بر روی فواید چای سیاه داده شده است که چای سیاه میزان هورمون استرس کورتیزول را هنگام مصرف در مقادیر متوسط به طور منظم کاهش میدهد.
۸. کمک به کاهش فشار خون از خواص چای سیاه
فشار خون بالا تقریباً ۱ میلیارد نفر در سراسر جهان را تحت تأثیر خود قرار داده است. فشار خون بالا میتواند خطر ابتلا به نارسایی قلبی و کلیوی، سکته مغزی، از بین رفتن بینایی و حملات قلبی را افزایش دهد. اما خوشبختانه تغییر در رژیم و شیوه زندگی شما میتواند فشار خون شما را به طور قابل ملاحظهای کاهش دهد.
تحقیقات زیادی نقش چای سیاه را در کاهش فشار خون بررسی کردهاند. در یکی از این تحقیقات شرکت کنندگان در طی شش ماه روزانه سه فنجان چای سیاه نوشیدند. نتایج نشان داد که افرادی که بطور روزانه چای سیاه مینوشند، در مقایسه با گروهی که فقط از دارو استفاده میکردند، کاهش قابل توجهی در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک داشتند .
۹. خواص چای سیاه در سیستم ایمنی
چای سیاه حاوی آنتی ژن آلکیلامین است که به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک میکند. علاوه بر آن، چای سیاه و سبز همچنین حاوی تانینها هستند که توانایی مبارزه در برابر ویروسها را دارند و ما را از ابتلا به آنفولانزا، آنفلوآنزای معده و سایر ویروسهای رایج که در زندگی روزمره ما وجود دارد محافظت میکنند.
۱۰. افزایش انرژی و عامل شادی
بر خلاف نوشیدنیهایی مانند قهوه که حاوی کافئین به مراتب بالاتری هستند، مقدار کافئین کم موجود در چای سیاه میتواند باعث افزایش جریان خون به مغز بدون تحریک بیش از حد قلب بشود. همچنین باعث تحریک سوخت و ساز بدن، سیستم تنفس، قلب و کلیهها میشود. چای سیاه دارای آمینو اسید L-theanine است که باعث افزایش فعالیت آلفا در مغز شده و در نتیجه باعث آرامش و تمرکز بهتر میشود. مطالعات نشان دادهاند که نوشیدنیهای حاوی L-theanine و کافئین بیشترین تأثیر را بر تمرکز مغز دارند. به همین دلیل است که بسیاری از افراد بعد از نوشیدن چای، انرژی پایدارتری را نسبت به سایر نوشیدنیهای کافئیندار مانند قهوه گزارش میدهند.
نظر کاربران :
هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.