اِژیه یکی از شهرهای استان اصفهان در مرکز ایران است.این شهر با جمعیت ۴۵۰۰ نفر در بخش جلگه شهرستان اصفهان قرار دارد.محل این شهر در خاور استان اصفهان و در منطقهای کویری است.شهر اژیه فاقد هرگونه معدن، کارخانه یا واحدهای تولیدی و صنعتی است و شغل اغلب مردم این شهر کشاورزی و دامپروری است.
۱- موقعیت جغرافیائی شهر اژیه شهر اژیه از توابع شهرستان اصفهان واقع در بخش جلگه در فاصله ۷۵ کیلومتری شرق اصفهان و در مرکز منطقه حاصلخیز رودشتین فی مابین پنج مرکز بخش جلگه ،کوهپایه،بن رود،جرقویه علیاوجرقویه سفلی برروی مدارهای ۴۵/۲۲/۵۲طول شرقی و۳۰/۲۶/۳۲عرض شمالی در ارتفاع ۱۴۸۰متری سطح دریا قرار دارد ، رودخانه زاینده رود که از سلسله جبال زاگرس سرچشمه میگیرد پس از مصفا نمودن شهر اصفهان راهی دیار شرق میگردد و اولین شهر ی که زاینده رود از وسط آن میگذرد شهر اژیه است. اژیه بر سر چهار راه ارتباطی مراکز بخش و نقاط شهری ، روستائی شرق اصفهان واقع شده است و از همین لحاظ رفت و آمد از سایر نقاط به این شهر بسیار سهل و آسان صورت میگیرد . اژیه یکی از شهرهای منطقه شرق اصفهان است که مناسبترین کانون طبیعی فرهنگی اقتصادی و اجتماعی این محدوده شناخته میشود . وجود برجهای کبوترخان در حاشیه زاینده رود پل قدیمی شهر صحرای سرسبز و مردمی فعال و سخت کوش و خوش فکر از ویژگیهای دیگر این شهر است.
۲- وجه تسمیه ،قدمت و تحولات اژیه : اژیه در اصل ((ژی )) به معنای تالاب آبگیر و زمین گود بوده و معرب آن جی میباشد که هنوز در زبان محلی مردم شرق اصفهان باهر دو نام ( ژی ، جی ) تلفظ میشود و در کتب تاریخی و لغت نامه دهخدا به مناسبتهای مختلف از جی زیاد نام برده شده است. قدمت اژیه به ماقبل از اسلام بر میگردد و در بعضی از کتب تاریخی مسطور است که سلمان فارسی در این شهر متولد شده است شواهد نشان می دهد که در طول تاریخ و هزاره های گذشته حوادث گوناگون مانند سیل و حمله افاغنه تغییر و تحولات عظیمی در این شهر بوجود آورده است بطوریکه کلیه محلات و کوچه و بازار قدیمی اژیه که در قسمت شرقی شهر فعلی و در زمینهای گود قرار داشت بر اثر این علل از بین رفته و تبدیل به مزارع و باغات گردیده و زمینهای بلندی که گورستان را تشکیل میداد به محلات مسکونی تبدیل شد که آثار مسکونی بودن در مزارع مذکور و آثار گورستان بودن در محلات مسکونی قدیمی فعلی مشاهده میشوند.
۳- شخصیت های اژیه : شهر اژیه زادگاه و موطن بزرگان و دانشمندانی است که نامشان در صفحات تاریخ میدرخشد و ایران و ایرانی بر وجودشان افتخار دارد . سلمان فارسی یکی از چهره های درخشان اسلام و یکی از یاران صدیق رسول اکرم (ص) است که بعضی از مورخین زادگاه آن حضرت را جی رویدشت اصفهان می دانند و این ادعا بسیار قرین به حقیقت است زیرا آثاری به این نام در اژیه وجود دارد . آخوند ملاشریف استاد علامه مجلسی ، علامه فاضله حمیده خاتون که بر کتاب شرح استبصار حاشیه نوشته است ، آخوند ملا حیدر اثنی عشری حافظ قرآن مجید ، فاضل هندی یکی از اکابر زمان و دانشمندان که بنا بر درخواست سلطان وقت برای تبلیغ دین مبین اسلام به کشور هندوستان سفر کرده است ، آیت الله حاج میرزا حسین اژه ای امام جماعت مسجد علی اصفهان ، آخوند ملا عبدالله اژه ای ، آخوند ملا علی اکبر اژه ای مؤلف کتب و رساله های متعدد من جملله کتاب زیده المعارف فی الاصول عقاید و رساله نماز شب ، آیت الله میرزا علی محمد اژه ای ، شهید بزرگوار علی اکبر اژه ای ، حضرت حجت الاسلام حاج آقا مهدی اژه ای و حضرت حجت الاسلام دکتر جواد اژه ای ، حضرت حجت الاسلام حاج محمدعلی نظامزاده و حضرت حجت الاسلام حاج غلامحسین محسنی و……… از بزرگان بنام این دیار هستند .
۴- آثار باستانی و اماکن سیاحتی زیارتی اژیه : آثار باستانی شهر اژیه شامل : برجهای کبوترخانه به تعداد زیاد، پل قدیمی رودخانه زاینده رود، مسجد آقاصالح ، قلعه قدیمی طالجرد و ……… از اماکن متبرکه شهر اژیه امامزاده شهباز ، مقبره شاه صفی الله ، مقبره آخوند ملاشریف ، مقبره آخوند ملاحیدر علی در داخل شهر،بقعه بابا پیر محمدواقع درغرب اژیه و بقعه متبرکه حضرت امامزاده سید محمد که در کیلومتر ۳ جاده اژیه به ورزنه قرار دارد و بسیار مورد اکرام و احترام مردم است و در تمام ایام سال مخصوصا روزهای زیارتی از اطراف و اکناف بویژه از بخشهای واقع در شرق اصفهان به این آستانه مبارکه جهت زیارت و سیاحت روی میاورند و با توجه به امکانات موجود این آستانه از قبیل آب ، برق ، زائر سرا ، سرویسهای بهداشتی و استخر شنا و پارکهای بزرگ و مشرف بودن به فضای سبز اطراف اغلب زائرین شبها در کنار مرقد مطهر بیتوته می نمایند .
۵- وضعیت فرهنگی اژیه: از آنجا که از قدیم الایام همواره علما و بزرگانی چند در اژیه می زیسته و مردم را ارشاد می نمودند مردم این شهر از فرهنگ غنی اسلامی و قرآنی برخوردار و آشنا و آگاه به مسائل روز بوده و هستند.
۶- وضعیت اقتصادی اژیه : از نظر وضعیت اقتصادی با توجه به وجود رودخانه زاینده رود و زمینهای حاصلخیز شغل اغلب مردم این شهر کشاورزی و دامداری است و گرچه زمینه مستعد تولید هر گونه محصولی است ولی عمده محصولات کشاورزی شهر اژیه شامل گندم ، جو ، چغندر قند ، پنبه و علوفه میباشد بطوریکه در سال ۱۳۷۴ این شهر از نظر تولید و تحویل گندم به سیلو در سراسر کشور مقام اول را کسب نمود . صنایع دستی و قالیبافی یکی دیگر از منابع درآمدی مردم این شهر میباشد . وضعیت جمعیت فعال شهر اژیه فعال اقتصادی ۴۴درصد، شاغل ۴۱درصد
۷- هواشناسی و وضعیت آب و هوائی اژیه : شهر اژیه دارای آب وهوای بری خشک و از لحاظ اقلیم شناسی قبلی خشک می باشد و به علت مجاورت با کویر دارای شرایط کویری یعنی تابستانهای گرم و زمستانهای سرد است ، رطوبت نسبی در اواخر ساعات شب و صبحها بیشتر از سایر ساعات شبانه روز است وقبل از طلوع آفتاب به حداکثر و بعد از ظهر به حداقل میرسد ، ماههای مرداد و شهریور به عنوان خشکترین ایام سال که تقریباً هیچگونه بارندگی وجود ندارد۰ جهت وزش بادهای غالب نیز ازغرب به شرق میباشد. درجه حرارت روزانه ۱/۱۲ سانتیگراد ومعدل حداکثر درجه حرارت در تیرماه ۳۷ درجه سانتیگراد و معدل حداقل درآذرماه ۶/۵ درجه سانتیگراد است.
۸- وضعیت فضای سبز شهر اژیه : با توجه به وضعیت آب و هوائی ووجود رودخانه زاینده رود و همچنین نوع خاک منطقه طبق بررسیهای به عمل آمده بیشتر به کشت گونه های غیر مثمر از قبیل کاج . اقاقیا ، توت زینتی و زبان گنجشک اختصاص یافته است ، درخصوص کشت گونه های مثمر میتوان پسته را نام برد. ضمناً گونه های زراعی از جمله گندم .جو.پنبه.و صیفی جات را در اراضی مذکور میتوان کشت نمود
۰ ۹- روستاهای واقع در حوزه نفوذ اژیه : روستاهای واقع در حوزه نفوذ اژیه شامل : سیان.گیشی.قلعه بالا.فارفان.کفران.ابوالخیر.طهمورثات.رنگده میباشد.
۱۰- وضعیت جمعیت اژیه : اژیه حدود ۴۰۰۰نفر جمعیت دارد.نرخ رشد اژیه ۴/۰ پیش بینی میگردد .
۱۱- شیب اراضی اژیه : شیب اراضی اژیه تابع شیب کلی منطقه واز ناحیه غرب به شرق ۵/۰ درصد و ازناحیه جنوب به شمال ۱درصد است .
۱۲- سیل وحوزه آبریز اژیه : حوزه آبریز اژیه درواقع حوزه دشت رودشت است . حوزه آبریز رودشت از ناحیه غربی و از ارتفاعات کوه زرد و کوه باریکه در غرب شهرضا و مهیار ، کوه محمد نوجوان ، کوه خورشید ، کوه سنگ زیره در جنوب و کوه شاهکوه در کلاه قاضی و میان کوه در شمال شروع و به ناحیه اژیه می رسد. و دارای دو مسیل اصلی در محدوده اژیه به هم نزدیک و در صورت بارندگی شدید امکان وقوع سیل در منطقه وجود دارد.
۱۳- زلزله : منطقه اژیه از لحاظ خطر نسبی زلزله در محدوده متوسط قرار گرفته و در محاسبه ساختمان هابه خصوص ساخت و سازهای عمومی می بابیست ضوابط و مقررات مربوطه رعایت گردد.
۱۴- مراحل توسعه شهر اژیه : شهر اژیه با توجه باینکه در حاشیه جنوبی رودخانه زاینده رود واقع شده مانند هرمرکز با قدرت تاریخی منطقه از هنگام پیدایش این گوهر گرانبهای دشت و این آب آشکار حاشیه کویر بوجود آمده است .
۱۵- سیمای شهری و محله بندی اژیه : شهر اژیه دارای محله های ، محله نو، محله پاسنگ ، محله اسد، محله میان ده ، محله چگلان ، محله روریگ می باشد که محله های پاسنگ و اسد اهمیت طبیعت در فرهنگ ساکنین و قدرت و اقتدار مردم این شهر را در ارتباط با ادامه حیات در منطقه حاشیه کویری و سخت نشان می دهد.
۱۶- وضعیت شهرداری و سال تأسیس : شهرداری اژیه در سال ۱۳۷۵ تأسیس و ساختمان آن در ورودی شهر واقع در بلوار بسیج جنب حاشیه رودخانه زاینده رود می باشد.
۱۷ جاذبه های اژیه : با توجه به تبدیل باتلاق گاوخونی به مرکز توریستی و گردشگری و اعزام گردشگران و توریستها جهت بازدید از باتلاق گاوخونی و به لحاظ بعد مسافت مرکز استان تا باتلاق و ضرورت استراحت در بین مسیر به نظر میرسد شهر اژیه به لحاظ داشتن جاذبه های طبیعی و خصوصا مسیر رودخانه و پارک ساحلی و استحقاق سرمایه گذاری در امر ساخت بلاژ در غالب طرح بردیس و یا توسط نهادها و سازمانها ی دولتی و افراد حقیقی و شناساندن ابنیه های تاریخی خصوصا برجهای کبوترخان به بازدید کنندگان از طول مسیر رودخانه و تالاب گاوخونی زمینه جذب اردوهای تفریحی فرهنگی سیاحتی و زیارتی و همچنین توریستهای داخلی و خارجی به منطقه را بیشتر فراهم نمائیم .لازم به توضیح است در حال حاضر امامزاده طالجرد که در مسیر ۳ کیلومتری جاده اژیه به ورزنه واقع شده است از نظر پذیرائی و استراحت مسافران بهترین مکان بوده و کلیه امکانات لازم بر مهمانان از نظر بیتوته کردن در شب ، سرویسهای بهداشتی ، فضای سبز ، استخر شنا ، تلفن ، قهوه خانه سنتی و سایر موارد را دارد .
۱۸-ورزشگاهها و تفریحگاهها : شهر اژیه دارای یک سالن سرپوشیده ورزشی و همچنین قطعه زمینی خاکی با مساحت تقریبی ۳ هزار متر مربع جهت ورزش فوتبال می باشد .
جمعیت : ۳۳۱۵
کد تلفن : ۳۱۲
مطالب مرتبط :