رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه
۲۹ دی ۱۳۹۴

همه‌ تار و پود صنایع‌دستی ایلام

اشتراک گذاری

تاریخ خبر :۱۳۹۴/۱۰/۲۹- معاون صنایع‌دستی میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایلام گفت: برنامه‌ی ما احیاء رشته‌های منسوخ شده مانند نمدمالی، عبابافی، جاجیم و گیوه‌بافی است.

«کیومرث احمدی» در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه ایلام، اظهار کرد: صنایع‌دستی در استان ایلام با توجه به زندگی عشیره‌ای و امکانات خوبی که در استان وجود دارد چون از زمان قدیم به‌صورت جنبه‌های خودمصرفی و دیگر جنبه‌ها وجود داشته و امروزه نیز همانند سایر استان‌های کشور صنایع‌دستی ایلام منحصربه‌فرد است که تولید گلیم نقش برجسته از جمله آن‌هاست.

وی با بیان این‌که بیش از ۷۰ درصد مردم به‌خصوص جامعه عشایر و زنان خانه‌دار در این زمینه مشغول هستند، افزود: قطعاً از نظر اقتصادی، روحی و از نظر دسترسی آسان به مواد اولیه و فروش و دیدگاه‌های خاصی که از قدیم نسبت به نقشه‌های محلی وجود دارد گلیم نقش برجسته شکل گرفته و دارای بیش از ۲۰ نقشه بومی در استان و ده‌ها نقشه دیگر است که این رشته از سال ۱۳۶۸ در استان شکل گرفته و تاکنون نیز ادامه داشته و مورد استقبال قرار دارد.

احمدی خاطرنشان کرد: استان ایلام علاوه‌بر گلیم نقش برجسته دارای ۳۳ رشته صنایع‌دستی است که از جمله آن‌ها می‌توان به معرق چوب، نمدمالی، گیوه‌بافی، جاجیم‌بافی، سیاه‌چادر بافی و چیت‌بافی اشاره کرد.

معاون صنایع‌دستی میراث‌فرهنگی استان ایلام گفت: بیش از ۸۰ درصد فعالان این بخش، افراد بیسواد که مشغول تولید هستند، چون به سواد خاصی نیاز ندارند و همان تجربه که از قدیم به‌صورت استاد شاگردی آموخته‌اند هم‌اکنون به‌صورت کلاس‌های آموزشی استاندارد، آموزش می‌بینند.

وی خاطرنشان کرد: ما به‌دنبال این هستیم که رشته‌های منسوخ شده را از جمله نمدمالی، عبابافی، جاجیم و گیوه‌بافی احیاء کنیم.

وی به احیای حصیربافی و چیت‌بافی از رشته‌های منسوخ شده در استان اشاره و خاطرنشان کرد: قبلاً حصیربافی بخشی از صنایع‌دستی زیرانداز بود که مردم به‌علت مشکلات مالی استفاده بهینه می‌کردند، ما رشته حصیربافی که منسوخ شده بود را به‌عنوان یک رشته بومی احیاء کردیم و کاربری آن را از روستایی به شهری به‌صورت ظروف میوه‌خوری و تابلویی تغییر دادیم.

احمدی با بیان این‌که شمار فعالان صنایع‌دستی از نظر شناسه‌ای در استان ایلام بیش از ۵۰۰۰ نفر هستند اما به‌طور یقین می‌توان گفت که حدود ۱۰۰۰ نفر به‌صورت دائم و مستمر مشغول به کار هستند، گفت: صنایع‌دستی این نیست که فقط افرادی که با ما سروکار دارند به‌عنوان فعالان این بخش حساب شوند، چون صنایع‌دستی پنهان نیز در سطح استان وجود دارند مثلاً در جامعه عشایر ما از پشم گوسفندان، دست‌بافت‌هایی دارند که صنایع‌دستی محسوب می‌شود و به‌طور یقین ۱۰۰۰ نفر به‌صورت مستقیم در حوزه صنایع‌دستی استان مشغول به کار هستند.

معاون صنایع‌دستی میراث‌فرهنگی استان ادامه داد: بخش حمایتی اداره‌کل میراث فرهنگی استان در ۳ بخش فعالیت دارد که اولین مورد آن «حمایت از تولید در بخش پرداخت تسهیلات و حضور در نمایشگاه‌ها، بیمه، حضور در جشنواره‌ها و کمک‌های بلاعوض» است، اما چون اصل ۱۴۴ واگذاری به بخش خصوصی را مطرح کرده از این‌رو بخش خصوصی نیز باید برای این مسأله زمان بگذارد و هزینه و بازاریابی کند تا بتواند تولیدات را به فروش برساند.

وی تصریح کرد: بخش‌های دیگر حمایت ما در این حوزه شامل «توسعه و ترویج» و «آموزش» است که آموزش‌ها هم‌اکنون به‌صورت کلاس‌های استاندارد برگزار می‌شود و بیشتر برای کسانی که دسترسی به کلاس‌های استاد شاگردی ندارند کاربرد دارد و معمولاً جوانان و تحصیل‌کرده‌های امروزی از این کلاس‌ها بهره می‌برند که با توجه به فرصت‌های پیش‌آمده کلاس‌های آموزشی را در ۳ دوره مقدماتی، پیشرفته و تکمیلی می‌گذرانند و در پایان نیز کارت شناسایی برای افراد صادر می‌شود.

احمدی با اشاره به این‌که پارسال، به حدود ۷۵۰ نفر آموزش دادیم که امسال این آمار به بیش از ۱۰۰۰ نفر می‌رسد، گفت: بحث بیمه قالی‌بافان از محل اعتبارات تأمین اجتماعی در بحث درآمدسازی صادرات است و الآن سازمان تأمین اجتماعی به‌علت اکثر استقبال‌کنندگان و افزایش بیش از ظرفیت فعلاً متوقف شده است، چون باید اول اعتبار آن پیش‌بینی شود بعد قرارداد اخذ شود که هم‌اکنون دغدغه کل صنعت‌گران است.

معاون صنایع‌دستی میراث فرهنگی استان ایلام خاطرنشان کرد: استان ایلام نسبت به جمعیت صنعت‌گرش اعتبار محدودی دارد و کسی از این موضوع خوشحال نیست که بیمه قطع‌ شده است چون محدودیت اعتباری داریم و در تلاش هستیم که این مشکل را برطرف کنیم.

وی با بیان این‌که از نظر ما وضعیت بیمه افراد قابل‌ بررسی دقیق است، تصریح کرد: افراد هنرجو اگر فقط برای بیمه کردن می‌آیند باید حتماً فعالیت داشته باشد و همه باور دارند که باید فعال باشند و ما نیز مرتب بر کارگاه‌های قالی و گلیم نقش برجسته بافی نظارت داریم چون کارت‌های شناسایی افراد محدودیت زمانی دارند و برای تمدید نزد ما باید بازگردند و ما نیز بازدید داریم که اگر فعال نباشند کارت آن افراد تمدید نمی‌شود.

احمدی گلیم نقش برجسته استان ایلام را منحصربه‌فرد دانست و گفت: گلیم نقش برجسته فقط متعلق به ایلام است به‌طوری‌که برای سایر استان‌ها نیز مربی از ما می‌خواهند و نباید فراموش کرد که در اکثر استان‌ها قالی‌بافی وجود دارد اما تصور این است که قالی‌باف می‌تواند گلیم نقش برجسته ببافد که تجربه نشان می‌دهد کیفیت گلیم ما زبانزد است، این هنر یک هنر پیچیده است، تلفیقی از بافت گلیم و قالی است که فقط زنان ایلامی به‌خوبی می‌توانند آن را انجام دهند.

معاون صنایع‌دستی میراث‌فرهنگی استان اظهار کرد: گلیم نقش برجسته مختص استان ایلام است و در هر جا بافت شود می‌گویند متعلق به ایلام است، شناخت کلی کشور به گلیم نقش برجسته معطوف به استان ایلام است، ایلام بهترین قالی‌باف‌ها را دارد اما هر چه ما می‌بافیم چون نقشه‌های آن‌ها متعلق به قم و کاشان است همه می‌گویند متعلق به قم و کاشان است و این در حالی است که نقشه‌های گلیم نقش برجسته منحصربه‌فرد بوده و متعلق به ایلام است.

وی با بیان این‌که خوشبختانه خوشه قالی و گلیم نقش برجسته در استان بحث برندسازی را انجام داده و بسته‌بندی و استانداردسازی آن را نیز در سال گذشته انجام داده است، افزود: پارسال، برای گلیم نقش برجسته استان هولوگرام، استانداردسازی، برند، بسته‌بندی و دریافت نشان ملی را انجام دادیم.

احمدی آغاز بافت گلیم نقش برجسته در استان ایلام را از سال ۱۳۶۸ دانست و گفت: در آن سال‌ها بحث برند و بسته‌بندی وجود نداشت و فقط سفارش‌پذیری برای کشور آلمان داشتیم که کثرت بافت گلیم نقش برجسته در سنوات گذشته ما را به کشورهای مختلف معرفی کرد، وقفه‌ای که در سال‌های گذشته برای صنایع‌دستی ایجاد شد و چندین بار نیز اتفاق افتاد این بود که ادغام شدیم که با این تفاسیر در ۲ سال گذشته قدم‌های خوبی در این مسیر برداشته شده که البته باز هم فاصله داریم.

معاون صنایع‌دستی میراث فرهنگی استان خاطرنشان کرد: به‌جز گلیم نقش برجسته بحث جاجیم نیز مطرح است که قبلاً رختخواب‌پیچ بود اما هم‌اکنون به‌صورت صنایع تلفیقی به‌صورت کیف، کفش، رومیزی و رشته‌های تزئینی جا افتاده است، میزان استقبال از گلیم نقش برجسته و جاجیم مثل هم نیست، گلیم نقش برجسته خیلی مورد استقبال است و البته نباید فراموش کرد که فرقی بین رشته‌های صنایع‌دستی برای ما وجود ندارد.

وی با بیان این‌که ۴ رشته صنایع‌دستی ما در استان ایلام نشان ملی دارند که شامل سه زله، نمد، قندان چوبی و جاجیم هستند و از نظر تعدادی نیز در سال جاری ۷ رشته ما نیز نشان ملی گرفته‌اند، خاطرنشان کرد: نشان ملی در حقیقت معرفی تولیدات با کیفیت با نقشه‌های بومی، مواد اولیه بومی و شاخص بومی است که قطعاً اگر این ۳ مورد در آن محصول نباشد نشان ملی دریافت نمی‌کند، مواد اولیه آن محصولات باید کاملاً طبیعی و محلی باشند.

احمدی با اشاره به فعالیت ۸۰ کارگاه تولید صنایع‌دستی در سطح استان خاطرنشان کرد: بازار فروش بافته‌های ما چون مشکل صادرات پیش آمد، مشکل دارد، فروش الآن به‌صورت تابلو درآمده و بیشتر مورد استقبال قرار گرفته درحالی‌که یک زمانی فرش فقط زیرانداز بود اما الآن به‌صورت تزئینی درآمده است، عدم استقبال کشورهای خارجی از بخش صادرات این مشکل را برای بافت‌داری‌های ما پیش آورده است.

معاون صنایع‌دستی میراث‌فرهنگی استان اظهار کرد: یکی از بسته‌های حمایتی ما حمایت از تولیدکنندگان است، بحث بازارچه مهران در پایانه مرزی به جد در حال پیگیری است، یک بازارچه قدیمی در ایوان داریم که به‌دنبال احیای آن هستیم. یکی از مشکلات ما این بوده که مراکز عرضه ما تاکنون پراکنده بوده‌اند الآن یکی از برنامه‌های ما بحث تکمیل و تجهیز بازارچه صنایع‌دستی ایلام در بلوار مدرس است که ۲۰ غرفه دارد و قطعاً اگر شکل بگیرد ۲۰ صنایع‌دستی در یکجا جمع می‌شوند و ویژگی آن این است که اگر مسافر یا گردشگری وارد استان شود به یک جای خاص مراجعه می‌کند.

وی با بیان این‌که یک بازارچه بخش خصوصی نیز در شهر سرابله داریم که هم‌اکنون ۲۰ غرفه دارد که آماده هستند و ۲۰ غرفه آن نیز در حال تکمیل شدن هستند که تا پایان سال تکمیل می‌شوند، گفت: یکی از مشکلات ما این است که در بحث فروش صنایع‌دستی مشکل فرهنگی داریم، بحث سوغات و کادو ما همیشه به سمت سکه و طلا بوده که باید فرهنگی ایجاد کنیم که به سمت صنایع‌دستی سوق یابد، ما باید فرهنگ مصرف خود را به سمت استفاده از صنایع‌دستی تغییر دهیم، وقتی‌که این اتفاق بیفتد هم فروش بالا می‌رود و هم دغدغه تولیدکننده ما کم می‌شود.

معاون صنایع‌دستی میراث فرهنگی استان در پاسخ به این پرسش که چرا همانند برخی نهادهای حمایتی خرید تضمینی برای بافندگان تحت نظارت میراث وجود ندارد؟ خاطرنشان کرد: در خصوص این پرسش بحث تصدی‌گری در میان است، در بحث خرید تضمینی فرش‌های کمیته امداد باید گفت که این نهاد تصدی‌گر است، دولت تسهیلات را در اختیار دستگاه‌های تصدی‌گر قرار می‌دهد و دیگر هیچ تولیدکننده‌ای دغدغه ندارد.

وی ادامه داد: وظیفه ما حمایت از بخش خصوصی است و به جای تهیه مواد اولیه تسهیلات پرداخت می‌کنیم، شرح وظایف ما با کمیته امداد فرق دارد، حمایت ما به شکلی است که فقط باید به بخش خصوصی کمک کنیم، کار ما تصدی‌گری نیست بلکه حاکمیتی است.

احمدی با اشاره به این‌که بانک‌ها هم شرایط خاص خود را دارند و در بخش‌های مختلف از جمله صنعت و کشاورزی مشکلات خاصی دارند، اظهار کرد: بسته به تعداد افراد تحت پوشش، توان مالی و طرح توجیهی کارگاه‌ها، تسهیلات پرداخت می‌کنیم، توان مالی کارگاه‌ها برای بازپرداخت تسهیلات مدنظر است. بخش خصوصی باید انتظارات خود را از بخش دولتی کم کند. باید تبلیغات و بازاریابی کند تا از رکود دور شود. برای هر تولیدی رکودی پیش خواهد آمد اما موقت است و باید کارشان را باور داشته باشند.
90 همه‌ تار و پود صنایع‌دستی ایلام

           
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *