جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

غار چاه دریا

تاریخ بروزرسانی :
۷ مرداد ۱۳۹۳

این غار در ۱۵ کیلومتری غرب شهر داوران در مسیر رفسنجان- زرند قرار دارد. غار چاه دریا از دو فضای قیف مانند چسبیده به هم تشکیل شده است. قطر دهانه قیف بالایی حدود ۶۰ متر و قطر پایین آن حدود ۳۰ متر است. وجود گازهای دی اکسید کربن و سولفور هیدروژن حاصل از فعالیت گسل درونی منطقه از یک طرف و نفوذ آب‌های فرورو حاصل از بارندگی از طرف دیگر و آمیختگی ‌آن‌ها با یکدیگر و سپس خروج آب‌های اسیدی درونی بر اثر فشار بخار و گازهای منطقه گسلی از طریق درزها و خرده گسل‌های بالایی سبب آهک‌خوری مسیر و زایش این فضای عظیم شده است. دهانه چاه در گذشته به شکل امروزی نبوده است و در امتداد شیب منفی مخروط ناقص پایین‌تر پدید آمده و احتمالاً قطری حدود ۴ متر داشته است به طوری که اهالی منطقه می‌توانستند جلوی دهانه آن بایستند و آب درون آن را نظاره کنند و حتی عمق آب را اندازه بگیرند. در واقع نام دریا که بر چاه نهاده شده در ارتباط با همین نظاره‌ها و اندازه‌گیری‌ها صورت گرفته است. دلیل دیگر تنگ بودن دهانه، اندازه‌گیری و ساختن مادرچاه قنات قدیمی روستای احمدآباد است که سپس سطح آب افت کرده و قنات خشکیده است. کانال قنات فوق از درون چاه قابل مشاهده است. دهانه قیف مانند فعلی بر اثر عوامل فرسایش و ریزش آوار پدید آمده است. در حال حاضر مشاهده آب در انتهای چاه ممکن نیست. چاه در سال ۱۳۵۴ خورشیدی معادل ۱۰۰ متر عمق فضایی و ۸۵ متر عمق آبی داشته است که با توجه به بهره‌برداری بی‌رویه از سفره‌های آب منطقه باید دچار افتی برابر با ۳۰ متر شده باشد. آنچه به این چاه علاوه بر ارزشی که به عنوان یک پدیده دارد ویژگی خاص می‌بخشد، اندازه‌سنجی نوسان سطح ایستابی سفره‌های آب منطقه از طریق نوسان سطح ایستابی چاه دریاست که با پایین رفتن سطح ایستابی چاه می‌توان به افت سطح آق سفره‌های آب منطقه پی برد.

1234 غار چاه دریا

4321 غار چاه دریا

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 3 میانگین: 4.7]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • هخامنش سعیدی

    بسی ترسناک است و بدون گروه مجرب کوهنوردی نمی شود رفت

    ۱۳ خرداد, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
  • احمد فتحی

    فرو چاله ها ، رمزگُشای اسرار زمین لرزه
    « قابل توجه هیدرو ژئولوژیست ها و زلزله شناسان »
    در علم زمین شناسی و در مورد فروکش کردن و فرو رفتن سطح زمین با دو مقوله مهم و قابل توجه « فرونشست » و « فروچاله » روبرو هستیم که این دو مقوله بسیار با هم متفاوت و منشاء بوجود آمدن مختلفی دارند که متأسفانه زمین شناسان هر دو را با یک چوب می رانند و علت بوجود آمدن هر دو را برداشت بی رویه از آبهای زیر زمینی و پائین رفتن سطح آبهای زیر زمینی می دانند .
    شک نیست که در این پنجاه ساله اخیر بیرحمانه به تاراج منابع آبهای زیرزمینی پرداختیم و سطح این منابع را بطرز وحشتناکی پائین برده ایم که اثرات مخرب آنرا اینک حس می کنیم .
    یکی از اثرات این تخریب و پائین بردن منابع آبهای زیر زمینی ، فرونشست زمین دشت هاست که فعلاً تا نیم متر در بعضی نقاط فروکش کرده و ترک هائی بر سطح زمین بوجودآورده که این معضل در رفسنجان بیداد می کند بطوریکه این ترک های زمین باعث شکاف سقف و دیوارهای منازل و ساختمانها می شود و مردم این منطقه به این ترک های فرو نشستی زمین ، « درُم زمین » می گویند بنا براین فروکش کردن سطح وسیع و گسترده اما با پائین رفتن محدود و در حد دهها سانتیمتر ، « فرونشست » است و بررسی این موضوع در حیطه و پژوهش و مسئولیت هیدروژئولوژیست هاست و این مورد را در منطقه رفسنجان و دیگر مناطقی که بی رویه
    دست به استخراج منابع آبهای زیر زمینی زده اند و نمی دانند که موهبت های طبیعت میراث گذشتگان به ما نیست تا حیف ومیل کنیم بلکه امانتی است از آیندگان در دست ما ، مشاهده می گردد.
    و اما « فرو چاله » که ناگهان گودال خوفناکی به قطر حدود ۶۰ متر و به ژرفای حدود صد متر بوجود می آید هیچ ارتباطی با برداشت بی رویه از منابع آبهای زیر زمینی ندارد و این موضوع فقط در دایره تحقیقات زمین شناس و زلزله شناس است که متأسفانه هنوز دانش زلزله شناسی هم به آن مرحله از تکامل نرسیده است که پی به ماهیت زمین لرزه ها ببرد و حفره های خالی شده زیر پوسته جامد زمین را بشناسد.
    زیر پوسته جامد مناطق زلزله خیز زمین بی وقفه خالی می شود و سپس این پوسته می شکند و بر روی مذاب زیرین فرو می افتد که این فروافتادن ها زلزله است و جای شکستگی ها هم گسل می باشد که تداوم این عمل باعث تحلیل رفتن و کوچکتر شدن زمین می شود و اشتقاق وپراکندگی قاره ها و حرکت قاره آمریکا به سمت وسوی اقیانوس زلزله خیز آرام به علت تحلیل رفتن و کوچک شدن کره زمین می باشد یعنی نه تنها کره زمین بلکه همه سیارات با اقمارشان در روند تکاملی خود به تحلیل می روند وکوچک می شوند.
    در اینجا باز هم متذکر می شوم که در روند خالی شدن زیر پوسته جامد مناطق زلزله خیز زمین ، ذرات و محتویات نامیرا و جاوید درون زمین به صورت انوار شفق قطبی از قطبین زمین خارج و به پهندشت فضا ساطع می شوند تا در گوشه دیگری از فضا ، ملات و مصالح زایش ستارگان آینده باشند.
    اگر در منطقه داوران رفسجان فرو چاله ای به نام « چاه دریا » بوجود آمده مسبب آن وجود حفره و فضای خالی زیر آن بوده که در مقطع نا معلومی از زمان باعث سقوط و فرو افتادن قسمتی از خاک پوسته زمین این منطقه شده است و همچنین گودال اختیار آباد کرمان و یا فرو چاله های بوجود آمده در کبوترآهنگ همدان و بسیاری نقاط دیگر همه و همه این فرو چاله ها در اثر خالی شدن زیر پوسته جامد زمین و فرو افتادن بوجود می آیند .
    فرو چاله ها به دو صورت نمود دارند :
    ۱ ـ اگر فرافتادن ها در وسعت وشعاع محدود ولی ژرفای عمیق باشد منجر به پیدایش چاه دریا و یا گودال اختیارآباد می شود.
    ۲ ـ اگر فرو افتادن وسقوط پوسته جامد زمین در وسعت وسیع و ارتفاع سقوط کم صورت پذیرد زمین لرزه ای مانند زلزله بم و یا زلزله ورزقان رخ میدهد که این فرو چاله به شکل بشقابی و اختلاف ارتفاع لبه های گسل یا لبه های این بشقاب در حد حداکتر یک متر یا دو متر ولی ارتفاع فرو کش کردن در مرکز بشقاب یا مرکز زلزله محسوس تر است بطوریکه باعث بالا آمدن سطح آب چاههای مرکز زلزله و یا زنده تر شدن و پر آب تر شدن قنات هائی که به مسیر مرکز بشقاب روان هستند می شود.
    تفاوت فرونشست و فروچاله:
    ۱ ـ فرونشست در اثر پائین رفتن سطح منایع آبهای زیرزمینی به صورت ندریجی و به ملایمت و به کُندی بوجود می آید ولی فرو چاله به صورت ناگهانی وسریع قسمتی از پوسته زمین می شکند و به داخل حفره خالی شده زیرین خود سقوط میکند.
    ۲ ـ فرو نشست در همه مناطق کره زمین که برداشت بی رویه از منابع آبهای زیر زمینی داشته اند بوجود می آید ولی فرو چاله ها فقط در مناطق زلزله خیز رُخ میدهد .
    ۳ ـ فرونشست ها در حد ۵۰ سانتیمتر هستند ولی ژرفای فرو چاله ها گاهی به بالاتر از صد متر می رسد .
    ۴ ـ وسعت فرونشست ها وسیع و همراه شکاف وترک های زمین است ولی وسعت و قطر دایره فرو چاله ها در حد و حدود ۶۰ متر و یا کمتر است .
    بی مناسبت نیست اگر گفته شود چنانچه به ناگهان سطح آب منابع زیرزمینی منطقه ای به طرز عجیب وغیر متعارف و دور از ذهنی پائین رود تعجب نکنید چون به ناگهان فرو چاله ای پنهان و عظیم با ژرفای بسیار زیاد در اعماق پنجاه یا صدمتری زیر سطح زمین بوجود آمده و آب های زیر زمینی منطقه را به درون خود بلعیده است .
    احمد فتحی مدیر وبلاگ « اسرار ناب هستی »

    ۲۵ دی, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • احمد فتحی

    چاه دریا و گودال اختیار آباد ، پدیده نادر زمین شناسی
    در استان کرمان و در مسیر رفسنجان زرند و در ۱۵کیلومتری غرب داوران ، چاه معروف واسرارآمیز و افسانه آمیزی به فضای بیرون دهان باز کرده است که به آن «چاه دریا» می گویند.
    کف این چاه به صورت دایره ای به قطر صد متر با دهها مترارتفاع آب انباشته شده ، دریائی را بوجود آورده بود که وجه تسمیه نام چاه دریا هم همین انباشتگی انبوه آب بوده است.
    چاه دریا از عجایب هفت گانه جهان هم عجیب تر است . هیچ مقنی وچاه کنی آنرا حفر نکرده است وهیچ خاک اضافه و تپه خاکی هم که نشانه و مدرک خاکبرداری از آن باشد در اطراف دایره پیرامون چاه وجود ندارد .
    پس این حفره عظیم مخروط وارونه شکل زیر لایه های زمین چگونه حفر شده است و یا طبیعت چگونه آنرا بوجود آورده است که اثری از خاکبرداری آن وجود ندارد ؟!
    آیا خاک های درون آن غیب شده اند؟!… ویا دانستنی هایدانش زمین شناسی ما هنوز به آن مرحله از تکامل نرسیده است که پی به این موضوع بسیار مهم طبیعت ببریم ؟!
    چاه دریا هزاران سال است که در راز و رمز خود فرو رفته ولی خوشبختانه دراین عصر و زمانه شاهد بوجود آمدن گودال عظیم اختیارآباد نزدیک شهرکرمان بودیم که ناگهان منطقه ای به وسعت زیاد و به عمق زیادی فروکش کرد و گودالی ژرف بوجود آمد و آبهای زیرزمینی در جهت سطح همترازی ،کف این گودال را مملو از آب کرد و این ماجرا اثبات کرد خاک این گودال به ناگهان و سریع به درون زمین فرو کش کرده است و با این حساب می توان گفت گودال اختیار آباد رمزگُشای چگونه بوجود آمدن چاه دریا هم هست و خاک چاه دریا هم در مقطعی از زمان مانند خاک گودال اختیارآباد ناگهان و سریع به درون زمین فرو رفته است…یعنی برای پیدا کردن راز تاریخی بوجود آمدن چاه دریا می توانیم گودال اختیاراباد را مورد ارزیابی قرار دهیم و تنها فرقی که بین این دو وجود دارد ، نحوه اختلاف شکل فیزیکی آنهاست که گودال اختیار آباد به صورت لیوانی و استوانه ای فرو کش کرده ولی شکل چاه دریا به صورت گیج کننده دو مخروط ناقص چسبیده به هم است « دو قیف چسبیده به هم است »که قطرقاعده مخروط بالائی سطح زمین ۶۰ متر و قطر دهانه پائین آن که مدخل ورود به مخروط پائین است ۳۰ متر می باشد و فاصله دوقاعده این مخروط ناقص هم حدود ۱۲ متر می باشد.
    این مشخصات وابعاد مخروط قابل مشاهده سطح زمین است که گودالی به ابعاد گفته شده و به صورت قیفی شکل یا مخروطی شکل در سطح زمین وجود دارد ولی…
    ولی درکف این گودال مخروطی شکل یا کف این قیف بار دیگر روزنه ای به قطر ۳۰ متر و ژرفای ۱۳۰ متر به اعماق زمین امتداد می یابد که همانطور به درون زمین امتداد می یابد ، شکل مخروط و قیف وارانه ای را پیدا می کند که در انتهای این چاه ،قطر قاعده این قیف وارانه به صد متر می رسد یعنی کف چاه محوطه بسیار وسیعی پیدا می کند.
    بنابراین ، چاه دریا از دو قیف چسبیده به هم تشکیل شده است که قیف بالائی همان گودال سطح زمین است و قیف بزرگ پائینی محفظه اصلی چاه می باشد.
    در رمز و راز بوجود آمدن این چاه باید گفت که در زمان شکل گیری و بوجود آمدن این چاه ، قیف بالا اصلاً وجود نداشته و در اثر فرو ریزش زمین فقط قیف پائین پدیدار شده است و چون لایه های زمین آن منطقه از ترکیبات رُسی ماسه ای مستحکمی شکل گرفته است و این نوع ترکیبات زمین ساختی را در وسعت بیست کیلومتر مربع اطراف این منطقه هم می توانیم به صورت گنبد های رُسی ماسه ای هم ببینیم بنا براین سطح زمین استقامت و استحکام خود را حفظ کرده و فرو ریزش این چاه از دهها متری زیر سطح زمین آغاز شده و این مخروط وارانه در زیر سطح زمین شکل گرفته است بنحویکه در ابتدا هیچ اثری از این فرو ریزش در سطح زمین وجود نداشته و قیف بالائی این چاه هم بوجود نیامده بود.
    بعدها آنچه که باعث پدیدار شدن قیف بالائی چاه دریا شده است ، جریان سیلابها و آبهای روان سطح زمین بوده است که باعث نفوذ به لایه های زیرین و ایجاد روزنه به داخل قیف اصلی چاه شده است که کم کم این روزنه بزرگتر و همراه این جریان سیلابها و آب بارانها ، خاکهای اطراف این روزنه هم به صورت مخروطی و قیفی شسته شده و به داخل چاه رانده شده اند.
    به این ترتیب باید گفت در زمان شکل گیری چاه دریا ، عمق چاه بارها بیشتر از این مقدار فعلی بوده است و اگر بخواهیم عمق اولیه آنرا بدانیم باید با محاسبه به اندازه حجم قیف بالائی چاه بر حجم قیف پائینی چاه بیفزائیم تا ارتفاع اولیه قیف پائینی چاه مشخص شود .
    فرو ریزش اینچنینی پوسته جامد زمین ارتباطی با فرو نشست های زمین در اثر برداشت آبهای زیر زمینی ندارد و این مقوله تشابه نزدیکی با زمین لرزه ها دارد .
    در مناطق زلزله خیز ، زیر پوسته جامد زمین بی وقفه در حال خالی شدن و بوجود آمدن حفره های وسیع است و وقتی در زیر پوسته حفره بوجود آید این پوسته ، اتکا خود را از دست می دهد وناچار به شکسته شدن و فرو ریختن یعنی زمین لرزه است .
    اگر این شکسته شدن و فرو ریختن پوسته در منطقه وسیعی صورت گیرد زمین لرزه است ولی گاهی و به ندرت ، شکسته شدن و فرو ریختن در مقیاس کوچک بوقوع می پیوندد که منجر به پیدایش گودال اختیار آباد و یا چاه دریا می گردد به هر حال چاه دریا و یا گودال اختیار آباد فقط در مناطق زلزله خیز بوجود می آیند و محال است مثلاً در کشور دانمارک یا سوئد که زلزله را تاکنون تجربه نکرده اند چاه دریا و گودالی مانند گودال اختیارآباد بوجود آید.احمد فتحی مدیر وبلاگ « اسرارناب هستی »

    ۲۷ آذر, ۱۳۹۳ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد