جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

مناره انزلی

تاریخ بروزرسانی :
۱ شهریور ۱۴۰۱

مناره انزلی یا برج ساعت بندر انزلی از بناهای تاریخی است که در خیابان سپه شهر بندر انزلی واقع شده که بر اساس اسناد تاریخی، زمانی که آقا محمدخان قاجار بر امیر هدایت الله خان چیره شد، به دستور وی به عنوان برج دیده بانی اسلحه خانه و تاسیسات نظامی و همچنین به عنوان فانوس دریایی بنا نهاده شد .هدف از ساخت این مناره در گذشته این بود بعنوان فانوسی بود که دریانوردان برای مسیریابی از آن استفاده کنند. اما اکنون کاربری آن به برج ساعت تغییر کرده و برای نشان دادن زمان از آن استفاده میشود. زمان ساخت این برج ۲۸ متری به دوره قاجار میرسد که در زمان ناصرالدین شاه در سال ۱۱۹۴ هجری شمسی توسط حاکم وقت گیلان، خسرو گرجی، بنا شد.

مناره انزلی مناره انزلی

این برج چندین بار مرمت شده تا به شکل امروزی در آمده است. اولین بار در سال ۱۳۰۸ شهردار بندر انزلی پس از مرمت آن ساعتی چهارسویی از کشور آلمان خریداری کرد و بالای مناره نصب نمود. متأسفانه سال‌ها بود که دیگر زنگ ساعت آن به گوش نمی‌رسید و بار دیگر این برج در سال ۱۳۶۹ بدلیل از کار افتادگی این ساعت توسط شهرداری مرمت شد و ساعت جدیدی بجای آن نصب گردید.

مناره بندرانزلی یا برج ساعت که در گذشته فانوس دریایی بندرانزلی بوده در محوطه پشتی بازار سپه میدان انزلی قرار دارد. قدمت مناره بندرانزلی به سال ۱۸۱۵ میلادی یا ۱۲۳۰ شمسی می رسد که در دوره فتحعلی شاه و به دستور خسرو خان گرجی، حاکم وقت گیلان ساخته شد و با روغن چراغ روشن می شد. در زمان پادشاهی خسروخان گرجی تعداد ۶ تا ۷ برج در گیلان ساخته شد که امروزه فقط مناره بندرانزلی برجای مانده است و هدف از ساخت آن راهنمایی کشتی ها و دریانوردانی بود که از آن سوی آب ها به انزلی می آمدند و شب هنگام، ساحل را با مشاهده روشنایی در بالای مناره شناسایی و شناور خود را به داخل کانال می راندند، به همین روی همواره چراغی بر فراز آن روشن و نگهبانی در آن جا به کشیک دادن می‌ایستاد.

در سال ۱۲۶۵ «هنری رنه» آلمانی هنگام بازدید از انزلی، نوشت: تنها بنای قدیمی که در بندرانزلی دیده می‌شود برجی است که در دو یا سه قرن پیش، چراغی برای راهنمایی کشتی‌ها در بالای آن قرار می‌گرفته است.

در سال ۱۳۰۷ بعد از مرمت مناره بندرانزلی ساعتی چهار سو، روی آن نصب شد، شهرداری این ساعت را که هر ۶ روز یک بار کوک می شده و کوک کردن آن به وسیله هندلی آهنی انجام می گرفت را از کشور آلمان خریداری و نصب کرده بود. سالها بود که این ساعت از کار افتاده و دیگر آهنگش طنین انداز شهر نبود تا اینکه در سال ۱۳۶۹ شهرداری، ساعت قدیمی و از کار افتاده را با ساعت الکتریکی جدید که به قیمت ۱ میلیون تومان از آلمان خریداری شده بود، تعویض کرد.

%name مناره انزلی

معماری و کاربری مناره انزلی

هدف از ایجاد این بنای آجری، دیده بانی از دریا و هم به منزله فانوس دریایی بوده است تا دریانوردان، شب هنگام، ساحل را با مشاهده روشنایی در بالای منار، شناسایی و شناور خود را به داخل کانال برسانند. به همین دلیل همیشه چراغی بر فراز آن روشن بود و نگهبانی در آن جا بعنوان کیشیک می ایستاد. ارتفاع مناره ۲۸ متر بوده که ۸ متر انتهایی، قسمت بالکن به بالا را تشکیل داده و ساعت بر روی آن نصب شده است و ارتفاع آن تا بالکون، ۲۰ متر میباشد.

برج بر روی پایه ای با ارتفاع ۲ متر قرار دارد و روی آن نیز پایه مربع و مستطیلی به ابعاد تقریبا ۹ متر و ارتفاع حدود ۷ متر قرار گرفته است. کل مساحت زیر بنای برج ۵۰ متر مربع و شعاع آن ۴ متر است. در بدنه برج نیز روزنه هایی برای هوا و نورگیری قرار گرفته و برای رسیدن به قسمت بالکن ۵۴ پله که به صورت مارپیچ طراحی شده است را باید طی کرد.

مناره انزلی2 800x533 مناره انزلی

بازدید از برج ساعت انزلی

این بنا در ساعات برای بازدید عموم باز است اما به دلیل مارپیچ و باریک بودن پلکان برج ساعت ، توصیه میشود که در بازدید از این بنای تاریخی افراد زیر ۱۳ و بالای ۶۰ سال همچنین کسانی که ناراحتی های تنفسی و قلبی دارند از این بازدید خودداری کنند.
بازدید از مناره انزلی تا اطلاع ثانوی بصورت هفتگی در عصرهای پنجشنبه بصورت محدود و بر اساس ثبت نام صورت می گیرد.

شرایط بازدید:

هر هفته حداکثر ۳۰ نفر بر اساس نوبت ثبت نام برای بازدید مناره مشخص میشوند.
بازدید از برج با حداکثر تعداد ۳ نفر صورت میپذیرد و بر اساس نوبت ثبت نام انجام می شود.
بازدید از این بنا برای عموم امکانپزیر است اما به دلیل مارپیچ و باریک بودن پلکان برج ساعت ، توصیه میشود که در بازدید از این بنای تاریخی افراد زیر ۱۳ و بالای ۶۰ سال همچنین کسانی که ناراحتی های تنفسی و قلبی دارند از این بازدید خودداری کنند.
ثبت نام می بایست مشخصات تمام افراد متقاضی مجزا به سامانه ارسال گردد.

مناره انزلی در خیابان پاسداران این شهر و در نزدیکی موج شکن بندر انزلی واقع شده است .از هر کجای شهر که سوار تاکسی شوید شما را به مناره این شهر می رسانند.

مناره انزلی3 مناره انزلی

%name مناره انزلی

مناره مناره انزلی

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • مهرنوش زاده رفیع

    معماری برج من رو بیاد فانوس های دریایی میندازه و جلوه خاصی رو به شهر هدیه کرده

    ۱۰ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *