جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

قلعه کیقباد فشم

تاریخ بروزرسانی :
۲ اردیبهشت ۱۳۹۸

در جبهه شرقی تنگه هملون نامیده میشود و بر بالای صخره های سنگی که مشرف به تنگه هملون آثار و بقایای قلعه ای به چشم میخورد که به قلعه کیقباد شهرت دارد . قلعه شامل دو قسمت است : قسمت اول سطح قلعه است که در آن آثاری از معماری سنگ و گل دیده می شود. قسمت دوم آن فضاهای غار مانند سه طبقه ای است که در زیر فضای اولیه وجود دارد. قلعه کیقباد در منتهی الیه جنوب غرب روستای ایگل و در دامنه شرقی ارتفاعاتی که نهایتا به قله توچال منتهی می شود و خانه های ده در دامنه آن واقع شده است و در موقعیت جغرافیایی ۳۵ درجه و ۵۴ دقیقه و ۴۴،۱ ثانیه عرض جغرافیایی و ۵۱ درجه و ۲۹ دقیقه و ۰۹،۲ ثانیه طول جغرافیایی و در ارتفاع ۲۰۶۲ متر از سطح دریا و در جبهه جنوب شرقی و پایین صخره سنگی که در مجاورت ده و خانه های آن قرار دارد واقع شده است.

گر چه سفال‌های به‌دست آمده از قلعه کیقباد تنگه هملون نشان می دهد، این محوطه تاریخی به قرون ۴ و ۵ هجری بر می گردد اما روز به روز این محوطه به نابودی نزدیکتر می شود. قلعه کیقباد افزون بر آن که در مواقع هجوم، ناامنی و آشوب به عنوان پناهگاه مورد استفاده اهالی روستاهای اطراف قرار می‌گرفت، در زمینه نظارت و بازرسی تردد یکی از راه‌های رودبار قصران به ناحیه مازندران نقش مهمی را ایفا می کرد.

در سطح قلعه آثاری از معماری، سنگ و گل دیده می‌شود. این قسمت از این اثر تاریخی بر اثر حفاری‌های بسیار به طور کامل مضطرب و دگرگون شده و آثاری از هویت اولیه آن قابل رویت نیست. قسمت دوم سطح قلعه فضاهای غارمانند سه طبقه‌ای است که در زیر فضای اولیه قلعه وجود دارد. این غارها دارای ابعاد مختلف بوده و رو به سمت شرق دارند. این سه غار دارای پنجره‌هایی با اشکال نامنظم و ابعاد مختلف بوده که ضمن تامین روشنایی آنها، امکان کنترل جاده را فراهم می کند کف این غارها مانند سطح قلعه بسیار حفاری شده وهویت اولیه آن نامشخص است. این قلعه می توانست کنترل تنگه هملون و امنیت بخش شمالی آن یعنی ناحیه شمشک، دربندسر و سایر ییلاقات منطقه را تامین کند.

بسیاری از بخش های قلعه کیقباد به به کلی نابود شده و حفاری‌های غیرمجاز در آن نیز موجب مخدوش شدن چهره اولیه‌اش شده است. با این وجود این قلعه هنوز دارای ارزش علمی فرهنگی بوده و ثبت و ضبط آن می‌تواند زمینه را برای مطالعات بیشتر و کاوش علمی در آن فراهم کند. دهانه غار قلعه کیقباد ه سمت غرب و قدری بالاتر از دهانه غار اسحاق قرار گرفته است. در کنار نوار صخره‌ای و در کف زمین حفره ای تنگ به ابعاد حدود نیم متر مربع جلب نظر می کند که همان دهانه غار مورد نظر ماست. برای ورود به این غار باید از دهلیزی مایل و تنگ عبور کرد. از همان ابتدا و با نصب کارگاهی طبیعی اقدام به فرود می کنیم. شکل و ساختار این غار بسیار جالب و منحصر به فرد بوده و به گونه ای است که غارنورد خود را در لوله ای تنگ و طولانی تصور خواهد کرد. تمام مسیر این چاه بسیار تنگ بوده و تنها در قسمتی در میانه آن قدر فراخ تر می شود. در همین قسمت دوباره با استفاده از شرایط موجود کارگاه دیگری تعبیه کرده و تا انتهای چاه فرود می رویم. درکف این چاه از طناب جدا شده و دو مسیر چپ و راست پیش روی ما قرار می‌گیرند. هر دو مسیر بعد از اندکی بن بست شده و راه را بر ما می بندند. با توجه به تنگناهای موجود، عملیات صعود و بازگشت به وقت و انرژی بیشتری نیاز دارد.
این اثر دیرینه مهر ۸۲ به شماره ۱۰۴۰۱ در زمره آثار ملی قرار گرفته است.

مسیر خودروی شخصی از طریق بزرگراه شهید بابایی و جاده لشکرک به دوراهی لواسان – فشم ( میدان قائم ) بروید و از آنجا وارد جاده فشم شوید. پس از ۱۶ کیلومتر رانندگی به میدان فشم می رسید. از فشم تا میگون ۵ کیلومتر و از میگون تا هملون ۵ کیلومتر دیگر را پیش رو دارد.

قلعه کیقباد قلعه کیقباد فشم

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 1 میانگین: 5]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

هیچ نظری برای این مطلب ثبت نشده است. شما اولین نفر باشید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *