رزرو هتل فضاگشت
۱۲ خرداد ۱۴۰۳

قلعه فلک الافلاک نماد خرم آباد

اشتراک گذاری

قلعه فلک الافلاک یکی از مشهورترین جاذبه‌های تاریخی و گردشگری خرم آباد استان لرستان است که در بالای تپه‌ای باستانی و در مرکز شهر خرم‌آباد قرار دارد. قلعه فلک الافلاک از شرق و جنوب شرقی به رودخانه خرم‌ رود، از غرب به خیابان امام خمینی و از شمال به خیابان فلک الافلاک محدود می‌شود. از تاریخ ساخت قلعه فلک الافلاک و بانی آن، اطلاعات دقیقی در دست نیست. اما بر اساس شواهد موجود، بنای اولیه این قلعه به زمان شاپور اول ساسانی در قرن سوم میلادی بازمی‌گردد. ساسانیان در حدود منطقه کنونی خرم‌آباد، شهری با نام شاپورخواست ساختند. و از این دژ به عنوان مرکز حکومتی و نظامی استفاده می‌کردند. شاپورخواست بعدها ویران و در حدود سده هفتم هجری قمری، شهر خرم‌آباد فعلی به جای آن بنا شد.

قلعه-فلک-الافلاک19 قلعه فلک الافلاک

اجاره خودرو

برای آشنایی بیشتر با خرم آباد پیشنهاد می کنیم به صفحه جاهای دیدنی خرم آباد مراجعه بفرمایید.

معماری قلعه فلک الافلاک

وسعت تقریبی قلعه فلک الافلاک ۵۳۰۰ مترمربع است و دارای ۸ برج، ۲ صحن و ۳۰۰ جان‌پناه می‌باشد. فضای داخلی قلعه به ۴ تالار نسبتاً بزرگ پیرامون و تعدادی تالار و اتاق تقسیم شده است. ارتفاع بلندترین دیوار تا سطح تپه ۲۳ متر است. مصالح بکار رفته در ساخت این قلعه، سنگ، آجر، خشت و ملات گچ و آهک است. ورودی بنا در سمت شمال و در بدنه برج جنوب غربی تعبیه شده که پس از گذر از راهروی ورودی، به حیاط اول متصل می‌گردد. در گوشه شمال شرقی حیاط اول یک حلقه چاه آب به عمق ۴۰ متر وجود دارد که آب مورد نیاز ساکنان قلعه از آن تأمین می‌شده است (البته اکنون نیز قابل بهره‌برداری می‌باشد).

قلعه-فلک-الافلاک10 قلعه فلک الافلاک معماری قلعه فلک الافلاک

ویژگی های قلعه فلک الافلاک

از ویژگی‌های اصلی این بنا می‌توان به قرارگیری بر فراز صخره‌های سنگی و اِشراف کامل آن به دره تاریخی خرم‌آباد و جاری شدن چشمه پرآب گلستان از دامنه شمالی تپه اشاره نمود. مجاورت قلعه فلک الافلاک با غارهای پیش از تاریخ دره خرم‌آباد، سنگ نوشته خرم‌آباد، مناره آجری، پل شکسته (پل شاپوری) و گرداب سنگی، بیانگر پیوستگی تاریخی این قلعه با آثار مذکور است.

قلعه-فلک-الافلاک2 قلعه فلک الافلاک ویژگی های قلعه فلک الافلاک

ریشه نامگذاری

قلعه فلک الافلاک در منابع تاریخی مکتوب، با نام‌های متفاوتی چون دژ شاپور خواست، سابرخاست، دزبر و قلعه خرماباد یاد شده است. نام «فلک الافلاک» (به معنای سپهر سپهران)، عنوانی است که از دوره قاجاریه برای این قلعه در نظر گرفته شد. از آن روزگار تا به حال باقی مانده است. در واقع وجه نامگذاری این بنا، شاید به دلیل وجود دوازده برج قلعه که اشاره‌ای به دوازده برج فلکی دارد، باشد. علاوه بر این نام قلعه ممکن است استعاره‌ای از دست‌ نیافتنی بودن آن باشد. این قلعه در دوره‌های گوناگون، دستخوش تغییر و تحولات متعددی شده است که بیشترین این تحولات مربوط به دوره صفویه تا قاجار می‌باشد. بر اساس مدارک موجود، تا حدود صد سال پیش، بارویی دوازده برجی در پیرامون بنای فعلی وجود داشته که اکنون آثار این برج در محوطه شمال غربی قلعه دیده می‌شود.

قلعه-فلک-الافلاک20 قلعه فلک الافلاک ریشه نامگذاری

این قلعه به لحاظ موقعیت استراتژیکی خود، در قرن چهارم هجری قمری به مقر حکومت آل حسنویه و گنجور در زمان آل‌ بویه تبدیل شد. قلعه فلک الافلاک در زمان حکومت خاندان بدر (قرن چهارم هجری قمری)، به عنوان خزانه سلطنتی کاربرد داشته است .در زمان اتابکان لر کوچک و والیان لرستان در دوره صفویه و قاجاریه، مقر حکومتی بود. در دوره پهلوی اول و دوم، کاربرد این قلعه به ترتیب پادگان نظامی و زندان سیاسی بوده است.

قلعه-فلک-الافلاک26 قلعه فلک الافلاک ریشه نامگذاری

موزه فلک الافلاک

در حال حاضر قلعه فلک الافلاک که پس از ثبت در فهرست آثار ملی کشور به «موزه فلک الافلاک» تغییر نام داده است، شامل بخش‌های مردم‌شناسی، هنرهای سنتی و باستان‌شناسی می‌شود. در تالار موزه مردم‌شناسی، عکس‌ها و مدل‌های کوچک و بزرگ متعددی از شیوه‌ها و رسوم گوناگون زندگی مردان و زنان عشایر و روستای منطقه لرستان به نمایش گذاشته شده است.

قلعه-فلک-الافلاک28 قلعه فلک الافلاک موزه فلک الافلاک

از دیگر آثار دیدنی این موزه در بخش مردم‌شناسی، سنگ قبرهای اهالی منطقه است که با دیگر نواحی ایران تفاوت جالب توجهی دارند. در این نواحی رسم بوده که بالای قبر، سنگی عمودی قرار می‌دادند. روی آن صحنه‌هایی از زندگی فرد درگذشته حجاری می‌نمودند. در تالار باستان‌شناسی موزه تعداد زیادی اشیای ارزشمند مفرغی، سفالی و سنگی متعلق به هزاره‌های پیش از میلاد به نمایش گذاشته شده است. این آثار طی سالیان اخیر از حفاری‌های گروه‌های باستان‌شناسی یا حفاران غیرمجاز و قاچاقچیان ضبط شده است. این آثار بیانگر دیرینگی و پیشرفت تمدن کهن منطقه لرستان می‌باشند.

قلعه-فلک-الافلاک--موزه3 قلعه فلک الافلاک موزه فلک الافلاک

نحوه دسترسی به قلعه

آدرس: خرم آباد – خیابان امام (ره) – دوازده برجی

 

قلعه فلک الافلاک کجاست ؟

قلعه در خرم آباد ، خیابان امام (ره) ، دوازده برجی واقع شده است.

قدمت قلعه فلک الافلاک چقدر است ؟

 مربوط به دوره حکومت ساسانیان در زمان ایران باستان است، اما در دوره‌های بعدی بعضی قسمت‌ها بازسازی و بخش‌های زیادی به این قلعه اضافه شده‌اند.

کاربری امروزه قلعه چیست ؟

در حال حاضر قلعه که پس از ثبت در فهرست آثار ملی کشور به موزه تغییر نام داده است، شامل بخش‌های مردم‌شناسی، هنرهای سنتی و باستان‌شناسی می‌شود.

این مطلب برای شما مفید بود؟

میانگین 0 / 5. تعداد 0

با سپاس از امتیاز شما.

اگر نکته ای دارید اینجا برای ما بنویسید

آدرس روی نقشه :

آب و هوای شهر خرم آباد

دمای فعلی : 7 درجه سانتیگراد

وضعیت آب و هوا : آسمان صاف

پیش‌بینی آب و هوا برای 5 روز آینده

یکشنبه - ۱۴۰۳/۰۹/۱۸ > دما : 12 درجه سانتیگراد، وضعیت : ابرهای متفرق

دوشنبه - ۱۴۰۳/۰۹/۱۹ > دما : 11 درجه سانتیگراد، وضعیت : کامل ابری

سه شنبه - ۱۴۰۳/۰۹/۲۰ > دما : 10 درجه سانتیگراد، وضعیت : آسمان صاف

چهارشنبه - ۱۴۰۳/۰۹/۲۱ > دما : 8 درجه سانتیگراد، وضعیت : ابرهای متفرق

پنج شنبه - ۱۴۰۳/۰۹/۲۲ > دما : 10 درجه سانتیگراد، وضعیت : ابرهای متفرق

 

دیدگاه ها :

*اگر نظری دارید یا این مطلب نیاز به اصلاح دارد و یا عکس یا ویدئوی مرتبط با آن دارید لطفا اینجا برای ما ارسال کنید.

  • الهام حاجی زاده

    واقعا قلعه فلک الافلاک خرم آباد زیبا هست و حتما باید از نزدیک ببینید تا به عظمت و زیباییش پی ببرید.اینجا میتونید عکس های خوب و خاصی بگیرید

    ۱۰ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • محمد

    هر چی از قشنگیای این قلعه بگم کمه توصیه ان به همه اینکه یبار برن حتما با خودتون دوربین عکاسی ببرید چون کلی عکس میتونید بگیرید…

    ۸ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • کامران فاضلی

    دژ شاپورخواست در دوران ساسانیان ساخته شد اما در دوران قاجار نام آن به قلعه فلک الافلاک تغییر یافت.

    ۵ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • متین حسینخانی

    این قلعه یکی از آثار بی نظیر تاریخی ایران است که دارای استراتژیک واقعا فوق العاده ای است

    ۵ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • عدالت

    من عاشق مکانهای تاریخی هستم کل موزه های تهران را گشتم از دیدن سایت توریستی شما خوشحال شدم امیدوارم جاهای متونع تر دیگیری نیز در یاران پیدا کنید و در معرض عموم قرار دهید

    ۸ آبان, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    حداکثر حجم فایل : 2 مگابایت. فرمت های مجاز : image, video. Drop files here