سمبوسه یکی از غذاهای محلی استان خوزستان است. سمبوسه برخلاف ظاهرش غذایی به قدمت تاریخ و به وسعت سرزمین های آفریقایی ، خاورمیانه و شبه قاره هند است . البته طرز تهیه های مختلفی دارد. این اسنک یا فینگر فود خوشمزه در میان بچه ها بسیار محبوب است . حتی در تقویم هم روز ۵ سپتامبر هر سال روز جهانی سمبوسه است. با سیری در ایران همراه باشید تا با طرز تهیه انواع مختلف سمبوسه آشنا شوید.
فهرست
سمبوسه با گوشت چرخکرده
مواد لازم :
کره ۲ قاشق چایخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری
آب ولرم نصف لیوان
آرد ۲ لیوان
گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم
سیب زمینی ۱ عدد
پیاز ۲ عدد
سیر ۳ حبه
فلفل دلمهای ۱ عدد
رب گوجه فرنگی ۳ قاشق غذاخوری
گشنیز ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه:
سیرها و پیازها را ریز خرد کنید و در روغن تفت دهید تا نرم شوند سپس گوشت چرخ کرده و فلفل دلمهای خرد شده را اضافه کنید و با حرارت متوسط تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند.پس از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد نمک، فلفل، گشنیز خرد شده و رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و مجدد چند دقیقه تفت دهید سپس از روی حرارت بردارید؛ سیب زمینیهای نگینی خرد شده را جداگانه در روغن سرخ کنید و به مخلوط گوشت اضافه نمائید. داخل کاسهای نمک، اب ولرم، کره و آرد را بریزید و با دست مخلوط کنید تا به شکل خمیری نرم در بیاید سپس خمیر را داخل نایلون بگذارید و به مدت ۳۰ دقیقه به خمیر استراحت دهید.
خمیر را پس از استراحت روی سطحی که ارد پاشیدهاید با وردنه نازک پهن کنید و برشهای مربعی یک اندازهای از خمیر در آورید (میتوانید بجای تهیه این خمیر از خمیرهای فیلو اماده استفاده کنید)داخل هر مربع مقداری از مایه گوشت قرار دهید و لبههای خمیر را با آب نمدار کنید و بهم بچسبانید سپس با فشار چنگال لبههای خمیر را خوب محکم کنید، تمام سمبوسهها را به همین صورت آماده و در روغن فراوان سرخ کنید و بهمراه سس دلخواه سرو نمائید.
میتوانید بجای خمیر از نان لواش برای سمبوسه استفاده کنید که در اینصورت سمبوسه تردتر و برشته تری خواهید داشت. نانهای لواش را بصورت طولی برش بزنید و همانند تصویر قسمت بالایی را تا بزنید، مقداری مایه گوشت داخل قسمت بالایی بریزید و به همین صورت تا پایین نان را تا بزنید و در روغن سرخ کنید (در زمان قرار دادن سمبوسه در روغن با قاشق کمی سمبوسه را در روغن ثابت نگهدارید تا با شوک روغن داغ سمبوسه وا نرود).
سمبوسه با گوشت چرخ کرده و سیبزمینی
مواد لازم:
گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم
سیب زمینی ۲ عدد متوسط
فلفل دلمهای ۱ عدد
پیاز ۱ عدد
گشنیز تازه ۴۰ گرم
جعفری تازه ۴۰ گرم
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق چایخوری
فلفل سیاه و فلفل قرمز به مقدار لازم
زردچوبه ۱/۲ قاشق چایخوری
ادویه کاری به مقدار لازم
نمک به مقدار لازم
نان لواش یا خمیر یوفکا به مقدار لازم
طرز تهیه
ابتدا باید سیب زمینیها را بشویید و داخل یک قابلمه آب بریزید. قابلمه را با حرارت متوسط روی گاز قرار دهید و حدود ۴۵ دقیقه صبر کنید تا سیبزمینیها بپزند. بعد از این که سیب زمینیها کاملا پختند، پوست آنها را جدا کنید و سپس با گوشتکوب کاملا له کنید. برای له کردن سیب زمینی میتوانید از چنگال نیز استفاده کنید. در این مرحله باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن سرخ کنید. زمانی که پیازها سبک شدند، زردچوبه و گوشت چرخ کرده را اضافه کنید. مواد را خوب هم بزنید و چند دقیقه صبر کنید تا رنگ گوشت عوض شود. بعد از این که گوشت کمی سرخ شد، فلفل دلمهای، جعفری خرد شده، ادویه کاری، فلفل سیاه و فلفل قرمز را اضافه کنید.
بعد از ترکیب کردن مواد سمبوسه باید در یک ماهیتابه کوچک مقداری روغن بریزید. رب گوجه فرنگی را چند دقیقه با روغن سرخ کنید تا بوی خامی آن از بین برود. سپس رب گوجه را با مواد سمبوسه ترکیب کنید. در این مرحله از طرز تهیه سمبوسه با گوشت چرخ کرده و سیبزمینی باید سیب زمینی پوره شده را با سایر مواد ترکیب کنید. بعد از این که همه مواد با هم ترکیب شدند، شعله گاز را خاموش کنید.در این مرحله باید نان را به صورت مستطیلی برش دهید و سپس نان را به روش قبل تا کنید و مواد سمبوسه را داخل نان قرار دهید. درنهایت سمبوسهها را در روغن فراوان سرخ کنید و در کنار سس مورد نظرتان سرو کنید.
سمبوسه سیب زمینی آبادانی و هندی (برای ۴ نفر)
مواد لازم
سیب زمینی: ۴ عدد متوسط
پیاز: ۱ عدد متوسط
گشنیز تازه: ۱۰۰ گرم خرد شده
جعفری تازه: ۱۰۰ گرم خرد شده
روغن مایع سرخ کردنی: به مقدار لازم
نان لواش یا خمیر یوفکا: به مقدار لازم
نمک، فلفل قرمز، ادویه کاری و زردچوبه: به مقدار دلخواه
دانه گشنیز آسیاب شده: ۱/۸ قاشق چایخوری
طرز تهیه
هندیها که خودشان را صاحب اصلی سمبوسه میدانند برای تهیه سمبوسه به ندرت از گوشت استفاده میکنند. سمبوسه بدون گوشت اتفاقا بسیار لذیذ و خوشطعم است. اگر ادویه سمبوسه را از بیرون تهیه کردهاید برای درست کردن سمبوسه سیب زمینی از آن استفاده کنید در غیر این صورت با همین ادویههای گفته شده هم طعم سمبوسه تند و لذیذ میشود. ابتدا در یک قابلمه متوسط مقداری آب و نمک را جوش بیاورید. سیبزمینیها را خوب بشویید و در قابلمه آب و نمک بیندازید تا نرم و مغزپخت شوند.
در فاصله پختن سیب زمینیها، پیاز داغ درست کنید. پیاز را بشویید و نگینی خرد کنید. در یک ماهیتابه متوسط روغن را داغ کنید. پیاز را اضافه کنید و تفت دهید تا پیازها سبک و طلایی شوند. سیب زمینیهای پخته شده را ریز و نگینی خرد کنید یا رنده کنید. سیب زمینیهای نگینی خرد شده یا رنده شده، سبزیجات خرد شده و ادویهها را با هم مخلوط کنید. بهتر است این مخلوط را با پیاز داغ آماده شده کمی تفت دهید. مایه سمبوسه که آماده شد صبر کنید کمی خنک شود.
حالا نوبت پیچیدن سمبوسه است. طرز پیچیدن سمبوسه با نان لواش یا خمیر فیلو و خمیر یوفکا به این ترتیب است: در هر یک عدد خمیر فیلو یا یک تکه مربعی برش زده نان لواش یک قاشق از مایه سمبوسه بگذارید و به صورت مثلثی نان را تا بزنید. با دست کمی خمیر یا نان پر شده را فشار بدهید تا مواد داخل آن خوب به هم بچسبند و منسجم شوند.
در یک ماهیتابه بزرگ و گود مقداری روغن را داغ کنید. مقدار روغن باید به حدی باشد که سمبوسه در آن غوطهور شود. میزان داغی روغن هم مهم است. اگر روغن زیاد داغ نشود سمبوسهها روغن زیادی به خود جذب میکنند و چرب میشوند.
پس روغن را خوب داغ کنید و سمبوسهها را با احتیاط در روغن قرار دهید. ۳ دقیقه زمان برای سرخ شدن سمبوسه کافی است. رنگ سمبوسه که طلایی شد با احتیاط آن را از ماهیتابه خارج کنید و روی دستمال حولهای یا دستمال کاغذی بگذارید تا روغن اضافی گرفته شود. سمبوسه هندی را باید داغ سرو کنید.
سمبوسه میگو
مواد لازم
میگو: ۲۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد متوسط
فلفل دلمه: ۱ عدد نگینی شده
سیب زمینی: یک عدد متوسط
گشنیز، تره، جعفری ساطوری شده: ۳ قاشق غذاخوری
آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
زعفران: ۱ قاشق غذاخوری
آب: ۱/۲ لیوان دستهدار فرانسوی
قارچ: ۱۰۰ گرم
نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
نان لواش یا خمیر یوفکا: به میزان لازم
طرز تهیه
میگوها را تمیز کنید و رگ پشت کمر آن را خارج کنید. این کار باعث میشود بوی زهم میگو تا حد زیادی از بین برود. سیب زمینی را آبپز کنید. میگو را یک ظرف مناسب بریزید و به آن آب، زعفران و آبلیمو اضافه کنید و روی حرارت بگذارید. برای ۳ تا ۴ دقیقه بپزید. این کار باعث میشود علاوه بر اینکه بوی زهم میگو گرفته شود، بوی زهم آن نیز از بین برود. پیاز را رنده یا نگینی خرد کنید و در یک تابه سرخ کنید. به آن زردچوبه و نمک و فلفل اضافه کنید. میگو، گشنیز، فلفل دلمه نگینی شده، تره و جعفری ساطوری شده را اضافه کنید. میتوانید به جای این سبزیجات از پیازچه استفاده کنید.
سیبزمینی را رنده کنید و به مواد داخل ماهیتابه اضافه کنید. اگر میخواهید رنگ مواد سمبوسه قرمز شود، به آن ۱ قاشق، رب گوجه فرنگی اضافه کنید. در انتها قارچ را به مواد اضافه کنید. در ماهیتابه را روی آن بگذارید و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه اجازه دهید که مواد با حرارت ملایم بپزد. سمبوسه میگو بندری را میتوانید هم با نان لواش و هم با خمیر یوفکا تهیه کنید. نان لواش یا خمیر یوفکا را آماده کنید تا مواد را در آن بریزید و بپیچید. میتوانید قبل از سرخ کردن سمبوسههای میگو، آنها را در سینی فر بچینید و به مدت ۱۵ دقیقه در فر با دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد بگذارید و بعد آن را سرخ کنید. این مرحله از طرز تهیه سمبوسه میگو اختیاری است.
مطالب مرتبط :