جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

تاریخ بروزرسانی :
۲۹ آبان ۱۴۰۱

شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران و شهری که کباب آن معروف است . بر اساس نشانه‌ها و آثار شناخته شده در شهر بناب، قدمت تاریخ و تمدن این شهر به شش هزار سال پیش می‌رسد. به احتمال زیاد اولین قوم آریائی این محل را به جهت آب و هوای معتدل و بارندگیهای سالیانه و زمین‌های مسطح و هموار و قرار گرفتن اراضی در دامنه‌های سهند و سواحل دریاچه ارومیه برگزیده باشند. وضعیت جغرافیائی منطقه و آثار به دست آمده از کاوش‌های محلی نیز با توصیفات شهر تاریخی شیز انطباق دارد.

آثار به دست آمده از حفاری‌های قره تپه گزاوشت و قیزلار قلعه سی (قلعه دختران) که یکی از نود و سه تپه باستانی می‌باشند و همچنین وجود سی و شش غار مربوط به یکدیگر (معماری صخره‌ای صور) که نشانگر زندگی‌های دسته جمعی در دوران ماقبل تاریخ است. همچنین کشف آثار قدیمی مانند ظروف سفالین، فلزی و نشانه‌های تمدن شهری تا عمق چند متری زمین، این سابقه طولانی را تائید می‌کند.

b1 2084 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

حصار شهر بناب مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در بناب، کوی سعدی واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۳۱۸ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.شهرستان بناب در دامنه کوه سهند و در جلگه‌ای حاصل خیز واقع شده‌است. این شهرستان از سمت شمال به شهرستان عجب شیر، از سمت جنوب به شهرستان ملکان، از سمت شرق به شهرستان مراغه واقع در دامنه کوه سهند و از سمت غرب به دریاچه ارومیه محدود شده‌است.بناب با داشتن ۸۵٬۲۷۴ نفر جمعیت و ۷ کیلومتر مربع مساحت در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، ششمین شهر بزرگ و پرجمعیت استان شمار می‌رود.

بناب 1 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

وی‍ژگیهای فرهنگی و بومی شهر بناب

زبان رایج محلی این شهرستان ترکی بوده و مذهب اهالی این منطقه شیعه اثنی عشری می‌باشد. فرهنگ بناب در قبل از اسلام و بعد از اسلام به دو صورت در ایام عید بود: درقبل از اسلام در عید نوروز جشن گرفته و پایكوبی مشغول شده و بازدید بزرگان ایل و طایفه می رفتند. عید پاییزه نیز در این دوره رواج داشته و بعد از برداشت محصولات كشاورزی انجام می گرفته است.
در بعد از اسلام و به تبعیت از دین مقدس اسلام مانند عید غدیر، عیدقربان، عید مبعث امامان به دو عید نوروز و پاییزه اضافه شدند. مردم نیز در این اعیاد به دید و بازدید بزرگان می رفتند. در كنار این عیاد انواع رسومات محلی ومنطقه ای شامل ختنه كردن نوزادن، شب یلدا، چله بزرگ و كوچك نیز مرسوم بوده است.

حمل و نقل شهر بناب

بناب با دارا بودن موقعیت استراتژیک در راه مواصلاتی استانهای آذربایجان شرقی و غربی و کردستان، نقش مهمی را در حمل و نقل منطقه به عهده دارد.

مراكز دانشگاهی
این شهرستان دارای دانشگاه آزاد اسلامی، پیام نور، دانشگاه بناب و دانشكده سماء واحد بناب می‌باشد. در شهرستان بناب دو حوزه علمیه نیز وجود دارد که از حوزه‌های معروف و فعال استان می‌باشند.

دانشگاه بناب شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

کشاورزی

بخش کشاورزی در شهرستان بناب به عنوان یکی از محورهای پنجگانه توسعه همه جانبه این شهرستان مطرح بوده و به همین لحاظ در طول برنامه های پنج ساله تلاش و سرمایه گذاری کلانی برای دستیابی به اهداف توسعه در بخش کشاورزی انجام شده است. در شرایط کنونی، شهرستان بناب با برخورداری از ۱/۸ درصد از مساحت اراضی کشاورزی استان ۸/۷ درصد تولید محصولات زراعی، ۹/۳ درصد تولید محصولات باغی و ۷/۲ درصد تولید محصولات دامی استان را به خود اختصاص داده است.

بخش کشاورزی در بناب همچنین با جذب ۸۵ درصد از شاغلان شهرستان به صورت مستقیم و غیرمستقیم بیشترین اشتغال زایی را نسبت به سایر بخش ها در اختیار دارد. در حال حاضر سطح زیرکشت محصولات زراعی در بناب حدود ۸۰۹۱۲ هکتار است که ۲۴/۶ درصد محصولات زراعی در شهرستان به صورت دیم و ۷۵/۴ درصد محصولات به صورت آبی برداشت می شود.

بناب 7 800x600 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

اقتصاد

اقتصاد شهرستان بناب مثل اغلب نقاط كشور ایران بستگی به تولیدات كشاورزی و دامی دارد. در امر كشاورزی در بعضی موارد علاوه بر تامین نیازهای منطقه مقداری نیز از محصولات مختلف به سایر شهرهای استان آذربایجان و همچنین به نقاط مختلف كشور صادر می گردد، كیفیت شاغل و تركیب آنها نشانگر این است كه این منطقه در قالب اقتصادی به عنوان یك مركز كشاورزی محسوب می شود و درصد بیشتری از شاغلین را كارها و فعالیت های مربوط به كشاورزی تشكیل می دهد. در بعضی موارد حتی بخش صنعتی نیز متاثر از فعالیت های كشاورزی وابسته به آن است علاوه بر كشاورزی و صنعت در حالت كلی اموری مانند كارهای ساختمانی، تشكیل بازارهای دواب، خدمات، حمل و نقل و غیره نیز بخشی از فعالیت های اقتصادی را شامل می شود.

جاهای دیدنی شهر بناب

تالاب قره قشلاق

تالاب قره قشلاق یکی از بهترین مکان‌ها برای پرنده نگری است.تالاب قره قشلاق بناب در ساحل جنوب شرقی دریاچه ارومیه قرار دارد. تنوع گونه‌های جانوری و گیاهی به زیبایی تالاب قره قشلاق افزوده است. فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای رفتن به تالاب است که در فاصله ۱۳ کیلومتری بناب در روستای قره قشلاق واقع شده است.

تالاب قره قشلاق شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

پل پنج چشمه (بش گوزلی کورپی)

این پل تاریخی در ۵ کیلومتری جنوب بناب قرار دارد که از طریق کمربندی بناب می‌توان به آن رسید. پل پنج چشمه از دوران صفویان به یادگار مانده است و همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد. رودخانه‌ کم عمق صوفی چای زیر آن جریان دارد که گاه کاملا خشک می‌شود. پل تاریخی دارای ۵ چشمه است و پایه‌های آن از جنس سنگ و طاق‌های آن جناقی و کف آن سنگ فرش است.

%name شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

کبوترخانه امیر فرهنگی

به دلیل حاصلخیز بودن زمین‌های کشاورزی بناب از کودهای طبیعی(فضولات حیوانی) استفاده می‌شود. یکی از روش‌های تهیه کود گیاهی احداث کبوترخانه است که به صورت برج ساخته می‌شد. کبوترخانه امیر فرهنگی از معروف‌ترین کبوترخانه‌ها در خیابان شهید باهنر بناب است که قدمت آن به زمان قاجار برمی‌گردد. طبقه اول کبوترخانه، خانه باغ است، طبقه دوم محلی برای نگهداری کبوتران و طبقه سوم برای نگهبانی استفاده می‌شده است. در روستای زوارق در ۵ کیلومتری جنوب بناب نیز تعدادی کبوترخانه وجود دارد.

مسجد جامع مهرآباد

این مسجد در خیابان مطهری میدان مهرآباد بناب قرار دارد که با موزه مردم‌شناسی جنوب سهند در خیابان استاد شهریار ۱۱۰ متر فاصله دارد. مسجد مهرآباد در زمان صفویان بنا شده است که دارای صحن، شبستان و مناره‌های کاشی‌کاری شده است. حمام تاریخی مهرآباد دارای تالار بزرگ رخت‌کن، محل نظافت، تالار شستشو، گرم‌خانه و خزینه آب است. اکنون گرمابه مهرآباد موزه مردم شناسی تبدیل شده است یکی از بهترین مکان‌ها برای پیوند و آشنایی با گذشتگان است.

مسجد مهر آباد شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

حمام حاج فتح الله و مسجد قرمز

گرمابه حاج فتح الله از مهم‌ترین حمام‌های بناب در خیابان کاملو است که از زمان قاجار باقی مانده است. از حمام تاریخی حاج فتح الله برای برگزاری کارگاه و آموزش صنایع دستی جهت ترویج و توسعه صنایع دستی استفاده می‌شود. مسجد قرمز بناب در فاصله ۳۵۰ متری از حمام حاج فتح الله قرار دارد. مسجد قرمز بنایی کاملا ساده دارد و دارای کتیبه‌های قرمز رنگ است. مناره‌های آجری آن از قرن پنجم به یادگار مانده است.

بازار چهارسو

بازار چهارسو (چارسو) که به اوزون بازار یا راسته بازار بناب معروف است از اماکن تاریخی شهرستان بناب به شمار می‌آید. برای خرید سوغاتی بناب مانند قلم زنی روی مس، طراحی روی قالی، منبت کاری، دوشاب بناب و حلواهای بناب بازار چهارسو یکی از بهترین مکان‌هاست.

کباب بناب

به جرات می‌توان گفت تعداد کبابی‌ها در بناب بیشتر از فست فود‌ها و سایر رستوران‌ها است. کباب بناب نوعی کباب ساطوری است که توسط حاج صمد کشاورز معروف به حاج صمد آشپزباشی در اولین دهه‌های سال ۱۳۰۰ ابداع شد. کباب بناب که بوی همه جا را پر کرده است از گوشت گوسفندی همراه با پیاز و نمک به روش ویژه‌ و متفاوت از کباب کوبیده تهیه می‌شود که گوشت به جای چرخ کردن، ساطوری می‌شود.
بناب 3 800x450 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران
بناب با برگزاری سالانه همایش بزرگ دوچرخه سواری، شهر دوچرخه ایران نام گرفته است. از مهم‌ترین محصولات منطقه بناب غلات، انگور، کشمش، پر زردآلو و انگور است. بناب ۲۴ درصد پیاز استان را تولید می‌کند به همین دلیل به عنوان قطب تولید پیاز در استان آذربایجان شرقی معرفی شده است. طراحی روی قاب، قلم زنی روی مس، قالی بافی، منبت کاری از صنایع دستی منطقه محسوب می‌شود. از مهم‌ترین تولیدات بناب که می‌تواند سوغات شهر به شمار آید خیار، انگور و کباب بناب است.

 

نحوه دسترسی به شهر بناب

حالا که می‌دانیم بناب کجاست و جاذبه های گردشگری بناب کدامند بیایید با هم به بناب سفر کنیم. برای رفتن به بناب از طریق مسیر زمینی از تهران، قزوین و زنجان را پشت سر بگذارید سپس از طریق آزاد راه زنجان – تبریز به بناب بروید. فرودگاه سهند مراغه و ایستگاه راه آهن بناب از گزینه‌های هوایی و ریلی برای رسیدن به بناب هستند. هتل لاله بناب در میدان معلم، بزرگراه سردار قاسم سلیمانی (بزرگراه رسالت جنوبی) میزبان مسافران عزیز است.

بناب 2 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

بناب 4 800x447 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

 5 e1668929896923 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

بناب 800x600 شهر بناب ، شهر دوچرخه ایران

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 0 میانگین: 0]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • الهام حاجی زاده

    جدا از اینکه بناب کباب فوق العاده خوشمزه ای داره بنظرم باید طرز تهیه اش به عنوان یه جاذبه گردشگری معرفی بشه،بسکه جالب و متفاوت نسبت به شهر های دیگه کبابو درست میکنن

    ۷ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    يك شهر گردشگري لهجه تركي شريني دارن

    ۲۷ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    دليل اينكه كباب بناب معروف و طعم خوبي دارد اينكه تو بناب به هيچ وجه از چرخ گوشت استفاده نمي شود و با ساطور گوشت چرخ كرده مي كنند و برخي از شهر هاي ديگر حتي تو تهران هم شعبه داره

    ۲۶ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • آرش واعظی

    اوه اوه بنابو کبابش که جهانی معروفه از خوشمزه ترین کباب هاس که اصلش ساطوریه

    ۱۰ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • محمد

    بناب واقعا بخاطر کباب های خوشمزه اس معروفه…بهترین کبابی که تا حالا خورده بودم

    ۷ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • علی فدایی فرد

    واقعا کباب ناب و بی همتایی دارد که اگر بی بار نوش جان کنی طعم ان را هیچگاه فراموش نخواهی کرد.

    ۱۷ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • محمد پدرام

    بناب فقط کبابش – اودا تبریز خیابانیندا رهگذر کبابی سی

    ۱۳ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد