جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

برج رِسکِت

تاریخ بروزرسانی :
۴ آذر ۱۳۹۸

این برج در روستای رسکت از توابع بخش دودانگه در ۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر ساری واقع شده و قدمت آن به قرن پنجم هجری قمری باز می‌گردد. این برج شامل بدنه آجری و گنبد است که در حدّفاصل قسمت فوقانی بدنه و آغاز گنبد، تزئینات مقرنس‌کاری دیده می‌شود. این بنا دو کتیبه آجری به خط پهلوی ساسانی و خط کوفی دارد. وجود خط پهلوی در این بنا به این دلیل است که خط رایج در مازندران تا قرن‌ها پس از حمله اعراب به ایران همچنان خط پهلوی بود.برج رسکت در شیب تند کوهی سنگی بنا شده و همواره این سئوال مطرح بوده که این بنای آجری چگونه در این شیب تند پابرجا مانده است. با طرح این سئوال گمانه‌ای در اطراف برج زده شد و طی آن بخشی از سکوی آجری نمایان شد که سطح شیب را برای معماران برج از بین برده است. معماران این برج با استفاده از تراشیدن سنگ‌های کوه، حفره‌ای سنگی را به وجود آوردند تا بتوانند سکوی آجری را در داخل آن بنا کنند.

برج آرامگاهی رسکت در زمان غزنویان ساخته شده‌ اما در این زمان خاندان باوندیان که از اسپهبدان ساسانی بودند در مازندان حکومت می‌کردند. این خاندان از دوره ساسانی در این منطقه از کشور مستقر بودند و با ورود اسلام، مسلمان شده‌ و حدود ۷۰۰ سال در مازندران حکومت کردند. برج رسکت آرامگاه یکی از اعضای خاندان باوندیان به نام «شهریار ابن قارون» است.

این بنا در ۹ مرداد سال ۱۳۱۲ و با شماره ثبت ۱۹۳ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

شهاب سنگی در سال ۳۲۱ شمسی در مکان برج رسکت ساری سقوط کرد که نام آن را شهاب سنگ اسپهبد شروین عنوان نمودند. به همین خاطر عده ای از پژوهشگران آن را یادمانی چند منظوره می دانند. این بنا در شیب تند کوهی سنگی و در سال ۴۱۳ هجری قمری ساخته شد. در مکان برج رسکت یکی از شهریاران آل باوند دفن گشته است.ارتفاع برج رسکت مازندران ۱۸ متر است و محیط آن در پایین بنا در حدود ۱۵ متر می باشد. تزئیناتی که در حد فاصل بخش فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج قرار گرفته شامل مقرنس کاری های زیبا و دو کتیبه آجری به خط های پهلوی ساسانی و خط کوفی در روی آن می باشد. از کتیبه های برج رسکت در ساری، پیوند فرهنگ اسلامی و ساسانی به دست می آید.

نمای بیرونی برج رسکت دودانگه ساری مدور شکل بوده و دارای سقف مخروطی است که قطر بخش داخلی آن ۵۷,۴ متر می باشد. مقرنس های آجری مزین به نقش های گچبری بوده و در لبه برج با ردیف مضاعف آذین گشته است.

بر طبق اعتقاد پژوهشگران و با توجه به نوع معماری و زمان ساخت بنا و وجود کتیبه های کوفی و پهلوی برج تاریخی رسکت می تواند مدفن یکی از اشخاص دوره فترت به نام اسپهبدان آل باوند باشد. این برج ها، الگویی از لحاظ معماری برای دیگر برج ها و گنبدهای آرامگاهی در شمال ایران محسوب می شده است.علاقه مندان به تاریخ ایران و آثار تاریخی می توانند علاوه بر دیدن برج رسکت ساری از مناظر زیبایی که در طول مسیر از ساری تا برج است را شاهد و نظاره گر باشند.

آدرس برج رسکت : مازندران، شهر ساری، جاده بالا رسکت

رسکت 1 برج رِسکِت

رسکت 3 برج رِسکِت

رسکت 2 برج رِسکِت

سکت 2 برج رِسکِت

 

 

رسکت2 برج رِسکِت

 

 

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 1 میانگین: 1]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • R.Z

    واقعا به نظر شما این برج با ارتفاع ۱۸ متر محیط پایینی ۱۵ متر بعد قطر سقف برج ۵۷متر؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    ۱۲ آذر, ۱۳۹۹ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *