جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

باغ خونی

تاریخ بروزرسانی :
۷ بهمن ۱۳۹۷

در اوایل دوران قاجار ، در بخش جنوبی خارج از حصارهای شهر مشهد نمادی از باغ ایرانی با وسعت ۵/۶ هکتار ساخته شد که به باغ خونی یا به واسطه چشمه ای در آن به باغ چشمه موسوم گردیده است.
این باغ دارای سه عمارت مستقل بوده که بخشی از آن تخریب شده است.بنا به روایات تاریخی در سال ۱۳۳۰ ش / ۱۹۱۲ میلادی از این مکان، توسط ارتش روسیه تزاری مسجد جامع گوهرشاد به توپ بسته شد. این بنا امروزه در ضلع شمال شرقی میدان بسیج و در محدوده خیابان صفوی واقع شده است.

مجموعه باغ خونی مربوط به دوره قاجار است و در مشهد، خیابان عنصری واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۲۴۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.در اوایل قاجاریه، در بخش جنوبی خارج از حصار های شهر مشهد نمادی از باغ ایرانی با وسعت ۵/۶ هکتار ساخته شد که به باغ خونی و یا به واسطه وجود چشمه ای در آن به باغ چشمه موسوم گردیده است. این باغ دارای سه عمارت مستقل بوده که دو ساختمان آن تخریب شده است. بنا بر روایات تاریخی در سال ۱۳۳۰ شمسی ۱۹۱۲ میلادی از این باغ مسجد گوهرشاد را به توپ بستند. این مکان امروزه در ضلع شمال شرقی میدان بسیج (در محدوده خیابان عنصری) واقع است.

این باغ شامل محوطه ای وسیع و ذوزنقه ای شکل است که ۵/۶ هکتار وسعت دارد و انواع درخت در آن کاشته شده است. در میان این محوطه، بنای مرکزی و عمارت باغ خونی قرار دارد. این عمارت حدود ۸۷۹ متر مربع مساحت دارد. با توجه به عکس های هوایی سال ۱۳۳۵ شمسی، علاوه بر این عمارت دو عمارت دیگر نیز در جبهه شمالی وجود داشته است که در سال های اخیر تخریب شده است. این باغ از جمله باغ هایی است که در گذر سالیان دراز در جریان اجرای طرح های عمرانی و توسعه شهر مشهد، همچنان پا بر جا مانده است. این عمارت پیش از این مکان استقرار نیروی انتظامی مشهد و مورد مناقشه میان شهرداری، نیروی انتظامی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان بود. عمارت باغ خونی با شماره ۳۲۴۰ ثبت شده است.

باغی که تا به امروز پابرجا مانده، اما در حصار سیم های خاردار رو به نابودی میرود!یکی از باغات صد ساله مشهد است که این روزها به سختی نفس می کشد باغ خونی است.باغ خونی در فاصله ۵۰۰ متری از حرم مطهر درحد فاصل میدان بیت المقدس (فلکه آب) و میدان بسیج (فلکه برق یا فلکه گل خطمی) ودر انتهای خیابان عنصری ۹ قرارگرفته است.
باغی که در زمان قاجار احداث شد و ظاهرا مالک شخصی آن فردی به نام «حاج محمد مهدی تاجر قندهاری» بود.از قولی دیگر، آن را عمارتی دولتی میداند که در زمان اقتدار کلنل محمد تقی خان پسیان از آن به عنوان مرکز ژاندارمری استفاده می شد.
دولت وقت در پی طلب روس ها اقدام به حرکتی می کند که به موجب آن باغ ۶ هکتاری به روس ها تعلق می گیرد، اما با استناد به قانون منع واگذاری ملک به اتباع بیگانه، این اتفاق ناشدنی می نماید و تنها باغ به اجاره داده می شود.

باغ خونی مدتی به عنوان کنسولگری روسیه در مشهد و سپس مدتی به نام دفتر بازرگانی دولت روسیه، در اختیار روس ها قرار گرفت. سرانجام با فروپاشی کمونیسم، روس ها در سال ۱۳۶۹ شمسی باغ را برای همیشه ترک کردند.
اولین سند باغ در سال ۱۳۱۷ شمسی به نام اداره مالیه زده شده است که در سال های پس از انقلاب به بانک کشاورزی تعلق می گیرد. بعد از آن نیز این باغ به نیروی انتظامی تعلق می گیرد.
جالب اینکه برای وجه تسمیه باغ دو روایت وجود دارد که با رد یکی، دیگری قوت بیشتری میگیرد.عده ای بر این باورند که در حادثه به توپ بستن حرم رضوی، روس ها اجساد زائران حضرت را به این باغ منتقل و دفن کردند و از آن زمان به بعد این باغ به باغ خونی شهرت یافت.
ولی باغ مذبور بیشتر به باغ روس ها معروف بوده وبا توجه به اسناد تاریخی، در زمان ناصرالدین شاه از این باغ تحت عنوان باغ خونی نام برده شده است که به موجب آن روایت اول رد می گردد.
طبق نظر تاریخ شناس برجسته مشهدی، استاد سیدی، نام خون، خین، خونیک و خانیک تلفظ های مختلف واژه ای پهلوی به معنای چشمه است و احتمالا وجود چشمه ای در این باغ، این نام را به وجود می آور د واین نظریه بر اساس دلایل موجود صحیح تر به نظر می رسد.
آدرس : مشهد، ضلع شمال شرقی میدان بسیج، محدوده خیابان نواب صفوی

باغ خونی 1 باغ خونی

باغ خونی باغ خونی

Bagh Khonie mashhad باغ خونی

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 1 میانگین: 5]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • مهرنوش زاده رفيع

    درهای این باغ مدت ها به روی مردم بسته بود. این باغ با وجود اینکه در تاریخ شهر شهرت دارد و بخشی از وقایع تاریخ معاصر در دل این باغ اتفاق افتاده است اما انزوای این باغ باعث شده است که از حافظه شهر پاک شود به طوریکه بیشتر نسل قدیم مشهد این باغ را می شناسند و نام این باغ برای شهروندان نسل معاصر آن قدر ناشناخته است.

    ۹ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد