آرامگاه پوریای ولی واقع در شهر خوی متعلق به پوریای ولی پهلوان و شاعر نامدار ایرانی می باشد. مقبره این پهلوان فقط به سنگ قبری ساده، چهار ستون سنگی مسقف و انگشتری با حکاکی پوریای ولی خلاصه میشود. مقبره ای که در شهر خوی به پوریای ولی منسوب است، به عنوان یکی از معروف ترین جاذبه های گردشگری این شهر به شمار می رود. مردم خوی به این مکان آرامگاه پیر ولی می گویند و بر اساس سنگ قبری که در آن وجود دارد، زمان فوت پوریای ولی به سال ۷۲۲ هجری قمری بر می گردد.
پوریای ولی کیست؟
پوریای ولی یا همان محمود خوارزمی پهلوان و شاعر نامدار ایران است که همه ی ما در کودکی داستان های آن را شنیده ایم. شهرت پوریای ولی به ورزش های زورخانه ای بر می گردد و در این زمینه سابقه ی زیادی دارد. به گفته ی بعضی از تاریخ دانان نام اصلی پوریای ولی، محمود خوارزمی بوده که به آن قجالی هم گفته می شد.
مقبره ی اصلی پوریای ولی مشخص نیست و یکی از چالش هایی است که محققان با آن روبرو هستند. حتی درمورد زادگاه اصلی او هم شک و شبهه هایی وجود دارد؛ بعضی ها می گویند که پوریای ولی اهل گنجه می باشد و برخی دیگر او را اهالی یکی از شهر های خوارزم، به نام گرگانج می دانند. اما یکی از معتبر ترین اسناد بیان می کند که این پهلوان اهل خوی و سلماس بوده است.
پوریای ولی کشتی گرفتن را از اوایل آغاز کرد و در همین حال به کارهایی مثل پوستین دوزی هم مشغول بود. پهلوان پوریای ولی شهرت جهانی داشت و علت آن سفرهایی بود که به نقاط مختلف جهان می کرد. این پهلوان در تمام کشور های مختلف کشتی می گرفت و به دلیل توان بالایی که داشت خیلی زود معروف شد. پوریای ولی یک ورزشکار جوانمرد و با اخلاق بود و یک الگوی خوب برای جوانان ما به شمار می رود.
داستان جوان فقیر و عاشق
داستان معروفی از پوریای ولی در بین مردم خوی سینهبهسینه نقل شده است که علت اسطورهشدن او را نشان میدهد. طبق این داستان، جوانی فقیر، عاشق دختر حاکم میشود. از آنجا که او از طبقه پایین جامعه بود، نمیتوانست عشقش را به دختر حاکم ابراز کند. به همین دلیل بر بستر بیماری میافتد. مادر جوان یتیم، بهدنبال درمان پسر متوجه عشق او به دختر حاکم میشود و بهدلیل تداوم بیماری پسر، عشق او را با حاکم در میان میگذارد. حاکم برای پسر شرطی قرار میدهد و آن شرط هم بردن کشتی از پوریای ولی است. به این ترتیب، مادر جوان نذری در مسجد خوی میکند و از قضا پوریای ولی نیز در همان روز در مسجد حضور پیدا میکند و از مادر علت نذر را میپرسد.
پوریای ولی بر سر دوراهی شهرت و جوانمردی، جوانمردی را انتخاب میکند و از پهلوان جوان عاشق میبازد. همین باخت باعث از بین رفتن شهرت او میشود و راز وقتی فاش میشود که پوریا از دنیا رفته بود. جالب اینکه پوریای ولی در زمان خود شاعر بود و رباعیات وی در بین شاگردانش اعتبار فراوانی داشت. برخی پوریای ولی را یکی از عوامل پیشرفت ادبیات آسیای مرکزی و ایران میدانند.
نحوه دسترسی
آدرس: استان آذربایجان غربی، خوی، بلوار امام حسین (ع) (رسالت)
تصاویر قبل از مرمت و بازسازی
نظر کاربران :
چنین پهلوانی با این شهرت و افتخار باید مزار و ارامگاهش اینجوری باشه؟
آرامگاهش هم مثل خودش ساده و بی تکلفه احساس غرور به آدم دست میده
هرکس بازدیدی از موزه خوی داشته باشد میتواند علت اینکه چرا مزار پوریایولیچرا اینگونه است ولی توصیه میکنمول یک بازدیدی از موزه شهر نقده یا سولدوز که زمانیکه خوی از نطر وسعت و تاریخ درخشانش از ارومیه بزرگتر بود نقده یک روستا بیشنبود دیدن بکنید که موزه خوی در مقابل ان موزه نقده یک فروشگاهکوچکی بیشنیست من پیشنهاد میکنم قدم ول برای احیای این موزه این است که ساختمان قدیم شهرداری خوی را به موزه واگذارکننذ و موزه بجای اینکه در کوچه و پسک.چه های خوی سردربیاورد به انجا منتقل بشود و یک مسعول ومدیر دلسوز و اشنا به تاریخو فرهنگخوی گماشته شود انوقت منمطمعنهستم اهالی دلسوز شهرخوی اشیای قدیمی و با ارزش منزل خودشان را به انجا منتقل خواهند کرد