جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

میل امام املش

تاریخ بروزرسانی :
۲۰ آذر ۱۴۰۰

میل امام املش که در میان مردم منطقه به برج امام و همچنین آتشکده ی دوران ساسانی معروف است. در فاصله یک کیلومتری شمال شرق روستای قدیمی و زیبای اُمام از توابع دهستان سمام بخش رانکوه شهرستان املش قرار دارد. دسترسی به آن از روستای سمام امکان پذیر است. این اثر در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۶۴۶ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

میل امام بلندترین نقطه کوه سومان سرا، در ارتفاع ۲۰۰۰ متری سطح دریا قرار دارد.ستوده درباره ی این قلعه نوشته است: در مشرق آبادی اَمام در فاصله ایکه به خط مستقیم در حدود یک کیلومتر بر فراز قله ای سنگی و خاکی میله ایاز سنگ نتراشیده و گچ بنا شده است. شکل این میل، استوانه ای است که کمیروی مخروط قرار دارد و … روی سراسر بدنه ی خارجی را با گچ غربالی و درشتسفید کرده بودند تا از دور نمایان شود، این برج را باید جزء برج هایراهنما دانست.

در فرهنگ جغرافیای ایران آمده است که در اطراف این میل بقایای ابنیه ی قدیمی از قبیل آجر و سفال مشاهده شده است. از این رو این برج، آتشکده و یا برج خبری بوده است. البته بعضی از ریش سپیدان محل هم معتقدند این محل در گذشته آتشکده بوده. از این نوع برج در اکثر نقاط کشور یافت می شود.

میل امام 2 میل امام املش

معماری بنا

بر بالای تپه طبیعی، بقایایی از میل امام به ارتفاع ۶۷۰ سانتی متر دیده می شود. (نزدیک به ۷ متر) قطر پایه های آن بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ سانتی متنر مربع متغیر است. قط محیط بنا در قسمت فوقانی کم تر است و در سمت غربی با توجه به شیب کوه ارتفاع بیشتری دارد. قطر داخلی برج ۱۶۰ سانتی متر و ضخامت دیواره ی برج در قسمت فوقانی ۱۱۴ سانتی متر است. در ورودی برج، سوراخ هایی تعبیه شده که احتمالا برای نصب تیر های چوبی سقف بوده است. در ارتفاع ۳۵۰ سانتی متری در جهات شمالی – جنوبی، دیوار برج باریک تر شده و بر آمدگی سکو مانندی دارد که احتمالا برای استقرار دیده بان بوده است.

به نظر می رسد ارتفاع برج در گذشته بیش تر از ۶۷۰ سانتی متر بوده و بخشی از آن تخریب شده است، بقایای آن در سطح تپه پراکنده است. در داخل این میل در ارتفاع ۱۹۰ سانتی متری، تیر هایی موازی کف بنا نصب کرده بودند که بر اثر حفاری های غیر مجاز از بین رفته اند ولی جای بعضی از آن ها کاملا مشخص است. دیوار های خارجی بنا را با گچ سفید اندود کرده بودند تا بتوانند برای یافتن مسیر از میل به عنوان راهنما استفاده کنند. مصالح عمده ی این بنا سنگ لاشه، آجر، ساروج و گچ است.

%D9%85%DB%8C%D9%84 %D8%A7%D9%85%D8%A7%D9%85 میل امام املش

با توجه به موقعیت این برج و اشراف آن بر ارتفاعات منطقه و روستا های هم جوار، می توان گفت از این میل برای دیدبانی و راهنمایی مسافران استفاده می کردند و شاید اطلاق نام میل امام بر آن، همین دلیل بوده است. هم چنین این احتمال وجود دارد که در دوره های مختلف از این میل برای ارسال پیام با دود، آتش و … استفاده می شده است.

نحوه دسترسی

آدرس :استان گیلان، شهرستان املش، یک کیلومتری شمال شرق روستای امام

%name میل امام املش

%name میل امام املش

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 4 میانگین: 4]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • امیررضا صمدی

    سلام می خواستم بگم که نام این میل اشتباه نوشته شده و در اصل میل سومه سره یا سیم سره نام دارد و در روستای سومه سرا قرار دارد ( این روستا روستایی متروکه است که بالای روستای امام و در زیر میل سومه سرا قرار دارد و متروکه شدن این روستا طی سال ها سبب شده است که این میل طی سال ها به میل امام معروف گردد )

    ۱۹ آذر, ۱۴۰۰ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *