جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

روستای چکک

تاریخ بروزرسانی :
۲۷ دی ۱۳۹۴

موقعیت: روستای چکک از توابع بخش کوهمره نودان در فاصله ۴۰ کیلومتری شمالی کازرون و در فاصله ۷ کیلومتری شرقی تنگ چوگان(بیشاپور) و غار شاپور قرار دارد. موقیپعیت جغرافیایی آن در نقطه طول ۵۱/۳۰ درجه و عرض ۲۹/۳۰ درجه قرار دارد. در دامنه رشته کوه زاگرس واقع و محاط درجنگل بلوط می باشد و از نظر جایگاه روستا در نقطه به ارتفاع ۱۰۳۰ متری از سطح دریا قرار دارد و در اطراف آن پوشش گیاهی خوبی است.
کوه سرک از شرق تا شمال روستا کشیده شده است و کوه دوان در قسمت جنوبی روستا قرار دارد و شهرک نودان در جنوب، روستای تره دان در غرب و روستای سمغان در شمال روستا قرار دارند.

در قسمت شمال بین روستای چکک و روستای سمغان تنگ تله فرار دارد که در قدیم محل سکونت برخی از مردم روستا بوده و در حال حاضر به یک تفریح گاه تبدیل شده که در اوایل فصل بهار به علت سرسبزی خانواده هایی از روستاها و شهرهای دیگر سیزده بدر در آن جا می گذرانند.

جمعیت: تعداد ۳۵۰ خانوار که درحدود ۵۰ خانوار از محل کوچ نموده اند و دارای ۱۵۰۰ نفر جمعیت است.

زبان: زبان اهالی روستای چکک لری است.

دین: دین روستای چکک ۱۰۰% اسلام و مذهب ۱۰۰% شیعه است.

شهدا: روستای چکک دارای ۵ شهید و ۶ جانباز است.

فرهنگی: اهالی روستا اکثراً با سواد هستند و تعدادی از آنها در نهادهای آموزش و پرورش و نظام و کارمند دولت مشغول به خدمت هستند.

درآمد روستا: به علت نداشتن زمین های زراعی دائمی و آب کشاورزی، اکثراً شغل آزاد و دارای باغات دیم انجیر و انگور در ارتفاعات کوه دوان و کوه سرک می باشند.

امکانات روستا: روستای چکک دارای یک مدرسه ابتدایی به نام شهید محمدی و دو مسجد صاحب الزمان(عج) و امام حسین (ع)و یک حسینیه در حال احداث است و از امکانات آب و برق و گاز برخوردار است. امکانات روستای چکک نسبت به شهرک نودان در سطح بسیار ضعیفی قرار دارد.

چکک از آغاز تا کنون

بیش از ۲۷۰ سال پیش در حدود سالهای ۱۱۵۵ تا ۱۱۶۵ (هـ . ق ) مردمانی به سرکردگی ملا محمد حسین خواجه از میمند فارس به سمت کازرون مهاجرت کردند . آنها دامدارانی بودند که به خاطر یافتن چراگاههای مناسب برای دامهایشان مسیرهای دشواری را طی نمودند تا اینکه این منطقه را به دلایلی از قبیل : دامنه های وسیع و سرسبز ، جنگلی بودن منطقه ، وجود چشمه های آب شیرین ، قابلیت دفاع در برابر راهزنان ، قرار گرفتن در کنار محور اصلی جاده ای و از همه مهمتر زمینهای مناسب برای کشت دیم انتخاب کردند .

پس از طایفه ی ملا محمد حسین ، گروه دیگری به سرکردگی علی داد و محمدعلی از تنگ پیر سبز واقع در ۷‏ کیلومتری جنوب غرب روستا به این منطقه مهاجرت و در کنار طایفه ی خواجه ساکن شدند .

پس از این دو گروه ، قبیله دیگری به سرکردگی ملّا ممیر ده تینی از روستای ده تین واقع در محدوده ی شهرستان ممسنی به سمت چکک سرازیر شده و در سوی دیگر دره ی شمالی روستا سکنی گزیدند . بدین ترتیب جمعیت روستا در سال ۱۱۶۴ هـ . ق به طور تقریبی به ۷۰ ‏خانوار نزدیک شد .

با متراکم شدن جمعیت در شمال شرقی روستا و گستردگی آن عواملی چند باعث مطرح شدن سریع روستا در منطقه کوهمره گردید.

از جمله می توان به : ساختن محفظه ی درونی آب انبارها با ساروج ( خمیری از آهک و خاکستر ) ، ساخت خانه های مسکونی با گچ و سنگ ( که تا آن زمان میان روستاهای همجوار نادر بود ) ، اقتدار کدخدایان و همچنین محیط اکولوژیکی مناسب اشاره کرد .

در سال ۱۲۹۹ کواتای بزرگی در کشور شکل کرفت و به دنبال آن قانون اصلاحات ارضی تصویب شد . پس از سالها این قانون در سال ۱۳۲۴ ‏در چکک اجرا شد و به خاطر مقاومتهایی که در برابر این قانون صورت گرفت تعدادی از کشاورزان دستگیر و اموال آنان نیز مصادره گردید و همچنین منزل کدخدای وقت ( علیمرادخواجه ) نیز به دلیل مقاومت در برابر سربازان رژیم به آتش کشیده شد .

در سال ۱۲۹۴ ‏که به سال غارتی ( اصطلاح بومی ) معروف است متواری مشهور به نام علی آرندی از روستای جروق به روستای چکک می گریزد و به این روستا پناه می آورد ، مردم چکک نیز از روی ترحم و دلسوزی این شخص را پناه می دهند . در حالی که مأموران شخص متواری را تعقیب کرده و در یک درگیری علی آرندی و یکی از امنیه ها در خانه یکی از روستائیان کشته می شوند . با پیچیدن این خبر در روستا همه مردم ده از ترس جان خود ، مال خود را رها کرده و به کوهها و روستاهای اطراف می گریزند . پس از این واقعه ، امان نامه ای از سوی بخش دار شهرستان کازرون تنظیم و برای روستائیان آواره فرستاده شد . روستائیان نیز با تسلیم نمودن شخص قاتل ، در حالی به روستای خویش بازگشتند که چند ماه از خانه و کاشانه ی خویش بی خبر بودند ؛ در واقع خانه های آنها به غارت رفته و زمینهای کشاورزی آنها به دلیل نبود آب و عدم رسیدگی ، لم یزرع مانده بود . این اتفاق تأثیری بسیار منفی بر اقتصاد روستا گذاشت و سالها از پیشرفت اجتماعی – اقتصادی روستا جلو گیری کرد .

در سال ۱۳۵۸ ‏یعنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، جوانان روستا برای به چرخش درآوردن اقتصاد چکک با همکاری دولت ، کارخانه گچ را تاسیس نمودند ولی به علت عدم حمایت نهادهای مربوطه در سالهای جنگ و نیز سقف درآمدی پائین فروش گچ در سال ۱۳۶۵ ‏بتدریج منحل گردید ، بازمانده های این کارخانه هنوز در سمت شمالی روستا وجود دارد .

در پایان لازم به ذکر است که مسیر گسترش کنونی روستا از حدود سالهای ۱۳۴۰‏ تا ۱۳۴۵ از سمت شمال شرق به جنوب ( در امتداد جاده اصلی روستا ) آغاز گشته و این گسترش مسکونی با افزایش جمعیت و غیر قابل سکونت ماندن بافت قدیم روستا و نیز نزدیکی به مسیر مواصلاتی شیراز – بوشهر در همان ابتدا ، افزایش بسیاری پیدا کرده است ؛ با این توضیحات این گسترش انسانی باعث قطع درختان بیشمار و از بین رفتن مراتع و مزارع کشاورزی گردیده است .

وجه تسمیه

چکک در فرهنگ فارسی به معنای چکاوک ( پرنده ای کوچک و خوش آواز ) است که چکوک نیز تلفظ می شود . با این حال معدودی محقیده دارند که چکک از ریشه ی واژه ی ( چک ) به معنی پیچیدن خبر و افتادن آن بر سر زبانهاست و دلیل آن را نیز پیچیدن سریع اخبار در این روستا می دانند .

اما نظریه آخر که به نظر می رسد به حقیقت بیشتر نزدیک باشد این است که واژه ی چک در لهجه ی لری قدیم به معنی جرگه یا گروه است و واژه چکک به معنی گروه های کوچک مختلفی است که در محل کنونی روستا تجمیع یافته و یک اجتماع روستایی را تشکیل داده اند .

طوایف روستای چکک :

در بررسی تاریخی که از روستای چکک صورت گرفت گفته شد که سنگ بنای این روستا در ابتدا به وسیله طوایف مختلفی از مکانهای مختلف ، پایه گذاری شده است .

این طوایف از همان ابتدا بجز در موارای خاص با یکدیگر در صلح و سازش بسر می بردند ؛ اما با این حال طبق رسومات کهنه قبیله ای دامنه اختلافات طایفه ای هنوز نیز بصورت نامحسوسی در روستا مشاهده می گردد .

از طوایف معروف روستای چکک می توان به خاندان خواجه و ملی زاری اشاره کرد . در حال حاضر این دو خاندان در کنار خانواده های مختلفی از جمله علیزاده ، محمدی ، دهقان ، عزیزی و رئیسی با صمیمیت کامل در کنار یکدیگر چشم انتظار فردای روشنی برای روستای خویش هستند .

kh روستای چکک

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 3 میانگین: 2.7]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • e3maeil_1380

    بار کلا و چککی ها

    ۲ شهریور, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    تخت جمشید روستای کندوان زیبایی های گیلان سد شاه عباسی طبس اماکن دیدنی یزد