جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

روستای کماچال

تاریخ بروزرسانی :
۵ آبان ۱۳۹۵

کماچال : روستایی زیباست از حومه ٔ آستانه اشرفیه و ۱۰۰۰ تن سکنه دارد و مردم آن به کشت برنج اشتغال دارند. زبان مردم آن گیلکی بیه پیشی است و دارای پنج محله می باشد رود شمرود از این روستا می گذرد .نام آن در کتب قدیمی از جمله تاریخ گیلان و دیلمستان میر ظهیرالدین مرعشی و تاریخ گیلان عبدالفتاح فومنی آمده است.از جمله اینکه “سید حسن کیا، برادر سید علی کیا پسر امیرکیا ملاطی، پس از تصرف بیه پیش، برادر خود را امیر گوکه و کیسم و اشپیس و کماچال نموده و این ظاهرا باید به سال ۷۶۷ ه.ق باشد. وی پس از تسخیر منطقه ی اشپیس و کماچال و کیسم در سال ۷۶۹ ه.ق رسما حکومت گوکه را نیز بر تصرفات خود افزود و امارت آنجا را نیز از برادرش گرفت. متاسفانه منابع چندانی از زندگی وی در دسترس نیست اما همین قدر می دانیم که در رمضان سال ۷۹ ه.ق جنگ خونینی پس از اتحاد فرمانروایان بیه پس برای بیرون راندن سادات امیرکیایی از گیلان صورت گرفت. سید علی کیا همراه با بسیاری از کیانیان توسط قوای امیره دباج فرمانروای بیه پس در رشت به قتل رسیدند که از جمله آنان سیدکیا است. ”

از جمله افراد شاخص کماچالی می توان نفرات زیر را نام برد:

ملا علی کامی گیلانی – نویسنده کتاب خواص الحیوان متعلق به قرن یازدهم
آیت الله العظمی شیخ عبدالرسول حجت انصاری
آیت الله شیخ علامه حجت انصاری
آشیخ خلیل مجتهد پرده خرم
سپهبد ابوالحسن سعادتمند
اصغر ابراهیمی – وزنه بردار

دسترسی به این روستا از سه طریق امکان پذیر است : از آستانه اشرفیه ، بازکیاگوراب و رودبنه

حدود ده در صد از جمعیت چهل هزار نفری شهر آستانه اصلیتی کماچالی دارند . شغل اصلی مردم روستا کشاورزی است : کشت برنج و صیفی جات . صنایع دستی حصیر بافی ، مرواربافی و ساخت جاروی محلی نیز در این روستا رواج دارد .ورزش محبوب اهالی ، کشتی گیله مردی است که مسابقاتش پس از برداشت محصول برگزار می گردد . اکثر مردم به نگهداری چند راس گاو محلی نیز می پردازند : گاو کوهان دار

زبان مردم این روستا گیلکی بیه پیشی است و لهجه آن همانندی زیادی با لهجه رودبنه و کنف گوراب دارد .رودخانه شمرود پس از طی کردن مسیری پیچ در پیچ از این روستا عبور میکند .

بقعه و مسجد آقا سید محمد در پایین محله کماچال معروفیتی تمام در منطقه دارد . در مقایسه با حرم آقا سید جلال الدین اشرف در آستانه اشرفیه که در زبان محلی به پیله اسسونه ( آستانه بزرگ ) معروف است این بقعه به کوچه اسسونه ( آستانه کوچک ) معروفیت دارد . آقا سید محمد به ابن الرضا مشهور است که شهرت تمامی ائمه و امامزاده های پس از امام هشتم ( امام نهم تا دوازدهم و نسل آنها ) است .اما مزار آقا سید علی کیای ملاطی در بالا محله کماچال به لحاظ تاریخی از قدمت بیشتری برخوردار است و به سرسلسله پادشاهی زیدی آل کیا متعلق است که در گیلان و مازندران و طالقان از قرن هفتم تا یازدهم استیلا داشته اند . سید علی کیا از جمله برجسته ترین علمای شیعه زیدیه بود که در ادبیات عرب نیز تسلطی بی نظیر داشت به صورتی که نامه دعوت وی از امیر قلعه الموت جهت تغییر مذهب از شیعه اسماعیلی به شیعه زیدی در اوج بلاغت است. این روستا در هزاره اول اسلامی به همراه هوسم ، ملاط ، دیلمان ، لاهیجان ، تجن گوکه ، لشت نشا ، کوچصفهان ، لفمجان ، کیسم ، دهکا و اشپین جزو مناطق شهری ولایت بیه پیش گیلان بود . به نظر می رسد در محله قاضی محله کماچال در گذشته حوزه علمیه زیدیه وجود داشته هرچند با تغییر مذهب مردم گیلان و مازندران از زیدیه به اثنی عشر در انتهای دولت صفویه این حوزه نیز تعطیل گردید . این امر پس از تغییر دین مردم ایران مرکزی از تسنن ( شافعی و حنفی ) به شیعه اثنی عشر در زمان اواسط دولت صفویه بوده است .

شغال ، گربه وحشی ( پیچه شال ) ، جغد ، جوجه تیغی ، فاخته ، راسو ، لک لک ، گبر ( کفات ) ، قرقاول ( تورینگ ) ، بلدرچین ( وشوم ) ، دارکوب و سینه سرخ از جمله حیواناتی هستند که در این روستا پیدا می شوند .

13914 132 روستای کماچال

6 7 روستای کماچال

5 6 روستای کماچال

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 4 میانگین: 3]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • شعبانی

    بهترین جا برای بازدید واقامت در کماچال اقامتگاه بومگردی حاج علی هست که فوق العاده ترین مکان برای بازدید و خاطره ساز ترین مکان اون منطقه است

    ۹ بهمن, ۱۳۹۸ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *