جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

روستای فسخود

تاریخ بروزرسانی :
۱ خرداد ۱۳۹۳

روستای فسخود قسمتی از دهستان علیا یکی از توابع شهرستان اردستان واقع در استان اصفهان میباشد و در مختصات جغرافیایی ۳۳ درجه شمالی و ۵۲ درجه شرقی قرار گرفته است.

مرحوم دهخدا در لغتنامه اش در رابطه با دهستان علیا و روستای فسخود اینچنین نوشته است:

“علیا یکی از دهستان های چهارگانه شهرستان اردستان است که در خاور این شهرستان واقع شده و حدود و مشخصات آن به شرح زیر است:

حدود: از شمال به دهستان گرمسیر، از جنوب به دهستان برزاوند و بخش کوهپایهٔ شهرستان اصفهان، از خاور به دهستان پائین، از باختر به شهرستان کاشان.

وضع طبیعی: در مرکز این دهستان دو رشته ارتفاع مجزا بنام کوه “جقند” و کوه “لاسیب” قرار دارد، که راه اردستان به اصفهان از وسط این دو ارتفاع میگذرد و دیگر رشته ارتفاع کوه “شورغستان” که از جنوب خاور بطرف شمال باختر ادامه دارد (که خطالرأس این رشته ارتفاع حد طبیعی دهستان علیا را با بخش کوهپایه مشخص مینماید). ضمناً راه فرعی اردستان به اصفهان از گردنه ٔ شورغستان در رشته ارتفاع نامبرده عبور میکند.

هوای این دهستان نسبتاً معتدل، و آب مزروعی قراء از قنوات تأمین میشود. محصول [مرحوم دهخدا]

عمده ٔ آن غلات، گردو، بادام، قیسی و کتیرا است. شغل اهالی زراعت و مختصری گله داری، و صنعت محلی آن کرباس بافی است. قرای این دهستان بوسیله ٔ راههای ماشین رو و ارابه رو به یکدیگر مربوط میشوند.

این دهستان از ۲۶ آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن ۱۳۳۴۰ تن [در زمان نگارش لغتنامه] است.

قرای مهم آن عبارتند از کچوسنگ (مرکزدهستان) [در زمان نگارش لغتنامه] شیرا زان، جنبه، فسخود و اونج.

در بهار سال ۱۳۲۸ هجری شمسی بعلت جریان سیل ، قسمتی از آبادیهای این دهستان خراب شد…

روستای فسخود در فاصله حدود ۷۰ کیلومتری غرب شهرستان اردستان قرار گرفته است که به علت بعد مسافت با این شهرستان همواره مورد بی مهری و کم لطفی مسئولین قرار داشته و جزء یکی از روستاهای محروم آن منطقه میباشد.
اما به علت نزدیکتر بودن به شهرستان نطنز (در حدود ۴۰ کیلومتر) اکثر اهالی و جوانان روستا جذب این شهرستان شده و بیشتر مایحتاج آنان از طریق این شهرستان تامین میگردد.
از قسمت جنوب حدود ۷۰ کیلومتر با اصفهان فاصله دارد که بوسیله راه آسفالته از طریق جاده اردستان – اصفهان به مرکز استان متصل می گردد.

محله های قدیمی و فعلی روستا به شرح ذیل نام گذاری شده اند:
۱- محله بلادُره که در ورودی مناطق مسکونی روستا پس از گذر از دشتها و زمینهای زراعی قرار گرفته و خانه بهداشت روستای فسخود نیز که حدود چهار دهه از تاسیس آن میگذرد در این محله قرار دارد. طبق گفته اهالی وجه تسمیه این محله قرارگیری مسیر دسترسی به مزرعه دُره (لا دُره) در سمت چپ این محله بوده است.

img 2798 روستای فسخود

۲- محله امامزاده به مرکزیت میانده(که در گویش محلی به آن مامده گفته می شد).

۳- محله گِلبَند که در حوالی یکی از قنوات اصلی و در نزدیکی باغات واقع شده و از چشم انداز بسیار زیبایی برخوردار می باشد.

img 2080 روستای فسخود

۴- محله لاتَنور که در اصطلاح محلی به آن لوتِنیر گفته میشود. “لو” به معنی دره ای که مابین دو تپه واقع شده و “تِنیر” هم بر گرفته از قطعه سنگ بزرگی است که در بالا دست این دره قرار دارد و گودی تنور مانندی بصورت طبیعی در آن ایجاد گردیده است.
۵- محله گِلینه که نام گذرگاهی است که در مرکز روستا قرار دارد و وجه تسمیه این محله خاک رس آن بوده که در هـــنگام بارندگی تبدیـــل به گل و لای میشده و رفت و آمد را دچار مشکل می ساخته است.

img 2144 روستای فسخود

۶- محله حسینیه که حسینیه قدیم روستا در این محله قرار داشت. این حسینیه دارای غرفه های متعددی بوده و در ایام سوگواری اباعبدا… الحسین و سایر مناسبتهای مذهبی، اهالی روستـــا در آن جمع شده و به عـــزاداری می پرداختند.
امروزه در اثر گذشت زمان و عدم رسیدگی، حسینیه و اکثر بناهای این محله بطور کلی از بین رفته است.

img 2033 روستای فسخود

img 2035 روستای فسخود

۷- محله لو علی خان که در حال حاضر نیز یکی از محله های پر جنب و جوش روستا می باشد و احتمالا در قدیم شخصی به نام علی خان در آن سکونت داشته است.

img 2302 روستای فسخود

در سمت شرق روستا و در فاصله حدود ۵ کیلومتری آن روستای کُمشچه قرار دارد. هر دو روستا از لحاظ زبان و فرهنگ مردم یکسان بوده و اکثر مردم این دو روستا با هم نسبت فامیلی دارند.
مزارع وَروَنده و مارسار در پائین دست روستا قرار گرفته و سکنه چندانی ندارند. شایان ذکر است که بخشی از این مزارع در مالکیت اهالی فسخود میباشد.

از دیگر روستاهای اطراف نیز میتوان به روستاهائی که در مسیر راه ارتباطی فسخود به نطنز قرار دارند اشاره نمود. روستاهائی از قبیل ابیازن در نزدیکی نطنز که زیارتگاه و مرقد امام زاده شاه سلطان حسین نیز در آنجا قرار گرفته، روستای مزرعه باباحاجی که محصولات کشاورزی آن انواع سبزیجات بوده و تولیدات آن به شهرهای اطراف نیز ارسال میشود، روستاهای گُل آباد، رِنگان، شورغَستان، گِل و مِل، عباس آباد، حسن آباد و بسیاری روستاهای دیگر.

تصاویری از روستای فسخود

88 1 4 روستای فسخود

img 0278 روستای فسخود

img 2059 روستای فسخود

img 2150 روستای فسخود

img 2341 روستای فسخود

img 2805 روستای فسخود

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 10 میانگین: 4.1]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • شریفی

    جالب بود .با اینکه مال همین روستا هستم اسم محله ها را هم نمیدونستم .
    در مورد آش ها و غذاهای محلی هم بنویسید

    ۳۰ آذر, ۱۴۰۲ پاسخ دادن
  • عبدالرسول اولیایی

    سلام اطلاعات راجع به روستای فسخود برایم بسیار مفید بود سپاسگزارم 🙏

    ۱۱ آذر, ۱۴۰۱ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *