جستجوی شهر به شهر :
رزرو هتل رزرو هتل های شهر وان ترکیه

جزیره زیبای قشم

تاریخ بروزرسانی :
۲۵ آذر ۱۴۰۱

جزیره زیبای قشم ، واقع در تنگه هرمز به موازات سواحل سرزمین ایران واقع شده است.جزیره با گسترده ای نزدیک به ۱۵۰۰ کیلومتر مربع- ۱۴۰ کیلومتر درازا و عرض متوسط ۱۱ کیلومتر . نه تنها بزرگترین جزیره خلیج فارس است.بلکه مساحتی بیشتر معادل یا کمتر از ۲۲ کشور مستقل جهان دارد و نیز ۵/۲ برابر کشورهایی چون سنگاپور و بحرین است.

جزیره قشم 7 جزیره زیبای قشم

تاریخچه جزیره قشم

سابقه تاریخی قشم به پیش از اسلام می رسد. نام های قشم، کشم، کیش، تنب، سیری و غیره حکایت از توقف طولانی عیلامی ها در این نواحی در سده های پیش از میلاد مسیح دارد. آثار بسیاری از تمدن عیلامی در سواحل خلیج فارس از جمله در بوشهر، خارک و قشم به دست آمده است. بقایای آتشکده های زرتشتیان در قشم نشان دهنده وجود پیروان این مذهب در روزگاران پیشین جزیره است .

قشم به علت موقعیت سوق الجیشی خود در همه رویدادها و حوادث و لشکرکشی های تاریخی از عیلامی ها تا اسکندر. از اسکندر تا امویان و عباسیان و از آنها تا پرتغالی ها و انگلیسی ها مقامی شامخ داشته است. آن گونه که در کتاب های تاریخی نگاشته شده است. قشم پیش از اسلام و هم پس از آن دارای رونق و اعتبار تجاری و دریانوردی بسیار بوده است. رونق این جزیره و بنادر و جزایر اطراف آن بیشتر به عصر دیالمه و آل بویه باز می گردد. رفت و آمد کشتی های تجاری از آنجا به سواحل دریاهای چین و هند و نواحی آفریقا تداوم داشته است.

جزیره قشم جزیره زیبای قشم

جزیره قشم امروزی

در روزگار کنونی نیز قشم همچنان توانسته است موقعیت ممتاز خود را حفظ کند. همه کشتی های عازم کشورهای حاشیه خلیج فارس می باید از نزدیکی سواحل جنوبی قشم بگذرند و اغلب پروازهای بین المللی شرق و غرب از حریم هوایی این جزیره عبور می کنند .
عمده هدف جمهوری اسلامی ایران از ایجاد منطقه آزاد قشم در سال ۱۳۶۹ استفاده بهینه از موقعیت ممتاز این جزیره برای تبدیل شدن به یک قطب بزرگ اقتصادی صنعتی، تسهیل و توسعه جریان صادرات و واردات، جلب مدیریت علمی و روز جهان، جذب سرمایه و تکنولوژی پیشرفته بوده است. همچنین تبدیل شدن به منطقه گردشگری با بازدید گردشگران از اماکن تفریحی قشم است.

مردم جزیره قشم

قشم افزون بر ۱۰۰ هزار جمعیت بومی دارد که در ۶۰ آبادی و پنج شهر بزرگ و کوچک ( قشم ، درگهان ، طبل ، رمچاه ، لافت و رمکان ) به سر می برند. عمده فعالیت مردم قشم در زمینه هایی چون صیادی ( ماهی و میگو ) ، لنج سازی ، نخل داری و دادوستد متمرکز است.
شهر قشم در شرقی ترین نقطه جزیره واقع شده است. به رغم آن که این شهر نسبت به کل جزیره مرکزیت هندسی ندارد . اما به علت موقعیت مهم استراتژیک آن ( دید گسترده به جنوب و شمال وشرق، دید به تنگه هرمز ، نزدیکی به بندرعباس و …) از قدیم واجد اهمیت بوده است. مهم ترین سکونتگاه جزیره محسوب می شده است. انتخاب قشم به عنوان پایگاه اصلی توسعه منطقه آزاد تجاری- صنعتی نیز بر اهمیت این شهر افزوده است.

آب و هوای قشم

به لحاظ آب و هوا جزیره قشم به عنوان بخشی از اقلیم بزرگ ایران کم و بیش تحت تأثیر جریان عمومی آتمسفر به خصوص جریان های سیبری. مدیترانه ای، آتلانتیک، جریانات موسمی اقیانوس هند و بالاخره جریانات عربستان و صحرا بوده است. به خصوص با توجه به عرض جغرافیایی کم و مجاورت آن با آب های گرم خلیج فارس، درجه حرارت هوا ی این جزیره همیشه بالای صفر و به طور متوسط ۲۶ درجه سانتی گراد است . برخورداری از یک فصل طولانی و گرم و مرطوب و یک فصل کوتاه و معتدل از ویژگی های عمده آب و هوایی جزیره به شمار می رود. مرتفع ترین نقطه جزیره در کیش کوه ( معروف به بو خو ) است که ۳۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

بارندگی جزیره قشم متاثر از شرایط مدیترانه ای و در عین حال در معرض بارش های موسمی است . به این مفهوم که فصل بارش منطبق بر فصول نسبتاً سردتر سال بوده و فصل خشک مقارن با تابستان است . با این وجود، به علت نفوذ گاه به گاه جریانات فصلی اقیانوس هند ، یک ماکزیمم فرعی ضعیف بارندگی در مرداد ماه که اوج فعالیت این جریان است نیز وجود دارد.

بهترین زمان سفر به جزیره قشم

بهترین زمان سفر به قشم، اوایل ماه آذر تا اوایل فروردین ماه است. اگر قصد اقامت در فضای باز دارید، از اوایل دی تا اواخر بهمن راهی قشم شوید. بارش‌ها در این فاصله محدود می‌شود. متوسط دمای هوا در این زمان ۲۰ درجه سانتی‌گراد است و از ۲۵ درجه نیز بیشتر نمی‌شود. هوایی بهاری و بسیار مناسب برای گشت‌وگذار در جزیره است.

صنایع دستی جزیره قشم

جزیره زیبای قشم در طول تاریخ سرشار از فراز و فرود خود ، صحنه مبارزه با مشکلات و عرصه خلاقیت مردمانی سخت کوش بوده است. به اعتبار کارو کوشش و گوهر تلاش ، همواره سرزمین خود را به مرکزی پر رونق برای فعالیت های تولیدی و اقتصادی منطقه تبدیل کرده است. چون مرواریدی ارزشمند در دل آب های نیلگون خلیج همیشه فارس پایدار برقرار نگه داشته اند . ایجاد چنین موقعیت ممتازی و حفظ آن در طول زندگی نسل های پیاپی مرهون نقش آفرینی و تأثیرگذاری صنعتگران چیره دست و خلاق بوده است. توانسته اند قشم را از نظر صنعت و هنر در شمار جزایر تجاری و پررونق قرار دهند. در زمینه صنایع دستی ، رشته های مختلف و متنوعی را در اعماق روستاهای بکر و غنی با فرهنگی اصیل مطرح سازند .

انواع صنایع دستی جزیره قشم عبارتند از : خوس دوزی و شک بافی ، حصیر بافی ، سبد بافی ، ساخت اشیاء کاربردی با استفاده از سیس خرما . ماکت سازی لنج ، توربافی ، گرگوربافی ، ساخت زینت آلات با صدف ، تندیس های دریایی ، برقع سازی ، پارچه بافی . ساخت ساز سنتی عود ، دست ساخته های چوبی ، آهنگری سنتی ، قلاب بافی و عروسک سازی .متاسفانه این مجموعه ارزشمند تا کنون به دلایل عدیده سهم و نقشی به سزا در مبادلات اقتصادی مردم جزیره نداشته و عمدتاً در حد مصارف محلی و خانگی بومیان ساخته و پرداخته شده اند .

ساخت و ساز سنتی عود

عود ( یا بربط ) ، این ساز خوش نوای ایرانی که در بین ساکنین کشورهای جنوبی خلیج فارس نیز مشتاقان فراوانی دارد . در جزیره قشم امروزه به تعدادی محدود توسط یکی از هنرمندان مشهور محلی به نام محمد رفیع اشعری تولید می شود .سازمان منطقه آزاد قشم با حمایت و تشویق این هنرمند خود ساخته . از طریق انتقال کارگاه کوچک خانگی وی به محلی مناسب تر و وسیع تر ، ارتقاء کیفیت و افزایش کمیت تولید با استفاده از مواد اولیه مرغوب. طراحی و ساخت ابزار کار و تجهیزات مورد نیاز ظرفیت سازی برای پذیرش هنرجویان علاقه مند به فراگیری فنون ساخت و ساز و… . گام های اساسی بر داشته و بستری مناسب برای ترویج و توسعه این صنعت دستی را فراهم نموده است .

امید است در آینده بسیار نزدیک ، عودهای ساخت جزیره قشم نه تنها جوابگوی تقاضای فراوان داخلی باشد. بلکه به عنوان یکی از اقلام صادراتی جزیره به شمار آید .

صنایع دستی دریایی

در این گروه به طیف وسیعی از تولیدات باید اشاره کرد که با استفاده از موقعیت جغرافیایی جزیره ساخته و پرداخته شده و از مزیت های آن به شمار می رود . ساخت زینت آلات از صدف و سایر بقایای آبزیان از جمله صنایع دستی دریایی جزیره قشم است که در گونه های مختلف دستبند ، گردنبند ، انگشتر ، گوشواره ، تابلو ، آویز و … عرضه می شود . ساخت تندیس های زیبا در اشکال بدیع با استفاده از مرجان ها و سنگ های موجود در سواحل جزیره که هر یک محصولی بی نظیر و منحصر به فرد هستند و نیز تاکسیدر می انواع آبزیان برای استفاده در تزئینات داخلی ساختمان ها و …از دیگر زمینه های فعالیت تحت حمایت طرح ترویج و توسعه صنایع دستی سازمان منطقه آزاد قشم است .

جزیره قشم 6 جزیره زیبای قشم

رودوزی های سنتی

استان هرمزگان از مراکز عمده زردوزی کشور محسوب می شود به طوری که کمتر خانواده ای را می توان یافت که زنان و دختران آن با هنر گلابتون دوزی آشنایی نداشته باشند . آنها در منزل به دلخواه خود به تولید اشتغال دارند و شلوار های محلی مورد مصرف خویش را با هنر خود تکمیل می کنند . در صورتی که لازم باشد بیش از نیاز شخص تولید کننده می باید قبلاً سفارش آن را از مشتری دریافت کرده باشند .

قشم از این قاعده مستثنی نبوده و سوزن دوزی ها و رودوزی های سنتی زنان بومی جزیره قشم از کیفیت مطلوب بر خوردار و مهارت صنعتگران هنرمند آن را حکایت می کند علاوه بر این خوس دوزی با طرح ها و تقش های متنوع بر روی پارچه توری ریز بافت که به عنوان روسری کاربرد می یابد از دست آوردهای بسیار زیبای این هنر در جزیره محسوب شده از رونق خوبی برخوردار است .

تشک بافی را هم با طرح های مشهور آن که به صورت نواری با پهنای ۶ میلی متر تا پنج سانتی متربه طرز پیچیده و ماهرانه ای توسط زنان خانه دار بافته می شود. باید به فهرست هنرهای دستی رایج در جزیره افزود که آن هم زینت بخش شلوارهای محلی شده جلوه و زیبایی طرح تلفیقی دمپای شلوارها را دو چندان می نماید. این قطعات به قدری زیبا و جذاب هستند که می توانند در تکمیل لباس های زینتی زنان سایر نقاط کشور و حتی دنیا به کار آیند . علاوه بر آن ، می توانند زینت بخش انواع کوسن ، جلد عینک ، کیف ، رو مبلی ، پرده ، کلاهک آباژور باشند .

ماکت سازی لنج

جزیره قشم از دیر باز به صورت یکی از مراکز عمده اصلی ساخت لنج محسوب شده است. بر پیشینه صنعتی آن نام و خاطره بسیاری از صنعتگران هنرمند و مشهور محفوظ مانده است . قطعات دور ریز صنعتگران هنرمند و مشهور محفوظ مانده است . قطعات دور ریز چوب های زیبا و مقاوم مورد مصرف در ساخت لنج هم توانسته است نظر جوانان جزیره را به خود جلب کند. ساخت ماکت از لنج یکی از هنرهای رایج در بین آنان به شمار می رود که تا کنون جنبه خود مصرفی داشته یا حداکثر به بازار محلی و مردمان جزیره عرضه شده است .

دست ساخته های چوبی

وجود چوب های دور ریز کارگاه های لنج سازی ، علاوه بر رونق بخشیدن به تولید ماکت های لنج ، برخی هنرمندان خلاق قشمی ( از جمله استاد معروف این رشته علی سرودی گلستانی ) را به خلق آثار بدیعی از چوب واداشته است. جذابیت آن بیشتر به دلیل شکل های ابتدایی آن است . دمپایی های چوبی ( کپکاپ ) ، ماکت ماهی در ابعاد و انواع مختلف ، تسبیح ، دستبند . انواع عصا که دسته های آن به شکل های مختلف طراحی شده و … از این قبیل تولیدات است که بی تردید مورد توجه هر گردشگر تازه وارد به جزیره قرار خواهد گرفت .

برقع سازی

برقع ( یا برکه ) نوع پوشش و یا حجاب زنانه است که از گذشته های دور در اکثر روستا های جزیره برای محافظ پوست صورت از گزند تابش شدید نور خورشید مورد استفاده بوده و در عین حال گونه ای زینت محلی نیز بوده است و به همین جهت در شکل های متنوعی طراحی و اجراء می شود در تولید برقع ها که به طور معمول از پارچه تیره ای به نام “شیله” ساخته می شود قسمت ایستای روی بینی و دو کناره آن به وسیله چوب درخت خرما ( که در میان پارچه قرار می گیرد ) به وجود می آمد و برای نگه داشتن برقع بر روی چهره از بندهایی استفاده می شود که به پشت سر بسته می شود و عمدتاً از نورهای بافته شده زردوزی تشکیل شده است .

جزیره قشم 5 جزیره زیبای قشم

جاهای دیدنی جزیره زیبای قشم

غارهای خربس

به فاصله ۱۰ کلیومتر از شهر قشم ( در جاده مجاور ساحل جنوبی ) غارهای خربس بر سینه کوهی مشرف به دریا و دشتی میانکاسه قرار گرفته است . خربس از غارهای دریایی است که بر اثر گرداب و تخلیه ماسه ها از حفره سنگ ها به وجود آمده . عمر غار بسیار طولانی است . اما در دوره های پیش از اسلام با افزودن بر وسعت غار بر بخش های تالار و دهلیزهای انشعابی به احتمال زیاد از آن برای پناهگاه کودکان ، زنان و سالخوردگان به هنگام یورش دشمن استفاده می شده . دشت میانکاسه خربس دارای گورهای کهن نیز هست .

قلعه های تاریخی

در مجموعه شهر ساحلی لافت ، قلعه نادری با ویژگی های قلعه های ایرانی ، در جوار چاه های تلا ( طلا ) از دژهای مستحکم دفاعی جزیره قشم بوده است . این قلعه در اثر مرور زمان فرسوده شده اما بازسازی آن توسط کارشناسان ارشد سازمان میراث فرهنگی کشور به زودی شروع خواهد شد . از دیگر قلعه های تاریخی جزیره قشم قلعه پرتغالی ها ( در کناره ساحل دریایی شهر قشم ) است . قلعه تاریخی شهر قشم به هزینه بنیاد گلبنگیان ( پرتغال ) به عنوان نشان دوستی دو ملت مرمت خواهد شد و به صورت یک مرکز تاریخی فرهنگی فعالیت خواهد کرد .

جزیره قشم 3 جزیره زیبای قشم

آبگیرها

در قشم آب شیرین برای نوشیدن انسان و حیوان و نیز رویش گیاه ارزش حیاتی دارد . از قدیم با ساختن سد در تنگه ها آب های شیرین فصل بارانی را جمع آوری و به تدریج به مصرف شرب و کشت می رسانده اند . از سد های دیدنی و تاریخی قشم یکی سد پی پشت است . در مدخل تنگه ، تأسیسات تقسیم آب آن که حداقل از دوره ساسانی است.

هنوز هم در عمل شیوه ای محسوب می شود به چشم می خورد . در سال های اخیر در پشت سد ماهی کپور ریخته اند که تکثیر هم شده و گاه مردم به ماهیگیری در آن می پردازند . دیگر آبگیر دیدنی جزیره قشم سد گوران است در کنار روستایی به همین نام ، کارشناسان میراث فرهنگی تأکید دارند که پر و پی اولیه سد از دوره همخامنشی و قسمت بالا و تاج آن از دوره ساسانی است . روستای گوران ( گبران = زرتشتیان ) از روستاهای کهن قشم به شمار می رود .

مسجدها

در قشم ، از سال های اولیه هجری قمری مسجدهایی موجود است که قدیمی ترین آن مسجد شیخ برخ در روستای کوشه است. یکبار بر اثر زلزله ویران شده اما در اواخر قرن سوم آن را بازسازی کرده اند . در جوار مسجد شیخ برخ ، زیارت شیخ برخ با گنبد ویژه هشت گوش قرار دارد . سنگ گورهای بسیار کهن از سده های اول هجری در گورستان مجاور شیخ برخ وجود دارد . از دیگر مسجدهای قشم می توان مسجد قبا ، مسجد رمچاه و مسجد لافت را نام برد .

کوه های جزیره قشم

بی شک در دوران های قبل از تاریخ ، آنچه امروز جزیره قشم خوانده می شود. در زیر آب های خلیج همیشه فارس قرار داشته است . اما بر اثر تحولات دورانی ، سطح آب فرو کش کرده و بخش های بر آمده زیر دریایی به صورت جزیره در آمده اند . در این جزایر – از جمله قشم – کوه های کم ارتفاع فروان است . سطح این کوه ها را لایه های مرجانی ، اسفنجی و دو کفه ای ها پوشانده اند که خود موجب حفاظت خاک های نرم شیست و مارن نیز سطح مرجانی شده است.

با وجود این، بادها، باران ها و طوفان های باران زا که تقریبا موازی و با زاویه کمی از زمین می وزند باعث فرسایش تنه کو هها و فرو ریختن پوشش های مرجانی شده اند. در اثر این فعل و انفعال طبیعی نمادها و تندیس های دیدنی و زیبایی در سراسر جزیره پدید آمده که از همین حیث نیز جزیره قشم و جزایر اطراف آن از دیگر جزایر خلیج فارس ممتاز و به راستی استثنایی است.

جزیره قشم 2 جزیره زیبای قشم

کوه نمک

بخشی از کوههای جزیره قشم بدلیل انباشتگی آب دریا در گسل های عمیق و ضمن رسوب نمک، تبدیل به کوهها و غارهای نمکی شده اند. کوه نمکدان در جنوب غرب جزیره با دیگر معادن نمک و غارهای نمکی جزیره از یک جنس هستند. بلورهای نمک و جریان آب نمک آلود منظر دلپذیری به غارهای نمکی جزیره قشم بخشیده اند.

جزیره قشم 1 جزیره زیبای قشم

شاه شهید

از بقاع متبرکه است که توسط منطقه آزاد قشم بازسازی شده و صحن و فضای آن گسترش یافته است. زیارتگاه شاه شهید در جوار غارهای خربس قرار دارد. مردم بومی جزیره درباره شاه شهید داستان های دل انگیزی می گویند.

درخت انجیر معابد جزیره قشم

از رستنی های شگفت انگیز مناطق حاره، مخصوصا جزایر خلیج فارس، درخت همیشه سبز لور ( معروف به انجیر معابد ) است که تاجی بسیار بزرگ با ریشه های هوایی متعدد دارد و میوه رسیده نارنجی رنگ آن مطبوع و خوراکی است. یکی از زیباترین این درختان در روستای ” تم سنیتی” منطقه توریان قرار دارد و در نزدیکی آن بقعه ای دیدنی با طرح معماری کهن به نام ” زیارت پیر” واقع شده است.

جنگل دریایی حرا جزیره قشم

گونه حرا که نام علمی آن به حکیم و فیلسوف ایرانی ابوعلی سینا (Avicennia Marina) منسوب است. درختچه ای است در اندازه های متفاوت ۳ تا ۶ متر با شاخ و برگ سبز روشن. حرا درختیاست ” آب شورزی” که به هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می رود و با خاصیت تصفیه ای که در پوست آن تعبیه شده است. بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می کند. در تنگه خوران بین جزیره قشم و بخشی از ساحل استان هرمزگان. جنگل دریایی حرا در گستره ای معادل ۹۰۰۰ هکتار پدیده آمده که از تنوع زیستی بالایی برخوردار و زیستگاه امن پرندگان مناطق گرمسیری به شمار می رود.منطقه حفاظت شده حرا عنوان”ذخیره گاه زیستکره جهانی” را دارد.

چاه های تلا(طلا)

در لافت و در جوار قلعه نادری، حلقه های چاه آب فراوانی به چشم می خورد که مردم سخت کوش این منطقه با زحمت زیاد در دل سنگهای شیستی کفه انتهای محوطه حفر کرده اند. تل مشرف بر این چاه ها با سطح سنگی مرجانی، آب باران را به محل گودال چاه ها هدایت می کند و چون کفه چاهها به لایه های گچی ختم شده است.

آب برای مدتی طولانی، نسبتا سالم و خنک در آن باقی می ماند. می گویند تعداد این چاه ها به تعداد ایام سال کبیسه ۳۶۶ حلقه بوده و در هر روز از سال دهانه یکی از آنها را باز و از آن استفاده می کرده اند. بعضی به غلط و به دلیل ارزش بسیار آب در جزیره این واژه را طلا می نویسند و می گویند. در حالی که صحیح آن تلا(=تل آب، به معنی آب برگرفته از شیب تل)است.

جزایر مرجانی

یکی از منحصر به فردترین مجموعه های مرجانی دنیا در خلیج فارس واقع شده که کامل ترین و زنده ترین نوع آن در آبهای جزیره قشم است.تصویربرداریهای انجام شده در اعماق آب از این ابسنگ های کم نظیر که در لابه لای آنها انواع آبزیان شگفت انگیز و ماهی های رنگارنگ در شکل ها و اندازه ها و رنگهای بدیع در حرکت اند نشان می دهد که آب های پیرامون قشم (به ویژه در ساحل جزیره هنگام و ساحل جزیره لارک) از ظرفیت بسیار بالایی در این زمینه برخوردار است.

جزیره قشم 4 جزیره زیبای قشم

دیگر جاذبه های سیاحتی جزیره قشم

•بیش از ۵۲ گونه پرنده ساکن یا مهاجر کمیاب( به ویژه در فصل زمستان)
•کیلومترها دهلیز زیرزمینی که از روستای زینبی آغاز شده به طرف جنوب ادامه می یابد.
•ساحل لاک پشتهای عظیم دریایی در جنوب آبهای جزیره

•نخلستانهای پر دامنه در منطقه دیرستان
•منظره غروب خورشید از اسکله درگهان و ساحل لافت
•معماری سنتی جزیره، که برجسته ترین نمونه آن را در روستای لافت می توان مشاهده کرد.
•کارگاه لنج سازی و کشتی های زیبایی که توسط صنعتگران محلی ساخته می شود.

•مدرسه تاریخی کمالیه ( در روستای بند حاج علی )
•کیلومترها ساحل بکر و پاکیزه
قشم   اسکله باسعیدو 468x275 جزیره زیبای قشم

تفریحات جزیره قشم

از برجسته‌ترین جاذبه‌های جزیره قشم، سواحل متنوع و زیبای آن است. در بازدید از سواحل قشم، ضمن بهره‌مندی از زیبایی‌های طبیعی آن‌ها، می‌توانید از امکانات تفریحی موجود در این سواحل مانند غواصی، پرواز با پاراگلایدر، قایق‌سواری و موتور چهار چرخ نیز لذت ببرید.پارک زیتون، پارک کروکودیل و آکواریوم پروانه طلایی از دیگر مکان‌های تفریحی و دیدنی قشم هستند که بازدید از آن‌ها، خالی از لطف نیست

غذاهای محلی قشم

مهم‌ترین خصوصیت‌ غذاهای جنوبی استفاده از ادویه‌های تند و معطر و محصولات دریای جنوب است و به‌دلیل طبع سرد ماهی، همراه آن خرما و رطب مصرف می‌کنند.ماهی برشته از محبوب‌ترین غذاهای مردم قشم است. کلمبا، زیبون، موفلک و غذای مشهور هواری پلو از دیگر خوراکی‌هایی هستند که می‌توانید در سفر به قشم امتحان کنید.خوردن عنکاس، پلو دیشو و پودینی کوسه را نیز در قشم فراموش نکنید. نان تمشی از نان‌های محلی معروف است که توسط بانوان قشم و سایر نقاط جنوب ایران طبخ می‌شود. در سواحل زیبا و تفریحی قشم می‌توانید، طعم این نان‌های معروف را امتحان کنید.

قلیه ماهی غذای خوش طعمی است که هر کجا امتحان کرده باشید، به پای طعم آن در جنوب نمی‌رسد. در سفر به قشم، حتما این غذا را امتحان کنید. اگر به غذاهای دریایی علاقه ندارید، جای نگرانی نیست. کباب بز از معروف‌ترین غذاهای قشم است که ساختاری شبیه جگر و طعمی مشابه کباب چنجه دارد.

از دیگر غذاهای متداول در قشم،‌ می‌توان به کوکو ماهی شیر اشاره کرد. مهیاوه نیز پیش غذایی متداول است که در حقیقت نوعی سس ماهی با سبزی و ادویه است. در قشم می‌توانید تجربه خوردن میوه‌های خاص منطقه گرمسیری را داشته باشید. از انواع این میوه‌ها می‌توان به پاپایا، آووکادو، گوادا، استارفروت و دراگون فروت، اشاره کرد. پخت شیرینی‌های خرمایی نیز ‌میان بانوان قشم رایج است.

غذاهای محلی قشم جزیره زیبای قشم

آداب و رسوم مردم جزیره قشم

اگر به قشم سفر کرده باشید، حتما تجربه مهمان‌نوازی و خون‌گرمی مردمان این خطه را دارید. مردم بردبار قشم به زبان فارسی با گویش بندری سخن می‌گویند. زبان محلی این جزیره، ترکیبی از زبان‌های فارسی، عربی، هندی و انگلیسی است. بیشتر مردم قشم مسلمانان سنی هستند.

مردان قشم، لباس‌های بلند نخی می‌پوشند و دستار بر سر می‌گذارند. بانوان این جزیره، روبند می‌زنند و شلوارهای خوس‌دوزی محلی می‌پوشند و چادر مشکی یا رنگی سر می‌کنند. از معروف‌ترین جشن‌ها در این جزیره «نوروز صیاد» است که همه ساله اواخر تیرماه برگزار می‌شود. در این روز مردم این جزیره به پاس شکرگزاری در پایان سال صیادی، پایکوبی می‌کنند و صید انجام نمی‌دهند. غذاهای دریایی نمی‌خورند. برگزاری این مراسم زیبا در آغاز فصل تخم‌گذاری ماهی‌ها و آبزیان از توجه مردم این خطه به حراست از محیط زیست حکایت می‌‌کند.

جشن میگو در ۲۴ و ۲۵ آبان ماه و جشن نخل خرما در دهه آخر شهریور، از دیگر مراسم و آیین‌های مردم قشم است. مراسم عروسی در قشم با شکوهی خاص برگزار می‌شود. در این روز، بزرگ‌ترها و پیرهای فامیل، داماد را تا رسیدن به منزل عروس همراهی می‌کنند و پس از این مشایعت با ساز و دهل جنوب به‌صورت هماهنگ به رقص محلی می‌پردازند.

جزیره قشم 8 جزیره زیبای قشم

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟
[امتیاز: 3 میانگین: 2.3]
           
برو بالا
 

نظر کاربران :

  • کامران فاضلی

    منابع نفت و گاز: گاز جزیره قشم برای نخستن بار توسط شرکت نفت ایران و انگلیس کشف و حفر شد. امروزه ۱۷ میدان نفت و گاز در جزیره وجود دارد

    ۳ بهمن, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • حسن حسن زاده

    قشم جاذبه های ديدني بسياري دارد كه ديدنشان خالي از لطف نيست كوه نمك خاك رنگي حيوانات دريايي دوست داشتني صنايع دستي مردمان محلي كه واقعا جاذبه هاي وزيبايي هاي بيشماري دارد

    ۲۹ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • کامران فاضلی

    در سفر به قشم باید حداقل نصف روزتان را به بازدید از جزیره هنگام اختصاص دهید و تجربه تماشای دلفین ها در آب های خلیج فارس را نصیب خودتان کنید.

    ۲۱ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • مهرنوش زاده رفيع

    زيبايي هاي خاص دريايي مثل دلفينها، خاك هاي رنگي جزيره ناز و هنگام، من از سفرم لذت بردم و مخصوصا نقش حنا، كار زيبايي كه اداره گردش گري كرده بود و زنان سرپرست خانوار رو كه امادگي پذيرايي از مهمان داشتند به تورهاي بانوان معرفي مي كرد، ما ميزبان بسيار عزيز و سخاوتمندي داشتيم

    ۱۱ دی, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • رها مسعودی

    بزرگترین و بهترین جزیره ایران،از همه لحاظ از کیش بهتر هست،توضیحات شما هم کامل بود،ممنون

    ۲۷ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • پیمان خانگاه

    واقعنی عالی جزیری قشم چگونه سفرکنم

    ۱۵ آذر, ۱۳۹۷ پاسخ دادن
  • اکبری

    باتشکر از مطالب ارزشمند سایتتون

    ۱۳ فروردین, ۱۳۹۶ پاسخ دادن
  • ناشناس

    امسال به قشم رفتم.جزیره ای بسیار زیبا با مردمی بسیار خونگرم
    مکانهای بسیار بسیارزیبا.روستای برکه خلف جزایرناز،جنگل حرا،غارخوربس و ….
    حس بسیار خوب از دیدن دریای خلیج همیشه فارس. مردمی که با جان و دل از مرزها دفاع میکنن.
    وقتی به اینهمه زیبایی مملکتم نگاه میکردم احساس غرور میکردم ازداشتن همچین کشور قشنگی با مردمی به این خوبی

    ۱۱ مرداد, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
  • آرین

    باتشکر از شما
    اخیراً از این جزیره دیدن کردم.جاذبه های دیدنی آن بد نبود ولی نمیشه گفت عالی. نکته منفی راجع به آن برخورد نه چندان مناسب مردم بومی آنجا بود و درکل از مهمان نوازی و برخورد صمیمانه ای که در اکثر نقاط کشورمان میبینیم در آنجا خبری نیست و درچند مورد رفتارهای کاملا غیردوستانه ای باما شد

    ۸ اردیبهشت, ۱۳۹۵ پاسخ دادن
  • شبکه اجتماعی موبایل

    عالی بود توضیحات بسیار مفید

    ۲ تیر, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • شهاب

    باسلام و تشکر از اطلاعات شما من بطورکلی مطالب در خصوص شهر قشم را مطالعه کردم ودوست دارم در بخش خدمات در آن شهر فعالیت داشته باشم ولی احتیاج به راهنمایی و کمک دارم بلکه با راه اندازی یک کسب و کار کوچک بتوانم اشتغالزایی حتی اگر یک نفر هم باشد ایجاد نمایم و از اینکه در این خصوص مرا راهنمایی نمایید ممنون می شوم .

    ۲۹ خرداد, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • فرهاد

    با تشکر فراوان از اهتمام ونشر مطالب تحقیقی وزیبایتان پایدار وموفق باشید

    ۲۲ خرداد, ۱۳۹۴ پاسخ دادن
  • نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *