طرز تهیه آش کارده شیراز آش کارده یا کاردی یکی از آشهای محلی و معروف استان فارس خاصه شهرستان اقلید میباشد را برایتان شرح می دهیم،تا با طبخ و خوردن آن در جمع خانواده حظ وافری را ببرید.. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که کارده نوعی سبزی کوهی و محلی در استان زیبای فارس است.
موادلازم آش کارده
آرد گندم: ۱ پیمانه.
آبغوره: ۱ پیمانه.
خرده برنج یا جو پرک شده: نصف پیمانه.
پیاز ساطوری شده: ۱ عدد بزرگ.
شنبلیله خشک: ۲ پیمانه.
سبزی کارده خرد شده: نیم تا یک کیلوگرم.
روغن و نمک: به میزان لازم.
دستور پخت آش کارده شیراز
روش اول( اگر از سبزی خشک شده استفاده میکنیم)
برای تهیه آش کارده شیراز، ابتدا کارده خشک را در ظرفی به همراه مقداری آب به مدت ۲ الی ۳ ساعت میخیسانیم. بعد، آنها را از آب خارج کرده و در یک قابلمه بزرگ همراه با آرد گندم به وسیله گوشتکوب میکوبیم. آن قدر این کار را انجام میدهیم تا آرد گندم کاملاٌ به خرد کاردهها برود. در انتها، آبی که کاردهها را در آن خیس کردهایم را به مخلوط بدست آمده اضافه میکنیم. تا حدی که ۴/۳ از قابلمه پر شود. سپس، آن را روی شعله متوسط گاز گذاشته و دوغ یا ماست ترش شده را به آن میافزاییم. پس از به جوش آمدن، مرتب آش را هم میزنیم تا ته نگیرد. بعد از گذشت حدود ۳ الی ۴ ساعت که سبزی کارده کاملاٌ پخت شد برنج را به مواد اضافه میکنیم. اجازه میدهیم که آش یک ساعت دیگر نیز بپزد.
پیاز را نیز در ماهیتابه و در روغن داغ سرخ میکنیم تا رنگ آن طلایی شود. سپس، شنبلیله، زردچوبه و آرد گندم را افزوده و کمی تفت میدهیم. مخلوط را داخل آش ریخته و صبر میکنیم تا آش ۱۵ دقیقه دیگر جوشیده و لعاب بیندازد. بعد از این زمان، آش کارده خوشمزه ما حاضر است.
روش دوم: ( اگر از کارده تازه استفاده میکنیم)
در صورت تازه بودن کاردهها، تیز و برنده بودنشان موجب زخم شدن گلو و زبان شما میشود. برای رفع این مشکل، بعد از کوبیدن این سبزی با آرد گندم دوغ یا آبغوره را به آن اضافه کرده و به مدت حدود ۲۴ ساعت در فضایی سرپوشیده و گرم میگذاریم. سپس، بقیه مراحل پخت را مانند روش اول ادامه میدهیم. آش کارده شیراز هر چه بیشتر بجوشد طعم ترشتری پیدا میکند.
نظر کاربران :
با درود و خدا قوت، ،به زبان ما بختیاری ها این علف که در کوه های این استان به وفور رشد می کند وغذای مورد علاقه ما محسوب می شود ،به پخته آن آش کاردیم می گیم یا همون آش کارده، وبهبهانی ها هم هره میگن، روشی که ما درست می کنیم به اینصورت هست، اوایل شب آب رو داخل دیگ گذاشته تا کمی گرم شود ،زیاد داغ نباشد، حالا آن رو برداشته ودرجایی می گذاریم ، سپس سبزی یا همون کارده های خشک شده رو به آن اضافه می کنیم ،مقداری هم برنج خورده به آن اضافه می کنیم و سپس با هم مخلوط کرده وچیت یا مایه از قبل آماده شده رو در حین به هم زدن به آن اضافه می کنیم ،در نهایت آرد به مقدار لازم روی آن می پاشیم و رویش گذاشته و با پتو روی آن رو کاملامی پوشانیم و تا صبح صبر می کنیم وصبح روی آن رو برداشته و مقداری از مواد و آب رو در شیشه ای برمی داریم وبه عنوان چیت یا مایه برای دفعات بعد نگه می داریم وسپس دیگ رو روی اجاق گذاشته و حین پختن بهم می زنیم تا قل بزنه وته نگیره ، حدود دو تا سه ساعت خوب پخته می شود، چون اگر خوب پخته نشود موقع خوردن زبان به خارش می افتد.
در ضمن طبع آن هم سرد هست، واین آش رو هم صبحاته وهم شام و بیشتر بصورت تلیت استفاده می کنند. امید دارم درست توضیح داده باشم تا مورد استفاده دیگران نیز قرار بگیرد،
منم سد درودزن ۵۰کیلومتری مرودشت زندگی میکنم هر سال اش کارده درست میکنیم کسی میدونه طبعش سرده یا گرمه
اینایی که سر خیابون میفروشن اصلا مثل خونگیش نیست
آش کارده به روش تخمیر مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد هست .حالا شیرازیا به اون روش درست میکنن .استان ما به شکل تخمیر درست میکنن که اصل اش کارده هست
دقیقا اینجا همه چیز رو اشتباه گفت ما لر ها از روش تخمیر استفاده می کنیم
ما فکر میکردیم این آش فقط مختص استان ماست
استان کهگیلویه و بویراحمد از همه جا بیشتر استفاده میکنه
هر کسی خواست براش درست میکنم که از خوردنش لذت بره،،آش کارده درست کردن قلق خودش رو داره
که همه کس نمیتوتن درست کن
واقعا اگر امکانش باشه و شما تهران باشید بنده حتما مشتاقش هستم چرا که ده ساله دلم براش لک زده.
سلام دستور پختتون میگید
چجوری
چیکار کنم آش کاردم ترش بشه
ما اطراف شیراز زندگی میکنیم. روشمون رو مینویسم
پیمانه بستگی به ظرف مورد نظرتون داره.
و اول کار بگم ما از کارده ای که سری قبل درست کردیم کمی به عنوان مایه برمیداریم که اصلی ترین رکن هست. مثل ماست درست کردن.
آب داغ، آرد، برنج نیم دانه، سبزی کارده، مایه همه
را مخلوط میکنیم به مدت یک روز کامل جای گرم و زیر چند پتو نگه میداریم. روز بعد مواد رابهم میزنیم، قبل پخت از مایه که مخلوط همه مواد هست برمیداریم و آش را روی شعله میذاریم و تا وقتی جوش بیاد بهم میزنیم که ته نگیره
اگه مایه نداشتین از دوغ گازدار جای مایه استفاده کنید. بار اول مزه آش دوغ میده اما میتونین ازش مایه بردارین و آش بعدیتون دیگه مزه آش دوغ نمیده
ما بعد یک ساعت پختن پیاز داغ فراوون با زرد چوبه و فلفل و نعنا درست میکنیم. اما بعضیا سفید دوسدارن
در روش اصلی آبغوره استفاده نمیشه چه کارده خشک چه تر برای ترش شدن از روش تخمیر استفاده میشه، مثل درست کردن ماست مایه زنی میشه و حداقل ۱۲ ساعت در دمای حدود ۴۰ درجه نگه داشته میشه
شهرکردی ها هم دارند آنها بهش کاردین می گویند .
بله روستاهای اطراف شیراز و اقلید و کازرون و ..جاهایی که این گیاه هست .یاسوج هم داره ،فقط کازرونی ها ماستش بیشتره و سفید هست ،مال بقیه سبز هست .
نه کازرون آششون سبزه
شیراز آششون سفیده
استان فارس به آشکاردش معروفه کلیه این آش به کارده یا همون گیاه کوهی هستش که میریزن داخلش
به ان ميگيم اش كارده نه كاردين
این آش مربوط به شیراز هست و خیلی آش خوشمزه و ترش مزه ای داره که لذت خوردنش در روزهای سرد بارانی و برفی دوچندان هست
این آش در سرمای سوزان زمستان خیلی خوشمزه هست و جز مواردی هست که دو برابر چای بدنتون رو گرم میکنه و طعم ترش مزه ای داره و اگر کسی ترش مزگی رو دوست داره حتما امتحان کنه
سلام من خوزستانی ام..و همسرم شیرازی اصلا غذاهای جنوبی رو نمیپسنده…میشه ما باهم برای تبخ غذاها با هم در ارتباط باشیم?
آش کارده دقیقا مال شیراز نیست.مربوط ب روستاهای شیراز میشه ..خیلی خوشمزه اس، حتما تو شبای شیراز تو خیابونای چمران یا ارم ی کاسه بخرینو نوش جان کنید
عزیزم همه جای استان درست میکنند و هر شهری به سبک خودشون میپزن